Breaking News

Emily R. King: A ​századik királyné {Értékelés + Nyereményjáték}

Emily R. King: A ​századik királyné

A blogturnéról




A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Emily R. King A századik királyné c. regénye, mely az azonos című sorozat első része. A Blogturné Klub hat bloggere bemutatja Kálindra rejtélyekkel és izgalmakkal átszőtt kalandját. Tartsatok velünk, legyetek részesei hősnőnk lenyűgöző világának, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 320
Fordító: Robin Edina
ISBN: 9789634990406
Sorozat: The Hundredth Queen 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont:
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,85)
Megrendelési link
Kalinda árva lány, aki nem vágyik másra, csupán a csendes kolostori élet békéjére és
biztonságára a Nővérek rendjének hegyi templomában. A zsarnok Tarek rádzsa váratlan látogatása azonban felforgatja az életét. Az uralkodó kilencvenkilenc felesége mellé keres egy utolsót – a századik ránit. Mindenki meglepetésére éppen Kalindára esik a választása. Azonban mielőtt egybekelhetnének, egy ősi törvény szerint fegyverekkel kell kivívnia méltó helyét a rádzsa kilencvenkilenc felesége és számtalan ágyasa között egy rendkívüli bajnokságon.
Kilátástalan helyzetében csupán a testőre, a komoly, de kedves Naik Deven kapitány társasága nyújt neki vigasztalást. Ám a férfi iránt egyre növekvő vonzalma súlyos veszélybe sodorja.
Kalinda lelke szabadnak született, csak arra vágyik, hogy mentesüljön minden kötöttség alól, dönthessen saját sorsáról, és együtt lehessen a férivel, akit szeret.
Itt az idő, hogy a századik királyné felszabadítsa a benne rejlő erőket, és felforgassa a birodalmat.

Az első mondat:


"Havas hegyek törnek a hamuszürke égboltra, egyenetlen csúcsaik gyöngyfehéren ragyognak, akár a farkasfogak."

Véleményem


Virágukat élik a keleti világ ihlette YA sztorik, és mennyire jó, hogy így van! Már többször írtam ilyen típusú könyvekről, és mindig áradoztam egy sort, mennyire élvezem, hogy megismerhetjük ezt a nagyon is varázslatos világot.

Talán azért is élvezem ezt annyira, mert nagyon ambivalens érzéseim vannak a keleti világgal kapcsolatban. Egyrészt tényleg varázslatos: gondoljunk csak az Aladdinra! Gyönyörű kelmék, csillogás, varázslat, mondák, csaták, illatok, ízek, érzések... Annyi minden eszembe jut erről, és annyira jó egy ilyen vilában kalandozni! Eközben ott van bennem egy jó adag távolságtartás is, hiszen a hagyománykövető világ bizony nem mindig fenékig tejfel: gondoljunk csak a nagyon erős hierarchiára és tekintélyelvűségre, a nők elnyomására, és persze tudjuk, a csillogás mellett ott van a szegénység és a bűnözés. 

A mostani arab világos YA sztorikban talán épp az az érdekes, hogy úgy szállítják mindezt, hogy közben beleviszik a modern elemeket: például erős, lázadó hősnőt, aki nem törődik bele a helyzetébe.

A századik királyné szépen passzol ebbe a sorba, bár annyira messzire nem mennék, hogy ez a legjobb volt, amit olvastam az arab világos sztorikban. 



Az alapötlet mindenesetre nagyon tetszik. Kalinda egy zárdaszerű intézményben nőtt fel, a világtól teljesen elzárva, ráadásul sok lány között sem számíthatott túl sok jóra: betegségének köszönhetően mindig amolyan szürkeegér volt. De neki ez teljesen jó így. Persze van egy csavar a történetben, hiszen egyértelmű, hogy nem lehet ilyen egyszerű a főhősünk helyzete: az uralkodó a "zárdából" választhat, kit tenne szolgájává, szeretőjévé (hű, milyen enyhe kifejezést használtam, de persze nem kölcsönös a dolog) vagy épp feleségévé. Kalinda sosem gondolta, hogy kiválasztott lehet. De nyilván az lesz, a három kategóriából a feleség szerepét szeretné rá osztani a rádzsa.

A csavar, amit nagyon szerettem: az ágyasok párbajra hívhatják a feleségnek választott lányt, hogy aztán ők kerüljenek a helyére. Így pedig kapunk egy igazi, klasszikus, hamisítatlan áskálódós sztorit, amolyan háremes civakódást-furkálódást, hogy minél jobb pozícióba kerüljön az ember lánya. És ugye említettem, hogy a YA sztorikban a hagyományt ötvözik a modern nézetekkel, így ezek a lányok nem csak az eszüket használják, hogy előrébb jussanak, hanem bizony sokan képzett harcosok is. Én meg ezt imádtam! Nagyon tetszik az ötlet, tetszik a kivitelezés és hogy ennyire ismerős és egyben modern is ez a felállás. 

Épp ezért sajnálom, hogy a többi dolog kivitelezésével azért nem voltam maradéktalanul elégedett. Nagyon szerettem volna, ha Kalinda teljesen levesz a lábamról, de valami nekem hiányzott belőle. Értem, miért kell erősnek gondolom, mégis valami plusz hiányzott ahhoz, hogy valóban annak érezzem és ne csak tudjam, hogy ő egyébként erős és határozott. 

Ezt a csalódásomat erősítette, hogy a szerelmi szállal sem voltam teljesen elégedett, ez ugyanis eléggé instaszerelem lett. Persze el lehet fogadni ezt és együtt élni vele, de annyi lehetőség lett volna ebben a sztoriban, ha a szerző kicsit mélyebbre ás és több részletet kidolgoz. 

Ez pedig érvényes a szereplőkre és magára a világra is. Jó volt az ötlet, tele van lehetőséggel, volt is sok dolog, ami tetszett, de talán érdemes lett volna még egy kicsit továbbvinni a dolgokat.



Mielőtt olvastam a könyvet, kicsit bele-belepillantottam az értékelésekbe, és láttam, hogy sokan kifogásoltak olyasmiket, amik az alapul választott világból fakadnak - például hogy hogyan bánnak a nőkkel. Meg hogy nőket versenyeztetnek egymással. Bevallom, nekem ezzel nem volt gondom, mert a kor normái között ezt tökéletesen hihetőnek találtam. Értem, hogy ez egy modern történet, de ettől még meg kell találni az egészséges egyensúlyt a hitelesség és a modern gondolkozás között.

Nekem inkább a mélység és a kidolgozottság jelentette azt, ami időnként kivont a történetből, mert kerestem a magyarázatot dolgokra.

Összességében azért rossznak nem nevezném, de azért a keleti sztoris TOP3-as listámra nem került fel.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


Mostani játékunk során az erős hősnőké, valamint az arab kultúráé lesz a főszerep. 
Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, melynek elemeit helyes sorrendbe rakva, egy regény címét kapjátok meg. A feladatotok az, hogy a cím alapján kitaláljátok a történet hősnőjének nevét (ha van), és azt beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

ejőngecrehgatavisa


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06/10 Sorok között
06/11 Kelly és Lupi olvas
06/13 Könyv és más
06/15 Nem félünk a könyvektől
06/21 Dreamworld
06/30 Deszy könyvajánlója 

Nincsenek megjegyzések