Breaking News

A leghosszabb YA sorozat pedig...

Az EpicReads újabb fantasztikus összefoglaló infografikával jelentkezett!

Ezúttal azt próbálták felmérni, melyik az eddigi leghosszabb sorozat a young adult könyvek között. Persze a végleges inforgrafikán nem csak az első, és nem is csak a dobogós sorozatok kaptak helyet, így sok ismerős szériát is láthatunk, amik elég hosszúra nyúltak vagy nyúlnak még mindig.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy kötekedni azért lehetne, hiszen kérdés, hogy a kiegészítő novellákat hogy kezelik a listán. Külön kötetnek egyesével, egy kötetnek, ha egyben is kiadták, vagy éppen sehogy. Ebből van némi képzavar, de azért a lista így is tanulságos. 

Ezek alapján az eddigi leghosszabb YA sorozat a Vámpírnaplók 19 könyvvel, ami 5 különböző sorozatból tevődik össze: The Vampire Diaries, The Vampire Diaries: The Return, The Vampire Diaries: The Hunters, The Vampire Diaries: The Salvation Series, The Vampire Diaries: Stefan’s Diaries. Nálunk a köteteket a Könyvmolyképző Kiadó kezdte el kiadni. 

A dobogó második fokára a szintén sikeres tévés sorozat alapjául szolgáló széria, a Pretty Little Liars került 16 regénnyel és 2 novellával. Az első részt nálunk az Ulpius adta ki, a csőd után pedig a Könyvmolyképző vette át a jogokat. 

A harmadik helyre P.C. Cast and Kristin Cast sorozata, az Éjszaka háza került 12 könyvvel és 4 novellával, amit nálunk a Kelly Kiadó kezdett megjelentetni.

A listán még megtalálhatóak például Meg Cabot, Darren Shan, Cassandra Clare, Julie Kagawa, Richelle Mead és Rick Riordan sorozatai is. 

Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb sorozatnál elmondható, hogy az író eredetileg nem ennyi részesnek szánta őket, de írás közben egyre jobban kinőtte magát a világ - így kerültek az eredeti regények mellé újabb, különállóan is kezelhető sorozatok és kiegészítő novellák is.

Számításaim szerint kiadókat tekintve nálunk a rekorder a Könyvmolyképző, 10 is náluk van a leghosszabb YA sorozatok közül. Az ilyen sorozatok kiadása a hazai kiadóknak nem kis kihívás, ugyanis cseppet sem biztos, hogy sok részen keresztül leköti majd az olvasókat a sorozat, és bizony nálunk a fogyás hiánya és az ebből fakadó problémák sokkal hamarabb jelentkeznek, mint az amerikai (és nemzetközi) piacon. Persze jól is elsülhet a dolog, hiszen ha nem így alakul, akkor sok-sok részen és éven keresztül van egy biztos pont, ami gyakorlatilag eltartja a kiadó kevésbé fogyó könyveit. (Például Cassandra Clare sorozata.) 

A teljes listához jó böngészést kívánok! Íme: 


Nincsenek megjegyzések