Breaking News

A papírhiány nem csak a hazai kiadást sújtja - na de miért van papírhiány?




A héten a Fumax állt elő azzal a hírrel, hogy problémáik akadhatnak a megjelenéseikkel, ugyanis a papírhiány miatt sokkal nehezebb a nyomdai tervezés. A bejegyzést Facebookon már megosztottam, de ha valaki esetleg lemaradt: 

Figyelem, fontos!
Biztosan ti is szembesültetek már azzal, hogy sok mindenből hiánycikk lett az elmúlt időszakban a világon. Sajnos egy ideje ez a jelenség a nyomdai papírellátást is egyre fokozódó erővel érinti: egyes nyomdák már azzal jelentkeztek nálunk, hogy a többszörösére is nőhet az amúgy is megnövekedett átfutás ideje (tehát a kiadvány nyomdába adásától a megjelenéséig szükséges idő). Most az átlag nyomdai átfutás 4 hét körül mozog, szóval ez növekedhet akár a többszörösére is, ami iszonyú csapást jelenthet a kiadóknak. A tervezhetőséget megint csak rémesen megnehezíti ez a helyzet, így könnyen előfordulhat, hogy egy adott hónapra tervezett kiadványok csupán jóval később tudnak megjelenni, akár hónapokról is beszélhetünk. 
Egyelőre viszonylag jól tudtuk kezelni ezt a helyzetet, de senki sem tudhatja, mennyire fajul el ez a dolog a jövőben. Emiatt jobbnak láttuk, hogy beavassunk és előre figyelmeztessünk benneteket is erre az eshetőségre. A most előrendelhető címeinket ez még nem érinti, bár rövid csúszások itt is előfordulhatnak. Emellett fontos tudni, hogy a papír ára folyamatosan emelkedett az utóbbi időben, de a nyomdák szerint további drasztikus áremelkedés várható a hiány miatt, ami a kiadványok árában is nyilván le fog csapódni, és példányszámcsökkenést is eredményez.



Ha valaki esetleg azt feltételezte volna, hogy már megint a hazai kiadók ilyen kapzsiak, és csak le akarnak húzni még egy bőrt az olvasókról (sajnos olvastam ilyen kommenteket) vagy csak újabb ürügyet keresnek arra, hogy képtelenek pontosan megjelentetni a könyveket - hát akkor az téved.

A papírhiány ugyanis nem csak itthon jelent problémát, globális szinten sújtja a könyvkiadást. 

A Vox már egyenesen a "nagy 2021-es könyvhiányról" cikkez.





Ezért arra gondoltam, másszunk bele jobban a témában, tekintsünk a határainkon túlra és nézzük meg, milyen könyves válságról is van szó!


Valószínűleg senkit nem fog meglepni, ha leírom: bizony, a helyzet kialakulásában nagy szerepe van a pandémiának. 

Ahogyan a Vox cikkben Matt Beahr, a Book Manufacturers' Institute vezetője megfogalmazta: "Gondoljuk végig a rengeteg inputot, ami a könyvhöz kell. Ott a papír, ott a festék, el kell juttatni a könyveket A pontból B pontba. Mindezeket a dolgokat érintette a pandémia."

Ez természetesen hazai szinten sincs másként, hozzátéve, hogy ő még meg sem említett egy másik fontos szempontot, egy másik fontos "inputot": az embereket. 


Abban gyakorlatilag a legtöbb nyugati ország statisztikái egyetértenek, hogy odakint a könyvek fogyása megemelkedett a pandémia alatt. (A magyar olvasási kedv a Tárki felmérése szerint nem ugrott meg különösebben.) 
Az NPD Bookscan szerint 2020-ról 2021-re 13,2 százalékkal, 2019-ről 2021 pedig 21%-kal nőtt meg az eladott könyvek száma. Eközben normál helyzetben, egy jó évben általában 3-4%-kal nő "csak" a könyvértékesítések száma. 
Csakhogy a pandémia miatt sokan kezdtek el többet olvasni a szabadidejükben, ez pedig meglátszott a fogyáson. Ezek között is megnőtt az önsegítő könyvek és az üzleti könyvek fogyásának a száma, és az otthonoktatás miatt bizony a gyerekek oktatókönyveinek fogyása is kilőtt. 

A sok könyvhöz pedig sok papír kell.

No de mi van a papírral, amiről a Fumax is ír a bejegyzésében? 

A probléma a papírhiány esetében messzire nyúlik: egészen a fapéphiányig. A Sheridan nevű nyomda jelentése szerint a a fapép ára a 2021-as 700-750 dollárról mostanra 1200 dollárra nőtt tonnánként. A háttérben két komoly ok is meghúzódik: Kína 279 cellulóz- és papírgyárat bezáratott környezetvédelmi okokból, emellett a globális kiállás a műanyaghulladék csökkentése mellett magával hozta a papír alternatívák előtérbe kerülését. (Ez hazai viszonylatban is igaz: a műanyag elviteles dobozokat és szívószálakat leváltották a lebomló, főként papír alternatívák.)




Hogy tovább fokozzuk a problémát, a pandémia miatt drasztikusan megnőtt az online rendelések száma. Tippeljetek, mibe csomagolják ezeket a rendeléseket! Naná, hogy karton-, vagyis papírdobozokba. Így a profitmaximalizáló papírgyártóknak sokkal jobban megérte ezekre a kartondobozokra fókuszálni, a kevésbé jövedelmező, több munkát és forrást igénylő, könyvkiadásra alkalmas papírral szemben. 

Szeptember végén a Bloomberg is cikkezett a papírhiányról, persze nem a könyvek oldaláról megközelítve a témát, de igencsak tanulságos a dolog.

Egy San Francisco-i direktmarketinggel foglalkozó cég vezetője, Polly Wong a cikkben arra panaszkodott, hogy sok ügyfelük bukta már az őszi hirdetési kampányát is, ugyanis nem tudták kinyomtatni a nyomdai anyagaikat. Ahogy nyilatkozott: "Mindenhonnan kezdjük azt hallani, elfogyott a papír. Pánikhelyzet kezd kialakulni az üzletágunkban."





Tehát ahogy Brian O'Leary összefoglalta: "Tehát egyszerre lett kevesebb papírgyár és nőtt meg az igény a papírra, ami egyszerre jelent problémát az elérhetőség és az áremelkedés terén."


A globális könyvkiadói válság mögött emellett más problémák is állnak, többek között hasonló gondok vannak a festékkel is, illetve rendszer szintű problémák is érintik az amerikai nyomdákat, amikbe most nem mennék bele bővebben. 

Mindenesetre odakint már arra figyelmeztetik az olvasókat, hogy ha valamilyen könyvet nagyon várnak, mindenképp rendeljék elő. A szokásos rendszer ugyanis az, hogy hamar rendelnek be utánnyomásokat a kiadók az első kiadások után, ez viszont most nagy eséllyel nem megy majd olyan gyorsan, mint eddig. 

Nem is csoda a már szeptemberben beharangozott figyelmeztetés, ugyanis ráfordultunk a nagy karácsonyi év végi fogyasztási hajrára, és a helyzet csak még súlyosabbá válhat: ebben az időszakban nőnek meg csak igazán az online vásárlási számok, emellett az Egyesült Államokban megjelent könyvek 25%-át az év végi hajrában veszik az emberek

Márpedig ha a nagy amerikai kiadók is küzdenek ezzel a problémával, úgy a helyzet még inkább sújtja a sokkal kisebb és árérzékenyebb hazai piacot.


Cikkajánló:

4 megjegyzés:

  1. Jó az összefoglaló, de a tinta helyett (ami gondolom az angol ink szó fordításából jön) legyen inkább festék vagy nyomdafesték, hiszen a nyomdaiparban ezt használják :-)
    Katka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az építő hozzászólást, javítottam! :)

      Törlés
  2. És arról egy szót sem írtak, hogy mennyi papír - amit újra lehetne hasznosítani - kerül a kommunális kukába, vagy elégetésre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem azért, mert ez a cikk nem erről szólt. És ez már egy nagyobb ívű probléma.
      Katka

      Törlés