Breaking News

Alwyn Hamilton: A ​homok leánya {Értékelés + Nyereményjáték}

Alwyn Hamilton: A ​homok leánya

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Alwyn Hamilton: A homok leánya című regényét, amely  A sivatag lázadója sorozat első része. A szerző 2016-ban a Goodreads Choice Awards legjobb debütáló szerzője lett, a regény pedig a Best Young Adult Fantasy and Science Fiction  kategória finishébe került. Egy igazán izgalmas, misztikummal átszőtt kaland vár rád Amani mellett ebben a regényben! Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában egy példány kerül kisorsolásra a regényből  játékunk megfejtői között.

Kiadó: Maxim
Oldalszám: 296
Fordító: Béresi Csilla
ISBN: 9789632618487
Sorozat: A homok leánya 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,96)
Megrendelési link
Egy mesterlövész. Egy álmodozó. Egy piszok jó hazudozó.

Bár Mirádzsi sivatagjait már az emberek uralják, az elhagyatott, vad területeken még mindig a mitikus lények irányítanak, és az a hír járja, hogy a dzsinnek mágiája sem veszett el. Az emberek számára ez egy könyörtelen hely, pláne ha az illető szegény, árva vagy nő.
Amaniról mindhárom elmondható. Tehetséges lövész, aki remekül céloz, azonban nem tud elszabadulni Porfészekből, ebből a halálra ítélt kisvárosból, ahol két lehetősége van a jövőre nézve: megházasodik vagy meghal.
Ám egy nap találkozik Jinnel, a karakán, jóképű idegennel, aki tökéletes szökési tervet tár elé. Bár Amani hosszú éveken át álmodozott az otthona elhagyásáról, azt sohasem gondolta, hogy egy körözött szökevénnyel menekül majd, ráadásul egy mitikus lovon vágtatva el a vérszomjas Szultán serege elől. Arra pedig végképp nem számított, hogy beleszeret a titokzatos idegenbe, aki nemcsak a sivatag titkait mutatja meg neki, de felfedi, ki is valójában a lány, és milyen nagy dolgok várnak rá.

Az első mondat:


"Azt rebesgették, hogy aki sötétedés után Halálos Lövés utcáin kóricál, csakis rosszban sántikálhat."

Véleményem


Ezzel a regénnyel először az eredeti borítójának köszönhetően találkoztam, ami bevallom, szerelem volt első látásra. Gyönyörű, és hozza azt a varázslatos arab hangulatot, amit egy ilyen regénytől várok. És bár a magyar borító is nagyon szép, azért be kell vallanom, sajnálom, hogy nem fog a polcomon csücsülni az, ami egyáltalán felkeltette az érdeklődésemet. 

Na de haladjunk is túl a borítón, és térjünk rá a regényre! 

Nagyon úgy tűnik, hogy én szeretni fogom az ilyen arab világra épülő fantasyket, ugyanis a Harag & Hajnal és a Szunnyadó parázs után újabb regény szippantott be teljesen ebbe a világba. A legizgalmasabb talán az, hogy ezek mindegyike - függetlenül attól, mennyire rugaszkodott el a valóságtól és az eredeti arab meséktől - bemutatja a világ pozitív és negatív oldalát is: megkapjuk a gyönyörű leírásokat a perzselő napfénnyel, a homokkal, az arab mesevilág varázslatos lényeit, a fűszeres levegőt, amelyeknek határára tényleg úgy érezhetjük, mintha mi magunk is ott lennénk; de cserébe megkapjuk a vad varázslatokat is, a kötött, számunkra kissé idegen vallási rendszereket, a hitvilág vadságát és nem utolsó sorban a társadalmi problémákat, például a nők elnyomását. 



Ezek keveréke olyan elegyet alkot, amik miatt minden varázslatos, de ennek a varázslatosságnak az árát is érezzük. Egyik könyv sem próbál Disney-féle mesevilágot alkotni egy olyan világból, amelynek nyilvánvalóan megvannak a maga gondjai - nem is kicsit.

A homok leányában a történet kiinduló konfliktusa is pontosan ez. Adott a főszereplőnk, Amani, aki minden szempontból megérdemli a figyelmet: igazi mesterlövész, elképesztően talpraesett, vág az esze és a nyelvét is felvágták, emellett még szép is, különlegesen kék a szeme pedig ki is emeli az arab nők sorából. Csakhogy egy olyan világban él, ahol ez a rengeteg érték mit sem számít, csupán egy portéka a nők piacán - árva lévén nagybátyján és nagynénjén áll vagy bukik a sorsa, akik nem túl nagy jóindulattal viseltetnek iránta. 

Amani viszont nem hagyja magát, a kezébe akarja venni az életét. Így köt ki egy lövészeti versenyen, ahol megismerkedik egy titokzatos idegennel - innentől kezdve pedig az egész élete megváltozik, beleértve a céljait is, és újabb és újabb titkokra derül fény.

Ami viszont kifejezetten üdítő: a regény során nem nagyon kerül ki az irányítás Amani kezéből. Nem az a fajta lány, aki felköti a kendőjét és lehajtott fejjel jár. Nem szeretem, ha mindent, ami a saját életünkben gyökerezik, disztópiának titulálunk, de tulajdonképpen itt szerintem megállja a helyét a hasonlat. És nem is annyira arról a lázadásról van szó, ami a szultán ellen zajlik, hiszen az egy klasszikus trónviszály - függetlenül attól, milyen társadalmi hatásai lehetnének. Sokkal inkább arról, hogy adott egy társadalmi rend, amelyben a nőket elnyomják, mégis kapunk egy olyan talpraesett női főhőst, akinek a puszta létezése, és minden egyes döntése és mozdulata megkérdőjelezi ezt a bizonyos fennálló társadalmi rendet. 

A férfiak nőkkel szembeni elnyomása több ízben is előkerül a történetben. Amanin keresztül, az édesanyja történetén keresztül és még máskor is - nem szeretnék poénokat lelőni. Nem próbálja tagadni a könyv az arab kultúrának ezt a részét, sőt... Felhasználja, hogy igazi, jó kis feminista történetet faragjon ebből a könyvből. 

Már önmagában ezért is megéri olvasni.



De túllépve ezen is izgalmas a történet. A sorozat világa kifejezetten magával ragadó, a célok pedig egyértelműek. Ezt nem elemezgetném túl sokáig, túl sok értelme nincs. Annyit fűznék még talán hozzá, hogy nem csak a hangulat arab, a világ maga is az arab mondavilágból építkezik, azaz készüljetek fel rá, hogy lesz természetfeletti szál.

A cselekmény maga végig fogva tart, mindig történik valami. Kisebb-nagyobb akciójelenetek és nagy rejtélyek váltogatják egymást. 

Ami a szerelmi szálat illeti, itt azért tudnék kötözködni kicsit, ha nagyon akarnék. Kapunk szerelmi szálat, ami a könyv elején nagyon kecsegtető is, mindkét szereplő érdekes külön-külön is, és együtt is. Összességében viszont mégis kicsit kifejtetlennek éreztem, hogyan lesz egyre szorosabb a kapcsolatuk. Értem, hogy megvan a kémia a kezdetektől, és folyamatosan ott vannak egymás mellett a nehéz szituációkban, ám ennek egy részét egy kisebb időbeli ugrás során, néhány sorból ismerhetjük csak meg - ami még nem lett volna gond, ha később visszatérünk rendesen az érzelmi szálra. De aztán jön egy konfliktus, onnantól kezdve pedig kicsit kevésnek éreztem - jó lett volna több beszélgetés, több magyarázat és úgy szimplán... kicsit több közös jelenet, vagy legalább a meglévők lehettek volna hosszabbak, hogy komolyabban tudjam őket venni és ne sikkadjanak bele az elcsattan egy-egy csók klisébe. 

Egyébként kapunk egy sor érdekes mellékszereplőt is, ők leginkább a könyv második felében bukkannak elő, nem spoilereznék, hogy kik ők és miért érdekesek, olvassátok el. Ami viszont érdekes, hogy magunk mögött hagyunk szereplőket a regény elején, kíváncsian várom, nekik lesz-e még jelentőségük hosszú távon - gondolok például Amani távol élő nagynénjére, akit emlegetnek, mint Columbo feleségét, de valójában sosem jelenik meg. 

Összességében nagyon tetszett ez a regény, kifejezetten izgalmas és érdekes olvasmány volt.

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


http://www.olvas.hu/uploads/media/file/0001/05/4b62a851e73e54181ad0cb323a8821c4731fc9b9.pdf


Nyereményjáték


Sivatagi érdekességeket kaptok feladványként, minden állomáson egy-egy kép szerepel. Egy kis kutatómunkával meg kell fejtenetek, hogy a természeti jelenség melyik országban található. Írjátok be az ország  nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.



225 millió évvel korábbi, eltűnt víztömeg aljáról származó üledék lerakódásából alakult ki ez a gyönyörű természeti képződmény.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12/23 Kelly és Lupi olvas
12/30 Dreamworld
12/21 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések