Breaking News

Jön Az üvegbura adaptációja Dakota Fanninggel és Kirsten Dunsttal

Sylvia Plath Az üvegbura című regényéről valószínűleg még azok is hallottak, akik egyébként nem annyira ismerősek a művei. De ha mégsem, akkor most fognak, ugyanis film készül belőle, és a projekthez már két ismert név is kapcsolódik. Azoknak, akik nem ismerik, íme a fülszöveg, amiben nem csak a történetről, de megírásának körülményeiről is szó esik.


Fülszöveg:

„Furcsa, ​​fülledt nyár volt, azon a nyáron ültették villamosszékbe Rosenbergéket, és én nem tudtam, mit keresek New Yorkban.” Egy idegösszeomlás története kezdődik ezekkel a szavakkal. A tizenkilenc éves Esther Greenwoodnak Amerika tálcán kínálja a karriert: felveszik ösztöndíjjal a legjobb iskolába, majd tizenketted magával megnyeri egy divatlap pályázatát, egy hónapra New Yorkba kerül, fogadások, díszebédek, hírességek forgatagába. Csakhogy ő valami többet és tisztábbat vár a társadalomtól, mint az őtőle, és ezért nem tud beilleszkedni a nagy gépezetbe. „Bizonyára úgy illett volna, hogy én is repüljek a lelkes örömtől, mint a többi lány, de – valahogy nem voltam rá képes. Nagyon-nagyon csendesnek és üresnek éreztem magam, akár egy tornádó magja, ahogy csak sodródik kábultan a körülötte tomboló pokoli zűrzavar legközepén.” A történet: ennek a baljós hasonlatnak a kibontakozása, a betegség első tüneteitől a közönyös pszichiáter kontárul alkalmazott elektrosokkterápiáján át a hajszál híján sikeres öngyilkosságig. Végül a gyógyulás tétova stációi következnek, az életbe visszavezető út lehetőségét sejtetve – ami a valóságban tragikusan ideiglenesnek bizonyult. Mert Az üvegbura önéletrajzi mű: az újabb angol-amerikai líra talán legeredetibb tehetségének egyetlen nagyobb szabású prózai alkotása. Megjelenésének évében, 1963-ban Sylvia Plath öngyilkos lett.
Az üvegburából pedig most film készül! 

A forgatókönyvet a színésznőként jól ismert Kirsten Dunst írta Nellie Kimmel közösen, és a film rendezője is a színésznő lett - két rövidfilm dirigálása után ez lesz az első nagyobb rendezése. 

Már a főszereplőt is megtalálták: Esther Greenwood bőrébe Dakota Fanning bújik majd. 

A forgatás várhatóan a jövő év első negyedében kezdődik, a bemutató időpontjáról egyelőre nincs hír. 

Nincsenek megjegyzések