Breaking News

Sara Raasch: Hó mint hamu {Nyereményjáték}

IMÁDTAM!

Sara Raasch: Hó mint hamu

A blogturnéról



A Twister Media Kiadó jóvoltából immár magyarul is olvashatjuk Sara Raasch izgalmas trilógiájának első részét, a Hó, mint hamut. A regény nem is lehetne aktuálisabb, mint most, amikor sokan közülünk annyira vágyják a havat, mint Meira és a Télországiak. Gyertek és járjátok be velünk Primoria királyságait, keressük meg együtt a mágiasztereket, ismerjétek meg velünk ezt a mágiával és érzelmekkel teli kalandos regényt. 

Az út első napjára 2015. december 14-én kerül sor, majd ezt követően minden nap másik hat blogger segítségével ismerhetitek meg a Hó, mint hamu világát. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékunkon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - három példány a Hó, mint hamu című könyvből!



Eredeti cím: Snow Like Ashes
Kiadó: Twister Média
Oldalszám: 496
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9786158029438
Sorozat: Ha mint hamu 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,03)
Megrendelési link
Megtört szívű lány
Ádáz harcos
Leendő hős
Vajon Meira képes megmenteni azt a világot, amit soha nem ismert igazán?
TIZENHAT ÉVE annak, hogy a Tél Királyságát megszállta az ellenség; lakóit rabigába
hajtották. Varázslat és uralkodó nélkül maradtak. A télieknek nem maradt más reményük a szabadságra, mint a nyolc túlélő, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük, és akik a lehetőségre várnak, hogy visszacsempészhessék a Tél varázslatát, és újjáépítsék a birodalmat.
Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett és ő elvesztette a szüleit. Menekültként élt, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme legjobb barátja, a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát… és végül rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik… és ez mindig is így volt.
Sara Raasch első regénye hűségről, szerelemről, életünk céljának kereséséről szóló lenyűgöző olvasmány.

Az első mondat:


"- Hárítsd!"

Véleményem


Ezzel a könyvvel már nagyon régen szemezek. Először a borítója jött velem szembe, és szerelem volt első látásra. Aztán újra meg újra meg újra szembejött, a külföldi olvasók imádták, és tudtam, hogy olvasnom kell. Az angol olvasás mégis tolódott, míg nem egy napon jött a hír: érkezik a könyv magyarul is! 

Szóval az, hogy olvasnom kell, nem volt kérdés. 

Viszont őszinte leszek: a könyv elején kicsit megijedtem. Az első 50-100 oldalon picit nehezen tudtam követni, hogyan is áll össze a világ, mi van az évszakokkal meg a mágiaszterekkel (ez a szó amúgy nekem még mindig furcsa, mindig a magiszter jut eszembe, de értem, hogy nem ugyanaz), és mi történt a múltban, és ki kivel van háborúban... 

Szóval arra gondoltam, hogy mivel úgyis írnom kell a világról, gyorsan felvázolom, hátha segít nektek. Ugyanis ha az embernek sikerül elhelyezkednie a világban, maga a sztori rettentő izgalmas, a szereplők pedig nagyon megmozgatnak érzelmileg. Szóval tényleg csak az kell a teljes "beszippanáshoz", hogy a világot össze tudjuk tenni fejben. 

A Hó mint hamu világában 8 királyságé a főszerep. Négy Évszak- és négy Ritmus-királyság van - előbbiek pont úgy, ahogy képzelitek: egy évszak, egy királyság. A szokásrendszerük is megfelel nagyjából az évszakuknak, legalábbis a főszereplő téliek alapján erre következtethetünk. Náluk például hideg van, fehér a hajuk, és még az esküvői szertartásukban is nagy szerep jut a jégnek. (Egyébként nagyon kreatív dolgokat sikerült kitalálnia az írónőnek a téliek szokásaira.) 
Minden egyes királyság rendelkezik egy saját mágiaszterrel - ez egy tárgy, ami varázslatot rejt magában, ezt használva pedig a királyság uralkodói saját birodalmuknak segíthetnek, háborúban, földművelésben, bármiben. Ami még fontos: a mágiaszterekkel nem mindenki tud bánni, csak az uralkodói vérvonal tagjai képesek előcsalni belőlük a varázslatot, ráadásul megvan, hogy melyik királyságban milyen ágon öröklődik a képesség. Négy országban nőágon, négy országban férfiágon. 

A Ritmus-királyságok és az Évszak-királyságok ugyan nem állnak háborúban, de nem is igazán kedvelik egymást. Az Évszak-királyságoknál azonban a Tavasz gonosz uralkodója előretör, és minél nagyobb hatalomra akar szert tenni. A téliek országát már elfoglalta és a népet lemészárolta. Akik életben maradtak, azok kegyetlen körülmények között munkatáborokban robotolnak, kivéve egy kisebb csoportot, akiknek sikerült megszöknie. Huszonöten voltak, de már csak nyolcan maradtak - köztük az új uralkodóval, Matherrel. (Akinek a neve szintén az őrületbe kergetett, mert túlságosan is hasonlít az angol anya szóra, nekem meg romantikus hőst kellett volna elfogadnom ezzel a névvel. Nem mondom, hogy ennek ellenére nem sikerült, de a névválasztást így is kicsit szerencsétlennek érzem.) 

Főszereplőink tehát ez a nyolc fős csoport, köztük is egy fiatal lány, Meira. Ő még csecsemő volt, amikor szöktek, így saját emlékei nincsenek is a királyságukról, de egész életét annak a célnak szentelte, hogy visszaszerezzék azt. Ehhez azonban szükségük van a varázslatra - a gonosz király viszont ellopta és kettétörte a mágiaszterüket, így először is azt kell visszaszerezniük. Utána foglalkozhatnak a másik problémával: a télieknél nőágon öröklődik a varázsképesség, nekik pedig királyuk van. 

Meira kalandja a kutatással Putnam kezdődik, aztán innentől kezdve mindenféle izgalmas dologba keveredik: lopásba, közelharcokba, csatákba, emellett pedig politikai áskálódásba. Utóbbinak egyébként nagyon örültem, épp olyan fontos a politika és a stratégia ebben a könyvben, mint a puszta erő. A feszültség és az izgalom nem mindig egyszer harcjelenetekben csapódik le (bár persze az is van), sokszor egy-egy mozdulat, egy szó vagy egy tánc is olyan feszültséget kelt, hogy csuda. 

Meira egyébként kifejezetten szimpatikus főhősnő. Ahogy az elvárható tőle, forrófejű, de nagyon is élvezetes a fejében lenni. A forrófejűségével ugyanis nagyon könnyű azonosulni. Az esetek többségében ugyanis úgy mond ellent a környezetének, hogy az olvasó fejében is valószínűleg az motoszkál, ami Meiráéban. Sokszor az a problémám a forrófejű szereplőkkel, hogy a fejemet fogom, mert annyira nyilvánvaló, hogy a vesztébe rohan. Persze ilyen érzésem volt néhányszor Meiránál is, de a motivációja annyira a helyén van, annyira könnyű azonosulni Meira fájdalmával, bizonyítási vágyával és tenni akarásával, hogy könnyű elfogadni a hirtelen hozott döntéseit is. 
Amellett azonban, hogy fejben kifejezetten jó volt vele lenni, nagyon badass hősnő. Képzeljétek el, ahogy egy apró, fehérhajú lány csakramot hajigál, tetőkön ugrál, testőröket cselez ki és célbalő! Imádtam Meirát! 

Meira mellett kapunk még egy sor fontos szereplőt. Egyrészt ott van Sir, a "mester". Ő nevelte fel Meirát, eközben a jövendőbeli uralkodó tanácsadója is, és ő vezeti a hét embert, aki még él a királyságából. Kemény ember, és sokszor Meirával együtt könnyű fújni rá. Viszont a döntéseinél nehéz igazán haragudni rá. Annyi mindent átélt, annyi mindent átvészelt, és annyira egyértelműek a céljai, hogy nagyon is érthető, mit tesz - még ha az nem is mindig, hogy miért. 
Aztán ott van Mather, a fiú, akivel Meira együtt nő fel, és érezhetően elindul egy kis szerelmi szál is. Viszont ebben a szálban izgalmas, hogy mennyi minden terheli a kapcsolatukat. Aztán bejön egy másik srác is - nem spoilerezek -, és persze, lesz egy kis szerelmi háromszög, de egyáltalán nem idegesítő. Van benne némi bizonytalanság, de Meira nem szívatja őket. Mindkét fiúval érdekes a kapcsolata. 

A végén jött még néhány szereplő, akiket nagyon szerettem, Nessa és a testvérei, nagyon-nagyon szeretném, hogy a jövőben több szerepük legyen, mert fájdalmasan keveset kaptunk belőlük. Értem, miért, így volt tökéletes a lezárás, ettől azonban még hiányolhatom őket. 

Az akciójelenetek és a politika mellett a sztori másik mozgatórugója a rejtély. Vagyis igazából sok kicsi rejtély, ami összefut. Őszinte leszek: kitaláltam előre egy jó nagy részét, elég egyértelmű volt már nagyon hamar. Viszont ettől még izgalmas és érdekes maradt, mert volt bennem némi bizonytalanság, hogy biztosan igazam van-e, illetve valójában a hogyan elég érdekes volt ahhoz, hogy a mi háttérbe szoruljon. 

És azért végül még szót kell ejteni a stílusról is, mert határozottan szót érdemel. A könyvben elképesztően szép leírások találhatóak néhol, YA viszonylatban mindenképp. Szinte láttam magam előtt, ahogy a téli tájról ír a szerző - szuper volt. Ugyan utálok fázni, és most, gépelés közben is fáznak az ujjaim, tehát valószínűleg nem sokáig bírnám, mégis odavágytam olvasás közben.

Összességében egy szuper történet volt! Picit lassan indult be, kellett egy kis idő, amíg összeállt a fejemben, aminek kellett, de amint ez sikerült, a világot is imádtam, a szereplők szimpatikusak és kellően összetettek, hogy érdemes legyen figyelni rájuk, és kellő mennyiségű feszültség, izgalom és akció is jut az olvasónak.

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


A Twister Media Kft. felajánlásának köszönhetően ismét nyereményjátékra invitálunk Titeket. A szerencsés nyertesek megnyerhetik a három könyv egyikét!

A Hó, mint hamu világában, Primoriában nyolc királyság, így nyolc főváros is található, de az első részben egyelőre csak hetet ismerhetünk meg (Nyárföld, Őszföld, Télország, Tavaszföld, Yakim, Ventralli és Cordell – Paisly egyelőre még ismeretlen), ráadásul hét bloggerünk is van. A feladatotok az, hogy kitaláljátok a hét főváros nevét és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. A hét fővárost hogyan is találjátok meg? Olvassátok el figyelmesen a bejegyzések/vélemények szövegét, ugyanis a városnevek a mondatok valamelyikébe bújtak. Honnan lehetsz biztos benne, hogy a megfelelő városnevet találtad meg? A városnév értelmezhetetlen, nem odaillő módon szerepel a mondatban. Kalandra fel!
Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újra sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12/14 Letehetetlen
12/15 Könyvszeretet
12/16 MFKata gondolatai
12/17 Kelly és Lupi olvas
12/18 Deszy könyvajánlója
12/19 CBooks
12/20 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések