Breaking News

Ismerd meg Cassandra Clare-t!

Ma ünnepli születésnapját Cassandra Clare, az Árnyvadász könyvek írónője. Ennek örömére gondoltam, leporolom a korábban összeszedett életrajzát, és némi frissítéssel közzéteszem a könyves oldalon is. 


Cassandra Clare 1973. július 27-én látta meg a napvilágot. Vagyis, ha pontosak akarunk lenni, ennél azért jóval később, hiszen Cassandra Clare már az írónő. Valójában Judith Rumeltként látta meg a napvilágot, álnevet később választott csak magának, amikor írni kezdett.

De először térjünk vissza a gyerekkorára. Cassie Teheránban született, bár szülei amerikaiak voltak. Édesapja hivatása miatt gyakran költözködtek, így a kis Cassie már gyerekként bejárta a világot: élt Svájcban, Angliában és Franciaországban is. Sőt, megjárták a Himaláját is, ahol a kis Cassie állítólag egy hónapig édesapja táskájában élt. A középiskolát már Los Angelesben végezte, a Windward School nevű iskolába járt, itt gyakran szórakoztatta társait saját történeteivel. Azóta hol Kaliforniában, hol New Yorkban éli napjait. Itt különböző magazinoknál dolgozott, beleértve például a The Hollywood Reportert. Életének ebben a szakaszában kénytelen volt olyan „izgalmas” hírekről tudósítani, mint Brad és Angelina utazgatásai vagy Britney Spears ruhakollekciója.

Az utazástól azonban nem tudott teljesen elszakadni. Állítása szerint gyerekkorában természetesnek vette a dolgot, felnőtt fejjel azonban egyszerűen szeret utazni. A dedikálásokon kívül kutatási célzattal is szokott utazgatni. Az Infernal Devices írása előtt elment Londonba, a Dark Artifices miatt Los Angelest járta körbe, legutóbb pedig a Vatikánban volt. Ilyenkor mindig rengeteg fotót is készít, hogy pontosan le tudja írni a helyszíneket, ahol a történetei játszódnak.Férjével, Josh-sal él, akivel már dolgoztak is együtt: a Shadowhunter's Codex közös szerzeményük. 2006 óta főállású író, és reményei szerint végre hátat fordíthat annak, hogy Paris Hiltonról kelljen írnia.

Clare zsidó, de állítása szerint a családja nem túl vallásos.

Amit még a személyes életéről tudunk, hogy bántalmazták már szexuálisan. Az Elveszett lelkek városa megjelenése után sokan keresték meg ezzel a témával kapcsolatban, ő pedig egy posztban tisztázta a dolgokat, és elmondta, hogy a kérdés őt is érinti, nagyon is közelről.

Cassie állítása szerint az utazások alatt mindig a könyveivel vigasztalódott, így nagyon korán elolvasott rengeteg klasszikust is. Kedvenc könyvei közé tartoznak Jane Austen könyvei, illetve A gyűrűk ura és a Harry Potter sorozat. Első regényét is Jane Austen hatására írta, egészen pontosan az egyik novellája alapján. A címe Beautiful Cassandra, azaz Gyönyörű Cassandra volt. (Igen, Cassandra!) Nem is olyan régen pedig azt írta, van egy Jane Austen feldolgozás ötlete regényhez. Utóbbi két témában pedig fanfictionöket írt.

A fanfictionjeivel már azelőtt ismert lett netes körökben, hogy megjelent volna első saját regénye. Sokan éjszakákat fenn maradtak arra várva, hogy érkezzen az új fejezet, és rengeteg olyan olvasója is akadt, akik még azt is vállalták, hogy a kedvéért angolul olvassanak. És bizony rengeteg rajongójának az ő ficjei jelentették a belépőt a fanfiction világába is.

A gyűrűk ura fanficjének a címe The Very Secret Diaries, azaz A Nagyon Titkos Naplók volt.

Harry Potter témában egy teljes trilógiát alkotott, ami összesen majdnem egymillió szót tesz ki, és hozzávetőleg 2900 oldalt. Ezek összefoglaló neve a Draco trilógia, egészen pontosan sorrendben: Draco Dormiens, Draco Sinister és Draco Veritas. Ezeket Cassie 2000 és 2006 között írta. A történet főhőse – ahogy a címből is következik – Draco Malfoy volt és a testcsere. Azért írom múlt időben, mert a történeteket leszedte az internetről (kéz alatt azért még terjednek a letöltőlinkek), mert állítása szerint már nem volt velük teljesen elégedett.

Fanfictionjeivel kapcsolatban már akkor felmerült a vád, hogy sokszor más történetekből meríti az ötleteit. Ma pedig sokan állítják, Cassandra Clare rengeteg elemet emel át saját korábbi fanfiction történeteiből a regényeibe, és ezért szedette le őket az internetről.

Fanfictionjeit Cassie egyébként még Cassandra Claire néven jegyezte, csak amikor megjelent a regénye, tűnt el álnevéből az a bizonyos i betű, amelyet még ma is sokan kiírnak, ha őt emlegetik.
Álnevét egyébként tudatosan választotta. A Cassandra szeretett írónője, Jane Austen nővérének a keresztneve. A Clare pedig egy tartomány, ahonnan a nagymamája származik. Cassie szerint egyébként az eredeti nevét (a fent már emlegetett Judith Rumeltet) túl nehéz kiejteni és leírni. Valódi nevét nem is szívesen reklámozza, a legtöbben nem is ismerik csak Cassandra Clare néven.

Amit még tudni lehet róla, hogy sok más írónővel ápol közeli kapcsolatot. Legjobb barátnője HollyBlack, akivel néhány percnyi távolságra is élnek egymástól. Először Holly Black dedikálásán találkoztak, és rögtön megtalálták a közös hangot. Azóta a barátságuk már szinte legendás: Cassie nem csak magának, de Hollynak is ruhákat varr, együtt járnak nyaralni és írni, beleírják egymás szereplőit a könyveikbe, és közös sorozatuk is van, a Magisztérium.De Cassandra Clare barátnői közé tartozik például Libba Bray, Sarah Rees Brennan, Robin Wasserman és Maureen Johnson is. A férfi írók között kifejezetten jó kapcsolata van David Levithannal, és Twitteren látni, hogy John Greennel is többször viccelődtek.

Cassie utál otthon egyedül dolgozni, mert gyakran elvonják a figyelmét a TV műsorok és a macskái, ezért inkább kávézókba és éttermekbe ül be írni. Szeret a barátaival együtt írni, akik figyelik, hogy kész legyen határidőre.

Nincsenek megjegyzések