Breaking News

David Walliams: Démoni doki {Értékelés + Nyereményjáték}

David Walliams: Démoni doki


A blogturnéról






A Kolibri kiadó jóvoltából jelent meg a hazánkban is kedvelt David Williams legújabb gyermekkönyve a Démoni doki. Ez a könyv szórakoztató a gyermekeknek, de a felnőttek számára is okozhat vidám perceket.
Hiszen ki ne tartana a félelmetes fogásztól?
Ezúttal két blogger teszi közzé véleményét, közben pedig egy extra állomáson tudhattok meg újabb érdekességeket. Ha pedig velünk játszotok, tiétek lehet a három példány egyike! 

Eredeti cím: Demon Dentist
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 448
Fordító: Vereckei Andrea
ISBN: 9786155450327
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,17)
Megrendelési link
A Gengszter nagyi és a Patkányburger bestseller-szerzője újabb végtelenül vicces és
David Walliams eddigi leggonoszabb cselszövőjét mutatja be hátborzongató regényében, amelytől vacogni kezd a fogunk, az állkapcsunk pedig megfájdul a nevetéstől! 
„Igazi élvezet… egy új Roald Dahl!" The Times 
„David Walliams könyvei olyanok, mint egy szippantásnyi csodás, friss levegő" Sun

roppant rémisztő történettel lepi meg olvasóit, mely Alfiról, a fiúról szól, akinek nagy a szíve, de még ennél is hatalmasabb a fogorvostól való félelme.
A városra sötétség borult. Fura dolgok történtek az éjszaka kellős közepén, amikor már mindenki aludt. A gyerekek lefekvéskor a párnájuk alá tették kipottyant tejfogukat, hogy azt elvihesse a fogtündér. De reggel, mikor felébredtek, ajándék helyett egészen mást találtak a kiesett fog helyén. Döglött meztelen csigát. Élő pókot. Vagy épp száz meg száz fülbemászó mászott elő a párnájuk alól. 
Merő gonoszság, ugye?! 
De ki vagy mi állhat e csúnya tréfák mögött? 
Olvasd el a könyvet, és megtudod!


Vigyázat! Ez egy horrortörténet. Elég sok kitalált szóval.

Az első mondat:


"A városra sötétség borult."


Véleményem


Kevés rémisztőbb dolog van az életben - főleg egy gyerek számára -, mint a fogorvos. Legyünk őszinték: fogók, mindenféle más hegyes fémeszköz, az injekció, a fúró hangja, a vér, az égett csontszag... Jaj, jaj és jaj. 

Na, ez a könyv pont erről a horrorról szól: egy kifordított fogtündér-történet, a főgonosz szerepében Gyökér kisasszonnyal, aki nem elég, hogy fogorvos, még mániákus foghúzó is. Mit számít, hogy rossz-e vagy nem: KELL neki. 

És ami még ennél is idegesítőbb: a sok dilis felnőtt, aki nem képes észrevenni a helyzet súlyosságát. Mind csak legyint, és a szokásos fogorvosi vizsgálat előtti félelemnek tulajdonítja a sok szörnyűséget, miközben... 

A Démoni doki tehát valóban démoni, viszont az kétségtelen, hogy ennél találóbb gonoszt egy gyerektörténetbe nem is találhatott volna a szerző. Már rögtön az első megjelenésekor könnyű vele azonosulni, bár az kétségtelen, hogy a felnőtt olvasók számára nem feltétlenül jó emlékeket hoz elő, a gyerek olvasókat pedig kis eséllyel győzi meg arról, bátran induljon el a fogorvoshoz, nincs mitől tartani. 

Mindenesetre David Walliams a témát képes egyszerre hátborzongatóan és viccesen tálalni. Az egyik pillanatban abba gondol bele az ember, milyen lenne, ha minden fogát kihúznák - egyszer azt olvastam valahol, hogy az emberek egyik leggyakoribb rémálma, hogy kipotyognak a fogaik -, a másikban pedig kacag a lehetetlen helyzeteken, amikbe Alfi sodorja magát. 

Merthogy ő a főszereplőnk: a fiú a borzalmasan rossz fogakkal. De persze ennél sokkal több: egy beteg apa mellett túlságosan is hamar felnőtt, hát tehet ő róla, hogy a fogápolás mibenlétére senki nem tanította meg? És hát, az első fogorvosos élmények se voltak túl jók, így menjen oda az ember gyereke! 

A személyes kedvenc jelenetem az volt, amikor Alfit végül mégis megpróbálták elrángatni a fogorvoshoz. Nem fogok spoilerezni, ne aggódjatok, mindenesetre ez a jelenetsor kész kabaré volt - üldözéses jelenet rengeteg komikus elemmel. Például egy folyamatosan improvizálásra biztató színitanár, aki mintha észre se venné, hogy nem folyamatosan egy színdarabban van. Meg... akad egy megvillanó bugyogó is, és akkor többet szerintem nem is kell mondanom. Nagyon jól szórakoztam rajta, szinte láttam magam előtt, ahogy peregtek az események - szegény igazgató úr, jól megszívta. (Majd meglátjátok.)

A könyv egyébként tele van illusztrációkkal, amelyek segítik elképzelni a hátborzongató fogorvos-szörnyeteget is. Emellett ahogy a már általam korábban olvasott Walliams könyvben, ebben is elég sok olyan oldal vagy legalábbis bekezdés akad, ahol kiabálnak a szereplők - mondom, akár egy teljes oldalon keresztül ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. 

Ami még nekem nagyon tetszett a technikai megoldások közül, az a Kitalált szó gyűjtemény volt. A szövegen belül számos "alkotott" kifejezés szerepel - mindegyiket könnyű megérteni és hova tenni, mégsem teljesen stimmelnek. Mindegyik ilyennél szerepel a "Vigyázat! Kitalált szó" figyelmeztetés, és nem tudnám megmagyarázni, miért, de valahogy azáltal, hogy minden alkalommal külön figyelmeztettek, ezek még viccesebbek lettek, és sokkal jobban odafigyeltem rájuk. 

És ki kell emelnem Rádzs megjelenését is, ami kellemes meglepetés volt - őt már ismertem a Köténycselből, jó volt látni egy régi ismerőst. (És még mindig olyan dinka, mint akkor volt.)

A könyv végét minden jó vonása ellenére kissé összecsapottnak és hamarinak éreztem. A nagy hajsza után hirtelen pörögnek az események, szinte nem is fogjuk fel, mi történik. Ezt kicsit sajnáltam, mert egyébként kellően vicces és hátborzongató, gyerekként biztos imádtam volna. 


AJÁNLOM




Nyereményjáték



A Démoni doki könyv középpontjában természetesen a gyermekek és felnőttek mumusa, a fogorvos áll, de ez a játék mégse legyen olyan rémisztő, most olyan ismert rajzfilmet, animációs filmeket kell felismernetek, amelyekben szerepel a fogtündér, vagy valamelyik részében felmerül a fogtündér meséje.
A helyesen válaszolók között három példányt sorsolunk ki.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje

Nincsenek megjegyzések