Breaking News

7 érdekesség az Outlanderről, amiről még nem biztos, hogy hallottál {Nyereményjáték}


A blogturnéról




Ötödik részével folytatódik Diana Gabaldon monumentális Outlander sorozata. A lángoló kereszt című rész első kötetével indul turnéra a Blogturné Klub három bloggere. Kövesd őket az amerikai kontinensen tett útjukon, melyben Jamie, Claire és a Fraser klán Észak-Karolinába szakadt ágának újabb kalandjait követik nyomon. Nem marad el a már megszokott nyereményjáték sem!

Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 800
Fordító: Farkas János
ISBN: 9789634574194
Sorozat: Outlander 5.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Moly link
Goodreads link (4,27)
Megrendelési link
A Korona észak-karolinai gyarmatán a gazdag arisztokrácia és a megélhetésükért küzdő
telepesek állnak egymással szemben, törékeny egyensúlyban tartva a kialakult, feszült helyzetet.
Közöttük áll Jamie Fraser, egy talpig becsületes és tisztességes férfi. Miután száműzték szeretett hazájából, Skóciából, végre megkapta a földet, ami után áhítozott. Támasza rendkívüli felesége, Claire, a nő egy másik helyről és időből, aki az eljövendő események ismeretének terhes ajándékát hordozza. Korábban ez a tudás veszélyt és áldást is jelentett Jamie és Claire számára. Most talán pislákoló fáklyaként vethet fényt az előttük álló vészterhes éveken át vezető útra – vagy olyan tűzvészt okoz, amiben mindketten hamuvá égnek.
A lángoló kereszt egyszerre szívbemarkoló, letehetetlen, a legapróbb részletekig történelmileg hiteles és süt belőle a szenvedély.

Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8254_outlander5_langolo_kereszt_1kotet-20181128_101852.pdf?ap_id=Deszy


7 érdekesség az Outlanderről, amiről még nem biztos, hogy hallottál


1. A DOCTOR WHO INSPIRÁLTA

Bármilyen meglepőnek tűnik is, az Outlander időutazós szálát a népszerű brit sorozat, a Doctor Who ihlette - a sorozat ötlete az egyik epizód megnézése közben ugrott be az írónőnek. A kérdéses részben szerepelt egy Jamie McCrimmon nevű kiltes szereplő, akit Frazer Hines alakított. 

"Úgy gondoltam, egy történelmi regényt lehet a legkönnyebb megírni gyakorlásként, amikor épp megláttam egy régi Doctor Who ismétlést. Jamie berobbant, az egész hozzáállásával a világhoz, a vitézségével és egyébként is úgy éreztem, a kilt is elég vonzó." - nyilatkozta az írónő.


2. MAJDNEM KATHERINE HEIGL FILM LETT BELŐLE 

Mielőtt elkezdtek dolgozni a sorozaton, eredetileg mozifilmet terveztek a könyvből. A film producerei úgy is érezték, megtalálták a tökéletes Claire-t, méghozzá Katherine Heigl-ben. Egy 2010-es interjújában utalt is rá, hogy ez lehet a Grace klinika utáni következő projektje: "Skócia? 2012? Mit gondoltok?"


3. LIAM NEESON ÉS SEAN CONNERY IS SZÓBA KERÜLT JAMIE SZEREPÉRE



Ne felejtsük el, az Outlander első könyve angolul 1991-ben jelent meg, tehát már nem igazán mai csirke a széria eleje. Így természetesen egy esetleg adaptáció többször is szóba került.

Diana Gabaldon így mesélt: "Ez még évekkel ezelőtt volt, amikor először megkerestek egy Outlander adaptációval, akkor még filmről volt szó. Az első versenyzők Jamie szerepére így Liam Neeson és Sean Connery voltak."


4. DIANA GABALDON GYŐZTE MEG A PRODUCERT, HOGY SOROZAT LEGYEN BELŐLE

Ahogy már az előbb szóba is került, az Outlander már elég régi, és nem egyik pillanatról a másikra született meg az adaptáció sem. Gabaldon úgy meséli, ő győzte meg róla Ronald D. Moore-t, hogy tévésorozatként lenne tökéletes a széria, és ő kell hozzá. "Azt mondtam neki, amikor először elhozta a pilot forgatókönyvét, hogy ez az első alkalom, amikor a munkámból készült dolgot olvasok, és nem sápadok el teljesen vagy robbanok fel a méregtől."


5. A SZÍNÉSZEK NEM VISELNEK SEMMIT A KILTEK ALATT



Igen, ez a kérdés nagy eséllyel mindenkit foglalkoztat, hiszen... tudjuk, a skótok a hagyomány szerint nem viselnek semmit a kiltek alatt. De vajon a színészek? 
"Én igazi skót vagyok, és ennek a munkának az egyik legjobb része, hogy kiltet viselhetek. Nagyon is kényelmes tud lenni." - nyilatkozta Sam Heughan.


6. CLAIRE-T ALIG NÉHÁNY HÉTTEL A FORGATÁS ELŐTT TALÁLTÁK MEG




Bár Claire a történet főszereplője, az őt alakító színésznőt mégis nagyon későn találták meg, alig néhány héttel a forgatás előtt ajánlották fel a szerepet Caitriona Balfe-nak.

Moore így nyilatkozott az esetről: "Alapból mindenkinek azt mondtam, hogy először megtaláljuk Claire-t, aztán Jamie lesz az utolsó, akit castingolunk, de persze pont ellenkezőleg alakult. Nagyon nehéz volt megtalálni Claire-t. Sam nagyon korán képbe került, és gyakorlatilag őt találtuk meg először. Megnéztük a videóját, és rögtön úgy voltunk vele, hogy úristen, ő az, rögtön csapjunk le rá. Aztán Claire nagyon sok idő volt. Rengeteg színésznőt, rengeteg videót megnéztünk, hogy megtaláljuk azt a szavakkal ki sem fejezhető valamit. Értelmesnek kellett lennie, meg kellett benne lennie a karakter erejének, olyasvalakinek, akinél látod a kamerákon túl, hogy jár az agya. De aztán befutott Caitriona videója, és ugyanolyan pillanatunk volt, mint Samnél."

Egyékbént azóta kettejük első közös jelenetét is közzétették, ilyen volt az a bizonyos screen test.


7. KIDERÜLT, A BRIT MINISZTERELNÖK MIATT CSÚSZOTT A BRIT OUTLANDER PREMIER



Amikor a Sonyt meghekkelték, egy sor titok szivárgott ki Hollywoodi produkciók kapcsán is. Egy ilyen az Outlander kapcsán is megesett.
Kiderült, hogy a korábbi brit miniszterelnök, David Cameron megkérte a Sonyt, hogy csúsztassák az Outlander sorozat brit premierjét. És hogy miért? Nos, alig néhány héttel később volt a történelmi népszavazás, amikor a skótok arról döntöttek, az Egyesült Királyság része kívánnak-e maradni. A miniszterelnök pedig úgy érezte, nem lenne a legjobb, ha pont a népszavazás előtt elindulna egy olyan tévésorozat, ami harcos, lázadó skótokkal van tele, akik gyűlölik az angolokat. A Sony beleegyezett, és későbbre tették a premiert.


Nyereményjáték


Az előző Diana Gabaldon blogturnék bebizonyították, hogy Outlanderből mindenki jelesre tud vizsgázni. De vajon más skótokról szóló történetekből is? Nyereményjátékunk minden állomásán egy-egy olyan ismert szerző nevét fogjátok találni, akinek több klasszikus romantikus regénye is skótokról szól. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába a szerző egy ilyen regényének címét beírjátok.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Monica McCarty


A turné menetrendje


01.22 - Deszy könyvajánlója
01.24 - Könyvvilág

1 megjegyzés:

  1. Pont a Doctor Who-t néztem miközben megnyitottam az oldalt és az Outlander cikkek kihagyhatatlanok. Az 1.pont így viccesen érintett. Micsoda véletlen.

    VálaszTörlés