Breaking News

Kass Morgan: 21 ​nap {Értékelés + Nyereményjáték}

Kass Morgan: 21 ​nap

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Kass Morgan: Huszonegy nap című regényét, amely a The 100 sorozat második része és az azonos nevű amerikai tv széria forgatókönyvének alapjául szolgált. Folytatódik az évszázadok óta sugárfertőzött  Földre száműzött fiatal “bűnözők” izgalmas és fordulatokban gazdag kalandja. Immár biztos, hogy a Föld lakható, és nem pusztult ki teljesen az emberiség. A túlélők viszont nem fogadják tárt karokkal az űrből érkezett fiatalokat.  Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.

Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: Day 21
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 340
Fordító: Őri Péter
ISBN: 9789632617541
Sorozat: 100 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,76)
Megrendelési link
21 nap telt el, mióta a százak a Földre léptek – évszázadok óta az elsőkként –, és csak úgy élhetik túl a harcot az ismeretlen ellenséggel szemben, ha összetartanak. Izgalom, ármánykodás, harc, amely során titkok derülnek fényre, hitek rendülnek meg és a százaknak számos próbatételt kell átvészelniük.

Az első mondat:


"Senki nem akart a sírhoz közel állni."

Véleményem


Nem gondoltam, hogy a 100 folytatását is még sorozatszűzként fogom olvasni, mindenesetre így történt, és azt kell mondanom, egy cseppet sem bánom. (Már csak azért is, mert ha kicsit előreugrunk az időben, miután letettem a könyvet, meg akartam nézni, egy-két szereplőt ki alakít, és rájöttem, hogy a sorozatban nem is léteznek vagy pikk-pakk kinyírták őket. Mindenesetre legalább magyarázatot találtam, miért nem olyan jó az értékelése a könyvnek - annyira más, mint a sorozat, hogy valószínűleg a sorozat rajongói nehezen tudnak mit kezdeni vele.)

Szóval ennek a könyvnek is úgy álltam neki, hogy nem nézem a sorozatot, így mindenféle elvárásoktól függetleníteni tudtam magam. Sőt! Kicsit aggódtam is, mert már elég rég volt az első rész, és arra emlékeztem, hogy sok érdekes részlet és szereplő volt, de az érdekes részletekre már nem igazán. Szerencsére nem volt gond, ahogy nekiálltam a könyvnek, szépen előjött minden az első részből. Kis és nagy dolgok is. 

És szerencsére szépen haladtunk tovább azon az úton, amin elindultunk az elsőben. Mert minden visszatért, ami miatt az elsőt annyira szerettem! 

Még mindig rettentő érdekes ez a sokszemszöges megoldás, pont azért, mert ennek szerepe van. Nem csak úgy lógnak a levegőben a szereplők, hanem a több nézőpont valóban egy eszköz a történet elmeséléséhez. Egyrészt a jelenben sokszor különböző helyeken vannak, másrészt az érzelmi szálak kibontásában is nagy segítség (és most nem csak a szerelmi szálakra gondolok), ráadásul a múltbéli visszatekintések szempontjából is fontosak - márpedig ezeken keresztül göngyölítjük fel az összefüggéseket. 



És már itt szóba került sok más dolog, amit az első után továbbvisz a folytatás, és látszik, minden mennyire összefügg, mert nem tudom őket teljesen függetleníteni egymástól. Szóval a sztorit most is két idősíkon ismerjük meg: van a jelen, amiben nagyrészt tartózkodunk, és a történethez kapcsolódóan időnként visszaemlékezéseket kapunk minden szereplőről. Ezek mind fontos és nagyrészt elég drámai események a szereplők múltjából, de befolyásolják a jelenüket, ráadásul az olvasót garantáltan nem hagyják érzelmek nélkül. 

De nem csak az idősíkok között ugrálunk, hanem a helyszínek között is. Az egyik fontos helyszín evidens módon a Föld, de nagyon tetszik, hogy nem szakadunk el a Kolóniáktól sem, kifejezetten imádom Glass és Luke szálát, örülök, hogy nem sikkadt el. 



Szóval van több helyszín, több idősík és több nézőpontkarakter - katyvasz lehetne az egész, mégis gyönyörűen összeáll. És nem csak egyszerűen összeáll, hanem zseniális. Minden összeér, és én pont ezt imádom nagyon az ilyen történetekben, és ettől érzem úgy, hogy kiemelkedik a kategóriájában ez a könyv a többi YA disztópia közül. Persze, érdekesek a karakterek, jók az érzelmi szálak - a szerelmi szálakat, a barátságokat, a rokoni szálakat és a konfliktusokat is ide értve -, és mindig történik valami izgalmas, de ami a legjobb, hogy szépen lassan jövünk rá dolgokra, és apránként, puzzle darabkáról puzzle darabkára áll össze a teljes kép. Sokszor nem is sejtjük, hogy még hiányzik innen-onnan egy részlet, aztán kiderül, hogy mégis - és amikor kiderül, az hirtelen más perspektívába helyez mindent. 

Ami a csavarokat illeti, nem mondom, hogy túlságosan nagy sokk ért, de azért meglepődtem itt-ott. Viszont sok csavarnak a következményei inkább majd a folytatásban lesznek fontosak valószínűleg, nagyon várom. 

Összefoglalva azt tudom mondani, még mindig nagyon szeretem ezt a sztorit. És azt hiszem, most már megvárom a folytatásokat, mielőtt belevágok a sorozatba. Vannak sztorik, amiknél döntök, melyik legyen: a Trónok harcánál a sorozat mellett döntöttem, szerintem ennél megmaradok a könyveknél. Sok izgalmas kaland lesz még itt, ahogy érzem. Már a mostani befejezés is erre mutat. Legszívesebben már olvasnám is a következőt. 

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


Mostani játékunk azoknak szól, akik olvasták az első részt, és ismerik a könyves karaktereket! A feladat annyi, hogy egyetlen mondat alapján ismerjétek fel a keresett személyt, és írjátok be a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

A keresett személy: Ő volt, aki felgyújtotta az utolsó fát a kolónián. 

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12/06 Kelly és Lupi olvas
12/08 CBooks
12/10 Dreamworld
12/12 Deszy könyvajánlója
12/14 Sorok között

Nincsenek megjegyzések