Breaking News

Az autokorrekt korrekt?

Mára már nem terveztem több bejegyzést, de ha jön az ihlet, hát jön...

És az ihlet ma egy igen váratlan helyről érkezett, egészen pontosan egy könyves témájú Facebook csoportból. Nem mennék bele, hogy milyen csoport, miről szólt a bejegyzés vagy hogy ki írta, mert tulajdonképpen lényegtelen is.

Viszont röviden kénytelen vagyok ismertetni a helyzetet, hogy értsétek, miért a bejegyzés. A kérdéses poszt egy többsoros véleménynyilvánítás volt. A dolog élét az szülte, hogy konkrétan érthetetlenné vált a szöveg. Természetesen sorban jöttek alá a tanulj meg írni típusú helyesírással dobálózó kommentek, és szerény véleményem szerint nem csak olyan született nyelvtannáciktól, mint amilyen én is tudok lenni.

Forrás


És ez elgondolkodtatott. Ugyanis valójában az alapvető probléma még csak nem is a helyesírással volt. (Persze azzal is.) Itt már nem csak arról volt szó, hogy a jobb egy vagy két b vagy a rosszindulatút nem rosz indulatu-ként írandó, és hogy olyan és nem ojan, bár kétségtelenül ez is bántja a műveltebb ember szemét. (Van az a helyesírási szint, ami már nem csak kukacoskodó nyelvtanőrülteket zavar, hanem konkrétan értelemzavaró.) A helyzet ennél súlyosabb volt.

Lépjünk egy szinttel feljebb! Mi hibádzott még a sorokban? Megmondom: a tördelés. A szöveg mindenféle írásjelektől mentes volt, hacsak nem számítunk egy felsorolás végi ...-ot (bár ez is helytelenül volt használva, mert nem három pont volt), és akadt néhány idézőjel, de ezektől eltekintve semmi. És nem csak a vesszők maradtak el (ami örök probléma, írtam is cikket a Hova kell és hova nem kérdésről anno), hanem a pontok, kérdőjelek, felkiáltójelek is, ezzel együtt pedig a kis és nagybetűk is hibádzottak. Így pedig az embernek küzdenie kellett már azzal is, hogy hol vannak a hangsúlyok, hol van vége egy gondolatnak, hol van vége a mondatnak.

Régi a sztori, de még mindig tanulságos... Nem mindegy, hogy melyik.


És ezzel még mindig nincs vége. Telefonon pötyögött szövegről lévén szó, sok helyütt az ékezetek is elmaradtak. Azt hiszem, ezzel a problémával minden okostelefonnal élő ember küzd - egyértelműen gyorsabb hagyni az ékezeteket a fenébe, így nagy eséllyel mind beleestünk már abba legalább néhányszor, hogy egy gyors üzit egy közeli ismerősnek csak ímmel-ámmal ékezeteztünk, vagy még úgyse. A lényeg átmegy, és így gyorsabb és közben nem merül le csutkóra a telefon - sokszor ez is számít. Ettől még a probléma azonban fennáll, az ékezetek hiánya tovább rontja a megértést.

Így hát mi marad a végén: egy összeszedetlen szövegforma dolog, írásjelek, ékezetek, kis- és nagybetűk nélkül (na jó, egy-egy tulajdonnévnél azért akadt, de mondatkezdő evidens módon nem), megspékelve még a rossz helyesírással.

Az eseten lehet sírni, nevetni, a bejegyzést igazából a vitában - mert hát természetesen vitába torkollott a dolog a helyesírás fontosságáért kardoskodók és a "jaj, hagyjátok már békén szegényt" tábor között - felmerülő egy válasz ihletett.

A válasz lényege az volt, hogy az iPhone javít. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy ez most:


  1. A többiek meggyőzésére szolgál, hogy ez bizony úgy helyes, ahogy van VAGY
  2. Mentség, mert hát nem ő csinálta, hanem az autokorrekt

Egyébként meg WTF?! (Igen, ez kiszaladt.)

És akkor itt most álljunk meg egy pillanatra!

Abszolút híve vagyok a modern technikának, de tényleg, szeretek kipróbálni mindenféle újdonságot, és igen, jómagam is nagyon szeretem a Word helyesírás-ellenőrzőjét. 

Egy dolgot viszont fejben kell tartani: ezek gépek, nem gondolkodnak. Persze, sok mindenben messze lekörözik az emberi gondolkozást, gyorsabbak és hatékonyabbak, de csak azt tudják, amit beléjük programoz az ember.

Tehát ha a Wordöt vesszük alapul: ha egy szót aláhúz, az nem feltétlenül hibás, lehet, hogy pusztán nem ismeri. És ha a Word azt mondja, hogy valahová vessző kell, nem biztos, hogy igaza van. 

Ezért ült egy ember a monitor mögött, aki jó esetben végiggondolja, hogy a javaslatnak vajon igaza van-e, nem pedig csak rátenyerel a csere gombra. 



Ugyanez vonatkozik az autokorrektre, csak még egy fokkal jobban! Sok esetben az autokorrekt még csak nem is a magyar nyelvre van programozva, így hiába dobálózol neki szavakkal, az első használatnál nem fogja ismerni, és még lehet, hogy azután is javítja valami hasonló hangzású angol szóra. 

De még ha tökéletes is lenne az autokorrekt szókincse és helyesírása, és a nyelv is tutira passzolna, akkor se tuti, hogy minden esetben érdemes hallgatni rá. Showműsorok és rovatok és honlapok szerte a világban külön rovatokat szentelnek annak a rengeteg marhaságnak, amit az autokorrekt használata szül. Elég egy-egy félreütött szó, hogy megváltozzon, amit írni akarsz. Többek között az Ellen Showban is van/volt ilyen, melegen ajánlom angolul tudóknak, mert vicces, másrészt pedig tökéletesen bizonyítja, miért NEM mindenható az autokorrekt. 




És akkor abba, amit már érintettünk, hogy az autokorrekt csak szavakat javít, ergo nem fog helyetted mondatjeleket kipakolni, még bele se mentem. (Chatben persze nyomkodod pont helyett az entert merészen, én is. De posztban ez már nem működik, meglepi!)

Félelmetes, hogy 25 éves fejjel kénytelen vagyok belemenni ebbe, de... A mai fiatalok (ja, ja, lassan nyugger vagyok, hiába) mobillal a kezükben nőnek fel, ezt kár eltagadni. Ez viszont következményekkel jár. 

De meg KELL tanulni, hogy bármennyire okos is a telefon, nálad azért még nem (mindenben) okosabb. Már ha nem hagyod magadnak, hogy elhidd, majd az okostelefon tudja helyetted. Mert nem, nem tudja. Legalábbis egyelőre. És nem biztos, hogy akarni kéne olyan világot, amiben mindent tud helyetted. 

Egyelőre viszont úgy áll a helyzet, hogy TE tudsz gondolkozni, AZ (tablet, okostelefon, iPhone, laptop stb.) nem tud. 

És merj okosabb lenni a telefonodnál meg a számítógépednél, ne legyél HÜLYE! Ne akarj HÜLYE lenni. 

A helyesírás egy dolog. Amióta világ a világ, van, akinek jobban ment, van, akinek kevésbé. Tanulható, persze, de érzék kérdése is. Egy bizonyos szintig viszont igenis alap - helyesírás-ellenőrző meg autokorrekt ide vagy oda. 

Használd az agyad, azért tették a fejedbe!

Az meg már egy másik kérdés, hogy nem árt, ha némi fogalmazást is tanul az ember, mert az egymás mellé dobált szavakból még nem lesz szöveg.

U.i.: 
Egyébiránt az autokorrekt funkció remekül kikapcsolható. Csak ajánlani tudom.

U.u.i.:
És akkor most belemehetnék még abba is, hogy attól, hogy Facebook, azért van egy szint... De majd talán egy másik bejegyzésben.

3 megjegyzés:

  1. Fuh, hát örülök hogy megírtad ezt a bejegyzést, volt szerencsém nekem is elolvasni azt a posztot... én abszolút helyesírás-mániás vagyok, szóval én végigolvasni is alig bírtam, nem hogy értelmezni.
    Egyébként volt ott a helyesírásnál egy sokkal nagyobb gond is: hogy az építő jellegű, kedves kommentelőknek is beszólt olyanokat, hogy csak néztem. Hát, ilyenek a mai fiatalok...

    VálaszTörlés
  2. Szia! Én pl diszlexiás vagyok. Nem kapcsolom ki az autokorektet, mert sok esetben hasznos számomra. Az sem zavar ha valaki felhívta a figyelmem a hibámra, az viszont már nagyon, ha nem építő jelleggel, segítő szándékkal teszi. Sajnos tényleg nem tehetek róla! Viszont igyekszem tenni ellene. Azért írom ezt le mert nagyon sokan nem ismerik ez a betegséget, még azok sem mindig akik küzdenek vele. Egyébként lehet mégis kikapcsolom... Mostanában több bosszúságot okozott, mint amennyit segített.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos valóban sokan vannak, akik még nem hallottak róla - bevallom, a bejegyzésem írása közben nem is gondoltam rá, hogy ezt a szemszöget is vizsgáljam, igaz, nem is tudnám személyes tapasztalatból.
      Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalaidat!

      Törlés