Breaking News

E. L. James: Grey {Nyereményjáték}

Jobban van megírva, de kevesebb varázslatot éreztem

E. L. James: Grey

A blogturnéról




E. L. James Ötven árnyalat trilógiájának mindhárom része a toplisták élén tündökölt több héten keresztül, így nem okozott meglepetést, hogy a Grey is azonnal a toplisták élére került. A Libri Kiadónak köszönhetően hazánkban is megjelent a napokban a Grey című könyv. Több ezer olvasó szeretné tudni, hogy Christian Grey pontosan mit gondolt, hogyan érzett, amikor találkozott Anastasia Steele kisasszonnyal, miként próbálta alakítani a történteket.
A Blogturné Klub 8 bloggere december 2. és 16. között a Grey turné keretén belül élménybeszámolókkal, extrákkal és nyereményjátékkal népszerűsíti még tovább Christian történetét!


Eredeti cím: Grey
Kiadó: Libri
Oldalszám: 716
Fordító: Babits Péter
ISBN: 9789633107027
Sorozat: Árnyalat trilógia
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,77)
Megrendelési link
…mert minden történetnek két oldala van.
E. L. James újraírta az elmúlt idők legsikeresebb bestsellerét.
Eljött a várva várt pillanat, amikor a Szürke-rajongók végre a titokzatos és izgató Christian
gondolatai közé férkőzhetnek. Christian Grey szavain, gondolatain és álmain keresztül végre megtudjuk a titkot, mit gondolt a férfi az Anastasiával folytatott szenvedélyes kapcsolatáról.

A férfi gyönyörű, okos és a hatalom megszállottja. Világa rendezett, szigorú szabályok szerint működik, de fájdalmasan üres, mindaddig, amíg Anastasia Steele be nem lép az életébe. Miért nem képes ellenállni Ana csendes szépségének? Miért nem tud elszakadni tőle? Mi űzi ebbe a vakmerő és szenvedélyes viszonyba, ami mindkettőjüket felőrli? Ana átlát az álcának használt ridegségen, amivel Christian gyermekkori traumáit és szeretetlenségét palástolja. Vajon képes a lány csillapítani a fájdalmat, vagy a férfi lelkét emésztő sötét vágyak és öngyűlölet végül elűzik mellőle azt, aki az utolsó reménysugár lehetne az életében?

„Christian rendkívül összetett személyiség – nyilatkozta James –, az olvasóimat mindig is izgatták a vágyai, a gondolatai, és persze múltjának sötét árnyai is. Nagy öröm volt számomra ismét visszatérni Ana és Christian világába, és újraélni a történetet.”

Az Ötven árnyalat-trilógia világszerte 125 millió példányban kelt el, ez a könyvkiadás történetének eddigi legsikeresebb sorozata. E. L. James GREY című regénye június 18-án, Christian születésnapján jelenik meg az USA-ban.

Az első mondat:


"Három autóm van."

Véleményem


A félreértések elkerülése végett azzal kezdeném a bejegyzésem, hogy valamit tisztázok: ebben a bejegyzésem sem pro, sem kontra nem fogok beszállni a mennyire ártalmas és nem ártalmas ez a divathullám kérdésbe, mert nem ez a célom. Tovább megyek: semmilyen a Szürke körüli botrányba nem kívánok belefolyni. Egészen nyilvánvaló, hogy a Grey célközönségét főként azok jelentik, akik szerették az eredeti trilógiát, és csemegeként kíváncsiak a másik szemszögre. (Meg persze a kíváncsiak és azok, akik további alapot keresnek a dobálózásra, de velük most ne foglalkozzunk.)
Szóval én ennek tükrében írom meg az értékelésem, olyan emberként, aki annak idején szerette a Szürkét. 

Nem hiszem, hogy az, miről is szól a Grey, különösebb tisztázást igényelne. Ez a könyv az Árnyalat trilógia első kötete a másik főszereplő szemszögéből. Ez rengeteg kérdést felvet, és rengeteg dologra az lehetőséget. Míg az első részben az írónő Ana szemszögéből mesélte el a sztorit, akinek ez az egész világ új, és alapvetően egy teljesen hétköznapi lánynak szánta, addig itt Mr. Grey fejébe mászunk bele. Akiről kiindulása alapként tudjuk, hogy komoly pszichológiai problémái vannak, tud is ezekről a problémákról, és emellett a szexuális életét úgy éli, ahogy. Számára ez az egész utazás Anával teljesen más szempontból jelent újdonságot. Christian fejébe annak tudatában mászunk bele, hogy nagyon kemény dolgokat találhatunk benne. 

 
Kaptunk is jó néhány visszatekintést a gyerekkorába, leginkább rémálmok formájában. Tulajdonképpen számomra inkább csak kicsit színesítették és árnyalták azt a képet, ami a fejemben róla élt, nagy meglepetéseket azért nem okozott, hiszen amikor Anának mesélt az eredeti szemszögben, azért elképzeltünk dolgokat. Viszont az nagyon tetszett, hogy végig érezni, mennyire sérült Christian. Sokszor ő maga sem tud mit kezdeni a saját reakcióival, végtelenül bizonytalan. Talán pont ez a kettősség az, amiért annak idején annyi nő megszerette: egyszerre határozott pasi, aki irányít, és sérült kisfiú, akit gyógyítgatni lehet a női törődéssel és szeretettel. Ez a Greyben jól megjelenik, és egészen elfogadható módon siklik át Christian egyik szerepből a másikba. 

Az is nagyon érdekes volt, hogy ennek a szemszögnek köszönhetően sokszor rácsodálkozhattam arra, Christian cselekedetei mögött néha mennyire mást sejtettem, mint ami valóban a fejében járt. Az első rész olvasásásakor gondoltam valamire, hogy á, igen, ezért, itt pedig kiderül, hogy valójában nem is. Ezek az apróságok nagyon tetszettek, feldobták kicsit az egészet. 

Nagyon tetszett az is, hogy Ana szemszögéhez hasonlítva érezhetően pasisabb volt a könyv. Na, nem a romantikában és az érzelmességben, de apróságokban érződött - egészen más dolgok érdeklik Christiant, más dolgokra figyel fel stb.  

Voltak olyan részek is, amiknél nagyon jókat mosolyogtam: pl. amikor Christian izgatott várta Ana válaszemailjeit - ezek amúgy is a kedveneim volt az eredetiben is. 


Eközben mégis maradt bennem valami hiányérzet... Egyrészt sokszor azt éreztem, hogy picit túl hosszú a sztori. Nagyon becsülöm E. L. Jamesben, hogy utánajárt például a siklózás és a helikoptervezetés mikéntjének, és érezhetően azt akarta, valóban látszódjon, Christian érti, mit csinál. Csakhogy néha ettől úgy éreztem, nyúlik a sztori, és teljesen jól működött volna a mechanikus leírások nélkül is. 

Kétségtelenül a stíluson akart alakítani kicsit, hogy jobb és hitelesebb legyen a történet, valószínűleg ez reakció a kritikákra is. És valóban érezhető, hogy maga a nyelvezet jobb lett, mint amilyen az Ana szemszögé volt. (Sokan biztosan annak is nagyon örülnek, hogy búcsút intettünk Ana belső istennőjének, Christiannek pedig nincs belső istene vagy domja - mindenki megnyugodhat.) Szóval úgy érzem, a stílus javult, mégis valahogy a könnyedségéből és a... játékosságából veszített ezzel a történet, ezért többször éreztem azt, mint az Ana szemszögnél, hogy le tudom tenni probléma nélkül olvasás közben. Vagy hogy egy-egy oldalt akár simán átugorhatnék (pl. a helikopteres leírást). Nem lett unalmas tőle az egész könyv, ezt nem állítom, csak picit lassította az előrehaladást. Azt hiszem, én ezeket kicsit kurtítottam volna. 

A másik kis problémám Anával volt. Nem tartozik a kedvenc szereplőim közé alapjáraton sem, de most nem erre gondolok. Viszont nagyon sokáig Christian szemszögéből picit... papírmasénak éreztem Anát. Egy lány, aki szép, és aki nemet mer neki mondani, de valójában vajmi keveset tudott róla. Szerette volna a romantikus lelkem, ha kicsit többet tudunk meg Anáról, és picit jobban érzem Christian oldaláról, hogy mit tud ez a lány, amiért még változni is hajlandó - már azon kívül, hogy nagyon kívánja. 

Összességében tehát nem volt ez egy rossz könyv, stílusra valószínűleg jobb is, mint az eredeti szemszög, mégis valahogy a varázs számomra kisebb volt, mint Anánál - bugyuta gondolatok és nyelvezet ide vagy oda. 


És mivel új a fordító, nyilván illenék az új fordításról is ejtenem néhány szót. Hála istennek mérföldekkel jobb a fordítás, mint a régi volt, ez nem is kétséges. Akadtak bizonyos dolgok persze, amik furcsán hatottak, mert annyira bennem volt a régi fordítás. Ráadásul néhány dologgal az előző fordítástól függetlenül sem tudtam mit kezdeni. Például nem annyira vagyok elégedett a Laters -> Majd ütközünk fordítással, aztán nem igazán illik nekem Christian szájába a didkó szó sem, de ilyen csak egyszer-kétszer volt. A vanília szex kifejezést mondjuk nagyon sajnálom, már csak azért is, mert kíváncsi vagyok, hogy itt a későbbi utalásokkal (a vaníliafagyis, a charm medálos) mi lesz. Majd meglátom, ha eljutok a többi kötet új fordításáig. 

Azoknak, akik szerették az eredeti könyvet, kihagyhatatlan csemege. Nyilván mindenki tudni akarja, mi jár Christian Grey fejében, és ha már van ez a könyv, akkor valóban így válik teljessé a történet - mindkét szemszöget ismerve. Az meg hogy kinek melyik tetszik jobban, valószínűleg már ízlés kérdése is. 

AJÁNLOM


Nyereményjáték


A szürke ötven árnyalatának és ezáltal a Grey-nek is vannak meghatározó jelenetei, tárgyak, sőt helyszínek, amelyekről a történet jut eszébe egy igazi rajongónak. Ezúttal igaz-hamis játékra hívunk titeket. A bloggerek a bejegyzések végén megosztanak egy-egy képet, amelyről el kell döntenek, hogy hozzá tartozik-e a történethez, vagy sem. A rafflecopter doboz megfelelő helyére kell beírnotok az IGAZ, vagy HAMIS szavakat. A Libri kiadónak köszönhetően pedig kisorsolunk a helyes megfejtést beküldők között 3 példányt a Grey című könyvből.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


12.02. Kristina blogja
12.04. MFKata gondolatai
12.06. Zakkant olvas
12.08. Insane Life
12.10. Deszy könyvajánlója
12.12. Dreamworld
12.14. Kelly & Lupi olvas
12.16. Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések