Breaking News

Zoe Sugg: Girl online {Rendhagyó értékelés + Nyereményjáték}

Cuki történet volt!

Zoe Sugg: Girl online

A blogturnéról




Zoe Sugg azaz Zoella nevét nem kell bemutatni szinte senkinek. A fiatal lány úgy robbant be a Youtube bloggerek/vloggerek világába, mint egy üstökös. A szemtelenül fiatal lány a videók után most egy történetet hozott el nekünk, ami mellett nem szabad elmenni. Bár a Girl online kívülről egy romantikus tiniregénynek tűnik, belül sok olyan fontos tanulságot rejt az internetes zaklatásról, a blogolásról, a barátságról, és a család erejéről, amit minden fiatalnak és idősebbnek is érdemes elolvasnia.

A Blogturné klub 6 bloggere is végigkövette a főszereplő Penny elképesztő kalandjait, és megnézték közelről, hogy miért is ennyire sikeres Zoe Sugg könyve. Tartsatok velünk március 24 és április 4. között és a turné végén, ha felkészültek vagytok a bloggerekből, akkor nektek is esélyetek van megnyerni a Girl online egyik példányát.


Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Girl online
Kiadó: Libri
Oldalszám: 380
Fordító: Lovas Anna
ISBN: 9789633102404
Sorozat: Girl online 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,76)
Megrendelési link
A 25 éves Zoe az Y generáció nemzetközi sztárja, aki Zoella néven pár éve indított divat- és Girl Online megdöntötte a megjelenés hetében legjobban fogyó könyv eddig világrekordját, 35 országban vehetik kézbe a rajongók.

sminktanácsadási csatornát a YouTube-on. Korosztályából sok lány őt tekinti legbizalmasabb barátnőjének, akivel fiúkról, családról, suliról és divatról, szerelemről és félelmekről is őszintén lehet beszélni. A

Pár megdöbbentő adat Zoelláról:
3 millió Twitter követő, 3.5 millió Instagram követő, 7 millió YouTube feliratkozó, 2 millió Facebook like.
A brit kisvárosban élő Penny Porter úgy akarja legyőzni szorongásos rohamait, hogy blogot indít, és ismeretlenekkel osztja meg érzéseit, gondolatait. GirlOnline álnéven bele is vág, de egy szerencsétlen baleset elrettenti a folytatástól.
Penny és családja a karácsonyt New Yorkban tölti, ahol a lány megismerkedik (és fülig beleszeret) egy izgalmas és sármos zenész srácba. Pár nap alatt megfordul velük a világ, Noah a legjobb dolog, ami Pennyvel történhet, és a lány azonnal világgá is kürtöli újdonsült boldogságát a blogon… csak azt nem sejti, hogy ezzel lavinát indít el, és nemsokára több ellensége lesz, mint ahány barátja…
Vajon megbízhatsz a legjobb barátodban, ha a szerelem a tét? És a szerelmedben, ha a boldogság?

Az első mondat:


"Helló, világ!"

5 ok, amiért szerettem a Girl Online-t


A blogos háttér


Azt hiszem, azzal, hogy a legjobban a blogos ötletet szerettem a könyvben, senkit nem lepek meg. Bloggerként elfogult vagyok, ezt nem is tagadom. 
Nagyon könnyen tudtam azonosulni a lánnyal, aki a neten írja meg az érzéseit, jó érzésekkel olvassa a lelkes kommenteket és döbbenettel figyeli, hogy kezdik egyre többen követni. 
Ráadásul szeretem az olyan történeteket, amelyekben a történetet megszakítja egy levél, egy feljegyzés vagy valami más érdekesség - no persze ha indokoltak és nem szakítják meg teljesen a történet sodrását, és ez itt szerencsére nem volt így. Egyszerre állják meg a helyüket önmagában is a bejegyzések, és passzolnak a történetbe is. Ráadásul tényleg hihető blogbejegyzések, nem éreztem őket erőltetettnek. 
És külön értékeltem Elliot reakcióit a későbbi bejegyzésekre. Nem azért, mert nem haragudtam azért, amiért ilyen dolgokon megsértődik a legjobb barátjára, hanem azért, mert bármilyen hihetetlen, ilyen tényleg megtörténhet. Magam is megtapasztaltam már, milyen, amikor valamit kiírok az egyik blogomon és Facebook oldalamon, és egy ismerősöm vagy családtagom felelősségre von, hogy neki miért nem mondtam. Elég... hátborzongató érzés egyébként.

Elliot és Penny barátsága


Ha már szóba került Elliot, nagyon szerettem Penny és Elliot kapcsolatát. Elliotot önmagában is imádtam - egy jószívű, meleg srác, akinek megvannak a maga gondjai, és imádtam a néha random bedobott érdekes tényeket tőle -, de ketten együtt Pennyvel még jobbak voltak. A mély megértés, ami kettejük között van - még saját kommunikációt is kitaláltak, mert szomszédos a szobájuk fala. Ha nem számítom Elliot megingását - nem spoilerezek -, akkor jól kiegészítik egymást, és segítenek, amikor a másiknak szüksége van rá, legyen szó bármiről. Ráadásul egy jó barátsághoz nagyon fontos, hogy ha arra van szükség, helyre is tudjuk tenni a másikat, ha hülyeségre készül - Elliot pont ilyen Penny számára. 



Karácsonyi-esküvős hangulat


Az egyik legjobb dolog a blogolás mellett a könyv hangulata volt. Alapvetően imádom a karácsonyi New Yorkot, az őrülettel határos karácsonyi hangulatot, amiről hallani, de ha ezt még megspékeljük egy ünnepi esküvővel! Awww... Ráadásul az esküvő témája - Downton Abbey - is imádtam, mert bár nem nézem a sorozatot, szeretem az Edward korabeli ruhákat, és nagyon jól sikerült átadni az írásban az akkori stílust. Talán nem véletlen, Zoella beauty blogger/vlogger, így miről másról tudna jobban írni, mint erről? 



Az esküvőből inkább előkészületek szintjén kaptunk egy nagy adaggal, de a karácsonyba szó szerint belevetettük magunkat. Egy igazi, álomszerű, meleg hangulató karácsonyba - karácsonyfadíszítéssel, ajándékokkal, családi szeretettel. 

A romantikus szál  


A Girl online alapvetően egy romantikus történet, így mi lenne vele egy jó kis romantikus szál nélkül? Nem fogok hazudni, picit klisés volt a cselekmény, az alap és a fordulatok is, és aki olvasott már egy-két ilyet, az nagy eséllyel ki is találja a csavarokat.
Ettől viszont még Penny és Noah párosa nagyon aranyos és romantikus volt, és ezt a furcsa bakancslistaszerű New York túrát imádtam, ahogy az összes többi randis is. Tipikusan olvadozós jelenetek, amiket nem feltétlenül hiszel el, nyilvánvalóan jó nagy adag rózsaszínnel borították, de ettől még olyan jó olvasni... Penny és Noah mások, más a múltjuk, mások a félelmeik, másik országban élnek. És mégis rögtön megértik egymást, rögtön egymásra hangolódnak. Ez lehetne problémás is, idegesítő instant szerelem, de valahogy nem az. Bűnös élvezet, de annyira aranyos, hogy egyszerűen jó csak úgy elhinni, hacsak néhány órára is, hogy ilyesmi megtörténhet. És összességében lehet, hogy nem túl eredeti a sztori, de a részletek, az apróságok akkor is passzolnak, és egyre több lesz belőlük, emiatt pedig tényleg könnyű elhinni, mennyire sorsszerű ez az egész. 



A pánikrohamok


Amikor először nekiálltam a Girl Online-nak, az első egy-két fejezetben egyszerű Bridget Jones-szerű ciki helyzeteknek könyveltem el Penny kezdeti tiniproblémáit. Aztán persze kiderült a pánikrohamos szál, ami kicsit átírt mindent. Viszont az az érdekes, hogy igazán ennyi idővel az angolul olvasás után, magyarul jött át, hogy mennyire fontos ez a történetszál is, még ha kicsit könnyű is háttérbe szorítani a romantika mellett. 
Nem mondom, hogy tökéletesen van megírva, mert így is igaz a Bridget Jones ciki sztori dolog is, és néha valóban csak tipikus tiniaggodalomnak tűnnek dolgok, de a kép ennél nagyobb, és ha csak kapargatuk is a felszínt, azért jó, hogy előkerült a téma. És nem csak ez - a bullying is, és az, hogy milyen szörnyű következményekkel járhat. Ahogy a netes zaklatás is, és ki tudna erről többet, mint egy világhírű vlogger, akinek minden bizonnnyal kijutott ezekből szép számmal.



Ítélet: 


AJÁNLOM



Blogturné extra


Nem csak a főszereplőjének, Zoellának magának is megvan a romantikus története! 
Zoella a vlogjának köszönhetően ismerkedett meg Alfie Deyes Youtube vloggerrel, aki a PointlessBlog nevű csatornát vezeti. Több közös videójuk is volt, és sok rajongójuk akarta összeboronálni őket, sokáig azonban csak barátok voltak. Később viszont valóban összejöttek, azóta pedig együtt is élnek. 

Ebben a videóban visszatekintenek néhány régi Zalfie - ez az összevont nevük - pillanatokra:




Nyereményjáték


Ahogy a könyv főszereplője Penny, úgy a turnéban résztvevő blogokon is a bloggereké a főszerep. Minden blogon találhattok egy kis leírást, és egy képet egy híres és sikeres bloggerről. A te feladatod az lesz, hogy a Rafflecopter dobozba beírd az állomásokon látható bloggerek nevét vagy blogjainak nevét.

Ha ügyes vagy, és jó vagy a bloggerekben, akkor a turné végén megnyerheted a 3 Girl Online egyik példányát.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Magas hangjáról és könyvek iránti óriási lelkesedéséről ismert vlogger,
aki egyszer a könyves gyászidőszakról is készített videót


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

03.25. Zakkant olvas
03.27. CBooks
03.29. Kristina blogja
03.31. Deszy Könyvajánlója
04.03. Media Addict
04.05. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések