Breaking News

Natalie C. Parker: Seafire ​– Lángoló tenger {Értékelés + Nyereményjáték}

Natalie C. Parker: Seafire ​– Lángoló tenger

A blogturnéról




Miután Caledonia ​Styx családjával végzett egy könyörtelen hadúr, a lány a bosszúra tette fel az életét. A Mors Navis nevű hajó ifjú kapitányaként hasonlóan tragikus sorsú, bosszúvágytól fűtött legénysége élén célba veszi a halálos Kartács-tengert, hogy visszavágjon ellenségének. Tartsatok bloggereinkkel ezen a kalandon, ismerjétek meg Caledoniát és a legénységét, és ne feledjétek, hogy a turné végén megnyerhetitek a Maxim kiadó által felajánlott 3 regény egy példányát! 




Kiadó: Maxim
Oldalszám: 416
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789634990475
Sorozat: Seafire trilógia 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,91)
Megrendelési link
Caledonia ​Styxtől még fiatal lányként elvette a szüleit és az öccsét egy könyörtelen
hadúr. Az ifjú kapitány most a bajtársnőivel hajózik a halálos Kartács-tengeren, készen arra, hogy visszavágjanak a rettegett zsarnoknak.

Mióta a hírhedt Aric Athair vérszomjas katonái, a kartácsok, végeztek a családjával, az elárvult Caledoniát csakis a bosszúvágy vezérli a veszélyes vizeken. Hajója, a Mors Navis legénységét csupa olyan lány és nő teszi ki, akik hozzá hasonlóan elveszítették a családjukat és az otthonukat Aric meg az emberei miatt. A küldetésük nem más, mint életben maradni, és legyőzni a kartácsok hadihajóinak gyilkos flottáját.

De miután Caledonia legjobb barátnőjének és elsőtisztjének életét megmenti egy dezertálni vágyó kartács, a kapitány kénytelen fontolóra venni, vajon hagyja-e a fiúnak, hogy a hajójukon maradjon. A jóképű idegen rögtön megdobogtatja Caledonia szívét. De tényleg épp egy kartács lenne a kulcsa, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak Aric Athairrel – vagy a fiú végül veszélybe sodorja mindazt, amiért a Mors Navis legénysége annyit küzdött?

Az első mondat:


"Caledonia a Szellem előfedélzetén hevert, az orrban elnyúlva bámult a mélybe, miközben a hajó a fekete vizet hasította."

Véleményem


Bevallom, az első oldalakon ez a regény eléggé meglepett, mert én igazából egy klasszikus, csajos-kalózos regényre gondoltam, amit igazából "csak" az tesz különlegessé, hogy női kalózokat állít a középpontba.

Ez persze valamelyest igaz is, hiszen női kalózokról olvashatunk, de igazából nem a régmúltban járunk, hanem egy jövőben játszódó sztorit olvasunk. Ezzel elsőre kicsit nehezen jutottam dűlőre, mert egyszerre hozza a régi kalózos érzést és valamiféle disztópikus, jövőben játszódó világot. Így arra jutottam, hogy valami olyasféle jövőben járhatunk, mint amilyen a Waterworldben is van. A lényeg mindenesetre nem túl bonyolult: vízen, hajók csatáznak egymással. Van egy elnyomó hatalom, aki besorozza és drogokkal kvázi agymossa a fiatalokat, akik aztán besorozva pont az övéiket győzik le később. (Igen, kicsi janicsáros vonal is van.)

És hogy mitől érezzük, hogy a jövőben járunk? A technikából. Olyasféle modern eszközöket kapunk, amelyek például napelemmel működnek, robbannak stb. Viszont jelen van minden, ami egy klasszikus kalóztörténetben elengedhetetlen: kapitány, legénység, csatázás, vitorlák...

De egyébként attól eltekintve, hogy előkerülnek időnként ilyesféle modern eszközök, hangulatában abszolút a régi korokban játszódó kalózos sztorikat idézi ez a regény - egy csavarral: a főszereplőink mind nők.

Caledonia egy csupa lányból-nőből álló legénység kapitánya. Az ő csapatuk kifejezetten izgalmas. Caledonia édesanyja maga is egy legénységet vezetett, menekülteket fogadott fel, a fő céljuk pedig az volt, hogy átjussanak azon a bizonyos határon, amin túl már nem ellenőrizheti őket ez a bizonyos elnyomó hatalom. Csakhogy - részben Caledoniának köszönhetően - rajtuk ütnek és Caledonián valamint a barátnőjén, Piscián kívül mindenki odavész. De a két lány nem adja fel, és évekkel később már önálló, felnőtt nőkként láthatjuk őket, akik egy egész csapat lázadó lányt gyűjtöttek maguk köré. A céljuk a bosszú, minél több ellenséges hajót küldeni a tenger fenekére.

Forrás


Ennek köszönhetően a regényben rengeteg konkrét akciójelenetet kapunk, igazi tengeri csatározásokat. A véres harcokba azért szerencsére stratégiai döntések is jutnak, ezek engem sokkal jobban lekötöttek, mint a tiszta kaszabolás.

És ha már kaszabolás... Pontosan azt éreztem a regény gyengeségének, ami amúgy az erőssége is lehet, ízlés kérdése. Egyrészt annyira komolyan beleásta magát az írónő a kalózok világába, hogy valóban nagyon hitelesen ír arról, milyen is lehet az élet egy ilyen hajón. De valószínűleg ő maga is annyira beleszeretett a világba, hogy sokszor szerintem már túlzásba esett a leírásokkal és akciójelenetekkel. Biztos vagyok benne, hogy vannak, akiket ezek nagyon lekötnek, de én az akciójelenetek között nagyon várom az érdekes történeteket - itt viszont szerintem az arány sokszor inkább az akció és a hitelesség irányába tolódott az izgalmas cselekmény és a szereplők megismerése helyett.

A karakterek háttérsztorija ettől még persze igazán izgalmas, és hiába a kis tér, nagyon szép közösséget teremt az írónő ebből a rengetet hányatott sorsú, sokat szenvedett, de pont ezért még küzdeni vágyó fiatal lányból. Ez határozottan a regény egyik nagy erénye.

Csakhogy a kalózos vonal miatt a főszereplőnk, Caledonia nekem helyenként túl hideg volt. Értem, nehéz döntéseket kell meghoznia, hatalmas felelősség nyomja a vállát, de örültem volna, ha... némileg emberibb. Szerethetőbb. Nagyon érdekes, hogy ez a regény nyitójelenetében mennyire megvolt, és a már felnőtt, persze jogosan megkeményedett Caledoniában mennyire nem. Értem az okokat, de ettől még némileg több érzelemnek jobban örültem volna. (És mielőtt megkapom, nem, nem szerelmi szálra gondolok, hanem barátságra, fájdalomra, mélységre.)

Összességében mindenképp ajánlom ezt a könyvet, még ha némileg több történetnek és több érzelemnek jobban örültem volna a leírások és csatajelenetek mellé-közé. Az biztos, hogy remek, hogy olyan kalandregényt kaphatunk, ami ennyi érdekes női karaktert mozgat. Kíváncsian várom, merre tovább.

AJÁNLOM

Nyereményjáték


Mivel egy igazi tengeri kalandra invitálja az olvasóit ez a történet, úgy gondoltuk, hogy hozunk nektek néhány hasonló témájú könyvet, és a borító részletek alapján ki kell találnotok, melyik történetre gondoltunk! Szóval a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk tőletek annak a kalózos ifjúsági/YA-regénynek a CÍMÉT, amelyiknek a borítóját felismertétek az adott állomáson.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06/12 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06/15 - Deszy könyvajánlója
06/18 - Könyv és más
06/21 - Sorok között
06/24 - Hagyjatok! Olvasok!
06/26 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések