Breaking News

Alwyn Hamilton: A ​szultán foglya {Értékelés + Nyereményjáték}

Alwyn Hamilton: A ​szultán foglya

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Alwyn Hamilton: A szultán foglya című regényét, amely  A sivatag lázadója sorozat második része. A regény a 2017-es Goodreads Choice Awards  Best Young Adult Fantasy and Science Fiction  kategória finishébe került. Amani izgalmas, misztikummal átszőtt kalandjai folytatódnak, a lázadók tábora után megismerhetjük a szultán  palotájának titkait is! Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában egy példány kerül kisorsolásra a regényből  játékunk megfejtői között.


Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Maxim
Oldalszám: 448
Fordító: Béresi Csilla
ISBN: 9789632619668
Sorozat: A sivatag lázadója 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,98)
Megrendelési link
Hatalom. Szerelem. Árulás.

Amani, a Kékszemű Bandita több mint egy éve harcol a Lázadó Herceg mellett, és már az egész világon félik a nevét. Amikor egy váratlan támadás során elrabolják, erejétől megfosztva és szerelmétől elszakítva a szultán palotájában köt ki – ez pedig olyan hely, ahol minden sarok mögött veszély leselkedik. Intrika, gyanú és félelem érezhető a falak között, de Amani igazi sivatagi lányként hamar rálel a túlélés titkaira. Dacolva minden veszéllyel kémkedni kezd a lázadóknak, ám ahogyan egyre több időt tölt magával a szultánnal, ráadásul a múltja különös alakokban bukkan fel előtte, szívében kétségek merülnek fel, hogy vajon a jó oldalon áll-e. De ez itt még közel sem a vég, hiszen, mint tudjuk: „Az új hajnal új sivatagra köszönt.”

Az első mondat:


"Élt egyszer egy herceg Mirádzsi sivatagi királyságában, aki atyja, a szultán trónjára tört."

Véleményem


Bevallom őszintén, ennek a könyvnek nekiállni volt a legnehezebb - emlékeztem ugyanis, hogy nagyon szerettem az elsőt, és hogy elvarázsolt a világa és az erős hősnője, de sajnos ennyi ideig nem maradt meg bennem minden fontos részlet és minden kisebb szereplő neve és képessége. 

Szerencsémre azonban erre valószínűleg az írónő is felkészült, ugyanis nem túl erőltetetten, de azért elmesélt olyan dolgokat a kötet elején, amelyek nyilván emlékeztetők voltak az előző könyvben történtekre. 

A sztorit az első rész vége után folytatjuk, nem rögtön, hanem már egy kis idővel később. Továbbra is tombol a lázadás, a szultán pedig továbbra is próbálja legyőzni a lázadókat. Emellett egyre súlyosabb a helyzet külpolitikai téren is, nő a fenyegetés a többi ország irányából is. Emellett a demdzsiknek sincs egyszerű dolga, a szultán ugyanis nagy erőkkel dolgozik rajta, hogy saját demdzsiket gyűjtsön be, mert ez nyilvánvalóan az ő irányába billentené el az erőviszonyokat. Amani természetesen tovább ügyködik a lázadókkal, így a regény elején rögtön egy elég komoly akciójelenetes részbe csöppenünk.

Ezekből pedig innentől kezdve nincs hiány, bár igaz, ami igaz, a nagy részük a regény elején és végén van, a köztes részek inkább szólnak a lassú nyomozásról. 

Viszont ezen túl nagyon nehéz bármit is mondani a könyvről anélkül, hogy spoilerekbe nem ütközünk. Rengeteg elképesztő csavart kapunk ugyanis, folyamatosan - és az, hogy a könyv végén vannak pálfordulások és több olyan meglepetés is, amitől nagy eséllyel a padlón koppan az olvasók álla, már a kötet elején-közepén is több fordulat is meglepetés várható. 

Nagyjából úgy kell tehát elképzelni, hogy a könyv mind a 448 oldalán történik valami feszültségkeltő. Van, hogy ez egy akciójelenet - szökés, támad, szabadítás, menekülés -, máskor pedig csendesebb fajta feszültéség uralja az oldalakat, például lelki vagy csak kisebb akciók, pl. információk csempészete ide-oda. 

Az első kötet majd' minden fontos szereplője visszatér kisebb-nagyobb szerepben, így legnagyobb örömömre végre volt lehetőség kicsit jobban megismerni a különböző demdzsiket, igaz, ebben azért még remélem, lesz lehetőségünk javulni. De azért hazudnék, ha azt mondanám, nem nőttek rettentően a szívemhez még így is. 



Ami a hősnőnket illeti, őt még mindig nagyon szeretem. Elképesztően ravasz, de talán amit még ennél is jobban szerettem benne ebben a kötetben, hogy mindig alkalmazkodik a helyzethez. Ha belegondolunk, ez talán még fontosabb is, mint hogy mennyire bátor - bár persze összefüggésben van a kettő. De az alkalmazkodóképessége és a kitartása olyan erények, amiket fantasytől függetlenül, a való életben is nagyon értékelhetünk. Amanival történhet bármi sokkoló, hagy magának egy kis időt, hogy feldolgozza, de aztán megint megy tovább nagy erőkkel, hogy megvalósítsa a céljait. Igazi túlélő, és ezt nagyon szeretem benne. Meg persze a nagy száját. 

Még mindig nagyon érdekes szál, hogy a demdzsik nem tudnak hazudni. Kifejezetten okos ötletnek tartom, hogy a mindenféle különleges képességgel rendelkezők "cserébe" kaptak egy ilyen hangsúlyos gyengeséget. Ezzel nagyon jól lehet játszani, és szerencsére a történet meg is teszi. A történetben is nagy szerepet játszik még mindig ez, és ráadásul külön öröm nézni, hogyan játsszák ki a szereplők ezt az igazmondást féligazságokkal és tereléssel. Már ha tudják.

Azért hibátlan még így sem volt a sztori. Bevallom, a magam részéről nem voltam túl elégedett a szerelmi szállal. No nem az a bajom, hogy kevés volt a romantika, mert igaz, hogy nem volt túl sok - cserébe viszont cuki szerelmi szálak alakultak a mellékszereplők között, meg egyébként is, elég akciódús volt a sztori, hogy ne hiányoljam, és hogy Amani nagyobb problémákkal lehessen elfoglalva, mint egy pasi. Viszont sajnos mégis akadt szerelmi szál, és inkább ez volt a bajom. Ahhoz ugyanis ez viszont kevésnek bizonyult. Nem csak mennyiségben, bár még úgy is. Viszont minőségben még nagyobb gondjaim voltak, majdnem mindig azt éreztem, hogy kevés az, ami történik a szereplők között, amikor meg mégis volt valami, akkor vagy valami nem túl súlyos dolgon vitatkoztak tök feleslegesen, vagy olyan helyzetekben kezdtek romantikázni, amikor inkább rájuk kiáltottam volna, hogy épp nem ez lenne a legfontosabb, bakker.

A világot viszont még mindig imádom. Alwyn Hamilton nagyon stílusosan kelti életre ezt a világot, imádom az arab hangulatot, és talán a legjobb az, ahogyan időről időre arab meséket, legendákat (nem tudom, létezőek-e, vagy ezek is az ő szüleményei, de nem is számít) sző bele a történetbe. Ezt pedig teszi úgy, hogy nem unalmasak, passzolnak a sztorihoz és még a világot is építik. Remek.

Összességében nagyon szerettem ezt a könyvet, alig várom a folytatást!

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


Sivatagi érdekességeket kaptok feladványként, minden állomáson egy-egy kérdéssel. A helyes megoldásokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Melyik az a sivatag, ahol az esős évszakban tavak keletkeznek a hófehér homok között?

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12.29 Kelly és Lupi olvas
01.02 Deszy könyvajánlója
01.06 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések