Breaking News

Bajzáth Mária (szerk.): Én, ​senki, segítség {Értékelés + Nyereményjáték}

Bajzáth Mária (szerk.): Én, ​senki, segítség

A blogturnéról




A mesékből sosem lehet kiöregedni, ezért a Blogturné Klub három bloggere kézbe vette a Bajzáth Mária szerkesztésében megjelent “Én, senki, segítség” című mesegyűjteményt, és elindult a világ népmeséinek világába. Tartsatok Ti is velünk, vegyetek részt a nyereményjátékon, és a turné végén a könyvet megjelentető Kolibri Kiadó jóvoltából meg is nyerhetitek a mesekönyvet.


Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 272
Illusztrálta: Maros Krisztina
ISBN: 9789634372868
Moly link
Megrendelési link
Bajzáth Mária mesepedagógus nagy sikerű Népmesekincstár-sorozata a várva várt,
kiskamaszoknak szóló népmese-válogatással bővül. Az Én, senki, segítség című könyv - címében hordozva az erre az életkorra igencsak jellemző problémákat - meséivel a 9 éves és annál idősebb korosztályt szólítja meg, és nekik kínálja, ha nem is a megoldást, de a mese felszabadító erejét, legyen szó közös mesélésről vagy önálló olvasásról.

A Népmesekincstár negyedik kötetébe olyan népmeséket válogattam, amelyek kifejezetten a kiskamaszokat érdeklő témákról szólnak. Ebben az életkorban ugyanis épp olyan nagy szükség van a jókor, jól elmesélt népmesékre és a mesehallgatás semmivel sem pótolható meghitt, örömteli élményére, a mesélő felnőtt személyes jelenlétére, a kölcsönös, fókuszált figyelemre, mint kisgyerekkorban.
A kamaszkor küszöbén álló gyerekek már szenvedélyesen vágynak arra, hogy megismerjék és megértsék a világot. Néha azonban eltévednek a kérdések és a rengeteg lehetséges válasz útvesztőjében. Ám ha a felnőtt odafigyel rájuk, pontosan érzi és érzékeli majd, mikor lehet elővenni a mesekönyvet, és elolvasni vagy elmondani egy-egy mesét.
Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

Véleményem


Népmesék, amiket még nem ismertem? Mindenfelől, a világ különböző tájairól? Naná, hogy kíváncsi voltam. 

A meséket nagyon szeretem, viszont volt ebben a kötetben még valami, ami miatt úgy éreztem, hogy mindenképp olvasnom kell. Nagyon érdekelnek a különböző népek mitológiái, és azt vettem észre, hogy vannak tipikus visszatérő elemek. Rendkívül érdekes belegondolni abba, hogy egy olyan korban, amikor az utazás még rendkívül nehézkes volt, és az emberek élettere ennek köszönhetően sokkal kisebb - a mitológiai történetek visszatérő elemei valahogy... mégis nagyon hasonlóak. 

Épp ez volt az egyik dolog, ami nagyon érdekelt engem ebben a könyvben. Rengeteg magyar népmesével és mítosszal a hátam mögött, vajon ismerősek lesznek nekem ezek a sztorik? Vajon azt fogom érezni, hogy igen, ennek is, ennek is megvan a megfelelője nálunk is? 



És egyébként ezt az élményt bőven kipipálhatom. Nagyon érdekes élmény volt, hogy ezek a mesék egyszerre voltak nagyon ismerősek és nagyon egzotikusak. A témák, a visszatérő mondatok, a számok... mind, mind ismerősek nekünk is. De kellemes változatosságot jelentettek egyéb motívumok: például tárgyak, állatok, amik nálunk ugye nincsenek. Minden nép meséi hasonlóak, hiszen ugyanazokat a dolgokat szeretnék megtanítani, viszont mindenkié egyedi, hiszen mindenki azt használja a tudás átadásához, ami helyben van.

Nagyon tetszett a könyv felosztása is egyébként. Nem térkép alapján haladunk a különböző mesék között, hanem a könyv tényleg törekszik is rá, hogy valamiképp egymás mellé illessze a meséket: itt tematikusan. Vannak mesék a barátokról, az időről, az életről és a halálról, tréfás mesék, mesék a világ teremtéséről, tündérekről és más mesebeli lényekről, varázstárgyakról. Azt hiszem, már ennyiből is kitűnik, mennyiféle mesét szedtek össze. 

Emellett természetesen minden egyes meséről megtudjuk azt is, hogy a világ melyik részéről származik - és ez az esetek többségében érződik is.

Kifejezetten élveztem, hogy a mesék hosszúsága is változik, így ha esetleg valaki felolvasná őket a gyerekeknek, akkor a hossz alapján be tudja lőni, mi az, ami még időben belefér. Ha pedig nem felolvasásra szánja, hanem mondjuk épp frissen olvasó gyerekről van szó, akkor is lehet segítség, hogy először kezdhet a rövidebb, 1-2 oldalas mesékkel, aztán ha már gyakorlottabb, áttérhet a hosszabbakra. 



Imádom a magyar népmeséket, ezzel együtt szerintem kifejezetten izgalmas, ha a kicsik látómezejét már ilyen korán kitágítják, és az egész világra nyitottan kezdik nevelni őket már a kezdetektől. 

Bevallom, a könyv egy részét én magam is felolvastam. Sajnos még nem az unokahúgomnak, ahhoz még kicsi - viszont egy kicsit stresszes Jysk bútorösszeszerelést egészen jól feldob. De komolyan. Amikor az ember már ideges, hogy melyik bigyó mihez kerül... kifejezetten üdítő kicsit visszautazni az időben, és elmerülni ezekben a mesékben. (Igen, megtörtént, nem vicc.)

A mesékhez illusztrációk is tartoztak, de elég minimálisak és talán nem is annyira "mesések". Ne olyasféle illusztrációkat tessék elképzelni, amik elmesélik a történetet, inkább csak egy-egy momentumot ragadnak ki, nagyon egyszerűen. Inkább csak színesítik az oldalakat, nekem, bevallom, túl sokat nem tettek hozzá azon kívül, hogy nem fekete-fehér lapokat kellett nézegetnem. Szóval ha valamivel nem voltam teljesen elégedett, azok talán az illusztrációk voltak, inkább felnőtt érzésem volt tőlük, visszalapozva az emlékeimbe szerintem én gyerekként nem szerettem volna különösebben ezeket az illusztrációkat annyira, hogy kikapjam anya kezéből a könyvet. Felnőtt fejjel viszont pont elég. 

Ami biztos, a Népmesekincstár szuper kezdezményezés, a népmesék mindenkinek kellenek, és bizony, azt tudom mondani, én még felnőtt fejjel is szívesen elő-elővettem ezt a könyvet.

AJÁNLOM

Nyereményjáték


A kötethez tartozó nyereményjátékunkban a Népmesekincstár további köteteivel kapcsolatos kérdéseket találtok az egyes állomásokon. A feladatotok, hogy a helyes megoldást a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok. Kellemes ismerkedést a sorozat további köteteivel is!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Milyen lélektani folyamatok köré szerveződik a Népmesekincstár harmadik, 2016-ban megjelent részének tematikája,  mely szintén Bajzáth Mária szerkesztésében jelent meg?


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


09.25. - Szembetűnő
09.27. - Deszy könyvajánlója
09.29. - Spirit Bliss

Nincsenek megjegyzések