Breaking News

Nina Moreno: Ne ​randizz Rosa Santosszal! {Értékelés + Nyereményjáték}

Nina Moreno: Ne ​randizz Rosa Santosszal!

A blogturnéról





A Santos-nőknek nincs szerencséjük a tengerre termett férfiakkal, ugyanis a családon átok ül, amely lecsap a tengerre merészkedőkre! Rosa Santos hiszi is meg nem is az átkot, de aztán az egyetemválasztás előtt álló lány életében felbukkan a vitorláskikötőhöz kötődő Alex Aquino. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg Rosa és Alex történetével! Ne feledjétek, hogy a Maxim kiadó jóvoltából a turné végén egy nyereménykönyv is gazdára talál!


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 352
Fordító: Béresi Csilla
ISBN: 9789634992486 
Sorozat: -
Nézőpont:  E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,87)
Olvass bele!
Megrendelési link
Rosa Santoson a tenger átka ül. Jaj annak a srácnak, aki randizni szeretne vele. Kivált, ha hajója is van. A lány azonban nem annyira az átoktól szenved, mint lelki gátjaitól. Két kultúra és ezzel együtt kétféle jövő is hívogatja, és gondban van a választással. Nagyanyja, abuelája a városka megbecsült gyógyfüves asszonya, anyja nyughatatlan festő, aki ki-be jár az életükben. Ugyan Port Coralt, ezt a dél-floridai kisvárost nevezik otthonuknak, az eltűnt szülőföld, Kuba is ott kísért az életükben – a szó legszorosabb értelmében – nyomasztó teherként, amiről a nagyanya beszélni sem hajlandó. Közeleg a nyár, és az egyetemválasztás határideje. Ekkor bukkan fel Alex Aquino Rosa életében. Ez a fiú is titokzatos a kéken hullámzó tetkóival. Családja a vitorláskikötőt igazgatja. De vajon Rosa le tudja-e küzdeni a múltból öröklött félelmeket, tud-e nyitni a jövő felé?

 




Az első mondat:


"A Santos-nők sosem mennek ki a tengerre."

Véleményem


Nagyon vágytam már egy ilyen történetre.

Nem is olyan régen írtam róla az egyik bejegyzésemben, mennyire hiányoznak nekem azok a régi, romantikus YA sztorik, amik nem szóltak nagy drámákról, egyszerúen csak... cukik voltak.

A Ne ​randizz Rosa Santosszal! nekem ebbe a vonalba passzol, még ha drámák vannak is benne bőven.

A történetünk főhőse Rosa, akinek a családja kubai származású, és a család nőtagjait tengeri átok sújtja. Akárhányszor a család nő tagja kapcsolatba kerül egy férfival, akinek valamilyen módon köze van a tengerhez, tragédia a vége. Ezért Rosába már egész kis korától beleverték, hogy kerülje a tengert és kerülje az olyan fiúkat, akiknek közük lehet a tengerhez.

Ez a feladat viszont nem is olyan egyszerű, ha az ember egy kis kikötőfaluban lakik a tenger mellett.

Mindenesetre Rosa egészen jól teljesített ebben a feladványban, nos... egészen mostanáig. 

Tehát átokról esik szó ugyan a fülszövegben, de ez nem egy fantasy történet, még csak nem is mágikus realizmus vagy más hasonló, természetfeletti szállal operáló dolog. Ez tisztán realizmus, az átok pedig inkább afféle babona, ami simán megfér a mi világunkban is. 

És az se vezessen félre senkit, hogy ennyire a romantikus szálra fókuszáltam a történet vázolásánál, mert bár van cuki romantikus szál, nem csak erről szól a történet.

Legalább annyira főszereplő a regényben Rosa és Alex mellett maga a falu, az egész közösség, és persze ennek az őrült Santos famíliának a másik két tagja, Rosa anyja és nagyanyja is. 

Ami azt illeti, igazán hangulatos nem is annyira a romantikus száltól lett a sztori, hanem minden mástól.

Nem tudom, hányan nézték annak idején a Szívek szállodáját, és értik a párhuzamot... Mindenesetre nekem ettől a kis falutól amolyan spanyolajkú Stars Hollow érzésem volt. Mindenki tud mindenkiről mindent, ennek ellenére simán vannak titkok és ismeretlen konfliktusok. De azért ott van minden más is. Egymás segítése. A falu életének megmentését célzó összefogás. Egy amolyan igazi, egész falut érintő esküvő. Tudjátok, mire gondolok.




És az egész csak valahogy még jobb lett a sok-sok kubai-spanyol dologtól. Mert azokban bizony bővelkedik a történet, ide értve mindenféle kisebb-nagyobb dolgot. A szereplők rendszeresen beszélnek spanyolul - a megértést az oldal alján lábjegyzet segíti -, kubai ételeket esznek, ilyen szokásaik vannak, gondoljunk csak arra, hogy Rosa nagymamája füvesasszony.

A sok-sok szál közepette mégis egy van igazából a középpontban: Rosa maga. Rosa és az útkeresése. Ennek pedig része az egész őrült falu, az átok, a családi titkok és rejtélyek, a tetovált-vitorlás Alex és mindenki. Mert mindenki hozzájárul ahhoz, hogy Rosa kivirágozzon, hogy rájöjjön, mi is az ő útja igazából, hogy ki is ő valójában.

És ez tette igazán maivá és igazán jóvá ezt a történetet. Kapunk romantikus szálat, de a lényeg nem is ez. Sokkal fontosabb nekünk Rosa, mint a szexi pasi, vagy akár kettejük kapcsolata. És ha Rosa jóban van magával, az bizony az egész életét megváltoztatja. 

Nagyon aranyos regény volt, olyasfajta, amit úgy tesz le az ember, hogy nem csak jó kis kalandot élt át, de sokkal motiváltabban érzi magát, hogy a saját életében is rendet tegyen, ahogyan Rosa is tette. 

NAGYON AJÁNLOM



Nyereményjáték


Mivel szép számmal akadnak érdekes női főszereplők a Maxim kiadó Dream válogatásában, úgy gondoltuk, hogy megkeressük őket, és ki kell találnotok, hogy az egyes állomásokon melyik regény borítórészlete rejlik! A rafflecopter dobozba a regények CÍMÉT várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12 - Deszy könyvajánlója
16 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
20 - Hagyjatok! Olvasok!
24 - Sorok között

Nincsenek megjegyzések