Breaking News

John Hughes: Reszkessetek, ​betörők! {Értékelés}

John Hughes: Reszkessetek, ​betörők!

Eredeti cím:
Kiadó: Naphegy
Oldalszám: 40
Fordító: Varró Zsuzsa
Illusztrátor: Kim Smith
ISBN: 9789639869813
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott (ha ez számít :D)
Moly link
Goodreads link (4,05)
Megrendelési link
A nyolcéves Kevin McCallister azt kívánja, bárcsak eltűnne a családja. Sosem gondolta volna, hogy a kívánsága valóra válik! Az ismert és szeretett film képeskönyv adaptációja az egész családnak szól. Kevin története mindenkit elragad: hogyan birkózik meg a két gazfickóval, akik be akarnak törni a házba, és visszatér-e a családja karácsonyra?

Az első mondat:


"Már csak hármat kellett aludni karácsonyig, és McCallisteréknél mindenki a szünidei utazásra készülődött."

Véleményem


Tavaly decemberben EBBEN a bejegyzésben döbbenten érkeztem a hírrel: könyv készült a Reszkessetek, betörők!-ből! 

A Reszkessetek, betörők! az a film, amit:

1. Már mindenki látott. 
2. Mindenki minden évben mémhegyek tengerében hirdeti kissé gúnyosan: már megint Reszkessetek, betörők!
3. Ha mégis elmarad a tévében, döbbenten jön rá, hogy bakker, pont, amikor megnéztem volna. És komolyan: karácsony Reszkessetek, betörők! nélkül? Nem létezik!

Amikor tavaly érkezett a hír, én magam is poénkodtam azon, hogy érkezik a szokásos adag karácsonyra, még ha kissé más köntösben is. 

És jelentem, idén karácsonyra hozzánk is befutott, és a Naphegy Kiadónak hála én is lehetőséget kaptam, hogy élőben is megnézzem magamnak a könyvet. 

Nem véletlenül a megnézzem kifejezést választottam, nem pedig az elolvassamot, ugyanis képeskönyvről van szó. Szóval akkor rettentő hosszú szövegekre számít, részletes leírásokkal és magyarázattal, hogy vajon a nyolcéves Kevin hogyan áll elő ilyen felnőtteket is megszégyenítően zseniális és trükkös megoldásokkal otthona megvédése érdekében, az csalódni fog. 

A Reszkessetek, betörők! könyv ugyanis nem a felnőtteket célozza meg, akiknek csúnyán szólva már a könyökén jön ki a történet, hanem azokat, akik lehet, hogy még nem is ismerek: a gyerekeket. A gyerekeket, akik nem Kevinnel nőttek fel és nem látták minden évben újra meg újra a rablók változatos szívatását. 

De egyébként felnőttként is érdekes olvasmány volt. Egyrészt nyilván jót tett nekem az is, hogy már ezer éve nem láttam a filmet, kicsit felfrissítette a memóriámat, ráadásul ha óriási meglepetés nem is ért, azért a részleteken újra jól tudtam szórakozni. Közben pedig csak elásta az agyam valahonnan a képeket is, a rajzok mellett fejben pörgettem a filmjeleneteket is - például azt, amikor szimpla karácsonyfadíszek gondoskodnak a betörők talpának "épségéről". 

Másrészt az volt nagyon érdekes, hogy most jöttem rá igazán, mennyire is gyerektörténet ez. Felnőttként is jól szórakozunk természetesen a poénokon, de jobban utána gondolva Kevin - minden trükkössége ellenére - sok olyan nehézséggel néz szembe, ami tipikusan a gyerekek fejében kérdés a felnőttekkel kapcsolatban - az emlékezetes borotválkozós-arcszeszes jelenet például, ami a könyvben is benne van -, és sok vicces jelenete is pont ebből a gyerekségből fakad. Ennek a könyvnek hála kicsit más szemszögből vizsgálhattam meg a sztorit, amit egyébként már olyan jól ismerek - és mindenki más is. 

A felnőtteket a szövegek valószínűleg nem nagyon fogják lekötni, ebben nem fogok hazudni. Képeskönyv lévén kevés a szöveg, és mivel a kifejezetten fiatal korosztályt célozza, a fogalmazásmód is egyszerűbb. 

Viszont a képek határozottan kárpótolják a felnőtteket is - azokat gyerekek, felnőttek egyaránt élvezhetik. Szerintem nagyon jól sikerült - egyszerre hajaznak a filmek, mégis újszerűek. Kifejezett kedvencem lett a belső oldalak közül a nagyjából a kötet háromnegyedénél található haditerv, amit Kevin állított össze. Ez például olyan részlet, ami a filmhez képest újdonság ebben a formában. Szuper ötlet. 



Az abszolút kedvencem viszont nem is belső illusztráció lett, hanem a nagy alakú, kemény kötéses könyv két borító belsején lévő, kétoldalas illusztrációja. Azért a kettő együtt, mert összetartoznak, és keretbe foglalják a történetet. Ráadásul kedves gondolat ezzel indítani és zárni, szintén olyasmi, ami a filmben nem így volt. Viszont a gyerekkönyvben határozottan segítséget, mankót nyújt abban a kicsiknek, hogy tényleg megértsék, a sok-sok csíny és vicces jelenet mellett miről is szól ez a könyv igazán: a család fontosságáról. 

Összességében tetszett a könyv, még ha én magam kissé öreg is vagyok hozzá. A kisgyerekeknek mindenképp szuper ajándék lehet, jó kis bevezető az életük hátralévő életében várható karácsonyi Reszkessetek, betörők! ismétlésekhez, a szülőknek meg jó lehetőség, hogy anélkül legyen Reszkessetek, betörők!-ös a karácsony (mert ugye az nem maradhat el), hogy újra meg "kelljen" nézni a filmet. 

AJÁNLOM



Nincsenek megjegyzések