Breaking News

Bosnyák Viktória: Elképesztő! {Értékelés + Nyereményjáték}

Bosnyák Viktória: Elképesztő!

A blogturnéról




Mit szólnátok hozzá, ha a nyári szünet közepén egy rejtélyes alapítványtól meghívót kapnátok egy különleges táborba? Ha már a tábor helyszínét is egy rejtvény megfejtésével kellene megtalálnotok? 
Jóhegyi Laci, Dóri és Sári - a népszerű Tündérboszorkány-trilógia főszereplői - pont egy ilyen meghívót kapnak és ezzel életük egyik legkülönlegesebb kalandja kezdődik el. 
A Blogturné Klub három bloggere is részt vett ebben a hihetetlen kalandban és megosztja veletek a véleményét róla. Érdemes követnetek a turnét, ugyanis nem csak plusz információt tudhattok meg a könyvről és a szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kapcsolódó bejegyzések:




Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 216
Illusztrálta: Bernát Barbara
ISBN: 9786155450082
Sorozat: Apolló Akadémia 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Elképesztő ​​álmai mindenkinek vannak.
A tiéd mi? Luxusnyaralás? Léghajózás? Száguldozás egy spéci terepjáróval? Hogy
felvegyenek a legmenőbb gimibe? Vagy olyan őrült barátot szeretnél, aki betör a kedvedért egy múzeumba? Esetleg valami különleges tehetségre vágysz?

Jóhegyi Laci, Dóri és Sári – a népszerű Tündérboszorkány-trilógia szereplői – rejtélyes meghívót kapnak egy ismeret?len suli gólyatáborába. De vajon miért tilos az internet és a mobil használata? Ez gáz! Elmenjenek egyáltalán?

De talán épp ez lesz az a nyár, amikor a legelképesztőbb álmaik is valóra válnak.
Világéletemben imádtam rajzolni. Első értékelhető munkámat három évesen festettem az unokatesómról, amint felcsavarja a szőnyeget. Szigetszentmiklóson nőttem fel, de Sopronban váltam grafikussá, osztálytársaimmal azóta a Halisten Stúdióban dolgozunk. Imádom a színes harisnyákat, rengeteg sci-fi-t és veszélyesen sok kávét fogyasztok.
Gyerekkoromat a budai Vár, és a Gellérthegy bűvöletében töltöttem. Már akkor tudtam, hogy ez a környék különleges, sőt, isteni. Sajnos, amikor gimibe jelentkeztem, az AA még nem nyitotta meg titkos kapuit, ezért nem járhattam oda. Vajon felvettek volna egyáltalán? Most abban reménykedem, hogy egyszer tarthatok ott író-olvasó találkozót.

Az első mondat:


"Csengettek."

Véleményem


Jaj, de nagyon szerettem ezt a könyvet! Pedig már alapból úgy indultam neki, hogy biztos fogom. Annak idején a Tündérboszorkányba beleszerettem, meg is vettem a második részt, csak sajnos még nem volt érkezésem olvasni. Aztán jött az Elképesztő! híre. Ugyanaz a világ, ugyanazok a szereplők (is), csak kicsit idősebb, YA kivitelben - még jó, hogy olvasnom kellett. Szerencsére kiderült, hogy ennek nincs akadálya, ugyanis a könyvet a Tündérboszorkánytól függetlenül is lehet olvasni. (Egyébként igen, tökéletesen érthető anélkül is, kezelhető függetlenül történetként. De azért vannak rá utalások, és vannak felbukkanó szereplők, akiken jókat lehet mosolyogni.)

Szóval nekiugrottam, és szinte rögtön elvarázsolt. A könyv egy meghívással kezdődik, egy rejtélyes táborba. Már itt izgatott lettem, és ez csak minden rejtéllyel tovább fokozódott. Voltak itt szimpla kérdőjelek, rejtvények, és öröm volt látni, hogy a tehetséges főszereplőink hogyan haladnak végig a felfedezés útján. (Nem fogok spoilerezni, ne aggódjatok!)



Mindenesetre annyit elárulok: ami végül kiderült, amivel a történet végül beindult, azt egyszerűen imádtam. Már a Tündérboszorkányban is nagyon tetszett az a gondolat, hogy az olvasó alakíthatja a könyvet, és most ennek valamiféle verziója itt is visszaköszön. Alig vártam az újabb kalandokat. És habár alapból szeretek múzeumba járni, de szerintem ennyire még soha nem kívántam olvasás közben, hogy a szereplők húzzanak vissza a múzeumba, de marha gyorsan. 

És ha már a helyszíneknél járunk, kifejezetten üdítő és szórakoztató volt ténylegesen is olyan helyszínekről olvasni, amik legalább részben ismerősek. Olyan helyszíneken járnak a szereplők, amiket szerintem nagyrészt még a Budapesten kevéssé járatosak is ismerősnek találnak majd. Szerettem a villamosozást, a sétálgatást, és tök jó volt, hogy valóban magam előtt láttam a helyszíneket, szinte olyan érzésem volt, mintha én is a szereplőkkel sétálgatnék és "tömegközlekednék". 

Ebben egyébként némi segítséget jelentettek a könyvben található illusztrációk is, bár nem annyira a városnézésben. Spoileres lenne, ha most leírnám, pontosan mi is a szerepük, mindenesetre a történetnek bizonyos rövidebb jeleneteit képregényekben ismerhetjük meg. Szuper ötlet, tökéletesen passzolt a történethez is, szóval csak pirospontot tudok adni. Ráadásul a... fix dolgok (jaj, de jó, amikor virágnyelven próbálok beszélni) újraértelmezése is szuper sikerült, kifejezetten szerettem azt a bizonyos csókosat, jót mosolyogtam. 

Forrás

Forrás


Apropó, csók. Romantikus lelkem kifejezetten örült neki, hogy habár ez egy kalandos történet, azért némi románc is belefért már. A kedvenc szereplőim amúgy is a már korábbról ismert Laci és Dénes lettek, úgyhogy még szép, hogy szerelmi szálnak is nagy drukkere voltam. Na de azért mindenkinek megvolt a maga szerepe a sztoriban, és a maga módján minden szereplő a szívemhez nőtt. 

Szerettem még a könyv humorát is, bár azért nem egy óriási poéngyárra kell készülni. És határozottan jót tett neki a sok-sok apróság: a diákok hobbijai (pl. a balett), a karkötő, a latin kifejezések és még sorolhatnám. 

És az üzenet is említést érdemel: na, így nevel kultúrára szórakoztató módon egy regény!

A legjobban viszont egyértelműen a világot, és a világ alapjául szolgáló ötletet szerettem. Azt azért el kell mondanom, hogy a regény a végén jó nagy meglepetéssel szolgált, amire nem számítottam. Vannak bennem kérdőjelek, nem is kevés, de így a jó! Ugyanis imádtam a csavart is, és előrevetíti, hogy még részeken keresztül izgulhatok a szereplőkért, és annyi, de annyi minden történhet még itt. Nagyon várom, mindenképp olvasnom kell. És addig is a várakozás perceit kitölthetem a Tündérboszorkány második és harmadik részével. 

NAGYON AJÁNLOM




Nyereményjáték


A történetben fontos szerepet játszik a Magyar Nemzeti Galéria és morzézás is, így a játékunk is ehhez kapcsolódik.
Mind a három állomáson egy, a Magyar Nemzeti Galériában megtekinthető, híres, magyar festő által készített festmény nevét írtuk le a Morze-abc betűivel. Próbáljátok megfejteni a festmény nevét, de nekünk nem erre lesz szükségünk, hanem a festője nevére.
Segítségként a Morze-abc-t mellékeljük.
A rafflecopter megfelelő mezőibe így három, magyar festő nevét várjuk.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A mai morze kód:

.-..|..|.-..|.-|.-.|..-|....|.--.-|...| |-.|---.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


Július 22 - Kelly Lupi olvas
Július 23 - Deszy könyvajánlója
Július 24 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések