Breaking News

Melyik kezembe harapjak?

Régen volt elmélkedős bejegyzés az oldalon, viszont lassan a félévhez közeledünk, itt az alkalom végiggondolni a hogyan továbbokat, ráadásul most egy másik apropója is van a dolognak. 

Az Ask.fm sokszor roppant idegesítő a trollokkal, viszont nagyon hasznos is - ugyanis a névtelenség jól is lecsapódhat. Negatív véleményt mondani névvel sokkal nehezebb, mert nem akarod megbántani a másikat, még egy kedvesen előadott, jóindulatú kritikával sem. 

Pont ez történt ma Ask.fm-en is, úgyhogy első körben szeretném tisztázni: ez a bejegyzés nem a sértődésről szól. Egyszerűen csak a vélemények érdekelnek, mert én tudom, hogy merre hajlok, de érdekel mindenki más véleménye is. 

A szóban forgó téma pedig az, hogy merre tart az oldal, ez nyilvánvalóan nem csak engem érint, hanem Titeket is. Ezen belül is a filmes hírek és a minőségromlás került szóba.




Ebben az évben erős profilváltás, vagyis helyesebben szólva profilbővülés ment végbe az oldalon. Mire gondolok? Egyrészt továbbra is írok könyvértékeléseket, book tageket, tisztán könyves jellegű posztokat, de ezeken kívül bővítettem a Hírmorzsák a nagyvilágból rovatot, és így helyet kaptak az oldalon könyvadaptációs hírek is. 

Igyekszem odafigyelni, hogy ezek minden esetben olyan filmekről, sorozatokról szóljanak, amelyek valóban könyves témájúak (vagy tisztán könyves témákról) - a képregényeknél meg is húztam a határt, ezek csak a Facebook oldalon jelennek meg, erről korábban kérdeztelek is Titeket ott. 

Ezek a hírek nyilvánvalóan a könyves világ perifériáján mozognak. Nem tisztán könyvesek, de nem is tisztán filmesek. Régebben is megosztottam őket, csak akkor más - jobbára külföldi - oldalak cikkeit linkeltem Facebookon. 

A kérdés valószínűleg hozzáállás függvénye is. Jómagam az adaptációkat is a könyves világ szerves részének érzem - nyilván nem tisztán azok, de erősen befolyásolják a könyvpiacot, ez egyértelmű. Ha valaki szeret egy könyvet, és nem zárkózik el a filmektől, nagy eséllyel megnézi. (Aztán maximum megállapítja, hogy a könyv megint jobb volt.) De még eladások szintjén is lecsapódik a dolog - egy jó adaptáció megdobja a könyveladásokat, mivel sokan felfigyelnek a regényre, amit előtte talán nem is ismertek. 

Ezzel együtt az is igaz, hogy nem könyvekről, hanem filmekről van szó. 

A nagy kérdés tehát: van-e helye ezeknek könyves blogon? 

Sokáig vívódtam ezzel a kérdéssel kapcsolatban én is, és nagyon erősen igyekeztem kettéválasztani. Csak szigorúan könyves bejegyzések kaptak helyet az oldalon, ahogy ez a legtöbb könyves blogra jellemző is. 

Viszont amellett sem tudtam elmenni szó nélkül, hogy még saját magamban is nehéz ezeket szétválasztani. A Facebook oldalon szuper beszélgetések indultak meg egy-egy hír alatt, néhány angol nyelvű bejegyzésnél külön kérés is érkezett a fordításra. 

Most akkor hogy is van ez? Puszta sznobéria az, hogy a könyves oldalakat direkt lekorlátozzuk tisztán könyves témákra, és nem mozdulunk el a skála szélesítésére vagy ez így természetes és így van jól? 

Ami tuti: ebben megoszlanak a vélemények olvasói oldalról is, bloggeroldalról is. 
Van, aki szereti, van, aki nem.

És ami még tuti: nem igazán akarom, hogy más oldalak keretrendszere feltétlenül meghatározza ezét az oldalét is. Egy jó blog attól (is) jó, hogy más, hogy megvannak az egyedi vonásai. Szóval csak azért, mert így szokás, vagy mert a többség így csinálja, nem feltétlenül kell nekünk is. 

De igazából ez mindenre igaz. Az egyik dolog, amit a bloggerkedésnél meg kell tanulni, pontosan ez: soha nem lehet mindenkinek megfelelni. Valakinek tetszik az új design, valaki a régit szerette jobban, Valakinek tetszik egy új rovat, van, akinek nem. Az újítások ezzel járnak.

Azt kell kitalálni, hol van az a szint, ahol ez még belefér. (Súgok: ez bizony nagyon nehéz. Ráadásul nem is biztos, hogy rövid távon kiderül, mi működik, és mi nem.)

Miért döntöttem a szélesítés mellett? 

Nos, egyrészt érzelmi okai voltak: hiányzott. Aki régebb óta követi a blogjaimat, az tudja, hogy régen vegyes tematikájú oldalt vezettem, nem is értékeléseket írtam, hanem vadásztam a híreket. Én ezt élvezem: szeretem, ha tudom, mi történik a könyves-filmes világban, és egyszerűen hiányzott a "hírezés". Szerintem minden blogger tudja, hogy szükséges, hogy jól érezd magad a blogodban, és nekem a tavalyi év vége felé kezdett szűk lenni ez a kuckó. 

Másrészt ahogy már írtam is, nem igazán tudom szétválasztani magamban a kettőt. Ha szeretek egy könyvet, nem tudok nem foglalkozni az adaptációjával. És úgy vettem észre, ezzel sokan így vagyunk - követjük az eseményeket, várjuk a filmet, nézzük az előzeteseket. De miért is kéne ezt innen-onnan filmes meg egy-egy témára fókuszáló rajongói oldalról összehalászni, miért nem lehet egy platform, ahol megvan mind egy helyen? 

Harmadrészt elgondolkoztam, milyen oldalakat követek én magam? A kedvenc külföldi oldalaim mind vegyes tematikájúak: véleményeznek is, híreznek is. Annyira nem akartam szélesíteni, mint a Fangirlish oldal például, akik már akár zenével is foglalkoznak, és annyira filmes sem szerettem volna lenni, mint például a Hypable. 

Viszont úgy éreztem, megoldható a középút: ez is, az is. 

Úgyhogy arra jutottam, miért is ne próbáljam meg? Maradnak az értékelések, de jönnek melléjük a hírek is. Darabszámra nem lett kevesebb a régi sem, pusztán lett mellette más is. A kiszűrést pedig azoknak, akiket csak az értékelések érdekelnek, segítik a címkék és az oldalt kiemelt Legutóbbi értékelések modul.

Rizikós döntés volt? Nyilván. Több melóm van vele? Nyilván. 

De úgy döntöttem, bevállalom, bevállaljuk. 

Ezért is ez a bejegyzés címe. Melyik kezembe harapjak? Azoknak kedvezzen az oldal, akik nem tudják angolul vadászni a híreket és kényelmesebb így nekik, vagy azoknak, akik a csak könyves állásponton vannak?

Mint írtam, sok dologról hosszú távon dől csak el, hogy működik-e. 

Megmondom, mit látok én. Hatalmas növekedést mind a Facebook lájkokban és aktivitásban, mind az oldal látogatottságában. Nyilván ezt a több poszt is szüli, nem a számok jelentenek mindent, de én eddig jobbára a lelkesedést éreztem - számokban is, kommentekben is. 






Szóval a nagy kérdés: mit gondoltok ti? 

Szeretitek a híreket vagy a hátatok közepére sem hiányoznak? 


A másik felmerülő kérdés a színvonalé. 

Természetesen örülök, ha megírjátok a kritikátokat, ha valami nagyon tetszik vagy nagyon nem - még akkor is, ha nem mindig értek egyet vagy épp nem esik jól. De sajnos nem mindig tudok mit kezdeni velük, mert nem írjátok meg, pontosan mi a probléma. 

És kérdés, hogy mit tekintünk színvonalesésnek és mi az, ami tematikában nem tetszik. Ha úgy érzitek, az értékelések minősége rosszabb, nyugodtan jelezzétek! 

De önmagában azzal, hogy az új tematika és a színvonalesés közé egyenlőségjelet teszünk, nem igazán tudok mit kezdeni. Egy rövidhír kifejtettsége, hosszúsága, részletessége nagy eséllyel nem lesz olyan, mint egy értékelős bejegyzésnél, de szerintem nem is célja. Ha viszont nem az a gond, hogy egyáltalán van ilyen bejegyzés, hanem tényleg rosszul vannak megfogalmazva, tele vannak hibákkal, akkor ezt írjátok, mert ebbe tudok kapaszkodni, ezen tudok javítani, a tematika egy másik kérdés. 

Szóval kérlek, ilyenkor írjátok meg, hogy pontosan mi a gond. Tematika vagy minőség? És ha utóbbi, akkor pontosan min kéne változtatni szerintetek? Mi a gond? Hogy bolondságokat írok össze az értékelésekben, hogy a hírek tele vannak tényszerű hibákkal, hogy nem válogatok elég képet, hogy rosszul idézek, hogy pocsék a helyesírásom és ezért idegesítő az olvasás, és egyébként is, rövidebbek a véleményes - csak hogy néhány példát említsek. Ez nekem óriási segítség, mert tudom, mi a gond. 

Szóval lényeg a lényeg: várom a kommenteket itt, Facebookon, Askon, tematika és minőség kapcsán is. Köszönöm mindenkinek, aki áldoz erre egy kis időt!

3 megjegyzés:

  1. A bejegyzésre reflektálva, annyit szeretnék csak mondani, hogy engem három dolog zavar a blogoddal kapcsolatban. 1. A sok filmes, sorozatos + mindenféle hír. Igazad van abban, hogy ezek könyve vonatkozásúak, de szerintem magától a könyves blogtól el kéne különíteni. Lehetne egy külön blogod a híreknek. Igen, tudom, hogy két blogot menedzselni sok, de mégsem. Mert csak a dizájnt kell megcsinálni, utána már csak publikálni a cikkeket. És megírni ugyanúgy meg kell, onnantól fogva meg mindegy, melyik blogodra teszed fel, mert ugyanannyi kattintás. De ez csak egy ötlet, nyilván. Engem nem érdekelnek ezek a hírek, és nagyon zavar, hogy olyan sok van belőlük a blogodon. Lehet, hogy van, akit érdekel, de pont erre lenne jó ez a plusz kis híres oldal, vagy megoszthatod ezeket a FB-on is.
    2. Kevés saját, sok BTK-s könyvről írsz. Nekem semmi bajom a BTK-val, de néha úgy érzem, olyan kétségbeesetten akartok minden megjelenő új könyvről írni, hogy a mennyiség a minőség rovására megy, és saját könyveket szinte alig olvastok, vagy ha igen, nem nagyon írtok róla. Én szívesen olvasnék tőled olyan könyvet, amit csak új a saját elhatározásodból vettél a kezedbe, nem pedig recenzió és köt a határidő.
    3. A dizájn. Emlékszem, hogy korábban volt e körül is vita az askodon is talán, de nekem sem jön be. A böngészőm is rosszul kezeli az ilyen magazinos dizájnokat, és legyek őszinte? Hozzád sem illik. Persze ez csak az én véleményem, de amennyit az interneten keresztül látok belőled, meg amennyire is látatlanban ismerlek a blogod kapcsán, egy kedves, bájos, talpraesett lány vagy, és az egyéniségedhez szerintem jobban passzolna egy klasszikus, blogos sablon, mert az a magazinos olyan rideg… Még akkor is, ha színes meg minden. Nyilván nem biztatlak másolásra vagy ilyesmi, de olyasmit tudnék neked elképzelni mint pl. Szilvamag blogjának a sablonja. Az valami gyönyörű, és hozzád is hasonló illene. :) De persze ez csak az én véleményem, de az is gond, hogy nehezen töltődik be, és sokszor szétcsúszik az oldal. Bár tény, hogy a gépem nem a legújabb, de a Chrome és a Firefox sem tudja kezelni.
    És egy +1 pont, hogy még mindig nem frissítetted a bemutatkozásodat. :) Tudom, tudom, ez a legkevésbé releváns, de hidd el, az olvasóidat érdekli, ki pötyög a monitor mögül, és szeretnénk tudni rólad ezt-azt, főleg, hogy te is mindig olyan közvetlen vagy. Szóval ha megosztanál magadról aktuális dolgokat az klassz lenne. Sőt, én annak is örülnék, ha néha személyesebb bejegyzéseket írnál! Könyves témákban véleményeket például. SOKKAL, DE SOKKAL jobban érdekelne, mint a könyves hírek, amiket megkeresek, ha akarok, de a véleményedre nem tudok „ráguglizni”, pedig érdekel, nyilván nem olvasnálak, ha nem így lenne. És ahelyett, hogy minden nap jelenetfotókat meg trailereket osztanál meg, szerintem ezek sokkal érdekesebbek lennének.
    Mindettől függetlenül nagyon szeretem a blogodat, érdekel a véleményed, és szinte naponta olvaslak, szóval abszolút nem áll szándékomban megsértni a véleményemmel, és szeretném kiemelni, hogy az a fő, hogy te jól érezd magad, hiszen ez a te blogod, és ne mások elvárásai szerint alakítsd. Ha te nem szereted, és nem érzed jól magad a saját blogodon, akkor semmi értelme az egésznek.

    VálaszTörlés
  2. Nekem az nem tetszik, hogy nem kommuniklasz az olvasoiddal. A fb-on lehet, hogy igen, de itt a blogon nem. Nem reagalsz a kommentekre, nem valaszolsz a kerdesekre. A tobbi blogger azert mindig ir valamit, meg ha csak harom szot is, ha irnak nekik. Minek a komment lehetoseg, ha annyira sem tiszteled az olvasoidat, hogy visszairj valamit, ha irnak neked?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A válasz viszonylag egyszerű, és semmi köze a tisztelethez: ezeket nem mindig látom. Értesítést nem kapok róluk - hosszú, hogy miért nem -, folyamatosan meg nem nézegetem.
      Már csak azért sem, mert azt hiszem, elég sok felület van, ahol pillanatok alatt el lehet érni, vagy legalábbis viszonylag gyorsan. Facebookon vagy Ask.fm-en például - én azokat tekintem elsődleges párbeszédközpontnak, mert sokkal gyorsabb és könnyebb a kommunikáció.

      Mindenesetre ha észreveszem, és úgy érzem, választ igényel a komment, válaszolok. De nem vagyok a blogon kényszeres válaszolgató, az igaz. És ha valaminél úgy érzem, nem igényel választ, arra Facebookon se válaszolok.

      Summa summárum: ha valaki el akar érni, könnyedén megteheti, nem hiszem, hogy elzárkóznék.

      Törlés