Breaking News

Jenna Evans Welch: Love ​& Luck – Szerencsés szerelem {Értékelés + Nyereményjáték}

Jenna Evans Welch: Love ​& Luck – Szerencsés szerelem

A blogturnéról




Olaszország után a térképen most már Írországot is bejelölhetjük, ugyanis Jenna Evans Welch ezúttal ide invitál minket. Úgyhogy túracipőt fel, tarts a Blogturné Klubbal január 4-től négy állomásos blogturnénkon, hogy együtt fedezhessük fel a Smaragdszigetet!



Kiadó: Maxim
Oldalszám: 288
Fordító: Vince Judit Andrea
ISBN: 9789632619750
Sorozat: -
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,79)
Megrendelési link
Addie Írországba utazik, nagynénje extravagáns esküvői helyszínére, azt remélve,
elfelejti végre, milyen szörnyűséget tett a nyáron. Most szomorú, mert összetörték a szívét, ráadásul tettével még a jövőjét is veszélyezteti. Ian, a bátyja azonban nem hagyja annyiban a dolgot, állandóan nyaggatja, hogy mondja el végre az igazságot, s ez folytonos veszekedéshez, sőt verekedéshez vezet a valaha elválaszthatatlan testvérek között. A bánatos Addie alig várja, hogy meglátogathassa a barátnőjét Olaszországban és maga mögött hagyja a bátyját és az összes problémáját. Amikor aztán Addie rábukkan a szokatlan útikalauzra, az Írország a vigasztalhatatlanoknak egyik kallódó példányára a szállodai könyvtár poros polcán, végre képes lesz megszabadulni nyugtalanító gondolataitól és Ian bírálatától. Aztán változás áll be az utazási terveikben. Addie hirtelen egy fergeteges, a Smaragdszigetet átszelő autós utazás közepén találja magát a világ legeslegkisebb járművében Iannel és annak tagadhatatlanul helyes, ír akcentussal beszélő barátjával, Rowannel. Ahogy a trió elhalad a lélegzetelállító zöld dombok, a számtalan várkastély, és a sok, tündérmesébe illő erdő mellett, Addie reméli, hogy az útikalauza nemcsak az összetört szívét fogja begyógyítani, hanem a bátyja és közte is helyreáll a béke. Hacsak el nem tévednek végérvényesen valahol útközben.

Az első mondat:


"Életem eddigi legrosszabb nyara."

Véleményem


Nagyon-nagyon szeretnék tucatjával cuki-utazós YA sztorikat olvasni, és úgy tűnik, Jenna Evans Welch nagyon is egyetért velem ebben a kérdésben.

Olaszország után ezúttal Írország a cél, bár ez azért kicsit spoileres a regény elejét olvasva. Mindenesetre Írország varázslatos hely, és számomra nagyon érdekes: szinte mindig vágytam oda, de azon kevés helyek egyike, ahová úgy vágyom, hogy nem nagyon tudnék konkrét látnivalókat mondani, amik vonzanak. Pusztán mindaz, amit Írországról olvastam-hallottam az, ami tetszik, nem pedig konkrétan helyek vagy épületek.

Így számomra különösen kalandos volt ez a könyv, hiszen konkrét írországi látnivalókat ismerhettünk meg, még ha kicsit rendhagyó formában is. Ha egyszer végre sikerült eljutnom oda, mindenképp el fogom olvasni ezt a könyvet újra, az tuti.

Egyébként ha már Írország, muszáj elárulnom, hogy a könyvön belül is van egy könyv. Ez a könyv pedig számomra az egyik legjobb dolog volt a Szerencsés szerelemben - erre a címre amúgy még visszatérünk. Szóval a könyv a könyvben egy útikönyv - meg egy útmutató, hogyan léphetsz túl a szívfájdalmon. Kettő az egyben, egyenesen Írországra kitalálva. Radásául a kötet hangvétele kifejezetten vicces, egy túlságosan közvetlenkedő túravezetőt kapunk, aki mindenféle őrült életvezetési tanácsokat ad. Imádtam! A részeit pont a legjobb arányban kaptuk - igaz, bevallom, azt hittem, több látnivalót kapunk, így ha hiányérzetem nem is maradt, azért úgy vagyok vele, hogy még kellett volna.

És akkor ha már szóba került a cím - az eredeti angolt sokkal szerencsésebbnek érzem. Ugyanis valóban szó esik szerelemről és szerencséről is a kötetben - de a szerencsés szerelem kifejezés kicsit félrevisz szerintem. Van romantikus szál, félre ne értsetek, de nem éreztem hangsúlyozottan romantikusnak ezt a könyvet. Sokkal fontosabb feldolgozni benne a szívfájdalmakat és újra magadra találni, valamint rádöbbenni, hogy vannak barátaid, családod, akik kitartanak melletted, mint az, hogy a főszereplő most összejön-e valakivel vagy nem.

A történet szerint főszereplőnk, Addie Írországba utazik nagynénje esküvőjére. Ekkorra már maga mögött tud valamit, amiről mi, olvasók nem tudunk. Az viszont biztos, hogy a hozzá legközelebb álló bátyjával ez súlyos éket vert közéjük, ráadásul Ian állandóan azzal zaklatja, hogy mondja el az anyjuknak, mi történt Cubbyval. Annyit tudunk meg első körben, hogy Cubby Ian csapattársa a focicsapatban, és történt valami közte és Addie között. 

Bevallom, engem a sztori elején, még mielőtt elkezdtek utazgatni, nagyon zavart ez a szál. Nyilvánvaló volt, hogy a rejtélyes dolognak kulcsszerepe van a kötetben, és direkt húzza az idegeinket az írónő. Viszont amíg a történet utazós része nem indult be, engem kissé untatott ez a nagy rejtélyeskedés, sőt, időnként már idegesített Addie és Ian hisztije. Pont, mint az anyukájukat. 

Aztán beindult a sztori, és bár még jóóó sokáig nem derült ki, mi van a háttérben, legalább már nem érdekelt annyira, mert volt mire koncentrálnom. 

A történet innentől kezdve két szálon halad: egyrészt a könyv útmutatását követik, másrészt Ian úticéljait járják végig - erről többet nem szeretnék elárulni, mert spoileres. 

Ian, Rowan és Addie hármasát nagyon szerettem. Bár az is igaz, hogy Rowan karakterét kicsit ellentmondásosnak éreztem - az első találkozásunk vele meglehetősen vidám, utána mégis letargikus. Valahogy ezt a kettőt nem tudtam teljes egészében összeegyeztetni. Izgalmas volt egy szomorú, lelki beteg srácot látni a "pasiként", aki tényleg nem a szokásos álompasiként viselkedik. Csak azt nem értem, miért volt olyan jókedélyű első körben. 

Mindenesetre jó kis hármast alkottak, és egyébként Ian és Addie kapcsolatát is nagyon szerettem. 

Ami az Addie és Rowan dolgot illeti, hát, én még mindig nem jutottam dűlőre ezzel kapcsolatban. Hogy Addie és Rowan működött együtt a nagy szívfájdalmuk közepette, az nem kérdés. Viszont ha azt kérdezitek, mennyire éreztem közöttük a szikrákat, nos, akkor már nem olyan egyértelmű a válasz. Én még mindig inkább abba az irányba hallok, hogy Addie és Rowan nagyon jó barátok, valahogy nem éreztem közöttük a kémiát. Ettől nem lett rosszabb a történet, mert mint mondtam, nem nevezném rózsaszín romantikusnak, de ha valaki cuki YA párosra vágyik jó kis románccal, hát, én nem Addie és Rowan irányába irányítanám.

És akkor megpróbálok spoilerek nélkül nyilatkozni arról a bizonyos rejtélyről. Hát, nem pont erre számítottam, de abszolút működik. Viszont... akkora kihagyott ziccer ez az írónő részéről, hogy az valami elképesztő. Értem, hogy ez a könyv egy cuki romantikus akar lenni utazással, nem pedig problémafeldolgozó regény. Nekem valahogy mégis túlságosan a levegőben lóg ez az egész konfliktus. Az írónő az első oldalaktól kezdve építi fel, hogy megtudjuk, mi történt Addie-vel, és egy ponton végre meg is tudjuk. De innentől kezdve szerintem jogos elvárás lenne, hogy végignézzük, mik a következmények és ezekkel hogy néz szembe Addie. Mit reagál végül az anyuka? Mi van az iskolában? Mi lett végül Ian és az álma sorsa? És még egy sor kérdés szakadt bennem, amiket spoileres lenne felsorolnom. Mindenesetre kicsit olyan érzésem volt, mintha valaki lecsapta volna a könyv végét. És nem, nem a záró fejezet végére gondolok, bár azt is szívesebben olvastam volna még kicsit tovább, de ott még megértem, miért ez a lezárás. Az időbeli ugrást viszont nagyon sajnálom, mert így pont azt mulasztottuk el, hogy megkapjuk a szükséges válaszokat. Annyira, de annyira sajnálom!

Összességében aranyos könyv volt, aki szereti Írországot vagy csak úgy általában az utazós könyveket, azoknak mindenképp ajánlom. Ami a románcot illeti, abban szerintem erősebb volt Welch előző kötete, és sajnos a könyv végével sem vagyok elégedett. Az ötlet szuper, a helyszín szuper, a szereplőkkel sincs gond - viszont szerintem a könyv végének kidolgozásán még lehetett volna dolgozni, és ha már cuki YA, azért én egy fokkal több és magával ragadóbb, "awww" életérzést keltő romantikus jelenetnek is örültem volna. Ó, és aki kíváncsi: igen, felbukkannak a Firenzei nyár főszereplői, ettől függetlenül tökéletesen érthető a könyv magában is. Minden hibájával együtt és azért

AJÁNLOM



Nyereményjáték


Ezúttal egy vicces játékra invitálunk! Mi jut eszedbe Írországról? Nekünk a lóherék! És mi jön rögtön szembe a Love & Luck borítóján? Naná, hogy lóhere!
A mostani játékunk így lóherés lesz. Minden állomáson elrejtettünk lóherés képeket, méghozzá linkekkel, egy-egy szóra vagy mondatrészre linkelve. A feladat egyszerre: találd meg az összes elrejtett lóherét minden állomáson, majd írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, összesen hányat találtál az állomásokon, majd pedig a legvégén, hogy az egész blogturné alatt hány lóherét gyűjtöttél be. 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a Rafflecopter dobozban megadott válaszokat pedig sajnos utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, ezután 72 órán belül kérünk visszajelzést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


01.04 - Zakkant olvas
01.08 - Kelly&Lupi olvas
01.10 - Könyvvilág
01.12 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések