Breaking News

Mi a baj a Szex és New York folytatással?



Ha esetleg valaki lemaradt a hírről: az HBO Max berendelte a Szex és New York folytatását, amire visszatér a négy főszereplőből három. A Samanthát alakító Kim Catrall ugyanis nem vállalta a folytatást.

Kezdjük az elején, a személyes résszel: nem tartozom a mániákus Szex és New York rajongók közé, és koromból fakadóan én lemaradva néztem meg az eredeti sorozat részeit. Szerettem? Igen. De sosem ragadott annyira magával, mint sokakat, sosem tartoztam azok közé, akik újra meg újra megnézik a sorozatot, idéznek belőle a mindennapjaikban és ezen keresztül reflektálnak életük egy-egy szituációjára. 

Tehát láttam a sorozatot és fájdalom, láttam a filmeket is, és elkezdtem a fiatal Carrie életéről szóló tini spin-off sorozatot - bár bevallom, egy ponton egyszerűen félbehagytam. 

Amikor először olvastam a pletykáról, hogy érkezik a folytatás, meglepődtem. Aztán hivatalossá vált a hír, én pedig nagyon kényelmetlenül éreztem magam. Kellett egy kis idő, és jó néhány cikk és komment átrágása, hogy rájöjjek, mik okozzák ezt a kellemetlenséget.

Úgyhogy most nektek is pontokba szedem az érzéseimet és a problémáimat a folytatás kapcsán.

A sikertelen korábbi próbálkozások


Ahogy már futólag hivatkoztam is rá, a Szex és New York a sorozat utolsó része utána kapott két folytatást is, két film formájában. A széria 2004-ben ért véget, 2008-ban és 2010-ben érkeztek a filmek.

Ezeknek a fogadtatása, főleg a második film esetében igencsak vegyes, vagyis ha őszinték akarunk lenni, sokkal inkább negatív volt. Meg lehetett nézni őket, szórakozni is lehetett rajtuk, de nem váltak legendássá. Ráadásul bevallom, itt-ott csalódtam is, ugyanis szerintem a széria lezárása kerek volt, és ezt a jóérzésű happy endes lezárást elég szépen szétcincálták a folytatásokban. 

Szóval összességében nem nevezhetőek igazi sikernek.

Ezenkívül ott volt még a Carrie Diaries spin-off, ami a fiatal Carrie-ről szólt, teljesen új szereplőgárdával. Ez a sorozat azt próbálta bemutatni, hogyan jutott el Carrie odáig, amilyennek már megismerhettük. Sikeres írónő New York szívében, elképesztő divatérzékkel és mindenféle baráttal a magasabb körökből.

A spin-off két évadot élt meg, 2013-ban és 2014-ben futott, és az elejétől érezni lehetett, hogy nem lesz akkora durranás, mint a Szex és New York. Annak a célközönség gyermeteg, a tiniknek meg talán túlságosan retró volt. 

Van tehát több olyan projekt is, ami a Szex és New York sikeréből próbált táplálkozni, és nem igazán járt igazi sikerrel.

Ez bizony elég rossz ómen a folytatást illetően.





Miért is készül a sorozat? Avagy az HBO Max tejelni akar a nagy márkáiból


Szeretem az HBO Maxot és sok-sok Warner filmet is, félre ne értsetek.

De minél többször közvetítem az HBO Max streaming szolgáltató híreit, annál inkább azt érzem, el vannak veszve. 

Ahelyett, hogy új, egyedi tartalmakat gyártanának, ami egyébként az HBO-ra például nagyon is jellemző, sorban jelentik be a rebootokat, reunionöket, folytatásokat.

Ott a Gossip Girl reboot. A pletyka arról, hogy terveznek a True Blood rebootjával. Jön majd a Jóbarátok Reunion. A Pretty Little Liars reboot. A Trónok harca spin-off. És most a Szex és New York folytatás.

Félre ne értsetek, ezek közül több olyan is van, ami érdekel, és persze mindegyik elsülhet nagyon jól is.

De nem tehetek róla, azt érzem, hogy az HBO Max készítői szeretnének a tutira menni, és még egyszer meglovagolni már bejáratott franchise-okat, mert abból majd dől a lé - úgyis megnézi, aki az eredetit szerette. Ráadásul vegyük észre, ezek jó része még csak nem is régi alkotás. Alig ért véget a Pretty Little Liars, máris jön a reboot? Miért? 

A probléma az, hogy ha a mögöttes motiváció nem egy jó ötlet, valamilyen konkrét cél a pénzen kívül, akkor megvan rá az esély, hogy rosszul sül el a dolog. Lehet, hogy a régi rajongók belenéznek majd, de vagy gyorsan kaszálják, vagy végignézik ugyan, de keserű szájízzel távoznak, ami még a régi jó élményre is rányomhatja a bélyegét. (Lásd az előbb emlegetett szétcincált Szex és New York happy end, vagy hozhatnám példaként a Szívek szállodája később készült folytatását is.)

Számomra ez minimum aggasztó.


Nem telt már el ehhez túl sok idő?


A Szex és New York folytatás kapcsán szinte mindenhol találkozni a nosztalgia szóval. De vajon a nosztalgia elég, hogy elvigyen a hátán egy folytatást?

A széria 2004-ben ért véget, azaz most már lassan 17 éve volt a nagy siker. De még a későbbi folytatásfilm is 11 éves lesz.

Azok, akik annak idején fiatal, a 20-as, 30-as éveiben tobzódó, a Szex és New York-ot szinte vallásosan néző nők voltak, mostanra teljesen más életszakaszukban járnak. Kérdés, még mindig érdekesnek találják-e ezt a világot és ezt a stílust?

Ami pedig az új közönséget illeti: 17 év elég idő ahhoz, hogy ez a sorozat öregnek számítson, így a mai fiatalos megszólítása sem lesz egyszerű.


Még mindig tud újat mondani?


A Szex és New York sorozat sikere nem véletlen. Formabontónak számított abban a tekintetben, hogy nagyon nyíltan, nagyon őszintén beszélt a párkapcsolatokról, a fiatal, az élettől már egy férjnél többet remélő, akár kifejezetten karrierista, magabiztos nőkről és igen, a szexről. 

Ha valaki látott Szex és New York részt, tudja, miről beszélek. Nyíltan beszélni orális szexről, anális szexről és a szex mindenféle formájáról, akár nehézségeiről és még inkább a szabadságáról - ráadásul úgy, hogy mindezt nők teszik! Nők, akik élvezik az életet, függetlenek, boldogok, és igen, élvezik a szexualitásukat is. Nos, ez nem mindennapi vállalás volt! 

De vajon még mindig tud újat mutatni a Szex és New York? 

Ha körbenézünk, a sorozatok tobzódnak a szexualitásban, és habár még mindig nem feltétlenül a női, szabad szexualitás jelenti a fókuszt, azért nem kell messzire menni ahhoz, hogy találjunk olyan sorozatot, amiben a női szexualitás téma. 

Ugyanez igaz a független, öntudatos női karakterekre is. 


Örökre barátok vs. Samantha 


Ez igazából két pont is lehetne, de egyrészt Samantha szorosan kapcsolódik az előző témához, másrészt a barátság témaköréhez is, úgyhogy itt megyünk bele mindkettőbe.

Samantha fájó űrt jelent majd a folytatásban. 




Nem csak azért, mert sok mindenki kedvenc karaktere volt - nekem is. 

Hanem azért, mert hiányozni fog a szereplők dinamikájából. Egy ekkora léptékű sorozatnál patikamérlegen mérik ki, hogy a fontos szereplőgárda tagjai hányan legyenek, milyen élethelyzetben, milyen tulajdonságokkal rendelkezzenek, hogyan fedhetnek le minél nagyobb célközönséget és egészíthetik ki egymást eközben tökéletesen. (A Jóbarátok sem véletlenül voltak hatan. Vegyük ki egyiküket, és máris érezni fogjuk, hogy megborult az egyensúly.)

A Szex és New Yorkban mind a négy barátnőnek megvolt a szerepe. Volt a fiatal, sikeres karrierista nő, aki keresi az útját. Volt a kicsit kocka, kicsit görcsös ügyvédnő, akinek valahogy sosem mennek igazán a dolgai. Volt egy tökéletes, jó családból származó, érzékeny nő, aki családra vágyott. És persze ott volt Samantha, az idősebb, a saját útjára már rálelő, tanácsokat osztogató, saját szexualitásában tobzodó, az életet a végsőkig kiélvező nő. 

Ha úgy tetszik, a Szex és New Yorkban Samantha maga volt a szex. Nyilván mindegyikük szexuális élete terítékre került, de Samantha volt az, aki mindig, minden szexuális témához hozzá tudott szólni és mindig ő volt a leghatározottabb, legőszintébb is ebben a tekintetben.

Samantha hiánya kicsit olyan, mintha kihagynánk a szexet és csak New York maradna. 


A sorozat egy másik fontos, központi témája a barátság. Szerintem mindegyikünk olyan barátokra vágyik, amilyen ez a négy nő a sorozatban. Mindig ott vannak egymásnak, mindig számíthatnak egymásra, segítik egymást. 

És akkor most képzeljük el, hogy ez a mindig végsőkig összetartó banda úgy tér vissza a képernyőkre, hogy az egyik barátnő hiányzik. Hacsak nem ölik meg Samanthát - ami kifejezetten gonosz lenne a rákból kigyógyulását követően -, akkor valamilyen magyarázatot kell adniuk, miért nincs ott Samantha. Nem hiszem, hogy lehetne illúziórombolóbb a visszatérés annál, hogy a négyes egy tagja az évek alatt egyszer csak lemorzsolódott. Nyilván el lehet sikálni ezt olyasmikkel, hogy épp elutazott, de még így sem lenne hiteles a dolog, már csak azért sem, mert a sorozatban rendszeresen tartották a kapcsolatot telefonon is, a sok-sok különálló történetszálban. Szóval még ha Samantha földrajzilag máshol lenne is, bejelentkezne telefonon és ha már 2021, nagy eséllyel bekapcsolnák FaceTime-on még a közös koktélozásba is.





Biztos, hogy jó választás most?


Nyilván kell még hozzá idő, hogy a folytatást leforgassák, DE!

Fogalmunk sincs róla, mikor lesz vége a mostani pandémiának. Remélhetőleg minél hamarabb, de azért a jóslatok szerint velünk marad még egy ideig, oltás ide vagy oda. De tegyük fel, hogy jövőre már nem lesznek ilyen gondjaink, nem kell maszkot hordani, nem lesz karantén, minden kinyit... a hosszútávú hatásai akkor is befolyásolni fogják még a mindennapjainkat.

Ne felejtsük el, hány vállalkozás lehetetlenedett el, hányan lettek munkanélküliek, hányan vannak olyanok, akik nem tudták fizetni a hiteleiket és így kénytelenek voltak elköltözni az otthonukból, hogyan csak néhány gazdasági dolgot mondjak.

A válság el fog húzódni még egy ideig.

Na most képzeljük el, hogy ebbe a válságos időszakba, amikor sokaknak még az étel előteremtése is probléma, robban be Carrie Bradshaw a Manolo Blahnik tipegőiben meg a designer ruháiban, és járja végig New York klubjait.

Nem biztos, hogy végiggondolták a készítők ezt az időzítést.

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok Barátaim, Puskás Juditnak hívnak Budapestről, Magyarországról Szakmailag sebész orvos vagyok, 52 éves vagyok, kérem figyelmesen olvassa el a valós életem tanúságait, hogyan állítottam vissza egykori szerelmemet két napon belül gyertyák megosztása után. ima, jó szándékom van itt megosztani a jó hírt Tudd, hogy ez az információ segít valakinek, aki most olvassa, meggyógyítani a megtört szívet, és két napon belül helyreállítani az elveszett szerelem kapcsolatát. Lehet, hogy az én tartózkodásom is hasonló, már évek óta házas voltam Áronnal, a múlt hónapban szakított velem, mindent megtettem, hogy újra szeressen, de hiábavaló volt minden, amit tettem, szerettem volna, ha visszajön. mert volt két közös gyerekünk és annyira szeretem, hogy nem bírom nélküle, mindent megkérdeztem tőle, megígértem, de nem volt hajlandó. Elmagyaráztam a problémámat a munkatársamnak, ő a legjobb barátom, és azt tanácsolta, hogy vegyem fel a kapcsolatot a Drigbinovia Szerelmi varázslattal, ez az egyetlen, ami segíthet, de én az a fajta vagyok, aki soha nem hisz abban, hogy létezik szerelmi varázslat vagy működhet, nem volt más választásom, mint megpróbálni, küldtem egy üzenetet doctorigbinovia93@gmail.com Email és whatsapp +12162022709 és viber +12066713285. Drigbinovia azt mondta, hogy segíthet visszaszerezni a férjemet, hogy ne aggódjak, hogy minden rendben lesz három munkanap előtt, gondosan követtem minden utasítását, hogy mit tegyek a házamban egy szerelmi varázslat ima közben. az éjszaka. Drigbinovia sugárzott egy varázslatrészletet a szerelemről, és meglepő módon , A második nap 05:00 körül volt. hogy bocsánatot kérjen tőlem, és azt mondta, hogy haza fog jönni, hogy hiányzik neki a családja, annyira izgatott volt, hogy visszafogadtam. Drigbinovia a legjobb módja annak, hogy megmentse a házasságát, csak meg kell próbálnia?

    VálaszTörlés