Breaking News

James Frey - Nils Johnson-Shelton: Sky Key {Értékelés + Nyereményjáték}

James Frey - Nils Johnson-Shelton: Sky Key

A blogturnéról




James Frey izgalmas könyvsorozatával már megismerkedhettünk tavaly. Az Endgame című könyv minden várakozást felülmúlt, a könyv nagy siker szerte a világban. James Frey most egy szerzőtárssal kiegészülve tovább szövi a Végjátékot, ami ebben a kötetben még súlyosabb és még izgalmasabb, mint eddig.

Tarts velünk és a Blogturné klub 5 tagjával, akik nyomon követik a Játékosokat, akik azért harcolnak egymás ellen, hogy megtalálják az Ég kulcsát. A turné végén, ha te is jó vagy nyom olvasásban, akkor megnyerheted a Libri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyik példányát. A Végjáték elkezdődött, semmi sem állíthatja meg!

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: Sky Key
Kiadó: Libri
Oldalszám: 560
Fordító: Nagy Gergely
ISBN: 9789633108024
Sorozat: Endgame 2.
Kezelhető-e standalone-ként? nem
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt:
Moly link
Goodreads link (4,10)
Megrendelési link
Két kulcs és kilenc játékos maradt.
New York. Aisling Kopp elhatározza, hogy kiszáll, és véget vet a gyilkos játéknak. Mielőtt
Etiópia. Hilal ibn Isa al-Salt épphogy túlélte az első menetet. Az Akszúmi törzsnek azonban titkos tudás van a birtokában, amely megállíthatja az idegen lényeket, a halálos Endgame játékmestereit…
azonban döntő lépésre szánhatná el magát, a CIA közbelép. Mint kiderül, tudnak az Endgame-ről, és feltett szándékuk, hogy hasznot húzzanak belőle…
London. Sarah Alopay találta meg az első kulcsot. Jagóval a győztes oldalon állnak. De Sarah démonai ugrásra készek, már nem szállhat ki, vagy győz, vagy végleg elbukik…
Kilencen maradtak játékban. Ki a következő áldozat?
Olvasd el a könyvet.
Kövesd a nyomokat.
Oldd meg a rejtélyt.
Csak egy maradhat.
Amit a kezedben tartasz, az nem csak egy könyv.
Te magad vagy a főszereplő, és ha jól teszed a dolgod, akár a győztes is lehetsz.
A sorsunk a te kezedben van.
James Frey és Nils Johnson-Shelton Endgame-regényei több mint negyven országban tartják lázban az olvasókat. Nagyszabású multiplatform játék társul hozzájuk, és a történet filmváltozata is készül!

Az első mondat:


"- Tarki, Tarki, Tarki..."

Véleményem


Ez a rész sokkal kevésbé lepett meg sokkolt, mint az első. Már fel voltam készülve a stílusra, a meglepetésekre, a fordulatokra - mármint nem konkrétumokra, csak arra, hogy lesznek. 

Ennek ellenére még mindig azt tudom mondani: ez a történet egészen egyedi. Nem hiszem, hogy akár csak hasonlót olvastam, legalábbis ilyen mélységben biztosan nem. 

Az előző rész sokkoló befejezése után folytatódik a Végjáték. Sok játékost elveszítettünk már, és bevallom őszintén, eleinte féltem, hogyan fogok újraolvasás nélkül visszarázódni a történetbe. Hiszen ez a sztori annyi szálon, annyi helyszínen, annyi szereplővel fut, hogy az valami elképesztő. De viszonylag hamar eszembe jutottak a főbb szereplők, a köztük kialakult kapcsolatuk, és ha szabad így fogalmaznom... folytattam a Játékot. 

Az első rész után a különösen izgalmas az volt, hogy ebben a kötetben valójában nem is a Játéké a főszerep. Az első részben minden Játékos játszott, vagy legalább próbált túlélni, és kifejezetten élvezetes volt, ahogy a szálaik váratlanul összeértek, és ki ilyen, ki olyan kapcsolatba került a játékostársakkal. 

Nos, ez a rész ebből a szempontból kicsit más. Mivel már ismerjük a szereplőket, megvannak az erőviszonyok és hellyel-közzel kialakultak a szövetségek is, ebben a tekintetben azért olyan óriási meglepetést nem kaptunk. Ellenben a célban magában nagyon is. Most már nem egyszerűen a Játék a cél, nem az, hogy nyerjenek - lehet, hogy van, ami fontosabb a Játéknál? Megakadályozni? Lehet-e egyáltalán? És van-e fontosabb megoldandó probléma a Földön ennél? 

A másik nagy változás a "kívülállók" szempontjából állt be. Ugyanis ebben a részben az emberek már nagyon is tudatában vannak annak, hogy valami súlyos történik. Ez is kifejezetten érdekes dolgokat szül - bár a sztorinak ezt a vetületét nagyrészt e-mailekben, sajtóhírekben kapjuk meg, egy-egy szálon - és a könyv végére mindenhol - bizony előkerül, hogy ez a nyilvánosság milyen hatással van a Játékosokra. 

Viszont vannak dolgok, amik nem változtak, és azt kell mondanom, hála istennek. Egyrészt a szerzőpáros könyörtelensége George R. R. Martinéval vetekedhet. És azért így írom, mert nem csupán halálokról van szó - bár egy ilyen könyv anélkül nem múlhat el, ez egyértelmű. De nem csak ezekről - a váratlan fordulatok, a könyörtelen csavarok, a sokszor megrázó cselekedetek - te jó ég, amikor például kiderült, mit tett An Liu, te jó ég. És ezt így kb. minden cselekedetére értem, sokkoló dolgokat sokkoló dolgokra halmozott. 

Továbbra is nagyon izgalmas Sarah és Jagó párosa, még mindig imádtam az india anyaszálat, bár mivel erről a könyvről beszélünk, ez sem lehet túlságosan egyértelmű. Kifejezetten üdítő színfoltja volt a történetnek Halil, ugyanis ő az, aki kicsit más úton jár - és rengeteg kérdést felvetnek a dolgai. Rettentő kíváncsi vagyok, mi lesz még itt. 

Azért nem minden szálat imádtam ennyire: Aisling sztorija nekem most kicsit lapos volt, bár az is igaz, hogy ez a CSI-s titkosügynökös dolog annyira nem az én világom. És a korábbiakhoz képest Bajcsakánék is kissé háttérbe szorultak, nem mintha annyira élveztem volna tőlük a válogatott kínzásokat. 

Mindenesetre a rejtélyek továbbra is megmaradtak, még ha nincs is belőlük annyi, mint az első könyvben. Vagyis... máshogy vannak jelen. Nem a Játék szempontjából kerülnek elő rejtélyek, hanem sokkal inkább a kiskapuk miatt: muszáj végigjátszani, hogyan akadályozhatják meg, meg lehet ölni a Teremtőket, van-e gonosz a Földön?

A lelkizés is sokkal erősebb. Minél előrébb járunk a Játékban, a játékosoknak annál nagyobb lelki teherrel kell megküzdeniük. Egyre többször előkerül a kérdés, hogy mi jó és mi rossz, mi az, amit fel lehet áldozni a nagyobb jónak hitt eszméért, mi a szabad akarat? 

Szóval a rejtélyek sora most sokkal inkább filozófikus jellegű, már csak azért is, mert a játékosok nem kergetik egymást olyan nagy lendülettel, mint az első kötetben. 

De ez nem baj. Talán az akciójelenetből összességében kicsit kevesebb van, viszont feszültségből legalább annyi. 

Szóval összességében még mindig nagyon tetszett a történet, a szereplők lehetetlen helyzetben próbálnak tenni valamit. Kíváncsi vagyok, jutnak-e valamire, és ha igen, mire - úgyhogy nagyon olvasni akarom a harmadik részt. Annyi a megválaszolatlan kérdés! (Bár el kell ismernem, félek is.) Ami még mindig nagyon vicces, az a millió dolláros játék - a valódi. Lapoztam a könyvet, néztem a rejtvényeket, a képeket - és leginkább csak kuncogtam, mert annyira lehetetlen az egész. De közben a megoldás minden reménye nélkül is annyira illik a könyv hangulatához. 

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


A Végjátékban játszó Játékosok rendkívül okosak, és jártasak abban, hogy megtalálják egymást. Most téged is arra buzdítunk, hogy vedd elő a térképedet, és segíts megtalálni néhány helyszínt, aminek köze van a könyvek helyszíneihez.

Minden blogon találsz koordinátákat, és egy képet a helyről. A koordináták és a kép segítségével kell megtalálnod, hogy melyik várost rejtettük el. Ha rájössz, és beírod a Rafflecopter dobozba a konkrét helyszínek pontos nevét, akkor a turné végén megnyerheted a 3 könyv egyikét. Játékra fel!



é. sz. 51° 30′, ny. h. 0° 07′

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

05.12. Zakkant olvas
05.14. Deszy Könyvajánlója
05.16. Kelly és Lupi olvas
05.18. CBooks
05.20. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések