Breaking News

Kass Morgan: 100 - Kiválasztottak {Értékelés + Nyereményjáték}

Mindenki sztorija megrázó és titkokkal teli

Kass Morgan: 100

A blogturnéról




A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Kass Morgan: 100 - Kiválasztottak című regényét, mely a The 100 amerikai sorozat forgatókönyvének alapjául szolgált. Kétféle olvasó fogja kezébe venni a könyvet, az egyik aki látta a sorozatot, a másik még nem. Nincs ez másképp a bloggereink körében sem, egy biztos, a száz fiatalkorú bűnöző sorsa mindenkit érdekel, akiket az évszázadokkal korábban nukleáris katasztrófában elpusztult  Földre küldenek az űrhajóról, egyetlen okból, ki kell deríteniük, regenerálódott-e a terep a visszatérésre.  Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játék megfejtői között.


Eredeti cím: The 100
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 296
Fordító: Őri Péter
ISBN: 9789632617060
Sorozat: 100 1.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,55)
Megrendelési link
A pusztító nukleáris háború óta az emberiség a Föld radioaktív hatáskörén kívül, egy űrhajón él. Most, 100 fiatal önkéntest – akiket a társadalom feláldozhatónak vél – indítanak el egy igazán veszélyes küldetésre: újra kell gyarmatosítaniuk a bolygót. Ez lehet a második esélyük az életre avagy öngyilkossági küldetésükké válhat. Clarke-ot árulásért tartóztatták le, ámbár őt magát rémként kísérti annak az emléke, ami valóban történt. Wells, a kancellár fia, szerelme miatt jött a Földre, de vajon meg tud majd valaha bocsátani neki a lány? A vakmerő Bellamy a transzportálás helyéig küzdötte el magát hogy megvédje húgát, akivel együtt ők az univerzum egyetlen testvérpárja. Glass pedig visszamenekült a hajóra, csupán arra nem számított, hogy az élet ott éppoly veszélyes, mint amilyennek a földi életet vélte. Belekerülve a vademberek világába, múltjuktól kísértve harcolniuk kell a túlélésért. Sosem akartak hősök lenni, mégis valószínűleg ők az emberiség utolsó reményei.

Az első mondat:


"Az ajtó sziszegve kinyílt, és Clarke tudta, hogy nincs sok ideje hátra."

Véleményem


Valószínűleg én leszek ebben a blogturnéban a nagy kivétel: még nem láttam a sorozatot. Természetesen hallottam róla, egy-egy arc meg is maradt, annyiszor láttam itt-ott, annak idején talán még az előzetest is láttam, de hiába tartottam érdekesnek, addig soha nem jutottam el, hogy meg is nézzem. Részben talán azért, mert akkoriban épp peches szériában voltam tévésorozatok tekintetében, és szinte minden sorozatot, aminek nekiálltam, egy-két évad után elkaszálták, lehetőség szerint hatalmas függővéggel. Szóval óvatos voltam.
Aztán amikor megtudtam, hogy érkezik a könyv magyarul, már úgy voltam, akkor bizony most már kivárom. Meg akartam adni magamnak a lehetőséget, hogy amennyire lehetséges, a könyvet értékeljem, előzetes elvárásoktól mentesen. Úgyhogy így is lett, teljesen tudatlanul vetettem bele magamat a regénybe. 

A történet a jövőben játszódik, az emberiségnek el kellett menekülnie a Földről, így űrhajón élik mindennapjaikat. Magáról a technológiáról és arról, hogy hogyan és pontosan az űrben hová keveredett az emberiség maradéka, elég keveset tudunk meg a könyvből. Kíváncsi vagyok, a folytatásban ez változik-e, remélem. Mindenesetre elég sok minden történt ahhoz a könyvben, hogy ez egyelőre kevéssé zavarjon, és eltároljam érdekes rejtélyként, amire válaszokat akarok. Persze apróságok kiderülnek ennek tekintetében is, és kifejezetten élveztem az apró megjegyzéseket arról, az űrbéli emberek mit és mennyit tudnak a múltjukról, és hogyan alakultak át általunk valahogyan ismert történetek kicsikét mássá. (Például az Aranyhaj mese.) 

 
A lényeg mindenesetre az alapszituáció volt: emberek az űrben, a Föld életképtelenné vált, és épp ott kapcsolódunk be a történetbe, amikor is próbálják felmérni, vajon helyrejött-e a bolygó, lehetséges-e, hogy az emberek visszaköltözzenek. A próba viszont nem a legetikusabb, és már itt elkezdhetünk gondolkozni a világról, etikáról, emberkísérletekről, halálbűntetésről... Ugyanis a társadalom élén álló vezetők (a kancellár és belső köre) úgy döntenek, a halálbűntetés előtt álló 18 év alatti elítéltek közül 100-at küldenek a Földre. A csuklója egy kis szerkentyűt szerelnek, amivel az életfunkcióikat követhetik, majd kilövik a 100 fiatalt némi élelmiszerrel és más alapvető készlettel, és várják, hogy vajon meghalnak-e. Szép, igaz? 

A történet több szálon fut, E/3-ban több szereplőn keresztül követhetjük az eseményeket. Kifejezetten érdekessé teszi a felépítését, hogy amellett, hogy a szereplők között ugrálunk, időben is ugyanezt tesszük. Van a jelen, ahol lineárisan haladnak előre az események, és van a múlt. A múltat külön kiemelt szemelvényekben, emléktöredékekben ismerhetjük meg, és így, két idősíkon egymással párhuzamosan bontakozik ki a szereplők jelene és múltja. Kifejezetten imádtam, hogy kész szituációkba csöppenünk bele, és a miértek és hogyan lassan derülnek csak ki, olyannyira lassan, hogy van, amire csak a sztori legvégén kapunk választ. 
Így minden szereplő megmarad kicsit titokzatosnak. 

A másik fontos mindenkivel kapcsolatban: ebben a regényben senki sem egyszerűen fekete vagy fehér. Mindenkinek van valami a rovásán, bármilyen ártatlannak tűnjön is elsőre. És ezt most ne úgy képzeljétek, hogy főgonoszok hosszú sora alkotja a szereplők körét. Pusztán arról van szó, hogy ebben a kemény világban mindenkinek kemény döntéseket kell meghoznia, és ha akartán kívül is, de nehéz helyzetekbe keveredik. Senki sem maradhat igazán, 100%-osan ártatlan. 


Ugrálunk a szereplők és ugrálunk a múlt és jelen között, de mindezeken felül a helyszínek között is. Két fő helyszínünk van: az űrhajó és a Föld. Ugyanis azzal, hogy a 100 fiatalt kilövik, nem jelenti azt, hogy elszakadunk az űrhajótól. Van szereplőnk, akinek a története is ott zajlik tovább (mindjárt kitérek rá bővebben), illetve nyilván a múltbéli szemelvényeknek is az űrhajó ad helyszínt. 

És ezzel tulajdonképpen a túlélés története is kettészakad. A Földön élék története kalandos túlélőtúrára emlékeztet. Tipikusan az a sztori, amikor is a főhős kikerül a vadonba csekély ellátmánnyal, és túl kell élnie. Ezt persze még megspékeljük azzal, hogy a szereplők számára a Föld teljesen idegen, és kifejezetten érdekes gondolataik vannak olyasmikkel kapcsolatban, amiket mi alapvetőnek és természetesnek veszünk. (Másrészt azért a világ nekünk is szolgál meglepetésekkel - ne felejtsük el, ez azért a jövőbeli Föld.) 
Másrészt az űrhajón is halad előre a sztori, és ez egy tipikus disztópikus világ. Elfuserált társadalom, nagyon erős, elnyomó központi irányítással és félelmetesen megkülönbözteti hierarchiával a társadalomban. 
Mindkettő egyformán érdekes volt, mindkettőt nagyon szerettem, bár meglepett, hogy tulajdonképpen milyen kevéssé indult el a földi kolónia története.

Na de nézzük a szereplőket, mert bár a világ is roppant érdekes, azért az ő történetük a meghatározó. És szerencsére nagyon érdekes múlttal rendelkező karaktereket kapunk.

Clarke az "állam" élén álló kancellár fiának barátnője volt, de szüleit és őt magát is halálra ítélték valamiért, amiben a srácnak is volt szerepe. (Ahogy halad előre a történet, úgy derül ki, pontosan mi is történt, nem fogok spoilerezni.) A regény az ő szemszögével kezdődik, hiszen ő is egy azok közül, akit a Földre küldenek. Múltbéli drámája a nagy rejtély kibontakozása, hiába él boldogságban a pasijával és tanul orvosnak, amit szeret, a szülei nagy titkot rejtegetnek - ami nyilván később a halálukat okozza. 

Wells a kancellár fia, aki mindig kiváltságos helyzetben volt, de ennek megfelelően nagyon magasak az elvárások vele szemben, és apja egészen korán próbálja belenevelni, hogy egy vezetőnek nehéz döntéseket kell meghoznia. Wells, aki az édesanyját gyászolja, meg is teszi ezt: direkt bűnténybe keveredik, hogy ő is Clarke-kal tarthasson a Földre, mert szeretne szerelmével tartani. 
Kettejükben nagyon érdekes, hogy a kulturális nevelésüknek köszönhetően kifejezetten érdekesnek találják a Földet, és nagyon sok mindent szinte álomszerűen élnek meg. 

Ahogy Wells, Bellamy szintén fel akar jutni a Földre tartó hajóra, de neki nincs olyan könnyű dolga, hiszen ő már nagykorú. Bellamy számára a húga a legfontosabb a világon, és mindent megtenne, hogy megóvja. Ő az, aki elég felkészülten vág bele a kalandba, kíváncsi vagyok, miben lesz még profi a folytatásban. Az ő múltja sem egyszerű, neki egész életében rejtegetnie kellett egy nagy titkot, de végül kudarcot vallott. Clare-kal és Wellsszel ellentétben ő nem a felsőbb társadalmi rétegbe tartozik, és ebből kifolyólag sokkal keményebb, mint ők. 
Wells csatolmánya Octavia, a húg - ő maga nem nézőpontkarakter, és bevallom, számomra ő volt a legkevésbé szimpatikus a bandából. Bár kétségtelen, hogy a történet maga épp csak beindult.  


Végül pedig Glass, aki Wells legjobb barátja volt, és elítéltként szintén a Földre küldték volna, de sikerült megszöknie. Glass első útja a szerelméhez, az alsóbb rétegből származó Luke-hoz vezetett, ám mint kiderül, a fiú közben továbblépett. A szerelmük tipikus elátkozott szerelem, de pont ettől szurkoltam nekik annyira. Hogy Glasst miét ítélték el, rejtély, de szép lassan erre is megkapjuk a nagyon is sokkoló választ. 

Nehéz lenne arról írnom, ki volt szimpatikus és ki nem. Octavia kívül a főbb szereplőket szerettem, vagy legalábbis megértettem, és szurkoltam nekik. Ugyanis mind nagyon érdekes karakterek, de sokkal fontosabbnak éreztem a sztorijuk kibontakozását, érzelmileg kevésbé érintettek meg. Ennek ellenére érdekeltek, szóval ez nem ellenük szól, egyszerűen csak egyikük sem varázsolt el ilyen szempontból zsigeri szinten.

És te jó ég, hogy mennyi minden történik ebben a sztoriban, és milyen csavarok vannak. Ami már csak azért is érdekes, mert tulajdonképpen a nagy egész szempontjából épp csak elindul minden. De azok a csavarok és váratlan meglepetések a regény végén! Ó, te jó ég. 

Olvasás közben csak lapoztam, lapoztam, és folyamatosan az járt a fejemben, mi jöhet még. Egyformán érdekelt a földi fiatalok túlélése a Földön és az űrhajó disztópikus világának minden rútsága - az alsóbb réteg undorító elnyomása, a vezetők érzéketlensége, a törvények kegyetlensége, még akkor is, ha bizonyos szempontból láttam bennük a logikát. (És pont ez a nagyon döbbenetes érzés, amikor halálbüntetésekről, emberkísérletekről vagy a szaporodás mértékének központi irányításáról van szó.)

Ennek ellenére azért örültem volna több kalandnak a földiek körében, remélhetőleg a következő kötetben meg is kapjuk. Rettentő kíváncsi vagyok, innen hogyan tovább, minden szálon kínzó kérdőjelekkel hagyott ott a regény. 

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Öt állomás - öt népszerű poszt-apokaliptikus film! A jellemző képek alapján kell beazonosítanotok a filmeket, melyek nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába kell beírnotok. Ha sorozat egyik részét ismeritek fel, akkor is csak a film főcíme kell, az nem, hogy melyik rész. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magarországi címre postáz.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

01.07 Kelly és Lupi olvas
01.09 Deszy könyvajánlója
01.11 CBooks
01.13 Dreamworld
01.15 Letehetetlen

Nincsenek megjegyzések