Breaking News

Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue – Kék liliom {Nyereményjáték}

Várom a válaszokat

Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue – Kék liliom

A blogturnéról




A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából tovább folytatódik Maggie Stiefvater A Hollófiúk sorozata. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere meghív benneteket, hogy egy blogturné keretein belül, együtt fedezzük fel, hol is rejtőzik Glendower. Csak egy fontos szabály van: ne ébresszétek fel a harmadik alvót!

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Blue Lily, Lily Blue
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 400
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789632452258
Sorozat: Hollófiúk 3.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,34)
Megrendelési link
Az álom veszélyes műfaj, ám az ébredés talán még veszélyesebb.
Blue Sargentnek szerencséje volt. Életében először olyan barátokra lelt, akikben megbízhat,
akik nem vetik ki maguk közül. A hollófiúk befogadták őt, és jóban-rosszban kitartanak mellette.
A szerencsével azonban van egy óriási baj, tudniillik forgandó.
A barátaid elárulhatnak.
Anyukád eltűnhet.
A látomásaid megtéveszthetnek.
A magabiztosságod meginoghat.
A The Bulletin így nyilatkozott az Álomrablókról, a Hollófiúk-sorozat előző kötetéről: „mágikus fondorlatok és idegborzoló események bonyolult szövedéke.” A folytatásban ez a szövedék, ha lehet, még áthatolhatatlanabbá válik, egyik ámulatból a másikba ejtve az olvasót.

Az első mondat:


"Persephone a kopár hegytetőn állt, csontfehér ruhája redőkbe gyűrődve csapkodott a lába körül, platinaszőke fürtjei bodros felhőként lebegtek a háta mögött."

Véleményem


Hú, hol is kezdjem. Féltem, milyen lesz ez a kötet, mert amennyire az első rész beszippantott, annyira sokszor nem tudtam mit kezdeni a másodikkal. Így hát erre a kötetre az maradt a kérdés, melyik érzésből kapok többet: a kíváncsiságból, az izgalomból, vagy a számomra túlzott rejtélyből.

Az a helyzet, hogy ebből is, abból is kaptam. Picit eltértünk a sorozat köteteinek szokásos receptjétől, de nem nagyon. Mire gondolok? Megint kapunk egy új, rejtélyes gonoszt, akinek a nézőpontjába is belehelyezkedhetünk. Ott van a szokásos nagy rejtély, ami megy végig a sorozaton, és ahogy eddig is, megint kapunk egy konkrét ügyet is, amivel épp foglalkozni lehet. Megint van egy sor rejtélyes jóslat és információ, amivel nem tudunk mit kezdeni, főhőseink pedig egyre jobban szenvednek a saját küldetésükkel. Ó, és igen, még mindig kapunk egy adaggal az Adam-Blue-Gansey szálból is.

Reméltem, hogy ebben a kötetben picit közelebb jutunk a megoldáshoz, és hogy végre érzelmileg közelebb kerülünk a végkifejlethez, de hát úgy tűnik, Maggie Stiefvaternek konkrétan hobbijává vált a homály és a kínzás.

Nézzük, mi az, amit még mindig szeretek! Még mindig imádom az eredeti gondolatot, a hős király felkutatását, az alvó király felébresztését, a Ley-vonalakat. Szóval az ötlet maga tetszik, de szépen, lassan kezdek kicsit besokallni. Érdekes? Hát persze. De így, a harmadik kötetre úgy érzem, egy kis szál kivételével nem hogy közelebb jutottun ka megoldáshoz, de még több bennem a kérdőjel, mint eddig. És nagyon-nagyon vágyom már valami konkrétumra, amibe kapaszkodhatok.

Vannak itt karakterek, akik érdekelnek és akiket szerethetek. Még mindig imádom a lázadó Ronant, és ő az, aki ezzel az álmodós szállal még mindig leginkább fogva tartja az érdeklődésemet. Megint meglepetést okozott egyébként Ronan, a családja története kész tragédia, és minden résszel jobban összetöri a szívem. Nagyon jól felépített szereplő, és ezen a szálon a lassú kibontakozás is nagyon jó. Újra meg újra sokkol, ami ezzel az álomteremtős dologgal jár, és imádom, amiért nem hogy álomszerű ez az erő, hanem sokkal több árnyoldalát ismerjük meg, mint pozitívat.

És ha már itt tartunk. Az egész varázslatot így kezeli az írónő. Azt szoktuk meg, hogy a varázslat elbűvölő, valami elképesztően jó dolog, legalábbis az esetek többségében. Akármilyen nehézségekkel jár is, azért mekkora királyság, ha az ember tud varázsolni? Na, ez a sorozat a varázslatot is realistán kezeli, még ha ez picit ellentmondásos is. Nem álomszerű az egész, hanem olyan, mint maga az élet. Megvannak a jó oldalai, és az árnyoldalai is.



Blue családtörténetében is előrébb lépünk eggyel, aminek szintén nagyon örültem. Adammel még mindig nem tudok mit kezdeni - egyrészt sajnálom is, másrészt viszont haragszom is rá, pusztán azért, ahogyan a dolgokat kezeli. Egyszerre akar ott lenni a többiek életében, és félretaszítani őket, ráadásul sokszor ő maga is teljesen homályossá válik, a Cabeswaterrel való kapcsolata miatt. Gansey még mindig a másik kedvenc szereplőm, bár ebben a részben sokszor volt valahogy nem gansey-s. Blue-val azért cukik, bár aki nem szereti a romantikus szálat, az talán örömmel hallja, hogy túlzásokba nem estünk ebben a kötetben sem. (Nekem van is egy kis hiányérzetem, a romantikus lelkem örülne egy kis előrelépésnek ezen a téren is, legalább a sok nyomasztó történést és rejtélyt enyhítendő.)

A könyv hangulata és stílusa még mindig a régi, úgyhogy aki az előző köteteket szerette, ezt is fogja. Picit talán hamarabb kezdenek kibontakozni az események, ennek ellenére még mindig nagyon-nagyon lassú a történetvezetés, szó szerint lépésenként haladunk Cabeswaterbe.

Kapunk meglepetéseket, A Hollófiúk-világához passzoló szintű akció is van, megint szembe kell nézni egy felbukkanó gonosszal, és külön-külön is mindenki küzd a maga démonjaival.

Rettentően kíváncsi vagyok, milyen lesz a befejező kötet, ugyanis annyi mindent arra a kötetre hagyott az írónő, hogy az elképesztő. Le kell zárnia a fő rejtélyt, a Gansey-féle látomást és Blue átkát, Adam kapcsolatát Cabeswaterrel, Noah-val is kell majd kezdeni valamit, emellett ott van Blue családi rejtélye, Ronan családja és képessége... Óóó, mennyi minden vár még ránk. És remélem, végre világosság gyúl az agyamban, mert nagyon-nagyon sokat tapogatóztunk már a sötétben.

Mindenesetre aki az előző részeket szerette, az nagy eséllyel ezt is fogja.

AJÁNLOM



Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Külföldi borítók


A másik eredeti borító

A német borító



Nyereményjáték


Blue családja különleges jósképességgel rendelkezik, és gyakran a tarottkártyák vannak segítségükre. Az állomásokon egy-egy tarottkártya rövid leírását találjátok. Nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába, melyik kártyáról is olvastatok, hogy megnyerhessétek a három Blue Lily, Lily Blue - Kék liliom egyikét..
Figyelem! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni a megküldött e-mailre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Hagyd, hogy átjárjon a szeretet, amely a szívedben él. Az érzelmi tisztaságod és valódi odaadásod segít az életben.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12/04 Always Love a Wild Book
12/06 Deszy Könyvajánlója
12/08 CBOlvas
12/10 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések