Breaking News

Kristen Ciccarelli: Az ​utolsó Namsara {Értékelés + Nyereményjáték}

Kristen Ciccarelli: Az ​utolsó Namsara

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Kristen Ciccarelli Goodreads díjas, debütáló regénye, Az utolsó Namsara. Ennek örömére a  Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a sárkányölő Asha kalandjait, aki nem akar mást, mint leszámolni tragikus múltjával, és elkerülni sivár jövőjét. A szabadságot viszont csak úgy érheti el, ha végez Firgárd legerősebb sárkányával. Tarts velünk a játék során és megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 448
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632619774
Sorozat: Iskari-trilógia 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,15)
Megrendelési link
„Mindenek ​kezdetén volt Namsara, az égből és lélekből formált ifjú, aki nevetést és
szeretetet hozott magával, bárhová ment. Ám ahol fény van, ott sötétségnek is kell lennie – így megjelent Iskari, a vérből és holdfényből formált leány, a pusztító, a halálhozó."
Asha, az uralkodó leánya a nagy Firgaard birodalom legrettegettebb sárkányölője. Az emberek tisztelik, de tartanak is tőle. Ő az iskari – ám ez magányos szerep, melytől Asha inkább érzi magát fegyvernek, mint fiatal nőnek. Egyik bestiát a másik után vadássza le, hogy elhozza a fejüket a királynak, de nincs az a zsákmány, ami megmenthetné őt a végzetétől: az apja odaígérte a kezét kegyetlen parancsnokának. A lány semmi mást nem akar, csak leszámolni tragikus múltjával és elkerülni a sivár jövőt. Amikor esélyt kap a szabadságra, cserébe Firgaard legerősebb sárkányának életéért, kapva kap a lehetőségen. Egy titokzatos fiú segítségével Ashának le kell ráznia magáról az iskari szerepének láncait, és ki kell tárnia szívét a szerelem, a fény és az igazság előtt, melyet egészen eddig eltitkoltak előle.

Az első mondat:


"Asha egy történettel csalta oda a sárkányt."

Véleményem



Ebbe a könyvbe már akkor beleszerettem, amikor először megláttam a borítóját, pedig akkor még nem is tudtam, hogy miről szól.

Egyébként meg:

Sárkányok? Sárkányok!

Nem vagyok az a típus, aki konkrétan minden sárkányos sztorira rávágja, hogy kell, de azért azok, akik végigfutnak az Eragon sorozaton, valószínűleg mindig jó szívvel gondolnak a sárkányokra. Ezért is örültem különösen, hogy egy sárkányos YA sztorit olvashatok. Ebben is vannak lovasok, de azt hiszem, a hasonlóságok a két széria között nagyjából ennyiben ki is merülnek.

Forrás


Történetünk helyszíne Firgaard - ahogy sejthetitek, itt egy konkrét fantasyvilágról van szó, tehát nem a mi világunkban vannak természetfeletti lények. Alapvetően három néppel találkozunk: vannak a drakszorok, akik Firgaard standard, teljes jogú polgárai. Magát a királyi családot is a drakszorok adják. Aztán vannak a szkrálok, egy olyan nép, akikkel korábban a drakszorok háborúba keveredtek, leverték őket, és azóta rendkívül elnyomott rabszolga rétegként élnek a drakszorok szolgálatában - mindegyikük kénytelen egy fém pántot hordani a nyakán és még az is halálos bűnnek számít, ha megérintenek egy random drakszont, még abban az esetben is, ha épp csak megmenteni vagy ápolni akarják. (Persze kivétel, ha parancsra teszik.) Ezenkívül vannak a bozótföldiek, akik a drakszorok ellenségei, de épp nem háborúznak túl aktívan, és még egy esetleges béke is szóba került.

A világban az országokon kívül van egy sokkal fontosabb elem: nagyon mély vallási meggyőződésük van, vagyis volt. Ennek a vallásnak a része, hogy van egy ősisten, aki mindent teremtett és mindent irányít - őt egy afféle legnagyobb jóként kell elképzelni, mintegy atyaként istápolja a gyermekeit, de ha nem tartják be a szabályokat, a büntetés sem marad el. Ennek az ősi vallásnak szoros részét képezik a világban élő sárkányok - és az őssárkány, Kozu. Korábban harmóniában éltek a sárkányokkal, maguk is sárkánylovasok voltak. Most viszont vadásznak a sárkányokra, a régi mesék, vagyis a vallási szövegeik viszont tiltottak.

A helyzetet bonyolítja, hogy úgy tűnik, az ősi meséket mesélni egyébként is halálos - aki mesél, az szépen, lassan belehal.

A vallás része még két fontos szereplő: az Iskari és a Namsara. Ők ketten testvérek, egyikük az abszolút jót, másikuk az abszolút rosszat testesíti meg.

Főszereplőnk, Asha a drakszor király lánya. És egyben iskari - mert hogy ez körben külön rang lett. Gyermekkorában megtámadta Kozu, ennek köszönhetően testét a lángok nyomai borítják. A helyzetét nehezíti, hogy nem ártatlan elszenvedő volt: eleinte ugyanis a tiltás ellenére mesélni járt Kozuhoz és összebarátkozott vele. Miután pedig nem akart többet mesélni neki, Kozu nem csak őt támadta meg, hanem később felégette a városukat is. Így Asha elég nagy terhet cipel magával, és az egész élete azzal telik, hogy a sárkányok levadászásával próbálja jóvátenni rég elkövetett bűnét - ennek a jóvátételnek pedig az az utolsó állomása, hogy hozzámegy feleségül ahhoz a fiúhoz, aki annak idején megmentette.

Ez még romantikusan is hangozhatna, csakhogy a közben parancsnokká vált férfi igazán kegyetlen - pedig érzelmek terén Asha maga sem nevezhető szelíd, érzelmes típusnak.

A dolgok akkor indulnak be, amikor Asha lehetőséget kap kibújni a közelgő házasság alól: apja megbízza vele, hogy ölje meg Kozut - ha ezt meg tudja tenni, akkor a bűnös régi vallás megszűnik létezni, és ezért cserébe Asha felmentést nyer a házasság alól.

És még mindig csak a sztori töredékét meséltem el, még a legelején járunk mindennek!

Hogy ez a történet engem hogy beszippantott!

Forrás


Bevallom, Ashát eleinte nem találtam túl szimpatikusnak, de ez tipikusan az az eset, amikor nem szabad elsőre ítélni. Ez a regény igazi fejlődésregény Asha szempontjából. Megismeri magát, a múltját, hogy ki ő valójában és mire képes, hogy kikben bízhat és kikben nem, nagyon sokat tanul arról, hol van a helye a világban, meg úgy általánosságban hol van bárki helye a világban.

Szóval Asha fejlődése önmagában megvett kilóra, bár hozzá kell tennem, annak azért örülök, hogy nem volt elviselhetetlenül idegesítő a regény elején sem. Sőt, minden olyan tette, amivel nem nagyon értünk egyet, abszolút indokolható a neveltetésével.

Asha mellé kapunk még fontos szereplőket, az egyik a vőlegény, Jarek. Annyit mondok, hogy ő is tartogat meglepetéseket, de igazából nála leginkább tömény undort éreztem, a kegyetlenség, a hatalomvágy és az akaraton kívüli elrendezett házasság háromszögének tökéletes megtestesítője, túlságosan összetett gonosznak igazából nem nevezném.

Nála sokkal érdekesebb karakter a király, Asha édesapja. Róla többet nem is mondanék.

Aztán kapunk még egy testvért is Asha mellé, néhány kevésbé fontos szereplőt, no meg egy szerelmi szálat is, szóval igen, érkezik a jó pasi is. Az ő szerepét sem szeretném elspoilerezni, mindenesetre nagyon örültem neki, hogy teljesen más, mint a legtöbb ilyen férfi a sztorikban: ő nem kemény harcos, bár képes harcolni azért, amit szeret. Viszont sokkal lényegesebb volt nála, hogy érez, mélyen érez: szelíd, nyitott, barátságos, hűséges... Imádtam benne ezt, és nagyon kellett Asha mellé ez az ellenpont.

A sárkányokról minden lelkesedésem ellenére nem fogok írni, mert minden spoiler!

Mindenesetre nem is annyira a szereplők voltak azok, akik nagyon vittek magukkal, hanem a világ. És az azért is érdekes, mert engem általában sokkal jobban megmozgatnak a szereplők és a történetek, mint a világok - persze, egy jó sztorihoz kell egy jó világ is, viszont az én fókuszom sokkal inkább a jó történetek felé hajlik, mint a jó világok felé. Itt viszont a világ volt az, ami leginkább lenyűgözött.

Alapból nagyon tetszett ez a rendkívüli vallási alapon szerveződő társadalom, ami éppen egy óriási válságát éli - és nagyon sokáig kérdés még az is, hogy egyáltalán kell-e vissza a régi vagy teljesen jogos, hogy maguk mögött akarják hagyni az ősi tanokat. Én magam nem vagyok vallásos, szóval logikus lett volna, hogy az utóbbi felé hajlom, de annyira... ősi és misztikus volt az egész világ, hogy teljesen természetesen ráéreztem arra, mi lesz a helyes út.

Azt is meg kell jegyeznem, hogy az írónő mindent megtett azért, hogy imádjam ezt a világot. Az, hogy a meséknek ekkora ereje van a történetben, nagyon tetszik. Nem csak a sárkányokat teszik erősebbé, de egészen konkrétan halálosak is - és annyira szépen kidomborítja, mennyire fontos fegyvert jelentenek a szavak, akár írott, akár kimondott formában. A mesék tanítanak, és a tudás mindig veszélyes. Ez a regény a tökéletes bizonyíték erre.

Ráadásul ezek a mesék valóban meg is jelentek a történetben - folyamatosan kapunk belőlük a fejezetek elején. Ettől elsőre kicsit megijedtem, nem szeretem, ha mesterségesen kivonnak a sztoriból, és sokszor az ilyen megoldásoknál úgy érzem, felesleges időhúzásról van szó. Itt viszont nagyon is megvolt a szerepe minden mesének, mindig akkor kerültek elő, amikor fontosak voltak, abszolút szerves részeivé váltak a történetnek. És egyébként önmagukban is nagyon érdekesek és szépek voltak - plusz pont, hogy nem nyúltak túl hosszúra, éppen olyan hosszúak voltak, hogy értsük őket, érezzük őket, de ne tegyék vontatottá a sztorit.

Nem mondom, a sárkányokból szívesen kaptam volna talán még egy fokkal többet, de ez inkább csak kötözködés, mert amúgy imádtam a sztorit, visszahozta az olvasási kedvem.

Azért is szeretném megdicsérni az írónőt, hogy ilyen szépen lekerekítette az első részt - kerek egész. Nem akart trilógiát írni belőle, hanem elmesélt egy történetet. Persze, érkezik a folytatás, de információim szerint más főszereplőkkel, és bár visszatérnek a mostani főszereplők is, azért az már így egy másik sztori lesz. És ez így jó.

Összességében: olvassátok, imádjátok!

KEDVENC LETT


Olvass bele a képre kattintva!


https://www.olvas.hu/uploads/media/file/0001/06/8184dd24d3e6edae47ccaaae8db9d5a5da7499a2.pdf




Nyereményjáték


Asha a birodalom legrettegettebb sárkányölője, egyik bestiát a másik után vadássza le; mostani blogturnénkon, hozzá hasonlóan belőletek is vadász válik. Minden állomáson találtok egy képet, rajta egy híres sárkánnyal, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogyan hívják az adott sárkányt.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


01/10 Kelly & Lupi olvas
01/12 Könyv és Más
01/15 Dreamworld
01/17 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések