Breaking News

Ki a Trónok harca igazi főszereplője? A matematikusok megmondják!

George R. R. Martin A tűz és jég dala sorozatát az egész világon ismerik, és nagy várakozásokkal tekintenek a folytatásokra. Nem is beszélve a belőle készült tévésorozatról, milliók követik tavasszal hétről hétre. 

Mind a könyv, mind a sorozat többnézőpontos, azaz tulajdonképpen nincs egy kiemelt főszereplő, hanem több nézőpontkarakterén történetén keresztül bontakozik ki a nagy egész. 



Ennek ellenére azért persze felmerülhet a kérdés: ki itt az igazi főszereplő? 

Nos, a magam részéről nem hiszem, hogy egy ilyen típusú történetben feltétlenül szükség van egy kiemelt főszereplőre, jól működik ez a sokszereplős változat, mindenesetre a Macalester College két matematikusa pontosan ezt a fenti kérdést tette fel magának. 

Ki az igazi főszereplő? 

És matematikusok lévén szó, elővették a statisztikákat és kidolgoztak egy elméletet. 

Andrew J. Beveridge matematikaprofesszor és Jie Shan egyetemi hallgató Network of Thrones címen publikálták kutatásukat. Ebben a sorozat harmadik kötetét, a Kardok viharát vették alapul, ami a Trónok harca sorozat harmadik és negyedik évadának alapját adta. 

Egészen konkrétan a kapcsolatok kerültek a kutatás fókuszába. Azt vizsgálták, hogy az egyes szereplők hány másikkal állnak kapcsolatban, pontosan milyen gyakran lépnek interakcióba egymással és milyen fontosak azok a szereplők, akikhez kötődnek a kapcsolati hálóban. 

Az eredmény alapján három karakter emelkedik ki a tömegből: Tyrion, Jon és Sansa. 

De persze ezzel még nem vagyunk beljebb, hiszen egy konkrét főszereplőt kerestek, valakinek győznie kellett. 

Ez a valaki pedig Tyrion lett, a matematika alapján bizony ő a Trónok harca világának valódi főszereplője - legalábbis a harmadik kötet alapján. Tyrion a Király jobbkeze, folyamatosan ott van a főváros politikai csatározásainak közepén - írták a kutatók. 

A helyzet árnyalása kedvéért itt a szereplők kapcsolati hálója:


Mit szóltok? Erre az eredményre számítottatok? 

A teljes tanulmányt egyébként ITT tudjátok elolvasni. 

Nincsenek megjegyzések