Breaking News

Jamie McGuire: Véletlen szerelem {Nyereményjáték}

Kár, hogy ilyen rövid

Jamie McGuire: Véletlen szerelem

A blogturnéról



Jamie McGuire-t nem kell bemutatni azoknak, akik szeretik a Dream válogatás könyveket, illetve a Maddox fiúkat. Ezúttal egy új rövid kis novellával lepett meg minket. A Blogturné Klub tagjai pedig meghívnak titeket, hogy tartsatok velünk ezen a hat állomásos blogturnén, ahol megismerkedhettek Erinnel és Westonnal, illetve meg tudhattok pár érdekességet is a könyvről. Természetesen a jól megszokott nyereményjáték sem marad el!
Eredeti cím: Happenstance
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 144
Fordító: Béresi Csilla
ISBN: 9789632616926
Sorozat: Véletlen 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,85)
Megrendelési link
Jamie McGuire egy letehetetlen YA regénnyel tér vissza, melynek főszereplője Erin Easter, a három végzős Erin nevű kishölgy egyike, akik a vidéki Blackwell Középiskolába járnak, és nem csupán nevükön, de születésnapjukon is osztoznak. Eastert felelőtlen, egyedülálló édesanyja nevelte fel, és plátói szerelmet táplál Weston Gates iránt. A két másik Erin, Erin „Alder" Alderman és Erin „Sonny" Masterson a közösség kedvencei: a város két leggazdagabb családjának sarjai, legjobb barátnők, szurkolólányok, és minden megvan nekik, ami Erinnek nincs. Ezt mások is tudják, és nem hagyják feledésbe merülni. Alder is már a nyolcadik osztály óta kinézte magának Westont, Easter szívének vágyát.
Weston egy közkedvelt sztáratléta, két kiemelkedő ügyvéd gyermeke. Nap mint nap küzd az elvárásokkal, amiknek meg kell felelnie, ha fel akar érni családja nevéhez, titokban pedig együtt érez Easterrel, hiszen ő is úgy érzi, máshova tartozik; egy másik életben. Ahogyan elkezd kiszökni esténként, hogy Easterrel lehessen, úgy nő meg bátorsága, ellenáll az elvárásoknak és beismeri érzéseit… Ezt mind a saját, mind Easter jövőjéért teszi.

Az első mondat:


"– Takarodj haza, oltsd el a villanyt, és nyírd ki magad!"

Véleményem


Ha romantikus sztorikról van szó, Jamie McGuire-t szeretni kell, ez egyértelmű. (Na jó, nem kell, de könnyű.) Viszont őszinte leszek, féltem ettől a történettől, méghozzá a hossza miatt. Most már több novellához és kisregényhez volt szeretném romantikus vonalon, és hát... 

Na de nézzük, milyen is ez a történet! Önmagában maga a sztori kifejezetten jó, és vannak benne kreatív - még ha nem is úristen, de nagyon egyedi - történetszálak. Főszereplőnk Erin abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy iskolájába még két másik Erin is jár - és nem csak a nevükön, de születési dátumukon is osztoznak. Ez egy tipikusan olyan pont, aminél az ember azt mondja, hogy ilyen nincs! És persze, az esélyek nagyon alacsonyak, na de... miért is ne lehetne? Apró, de mégis. 

És míg régen ez pontosan összefűzte őket, addig most Erin - a főszereplő - a suli népszerűségi hierarchijának legaljára került, köszönhetően rossza anyagi helyzetének és részeges édesanyjának. Tudjátok, ő az a tipikus lány, akinek csak két nadrágja van, emiatt lehet csúfolni, és aki délután nem a haverokkal lóg, hanem dolgozik - és persze oda lehet menni gúnyolódni. 

Hát ja, Erin ilyen "Hamupipőke-karakter", de ha belegondolunk, valójában sokan járnak ebben a cipőben. Kifejezetten becsülendő viszont, hogy Erin nem adja fel, hanem hajt a céljai eléréséért: tanul és dolgozik, és próbál túlélni részeges anyja mellett. Nem különösebben töri magát, hogy népszerűbb legyen, csak próbálja kihúzni az időt a suli végéig. Ezzel pedig szerintem sokan nagyon könnyen tudnak azonosulni, legalább részben. 

Weston élete a szöges ellentéte Erinének. Gazdag szülők gyermeke, jó körülmények között él, és nem is lehetne népszerűbb. Viszont eljön az életében az a pont, amikor el kell gondolkoznia rajta, hogy vajon mi a fontosabb? Az, hogy megfeleljen mások elvárásainak, vagy a saját vágyainak megvalósítása? Ilyen értelemben Weston még Erinnél is érdekesebb szereplő, hiszen a változás benne megy végbe leginkább. Mindig jó olvasni az olyan szereplőkről, akik hosszú idő után végre ki mernek állni magukért. 

Aztán jön egy váratlan csavar a történetben, majd még egy váratlan csavar - bár be kell vallanom, azon a ponton utóbbi csavar már nem is lepett meg. Volt rá utalás. Mindenesetre az első csavar sokkolt, a második pedig kifejezetten érdekes ötlet. 

És itt jön be a fő problémafaktor. A sztori érdekes, a karakterek háttértörténetükből fakadóan tele vannak potenciállal - még a gonosz Erinek is -, a csavar érdekes - bár bevallom, az első csavar nekem túl sok is volt. A probléma viszont pont az, amitől tartottam: a hossz. 

Tudjuk, hogy Jamie McGuire szuper karaktereket, szuper kapcsolatokat tud nekünk nyújtani. És itt is van egy sor szereplő tele lehetőségekkel. De kicsit mind megragadnak karakterkezdeménynek. Érezni, miért érdekesek, mi bennük a különleges, de inkább csak érezni akarjuk, és nem átéljük. És ez nem hiszem, hogy pusztán írói figyelmetlenség lenne, egyszerűen ez a rövid hossz nem ad megfelelő teret a karakterek kibontására. 

Ugyanígy a sztori hossza miatt a történet is vészes gyorsasággal robog előre - érezni persze a szerelmi szálban a kémiát, de nem igazán van idő igazán elidézni. Aztán jön a nagy dráma, ami nem igazán fáj, pedig valljuk be, ebben a sokkban - ha már érkezik -, lettek volna még lehetőségek. És végül jön a csavar-csavar, ami nagyon üt. Rengeteg kérdést vet fel a hogyan tovább részlegen, aztán valahogy turbó sebességgel megoldódik ez is anélkül, hogy igazán elmélyedtünk volna, hogy sikerült volna megtalálni a dolgok gyökerét. (Igen, próbálom virágnyelven elmondani.)

Nem rossz ez a sztori így sem. Csak sokkal jobban elhittem volna ezt az egészet, ha van helyünk - egy rendes regényre való elem lett volna itt, kár, hogy nem lett kibontva regénnyé. Akkor körüljárhattuk volna részletesebben a karakterek múltját és motivációit, több idő jutott volna a szerelmi szál kibontakozására és így hihetőbb is lett volna, és ami a legfontosabb, több idő és hely jutott volna valóban elgondolkozni azon, mi járhat Erin, a szülők és mindenki fejében a történtek után. Ha lett volna hely, valószínűleg nem dobják le ilyen gyorsan és könnyedén a terheket, és változik meg minden turbó sebességgel - egy ember sem képes ilyen pálfordulásra rögtön. 

Kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatásban, és hogy mennyiben változik majd ez az érzésem. Addig is egy órás olvasmánynak nem rossz a Véletlen szerelem, ha pedig valaki élvezi, hogy nem rágják a szájába a dolgokat, hanem használhatja a fantáziáját, továbbgondolhat, annak itt most van rá lehetősége bőven. Viszont azért én sajnálom, hogy nem regény lett. 

AJÁNLOM


Nyereményjáték


Erin egy fagyizóban dolgozik és most azokat a fagyi-ízeket, illetve típusokat kell kitalálnotok, amelyek említésre kerültek a könyvben a képek alapján. Segítségképpen elrejtettük a betűket a bejegyzésben. Sok sikert a játékhoz!
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


December 13 - MFKata gondolatai
December 14 - Kelly Lupi olvas
December 15 - CBooks
December 16 - Dreamworld
December 17 - Insane Life
December 18 - Deszy könyvajánlója

1 megjegyzés: