Breaking News

Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 3. - Egyedül


Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 3. - Egyedül

Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 458
ISBN: 9789635397204

Reni alig várja, hogy a nyári szünet után viszontláthassa osztálytársait, és persze főleg Cortezt…
Tizedik első félévében azonban egyre több problémával kell megküzdenie: Arnold külön utakon jár, Virág szerelmes lesz (és ezúttal nem egy tinibálványba), Kinga újabb és újabb mániákkal áll elő, na és Cortez…
Mindeközben továbbra is pörög az élet a Szent Johannában: új kihívások, új események és új balhék követik egymást…
„A könyv különlegessége, a piacon való egyedisége mellett, Leiner Laura jó humorú, hiteles, gördülékeny stílusa. Átlagos fiatalok életéről számol be kedves, empatikus hangon.”
www.ekultura.hu

Véleményem:

Az első két rész olvasása után még nem igazán értettem, miért is ez a nagy SzJG láz. De aztán ez a harmadik kötet! Nem mondom, hogy már beleszerettem, viszont határozottan ez volt az első kötet, ahol kezdtem végre megérezni, mit szeretnek a sorozatban ennyire.

Ugyanis itt végre beindulnak az események, és van valami igazi történés a hétköznapokon kívül, volt valami íve a cselekménynek. Cortezék bandát alakítanak és együtt kezdenek lógni Zsoltiék garázsában. Virág szerelmes lesz egy Emó fiúba, és ez nem csak rossz hatással van rá, de még Reni is egyedül érzi magát nélküle. De ami még ennél is nagyobb ok a szenvedésre: nagyon úgy tűnik, Cortez becsajozott. 

Valószínűleg ebben a könyvben van a legtöbb szenvedés az egész sorozatban, hiszen Reni életének egy nehéz időszakában vagyunk, amikor semmi sem akar összejönni neki. Kinga még mindig állandóan beszól neki, a kedves Virág eltűnik mellőle, Cortez egyre furcsábban viselkedik, ráadásul barátnője van, de még a suliújságnál sem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene. Szóval a cím - Egyedül - nagyon is indokolt, Reni pontosan így érzi magát, és mi is kicsit vele együtt válunk magányossá. Szomorú zenéket hallgatunk és sírunk, de azért szerencsére jut idő a szórakozásra is.

Mert mindennek ellenére az előző két részhez képest sokkal több humort és izgalmat kapunk. Nyilván a fő szálak miatt is, hiszen mindenkit érdekel mi lesz majd az emó Dorián mellett Virágból, meg lesz-e végre valami fejlődés Cortez fronton. De emellett érezhetően kezd összeállni a banda (és itt most nem a Jalapeno-ra gondolok), ahogyan az az igazi osztályokban szokott lenni. Egyre jobban ismerik egymást, és ez egyre több lehetőséget ad arra, hogy érdekes, vicces és élettel teli jeleneteket kapjunk. Például a hajóelnevezős játék ofő órán, a közös garázsozások, az órai beszólások, Dave menedzseri feladatköre, de ami a legjobban tetszett, a Cortez-Arnold civódás. Imádtam azokat a jeleneteket, ahol ezek ketten összekerülnek, és mindenkinek tök nyilvánvaló, hogy a két "kakas" miért nem fér meg egymás mellett, csak éppen Reninek nem. A legjobb pedig az, hogy Arnold ezzel pontosan tisztában is van, mint kvázi legjobb barát. De nagyon tetszett egyébként az árverés is, és határozottan megnézném szívesen filmen is, ahogy Reni karaokézik.

Ricsit és Dave-et imádtam ebben a részben, Dave-et itt kezdtem el megkedvelni, és nagyon tetszett, ahogy az ő és Reni kapcsolata elkezdett kibontakozni.

Szóval a harmadik rész minden szempontból kenterbe veri az első kettőt. Bár az a szál, hogy Cortez barátnőt szerez, Reni pedig szomorú és féltékeny, viszonylag klisés, ahogyan az is, hogy a legjobb barátnő bepasizása miatt egyedül érzi magát, mégis valahogy egyben az egész nagyon jól összeállt. És még tanulságot is kaptunk: ne változz meg a pasid kedvéért, mert annak biztosan nem lesz jó vége!

Az igazi nosztalgia érzése is ebben a részben talált meg először, és itt már tényleg ki mertem jelenteni, hogy a sztori engem is beszippantott. A bandaalapítás, a suliújságozás, a délutáni együtt lógások és msnezések, a Tokio Hotel, mind a saját középiskolás éveimet juttatták eszembe, ez pedig hatalmas pirospont.

És végre dobott nekünk egy csontot az írónő Cortezzel kapcsolatban is, erre pedig a két rész néma szenvedés után elég nagy szükségünk is volt már. Az a bizonyos jelenet biztosan toplistás nálam. 

A lezárás viszont egyszerűen őrjítő. A rész végén a sorozatban először éreztem úgy, hogy ide nekem a folytatást, most azonnal! 

A szereplőknek és Leiner Laurának is jót tett az idő múlása, hiszen a könyv is sokkal jobb lett és a szereplők változása is abszolút érezhető, jó értelemben.

NAGYON AJÁNLOM

2 megjegyzés:

  1. Ó, igen! Nálam is itt volt a fordulópont a sorozatban!:)

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon neheztelek erre a sorozatra - bár befaltam az egészet, 1 könyv/1 nap szinten. Ez volt az a rész, amikor úgy éreztem, hogy az írnónő kezd megtanulni írni, fogytak a közhelyek. De nem akarok senkit megbántani, főleg azokat nem, akik szeretik, tegyék csak, egyszerűen nem nekem lett kitalálva.

    VálaszTörlés