Breaking News

Holly Black: A kegyetlen herceg {Értékelés + Nyereményjáték}

Holly Black:  A kegyetlen herceg

A blogturnéról




Október elején jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Holly Black legújabb Tündérföldén játszódó története, A kegyetlen herceg! A Blogturné Klub hat bloggere vállalkozott arra, hogy bemutassa nektek, hogyan képes egy ember ikerpár helyt állni a gyönyörű és kegyetlen tündérek között. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek belőle három példányt.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 432
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789634574613
Sorozat: A levegő népe 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,19)
Megrendelési link
Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék.
Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.

Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.

A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye.

Hagyd, hogy elbűvöljön!

Az első mondat:


"Egy álmos vasárnap délután hosszú sötét kabátos férfi tétovázott a fákkal szegélyezett utca egyik háza előtt."

Véleményem


Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük: ezt a könyvet agyonhype-olták odakint. A csapból is Holly Black kötete folyt. Minden adott volt hozzá: a lélegzetelállítóan gyönyörű borító, amit lehetett fotózni mindenféle platformra; az ismert író, jóféle írói baráti körrel; nagy kiadó no és persze a történet. 

Bevallom, az ilyen hype engem mindig kíváncsivá tesz, de kicsit óvatossá is. Sajnos már jártam úgy, hogy bármilyen jó is volt egy könyv értékelése, sajnos számomra csalódás volt. És persze fordítva is, senki által sem ismert könyveket imádok nagyon. 



Úgyhogy kissé félve vágtam bele Holly Black kötetébe, egyrészt ezért, másrészt pedig azért - és itt repkedhetnek a kövek - engem a tündérek világa eddig nem szippantott be annyira. Érdekes, de a rengeteg furcsaság, a mindenféle intrika sokszor nekem már túl sok. Úgyhogy eddig inkább csak úgy... elvoltam a tündéres történetekkel. (Azokat ne számítsuk, ahol többféle természetfeletti lény is felbukkan, mert az nyilván más tészta.)

A kegyetlen herceg nagyon hasonlóan indult ehhez, és tulajdonképpen majdnem végig megmaradt bennem ez a kissé távolságtartó hozzáállás. A történet izgalmas volt, egy sor érdekes karaktert felvonultatott Holly Black, emellett a fordulatokat sem szabad elfelejteni - valahogy mégsem rabolta el a teljesen a szívemet. Ésszel éreztem, hogy ez egy jó könyv, de a szívem csak tessék-lássék volt benne a buliba. 

De tudjátok mit? Megérte, mert a könyv végére elérkezett az a várva várt pillanat, amikor tényleg beszippantott, a letenni se tudom módon, és végre a szívemet is beindította. 

Na de nézzük sorban, mi is történik ebben a könyvben.

Sokkoló jelenetekből kétségtelenül nincs hiány, rögtön a könyv nyitójelenete is ilyen. Adott egy kis család, három lánnyal - közülük ketten ikrek -, akiknek az élete egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozik. Kiderül, hogy a legidősebb lány félig tündér, és valójában nem az az apja, akit addig annak hitt. Megjelenik az igazi apa, folyik némi vér, majd a három lányt magával viszi a tündérek világába. 

A nyitójelenet véressége is meglepő, de van itt még valamivel, amivel Holly képes volt megdöbbenteni: nem a természetfeletti lány lett a főszereplőnk. Őszinte leszek, legszívesebben tapsikoltam volna ezért a fordulatért, mert jellemzően az szokott történni, hogy a hősnő/hős az, aki különleges. (Varázsló vagy, Harry! Te nem vagy mondén.)

És bár nem szeretnék nagy titkokat elárulni, ez bizony nem csel. Nem az történik, hogy útközben kiderül a hősnőnkről, hogy ő bizony a kiválasztott, vagy mégis van valami különleges képessége. Sőt... A mi hősnőnk legnagyobb problémája pontosan az, hogy a tündérek világában ő bizony egy senki. Hiába a befolyásos család, hiába a tündéri neveltetés: ő bizony ízig-vérig ember. Kifejezetten élveztem, hogy egy ilyen "hátrányos helyzetű" hős életét követhetjük, és így a kihívás is sokkal nagyobb volt a számára. Jude-nak kell kikaparnia a maga szerencséjét, sokszor szembefordulva nagyjából mindenkivel, aki körülötte van. 



Ez pedig két dolgot jelent. Egyrészt állandó feszültséget, ugyanis sosem lehet tudni, ki az, akiben megbízhat. Hiszen önmagában a családi helyzete is megdöbbentő: az a férfi neveli, aki megölte a szüleit. Illetve ez a jellegzetessége a tündéreknek is, gyakorlatilag bármilyen tündéres történetet a kezébe vehet az ember, az tele van ármánnyal, árulással, párfordulásokkal, titkokkal, intrikákkal, elcserélt gyerekkel. Ez itt sincs másként.

Másrészt mit jelent még? Azt, hogy a főszereplőnk a végsőkig makacs. Komolyan nem tudom, olvastam-e már életemben ilyen makacs főszereplőről. Jude elhatároz valamit és megy előre, bármi áron megvalósítani. Közben rossz döntéseket is hoz, időnként pedig akár a szívtelenségig menetel előre. Pont ezért nagyon nehéz volt a számomra mit kezdeni vele. Néha lepacsiztam volna vele, hogy ez az, csajszi! Máskor pedig legszívesebben jól megráztam volna, hogy kapjon már észbe és ne csináljon ennyi marhaságot. 

Az viszont kétségtelen, hogy ennek a makacsságának köszönhetjük, hogy folyton bajba kerül, sőt, nem is szimplán bajba, hanem a dolgok sűrűjébe, legyen az örökösödési botrány vagy családi balhé. 

Ami a szereplőket illeti, rengeteg van belőlük. Ráadásul mivel egy jó részük tündér, és meg kell jegyeznünk, ki kicsoda, kihez hűséges, mire képes. Ez a könyv elején kicsit talán sok egyszerre, de azért meg lehet őket jegyezni. Írni viszont meglehetősen nehéz róluk spoilerek nélkül, úgyhogy ha megbocsátjátok, nem is teszem. 

Ez viszont azt is jelenti, hogy nem írhatok az egyik legérdekesebb szereplőről sem, és nem csaphatok át fangirl üzemmódba sem valaki miatt - de majd meglátjátok, tudni fogjátok, kire gondolok.

Ami a történetet illeti - ebben a könyvben annyi minden történik, hogy rendkívül nehéz lenne összefoglalni. Zaklatások, gyilkosságok, árulások, párfordulás, kétszínűség - van itt minden dögivel. És gyakorlatilag senki, de tényleg senki sem ártatlan. 

Pontosan a makacs főszereplő, aki sokszor megkérdőjelezhető dolgokat tesz és az állandó antipátia volt az, ami minden izgalom ellenére valahogy mégis kicsit eltávolított a történettől. De nem tudtam nem bevonódni még ennek ellenére sem, csak valami hiányérzet volt bennem. Aztán nagyjából a regény háromnegyed részénél még az addigi gyors tempóhoz képest is tudtunk még gyorsabbra váltani. A főszereplőnk pedig elérte az agyafúrtság egy olyan szintjét, amit nem tudtam nem csodálni. Amikor pedig sikerült elérni ezt, és végre kikerekedett sok más mellékszereplő is - na, ott végre úgy éreztem, a dolgok a helyükre kattantak. És mondom, letenni sem tudtam.

A könyv végét nem nevezném függővégnek, de kétségtelenül nagyon izgalmasan zárul, már most nyúlnék a következő kötetért, ha lehetne. Nem tudom, hová lehet ezt még fokozni, de azt hiszem, felköthetjük a gatyánkat.

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7990_a_kegyetlen_herceg-20180921_150058.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


Holly Black Tündérföldére kalauzolja olvasóit új regényében, ahol Jude szebbnél-szebb, illetve gonoszabbnál-gonoszabb tündérekkel találkozik, ezért úgy gondoltuk, hogy megismertetünk titeket néhány ismert és kevésbé ismert tündérrel a turné folyamán. A feladatotok nem más, mint a képek alapján kitalálni, hogy ki szerepel a képen és a nevét - akár magyarul, akár angolul - beírni a rafflecopter megfelelő sorába. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


09/30 - Deszy könyvajánlója
10/02 - Dreamworld - Borítómustra
10/04 - Kelly & Lupi olvas
10/06 - Sorok Között
10/08 - Dreamworld
10/10 - Kelly & Lupi olvas
10/12 - Függővég
10/14 - Deszy könyvajánlója - Interjú Holly Blackkel

Nincsenek megjegyzések