Breaking News

Sarah J. Maas: Heir of Fire – A tűz örököse {Nyereményjáték}

Féltem tőle, de még mindig imádom

Sarah J. Maas: Heir of Fire – A tűz örököse

A blogturnéról




A megjelenés dömping közepette természetesen Celaena Sardothien új kalandjét sem hagyhatjuk szó nélkül. A Heir of Fire – A tűz örököse, a fantasztikus Üvegtrón sorozat harmadik kötete már kapható a Könyvmolyképző Kiadónál, a Blogturné Klub három bloggere pedig egy mini turnéra invitál titeket, aminek a végén egy ügyes és szerencsés nyertes egy ‘A tűz örököse’ példánnyal lesz gazdagabb.

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Heir of Fire
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 662
Fordító: Hetesy Szilvia
ISBN: 9789633994436
Sorozat: Üvegtrón 3.
Függővég:  nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,59)
Megrendelési link
A bűntudattól és haragtól gyötört Celaena képtelen lenne Adarlan királyáért egy csepp vért is kiontani. Nincs más választása, fel kell vennie ellene a harcot…
A Tündérkirálynő talán segít neki elpusztítani a királyt, de ennek ára van. Celaena egyszerre küzd sötét emlékeivel és a szíve is majd megszakad egy kilátástalan szerelem miatt. Tudja-e így teljesíteni az alkut és képes-e az egykor erős és hatalmas terraseni királyság élére állni? Talál-e segítőtársakat?

Az első mondat:


"Te jó ég, mekkora forróság volt ezen a királyságnak aligha nevezhető helyen!"

Véleményem


Őszinte leszek: féltem ettől a könyvtől. Annyira szerettem az előző részeket, hogy már kezdek paranoiás lenni, és félni, hogy valahol hanyatlani kezd a sorozat. És úgy éreztem az előző rész vége után, hogy ha valamikor hanyatlásnak indul, az most lesz. Persze számíthattunk izgire, hiszen az előző rész vége kellőképpen sokkoló és kellőképpen sok szálat elindíthat minden szereplőnél, de mégis... Féltem, hogy ezek a gubancok nem olyan irányba indulnak, amilyenbe szeretném, és esetleg elmegyünk valamiféle furcsa szerelmi szenvedés irányába, amit nem szerettem volna. Ráadásul volt már nekünk egy Sam, egy Dorian, egy Chaol, és tudtam, hogy még jön valahol útközben egy Rowan és Aediont, nem tudtam, milyen szerepben, de tudtam, hogy valamiképp közel állnak majd Celaenához. Szóval elég okom volt, hogy féljek.

A jó hír: minden félelmem alaptalan volt. A tűz örököse ha lehet, még izgalmasabb, mint az eddigi részek! 
Nézzük sorban, miért imádtam ennyire ezt a részt. 


Először is eltávolodunk kicsit a Dorian-Celaena-Chaol szerelmi háromszögtől. Persze mindhármuk oldalán megvan a szenvedés és morfondírozás rajta, és befolyásolja is a tetteiket, de mivel távol vannak egymástól, ezért nincsenek tipikus szomorúan összenézős, az egyikkel összevesztem, a másikhoz szaladok jelenetek... Ráadásul a háromszögön belül is egyre inkább eldőlni látszik, merre húz a mérleg. 
Másrészt a szerelmi háromszögnek két olyan tagja maradt együtt, akiknek a kapcsolata nagyon izgalmas, és sokkal izgalmasabb most, hogy Caleanát kicsit kivonta az írónő az egyenletből. Ott van nekünk tehát Dorian és Chaol. Két legjobb barát, akik mindenek felett, tűzön-vízen át szeretik egymást. Csakhogy a körülmények mindenféle szempontból ellenük szólnak: ott volt a Celaena dolog, a titkolózás is rést üt közöttük, mindkét oldalról, aztán ott van a rangbéli és felelősségbéli különbség. Annyi, annyi dolog, ami közéjük áll. Ráadásul mindketten olyan helyzetbe kerülnek, amiben kénytelenek is eltávolodni egymástól. Roppant érdekes volt követni a kapcsolatukat. Még mindig imádom őket, de már egyikük sem olyan tiszta, mint amilyennek egyszer régen tűnhettek. Ahogy halad előre a történet, mindenki számlájára kerül valami - nemcsak kettejükére, igaz ez minden szereplőre, az újakra is. Olyasmiket kell tenniük, amiket a sorozat elején sem mi, sem ők nem gondoltak volna, a többieknek pedig a múltjukkal kell szembenézniük. Nagyon kemény belső vívódások folynak szinte mindenkiben.
Dorianben és Chaolban is...

Aztán kettejük kapcsolatába kerül bele hirtelen a korábban már említett egyik új szereplő, Aedion. Ő is tipikusan olyan szereplő, akivel nehéz dűlőre jutni. Nem tudjuk, most akkor végülis melyik oldalon, kihez hűséges, mi motiválja. Chaol és Dorian szemén keresztül ismerjük meg, így bontakozik ki a karaktere, és természetesen a minden mindennel összefügg jegyében ő sem csak úgy lóg a sztoriban. Nem lenne elég, hogy a király embere: ő Ashryver, és régi kapcsolata van Aelinnel. Ami persze bonyodalmakhoz vezet. Viszont még sokkal izgalmsabb, hogy Aelin és Aedion kapcsolata úgy bontakozik ki előttünk a lapokon, hogy nem is találkoznak. A múlt töredékeiből és abból, ahogyan egymásról beszélnek, kell megtudnunk minden számunkra lényeges infót, és összeszorult gyomorral várhatjuk, mikor találkoznak újra, és milyen lesz az...


Miközben ez zajlik a királyi udvarban, Celaena útrakelt az előző rész végének megfelelően. Kifejezetten meglepő nyitójelenetet kapunk, főszereplőnk szó szerint a gödör mélyére került. Ám felbukkan a tündér Rowan, aki végül Celaena mestere lesz. A lány ugyanis csak akkor kaphat válaszokat, ha vállalja a tündérek kiképzését. És a csavar: bizonyos dolgokra keres választ, de sokkal fontosabb válaszokat talál. Ebben a kötetben Celaena (kéne valami rövidítés, mert mindig elgépelem a nevét :D) önmagával küzd a leginkább - ki is ő, miket tett és miért, ezután érdemes-e egyáltalán még bármire, mit várnak tőle mások, mit vár el önmagától. Rengeteg bűntudat és fájdalom van benne, és egy egészen más Celaena, mint akit a sorozat elején kaptunk. Eközben pedig sok szempontból még mindig ugyanaz a határozott, talpraesett megmondóember, akit eddig is megszerettünk. 

Rowan és Celaena kapcsolatának kibontakozása is nagyon érdekes. Az a jó, hogy bár féltem a szerelmi száltól, nem ilyesmire kell számítani. Rowan és Celaena az utálatból valami olyan mély együttműködésük jutnak, amit imádok a könyvekben. (Mond valakinek az valamit, hogy parabatai? Na, kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, bár nem teljesen olyan.) Egyszerre mester-tanítvány viszony ez, aztán barátok, bajtársak, és sérült "emberek", akik minél inkább megismerik egymást, annál inkább megértik a másikat, és vigaszt nyújtanak neki. 

Korábban egyébként már a blogon is kifejtettem, hogy lassan meg kellene tiltani Sarah J. Maasnek, hogy szabadon írjon férfi karakterekről, mert mindenkit elkezdek imádni, és ennyi mindenki féltésével nagyon nehéz mit kezdeni. Ráadásul mindenkinek boldogságot kívánok, és az érdekeik legalább egy kényes ponton - akinek a neve C-vel kezdődik - ütköznek. Itt van Dorian, Chaol, Aedion, Rowan... 

Van még egy fontos új karakterünk, Manon. Őszinte leszek: az ő szemszögeitől eleinte a falra másztam. Idegesített, hogy mindig elugrunk másik helyszínre, másik szereplőhöz a legizgibb részeknél, ráadásul Manon rettenetesen antipatikus szereplő az elején, tipikus főgonosz, akinek a fejébe nem szerettem belebújni, mert nem tudtam vele azonosulni. Aztán elindult valami itt is, és azt vettem észre, hogy egyre jobban élvezem Manon történetét is. (Szerette valaki az Eragonban a sárkány és lovasa viszonyát? Na, akkor ezt imádni fogjátok!) És ahogy a legtöbb Maas szereplőről, úgy Manonról is kiderül, hogy nagyon nem egysíkú karakter, bármit gondolunk is az elején. Összetett és bonyolult személyiség, nem lehet simán ráhúzni a "gonosz" skatulyát. Pont ezért sajnálom, hogy mire megszerettem a szálat, valahogy a vége... túl gyorsan lett lezárva, maradt bennem némi hiányérzet. 


Egyébként most már a főbb szereplőkön végigmentünk, jöhet a sztori is. Mert hát az izgalmas cselekmény sem marad el. Chaol a távolból próbál segíteni a szerelmének, miközben őrlődik, mi is a helyes - melyik kezébe harapjon? Mást kíván tőle a baráti szeretet és a szerelem. Így kerül kapcsolatba a lázadókkal. Aztán Dorian próbál dűlőre jutni újonnan felfedezett képességével, és egy új érzelmi szál is elindul. Celaena válaszokat keres, és miközben zajlik a kiképzése, egy nyomozásba is belekeveredik. Aztán ott van még a Manon szál is, amit korábban már említettem. 

És a legjobb, hogy ez a sok minden mind összefügg. Egyre inkább látni, hogy ezek a szálak majd valami nagyon epikusban futnak össze. Rengeteg még mindig a rejtély, rengeteg dolog vár megoldásra, a szereplőink pedig egyre jobban kinövik magukat. 

Összefoglalva: imádtam! Szerintem eddig ez volt a kedvenc részem, az új szereplők zseniálisak, a történet izgalmas és érdekes, a belső vívódások is tetszettek és örülök, hogy az érzelmi szálakban a szerelemmel szemben előtérbe került a barátság és a megértés. Jó irányba haladunk, nagyon jó irányba. Alig várom a folytatást!

KEDVENC LETT

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


1. Ebben a játékban egy ‘A tűz örököse’ idézetet kell megtalálnotok, amit egy titkos honlapon rejtettünk el. A honlapot egy ősi tündér szó kitalálásával és annak megadásával érhetitek el. A meglelt  idézetet (nem a kódot, nem a honlapot) kell a rafflecopterbe majd beírnotok.
2. A honlap:  www.[kód].kinja.com  (például, ha azt a kódot adtuk meg nektek, hogy Adarlan, akkor a honlapot a www.adarlan.kinja.com-on éritek el.)
3. A kódot úgy fogjátok megkapni, hogy minden állomáson ki kell találnotok néhány fogalmat/nevet/helyszínt. Segítségként kisebb leírásokat adunk majd meg, illetve azt, hogy hány betűből áll (pl. Adarlan: _ _ _ _ _  _ _), és annak a betűnek a helyét, amit fel kell használnotok a kód összerakásához pirossal jelöljük.
4. Ezeket össze vissza osztjuk fel az állomások közt, DE megadjuk majd, hogy melyik fogalom (illetve annak kiemelt betűje) hányadik betű a kódban.

Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


3. betű a kódban
A világ/kontinens neve, ahol a sorozat játszódik
_ _ _ _ _ _
7. betű a kódban
Az egyik novellában Arobynn ehhez a társasághoz küldte Celaenát az első novellában történtek után büntetésként, és hogy tanuljon.
_ _ _ _    _ _ _ _ _ _ _ _ _



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12/08 Deszy Könyvajánlója
12/13 Függővég
12/17 Kelly és Lupi Olvas

Nincsenek megjegyzések