Breaking News

Val Emmich · Steven Levenson · Benj Pasek · Justin Paul: Kedves ​Evan Hansen {Értékelés + Nyereményjáték}

Val Emmich · Steven Levenson · Benj Pasek · Justin Paul:  Kedves ​Evan Hansen

A blogturnéról





A Kedves Evan Hansen amerikai musical, mely az egész világban nagy sikernek örvend. A 71.Tony díjátadón kilenc jelölésből hat díjat kapott meg. A Könyvmolyképző Kiadónak hála hamarosan nálunk is elérhetővé válik a musical regény adaptációja, amit Val Emmich írt együttműködve az eredeti írókkal. A Dear Evan Hansen egy mélyen személyes és aktuális musical az életről, és ahogyan azt éljük. Egy levél, amit nem kellett volna megnézni, egy hazugság, amit nem kellett volna mondani, egy élet, amiről soha nem álmodott. . Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát. 



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 320
Fordító: Lankovits Bernadett
ISBN: 9789634577942
Sorozat: - 
Nézőpont: váltott E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,98)
Olvass bele!
Megrendelési link
Egyedülálló történet a fergeteges sikerű Broadway-musical, a Dear Evan Hansen alkotóitól.
Kedves Evan Hansen! A mai nap csodálatos lesz, mert…
Egy levél, amit soha senkinek nem lett volna szabad elolvasnia…
Ez a levél egy, a fiukat gyászoló család közelébe sodorja a végzős Evan Hansent, esélyt adva arra, amire mindig is vágyott: tartozni valahová. Csupán meg kell tartania magának egy hazugságot: hogy a híresen balhés Connor Murphy titkon a legjobb barátja volt.

Evant hirtelen már nem kezelik láthatatlanként. Connor szülei, akik befogadták őt gyönyörű otthonukba a város túlsó végén, a saját fiukként szeretik, és kétségbeesetten próbálnak minél többet megtudni tőle a rejtélyes Connorról. Evan egyre inkább a család életének részévé válik. A fiú tudja, hogy nincs rendjén, amit tesz, de ha közben másoknak segít vele, annyira rossz sem lehet…

Többé már nem függve a bénító szorongástól, az új Evannek célja van. Önbizalommal tele, népszerű srácként minden napja csodálatos. Egészen addig, amíg már fenyegető veszélyt jelent a lelepleződés, és Evan szembekerül a legnagyobb akadállyal: saját magával.

Egy egyszerű hazugság bonyolult igazságokhoz vezet ebben a nagyszívű drámában, gyászról, hitelességről és a hovatartozás nehézségeiről.

Egyszerre mesél egy megkapó történetet és vesz rá,
hogy átérezd az értékeidet.
Hagyd, hogy elrabolja a szíved!




Az első mondat:


"Leléptem."

Véleményem


A Dear Evan Hansen számomra egy jelenség volt, mint sok más igazi Broadway siker. Nem sokat tudtam róla, viszont állandóan szembejött velem. Ezért is örültem, hogy érkezik belőle végre filmváltozat is, ezzel együtt pedig egy könyv - hiszen így végre én is megismerhettem, miért ez az óriási rajongás. 

Nem fogok hazudni: a könyv alapján nem állítom, hogy megértettem. 

Illetve inkább úgy fogalmaznék, egyelőre az az álláspontom, hogy hajlok rá, a musical ebből a sztoriból jobb lehet, mint a könyv.

A történet egyébként kifejezetten érdekes. Adott nekünk Evan Hansen, a fiatal srác, akinek nyilvánvaló mentális problémái vannak, habár sosem címkézik fel nekünk pontosan, mi is a "diagnózisa". Annyit viszont tudunk, hogy nem nagyon vannak barátai, nehezen küzd meg az emberekkel és úgy összességében nehezen illeszkedik be közösségekben. Emellett nem túl jó a kapcsolata az apjával, aki még fiatal korában elhagyta őt és az édesanyját, azóta pedig új családja van. 
Izgalmassá akkor válik a történet, amikor a suli egyik diákja öngyilkosságot követ el, és egy félreértés miatt azt hiszi a családja, hogy Evan volt az elhunyt srác, Connor titkos legjobb barátja. Hogy miért?
Evan a terapeutájától azt a feladatot kapta, hogy írjon magának leveleket - ezekkel megpróbálhatja megtalálni a várható jó dolgokat a napjában, plusz kiírhatja az érzelmeit. Az egyik levele viszont Connorhoz került, amit aztán megtaláltak a halott fiúnál - és mivel Evannek címezték, értelemszerűen arra a téves következtetésre jutottak, hogy Connor írta búcsúlevélként. 
Az eset egyrészt egy csapásra megváltoztatja Evan életét, másrészt a hazugságok hálója egyre szövevényesebbé válik...




Ez a Kedves Evan Hanson felütés egyébként nagyon tetszik, bevallom, mielőtt belevágtam a regénybe, reméltem is, hogy legalább részben levélregény lesz - annyira adta volna magát! Levelek persze vannak benne, de közel sem annyi, mint azt egy ilyen alapötlettől vártam volna. Egy-egy teljes levelet kapunk csak, plusz néhány részletet és levélkezdeményt.

Maga az ötlet ettől függetlenül nyerő marad, főként a morális kérdések miatt. Ha te kerülsz ilyen helyzetbe, vajon képes vagy-e megmondani egy gyászoló családnak, hogy a fiuk valójában magányos volt és így is halt meg, vagy utolsó reményként megerősíted, hogy igenis volt egy barátja? 

A morális dilemmák, amik végigkísérték a történetet, nagyon tetszettek, tulajdonképpen ezek adták számomra a történet legerősebb részét - illetve ezekkel együtt az Evanben bekövetkező változások is nagyon érdekesek.

Viszont nem fogok hazudni - amilyen erősnek éreztem a felmerülő morális problémákat, az arra adott válaszokat annál kevésbé éreztem erősnek. Nem szeretem, amikor tiniknek szóló regények olvasásakor a felnőttek magas lóról beszélnek, csak mert ők már jobban tudják... Viszont kétségtelen, hogy vannak olyan klasszikus klisés tinimegmozdulások, amiknél az ember nem tud így reagálni, hiszen az első pillanattól borítékolható, hogy rossz vége lesz a dolognak. Különösen igaz ez, ha a szereplő útközben esetleg még a szimpátiánkat is elveszíti, ahogy egyre mélyebbre merül.

Evannel pedig így voltam. Bevallom, a regény felvezetését eléggé unalmasnak találtam. Tudom, hogy a mentális betegségekről és a tinik szociális nehézségeiről érdemes és kell beszélni, valóban fontos téma - ettől függetlenül nem árt, ha egy regény felütése izgalmas és érdekes. Márpedig egészen a halálesetig azt éreztem, hogy Evan véget nem érő belső sirámait hallgatjuk. Mintegy megváltásként ért, amikor bekövetkezett az öngyilkosság, mert ez végre felkavarta kicsit az eseményeket, és legalább időszakosan ki tudtunk szakadni Evan fejéből.

És pontosan ez az, ami azt hiszem, regényként gyengíti a sztorit, színpadon és filmen pedig kevésbé. A könyvket telepakolták ezekkel a belső monológokkal, és nem hiszem, hogy ez jót tett volna a történetnek, még akkor sem, ha valóban fontosak Evan érzései - de ennél jóval kevesebb belső monológból is megértettem volna őket. A musicalben ezt egy jó dalszöveg és dallam 3-4 percből megoldja, viszont oldalakon keresztül olvasni... Mindenképp kevésbé hatásos. 

A félreértés után elkezdtem élvezni a könyvet, elköteleződni Evan problémája mellett - még ha a felnőtt végig ott suttogott is a fülembe, hogy nem lesz ennek jó vége. De sajnos ez sem tartott örökké, ugyanis Evan egy ponton elvesztette a belé vetett hitem és bizalmam, és az uncsi belső monológjait még megfejelte jó pár olyan döntéssel, amikkel egyszerűen nem tudtam mit kezdeni.




Pedig egyébként ha Evantől kicsit eltávolodunk, voltak itt még érdekes karakterek, nem is kevesen. Közülük is kiemelném Zoét, akinek a vívódása a bátyja iránt érzett szeretete és "gyűlölete" között abszolút érthető volt, szívesen olvastam volna róla többet - nem csak a rózsaszín szerelmes szemüvegen keresztül. 

Ki kell még emelnem Connort, aki halott szereplőként kapott saját szemszöget. Nagyon érdekes és egyedi megoldás.

A regény olvasása után végighallgattam a Broadway zenéket is, és azoknak, akik ezeknek alapból rajongói, örömmel jelentem, hogy hűségesnek tűnik a regény, sokszor komplett dalszövegeket is beépítettek a könyvbe, egyébként nagyon ügyesen - meg nem mondtam volna, hogy ezek egykor egy dal részei voltak. 

Összességében vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. A sztori konfliktusában abszolút látom a lehetőséget, a Connor szemszög is egészen érdekes ötlet, és voltak érdekes mellékszereplők is - viszont azt éreztem, Evan nem igazán tudta elvinni a hátán a regényt. Így pedig azzal az érzéssel tettem le a könyvet, hogy sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a regényből.

EGYNEK ELMEGY


Nyereményjáték


Rengeteg olyan musicalt ismerhetünk, amelyek a színpadon és a filmvásznon is nagy sikert arattak (függetlenül attól, hogy melyik készült előbb). A mostani játékunk is ezekhez a produkciókhoz kapcsolódnak. Minden állomáson találtok egy képet egy olyan musicalből, amelyet film változatban is megtekinthetnek a rajongók. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a címe a műnek. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


10.03.: Csak olvass! (értékelés)
10.05.: Sorok között (értékelés)
10.07.: Csak olvass! (musical + dalok)
10.09.: Deszy könyvajánlója (értékelés)
10.11.: Hagyjatok! Olvasok! (borítómustra)
10.13.: Hagyjatok! Olvasok! (idézetek)
10.15.: Hagyjatok! Olvasok! (értékelés)

Nincsenek megjegyzések