Breaking News

Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 7. - Útvesztő


Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 7. - Útvesztő


Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 538
ISBN: 9789635397907

Szeptember 1-jén Reniék immár irigyelt végzősökként lépnek be a suli épületébe, de vajon tényleg irigylésre méltó a helyzetük? Egy biztos: a legzsúfoltabb, legeseménydúsabb évnek néznek elébe, amelynek már az első fele is tele lesz óriási élményekkel (szalagavató, nagy végzős bulizások, utolsó közös szilveszter), ugyanakkor komoly buktatókkal (érettségi tárgyak kiválasztása, a felkészülés megkezdése és a nagy kérdés: a továbbtanulás).
Ám a 12/b., mint tudjuk, nem átlagos társaság: ők mindent megtesznek azért, hogy az utolsó évük valóban felejthetetlenné váljon, nemcsak önmaguk, de a Szent Johanna gimi összes tanára és diákja számára is…


Ennek a könyvnek úgy álltam neki, mint annak idején a végzős évemnek. Mert bár lehet, hogy ez még nem az utolsó könyv, de már az utolsó év... A végzős év szerintem egyszerre a legjobb és a legrosszabb is bizonyos értelemben. A legjobb, mert a bandának már bőven volt ideje összerázódni, és ami még ennél is jobb, valahogy az a tudat, hogy minden az utolsó, hogy közeledik a vége, még azokat is összehozza bizonyos szinten, akik egyébként nem is voltak olyan jóban. Rengeteg program, hihetetlen élmények, nekem a kedvenc évem volt a gimis éveimből. De sok szempontból a legrosszabb év is. Pont azért, mert tudod, hogy vége, nincs tovább. Ráadásul közeledik az érettségi, az utolsó nyelvvizsgák, és talán a legrosszabb és legnehezebb döntés: a továbbtanulás. 

Reniék is ezekkel küzdenek az utolsó évükben. A hetedik kötet fő kérdése: merre tovább? Reninek és Corteznek is döntenie kell, hogy mit szeretnének kezdeni a továbbiakban, és persze ezzel együtt jön a kérdés: vajon együtt tudnak maradni ezután is? És ezzel küzdünk mi is olvasás közben, mert tudjuk, hogy elkerülhetetlen jön a sorozat lezárása, és akkor vége lesz...

Ezenkívül ami a könyvet igazán szórakoztatóvá teszi, az még mindig a humor. Tudom, hogy minden résznél ezt írom, de szerintem ez az, ami ilyen sikeressé tehette a sorozatot. Komolyan sajnálom, hogy a saját végzős évem után olvastam ezt a könyvet, mert van benne jó pár olyan ötlet, amivel fel lehetett volna dobni azt az évet még egy kicsit jobban (nem mintha szükség lett volna rá, így is nagyon jó volt :D). A 12/b minden tagja kap valami feladatot a végzős évre, de nem tudjuk meg rögtön, hogy miket. Úgyhogy folyamatosan adagolva jönnek, mi meg csak várjuk, hogy milyen őrültségeket sikerült még kitalálni. Nagyon jó ötlet, szinte mindet imádtam, bár ebben a részben Máday vonalzója mindent visz. Meg egyébként is minden Máday-Zsolti jelenet aranyat ér, rettenetesen jókat nevettem az összesen.

Aztán mivel a szereplők már elég idősek, előkerül a szex témája is, amit szerintem már mindenki várt. Nem árulom el, pontosan mi történik, mindenki olvassa el! :)

A félév legnagyobb eseménye a szalagavató, amire Reni már ki tudja mióta vár. Hát, megkapja. Újabb rész, aminél nosztalgiázhattam, a táncpróbák, a ruhapróba, aztán maga a szalagavató. Az, hogy mi lett végül a plusz előadásuk, zseniális volt. Rettentően jól passzolt a szereplőkhöz, és még mindig csak ámulok, hogy az egyes sorok is mennyire illettek ahhoz a szereplőhöz, aki éppen kapta.

És még valamit kapunk megint. Mire is lenne jó az utolsó év, ha nem arra, hogy maguk a szereplők is nosztalgiázzanak? Előkerül például az első nap, amikor rossz néven emlegették Renit Ricsiék, és megtudjuk, hogy pontosan hogy is volt ez. Jót mosolyogtam rajta. És egy másik "régi dolog" is megjelenik, nevezetesen Arnold. Bevallom őszintén, a történetnek ezen a pontján már ki nem állhattam, de a Reni-Arnold kapcsolat kicsúcsosodása szerintem nagyon jó jelenet volt.

Szóval olyan ez a könyv is, mint az előző egy-kettő. Tele humorral, egy jó adag romantikus jelenettel, tiniproblémákkal... Csak most egy kicsit komolyabb döntéseket is meg kell hozniuk.

A könyv végén pedig kapunk egy olyan függővéget, hogy az ember csak néz maga elé, hogy most komolyan? Így befejezni? És tudjuk, hogy ez a befejezés még mindent összekutyulhat az utolsó SzJG könyvre.

KEDVENC LETT

Nincsenek megjegyzések