Breaking News

Így készíts könyves tojást!

Azt hiszem, egy könyvmoly esetében nem túlságosan meglepő, ha az ünnepekbe is belecsempészi az olvasmányait. 

Az alábbi megoldás Húsvétra tökéletes - de egyébként bármi mással is meg lehet próbálkozni, nem csak tojással. 



Hozzávalók:

- műanyag tojás(ok)
- dekupázs ragasztó v. tapétaragasztó
- régi újságcikk v. más papír szöveggel (pl. kedvenc idézetek kinyomtatva)
- esetleg: mintás szalvéta

Innentől kezdve a tennivalók sora nem túlságosan bonyolult. 

Ha csak színes tojást találtál, akkor mindenképp vigyél fel a tojásra először egy fehér, alapozó réteget, különben át fog ütni a szín a papíron. 
Ehhez vágj fel a tojás méretéhez megfelelő darabokra sima, fehér papírt, de még jobb, ha téped, mert úgy nem lesznek olyan élesek a határok. Ezután az ecsettel kend be a felületet a ragasztóval, ahová fel szeretnéd tenni az adott papírdarabot, majd nyomkodd rá, amíg odaragad. Mivel a papír viszonylag vastag, valószínűleg szükség lesz rá, hogy felülről is átkend, és így tartósabb is lesz, úgyhogy érdemes alulról és felülről is ragasztózni. 




Az alapozóréteg megvolt, várj egy kicsit, amíg megszárad, ezután kezdheted a másodikat. Vágd ki/tépkedd ki a feliratos papírdarabokat, és ismételd meg az előző műveletet ezekkel is. Figyelj rá, hogy úgy ragaszd őket egymásra, hogy ne maradjon fehér felület - már persze, ha nem direkt azt szeretnéd. Ha arra hajtasz, hogy az általad kedvelt idézetek rendesen olvashatóak legyenek, akkor a rendezgetéssel elszöszölhetsz egy ideig. 



Ha szeretnél további díszítést a tojásra, járható út, hogy a feliratos tojásra egy harmadik réteget is felviszel, szalvétából. Ehhez válaszd ki a neked tetsző mintával nyomott szalvétát, majd vágd ki belőle a neked tetsző mintát, mintákat. Figyelj rá, hogy minél pontosabb legyél! Amikor ez kész, válaszd le a minták felső rétegét, mert csak erre lesz szükség. Ezután a mintákat ugyanúgy kell felvinni a tojásra, mint a korábbi két réteget, viszont érdemes odafigyelni, mert a szalvéta sokkal sérülékenyebb, mint a papír, könnyen elszakadhat. Viszont pont a vékonyságából fakad az is, hogy átlátszik majd rajta a korábban felvitt feliratos réteg. 



Válassz virágos-lepkés vidám mintákat, és rögtön tavaszi hangulatot kapnak az antik hatású, könyvmoly tojások! ;)






Nincsenek megjegyzések