Breaking News

Olvashatjuk a Tizenhárom okom volt eredeti befejezését

Tudtad, hogy a Tizenhárom okom voltnak eredetileg más befejezést szánt a szerző?

Pedig így van, és a regény tizedik születésnapjára megjelent ünnepi kiadásában helyet is kapott az eredeti lezárás is. 


Amikor arról kérdezték Jay Ashert, a szerzőt, miért döntött úgy, hogy megmutatja ezt a változatot is, a következőt válaszolta:

"Amióta megjelent a könyv, az olvasók folyamatosan arról kérdezgettek, hogy terveztem-e valaha, hogy valamilyen módon életben tartom Hannah-t a könyv végére. Érdekes reakciókat szoktak produkálni, amikor elárulom, hogy eredetileg pont így végződött volna a regény. Szó szerint leesik az álluk. Aztán elmagyarázom nekik részletesen, hogy hogy történt volna, és miért kellett megváltoztatnom. Úgyhogy mivel már úgyis sokat beszéltem róla, gondoltam, végre meg is osztom azt a fejezetet a tíz éves ünnepi kiadásban.

Őszintén szólva én is padlót fogtam, amikor ez kiderült. Abszolút nem számítottam ilyesmire, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy a fiatalabb és naivabb Deszy nem örült volna annak idején, ha Hannah mégis happy endet kap. 
És hogy végül miért döntött mégis a könyvben megjelent befejezés mellett a szerző?

"Kezdetnek muszáj elárulnom, hogy nem igazán gondoltam végig az eredeti befejezést. Volt egy rokonom, aki megpróbált öngyilkos lenne, amikor elsős volt gimiben, évekkel később ez inspirálta a regényt. Szóval talán ezért volt az az eredeti ötletem, hogy Hannah karaktere túléli. Vagy talán úgy hittem, hogy kreatív csavar lenne, amire senki nem számít, hogy minden szereplő kap egy második esélyt. Bármi is az oka, valahogy nem illett a történethez és a probléma komolyságához. Ha valaki végigcsinál egy öngyilkosságot, nincs mindenkinek második esély."

És hogy mit gondol Jay, milyen különbség van az eredeti és a végleges befejezés hatása között? 

"Amit mondani akartam nem változott, de az eredeti befejezéssel nem hagyott volna olyan mély nyomot az üzenet. Talán átjött volna már a kezdetektől, de amikor befejezték volna az utolsó fejezetet, megkönnyebbült sóhajjal tették volna le, mintha minden rendbe jött volna. De az öngyilkosságnál nincs második esély, és a végleges befejezéssel ez nem is kérdés. De azért megmutattam, hogy az emberek képesek jobbá válni, még egy tragédia után is, ez fontos volt a számomra."

A magam részéről örülök, hogy ez volt a befejezés, pont azért, amit Jay is ír. Így ütött. 

Mindenesetre kíváncsi vagyok az eredetire is, úgyhogy biztosan el fogom olvasni, ha sikerül beszerezni.

Nincsenek megjegyzések