Breaking News

William Burnett - David J. Evans: Tervezd ​meg az életed {Értékelés + Nyereményjáték}

William Burnett - David J. Evans: Tervezd ​meg az életed

A blogturnéról


Az egyetemen rengeteg tudást igyekszenek a fejekbe verni, de ez sokszor úgy tűnik, az oktatási rendszer nem látja a fától az erdőt. Sok apróságot belevernek a fejekbe, de az élet valódi értelméről és arról, hogyan is kellene jól élni, nem tanítanak semmit. De azért akadnak kivételek! A Tervezd meg az életed című könyv is egy ilyen kurzus alapján jött létre, és ha az egyetemen nem is oktatták nekünk, mi, a Blogturné Klub tagjai most a könyvön keresztül próbáljuk felfedezni, hogyan is kövezhetnénk ki az utat magunknak a boldog élet felé. 
Tartsatok velünk négy állomásos turnénkon, válaszoljátok meg a feltett kérdéseket helyesen, és akár Ti is belevethetitek magatokat az életetek megtervezésébe Bill Burnett és Dave Evans segítségével!


Eredeti cím: Designing Your Life
Kiadó: Libri
Oldalszám: 288
Fordító: Kelemen László
ISBN: 9789633106174
Sorozat: -
Nézőpont: -
Függővég: -
Bechdel-teszt: -
Moly link
Goodreads link (3,94)
Megrendelési link
No ​1. New York Times Bestseller
A Stanford Egyetem professzorai segítenek abban, hogy életünk bármely életszakaszában a fejlődés útjára léphessünk, és végre azzá válhassunk, akivé valóban szeretnénk.

Életünk egészére hatással vannak a dizájnerek. Elég csak körülnéznünk a munkahelyünkön, vagy a lakásunkban és lépten-nyomon okostelefonokba, tabletekbe, formatervezett székekbe, asztalokba botlunk. Ezeket mind olyanra tervezték, hogy kényelmesen és egyszerűen használhassuk őket, és közben alkalmasak legyenek a funkciójuk betöltésére is. Minden egyes tervezői feladat egy problémafelvetéssel kezdődik, amelynek megoldására egy csapat vállalkozik, amely addig finomítja elképzeléseit amíg a lehető legjobb végeredményig el nem jut.
Miért is ne tekinthetnénk hasonlóképpen a saját életünkre?
Bill Burnett és Dave Evans formatervezőként számos termék tökéletesítésében vettek részt, többek között az Apple néhány jelentős újítása is az ő nevükhöz fűződik.
A Tervezd meg az életed praktikus kézikönyv, amely lépésről lépésre segít abban, hogy elérhessük életünk hőn áhított céljait. A szerzőknek a Stanford Egyetemen évek óta futó kurzusát egy kreatívabb, boldogabb élet reményében több ezren kipróbálták már a diákoktól a különböző szakembereken át a nyugdíjasokig. A tervezői gondolkodásmód ("design thinking") elsajátításával és egyszerű eszközeivel most ezen könyvön keresztül a saját életünket is boldogabbá, teljesebbé tehetjük.
A bemutatott valós élethelyzetek és kipróbált módszerek segítségével képessé válhatunk arra, hogy praktikusan és kreatívan gondolkozzunk, és learassuk saját tervszerű munkák gyümölcsét, vagyis olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk.
Márpedig egy jól felépített élet egyet jelent a jó élettel.
Bill Burnett a Stanford Egyetem formatervezési programjának vezetője. Olyan termékek kialakítása fűződik a nevéhez, mint például az Apple PowerBookja. Formatervezési szabadalmai mellett több elismerésben is részesült – köztük az első „lapos” számítógép elkészítéséért.
Dave Evans formatervezőként ugyancsak a Stanford munkatársa. Az Apple-nél ő volt az első egerek kialakításért felelős csapat vezetője, de neki köszönhetjük a lézernyomtatók tömeges elterjedését is.

Véleményem


Azt már tudhatjátok, hogy valójában nem igazán vagyok az olyan könyvek híve, amelyek azt ígérik, megtanítják, hogyan "váltsd meg a világot". Hogyan legyél magabiztos, hogyan legyél sikeres az életben, hogyan találd meg a tökéletest párt, és még sorolhatnám. 

Időnként azonban mégis bele-belekezdek egy-egy üzleti vagy önképző könyvbe, és valamiért a Tervezd meg az életed is megragadta a figyelmem. Egy ideig próbáltam rájönni, vajon mi volt az ok. Nos, egyrészt a borító is tetszett, de ettől még nem akartam volna olvasni. Ami megfogott, az maga az ígéret volt. Egyrészt arra gondoltam, a mérnöki gondolkodásmód valóban jelenthet valamiféle pluszt, ami segíthet tudatosabbá tenni az amúgy meglehetősen random élt életemet. Én vagyok az, akinek még a blogger-naptár tanácsok sem jönnek be, és aki egyszerűen 1-2 napra előre se tudja megtervezni, miről fog majd írni. Eközben pedig például a programjaimmal kapcsolatban ugyanez hiányzik belőlem, szeretem jó előre tudni, mivel számoljak. Úgy éreztem, ez a könyv talán végre az lesz az életvezetős-tanácsadós könyvek közül, ami kicsit segít meglátni a rendszert az életem nagy egészében, és felépíteni azt. 

Másrészt kifejezetten szimpatikus volt az, amire a könyv épült. Nem titok, hogy nem szerettem bele túlságosan a magyar felsőoktatási rendszerbe, és úgy alapjáraton úgy érzem, az egész oktatási rendszerünk nem feltétlenül az életre nevel. Az, hogy a Stanfordon az egyik legnépszerűbb kurzus olyasmi, ami nem valamilyen szakmai témával foglalkozik, hanem egy olyan általános, mégis örökérvényű témával, hogy mégis hogyan kéne tudatosan élni, nagyon szimpatikus volt. Azt gondolom, szükség lenne a sok-sok (sokszor felesleges és/vagy magolós) szakmai tárgy mellé olyan tárgyakra is, amik az életre nevelnek. Akár olyan relatíve elvont módon, mint ez az életvezetési tanácsadós, akár ennél kicsit konkrétabban: tök jól bemagoltatják velünk az évszámokat, amiket úgyis elfelejtünk, és általános műveltség ide vagy oda, nagy eséllyel soha sem lesz rájuk szükségünk, ha meg mégis, a Google az ember barátja, eközben úgy kerülünk ki az iskolapadból, hogy az élethez valóban szükséges praktikus dolgokban olyanok vagyunk, mint a csecsemők. Pontosan milyen fontos dolgokat kell tudnunk például a munkaügyi szabályozásokról? Hogyan kellene okosan "bankolnunk"? Hogyan adózzunk? Hogyan indíthatunk egyéni vállalkozást, ha valamiért szükségünk lenne rá? Pontosan milyen dolgokat kell elintéznünk, ha például lakást vennénk?

Szóval tetszett a gondolat, hogy a Stanfordon mernek foglalkozni olyasmivel is, ami nem feltétlenül a nálunk követett rendszerrel egyezik meg - ráadásul sikerrel. Úgyhogy kíváncsi lettem, mit tudnak. 

A végső ok, ami meggyőzött, még így sem ez volt. Idén volt egy eléggé nagyszabású elhatározásom, méghozzá az, hogy minden nap megnézek valami tanító/motiváló/érdekes TED videót vagy valami hasonlót. Annyi minden van az életben, amiről nem tudunk! Vagy ami egyszerűen csak motivációval töltené meg a mindennapjaink. Ez persze már most nem jött össze, ezzel együtt rábukkantam utam során néhány nagyon érdekes videóra, többek között az egyik szerző Google Talk előadására is, innen pedig egyenes út vezetett a könyv előzeteséhez. Még kíváncsibb lettem, olyanannyira, hogy úgy döntöttem, olvasni fogom. 

És akkor kicsit visszakanyarodnék a felvezetőmre. Nem szoktam ilyen könyveket olvasni, ennek pedig leginkább az az oka, hogy úgy érzem, ezek a könyvek túl nagyot akarnak fogni. Annyira nagy témát ragadnak meg annyira általános módon (hiszen nem szabhatják az egyénre), hogy sokszor ezek miatt hatalmas közhelyekbe szaladnak, és legyen akármilyen szabályrendszer és forradalmi ötlet, amibe csomagolják, gyakorlatilag ugyanazt mondják el újra meg újra. 

Hazudnék, ha azt mondanám, a Tervezd meg az életed esetében nem éreztem ezt. Látom, hol van benne a mérnöki gondolkozás, néhány olyan modell is befigyel, ami kicsit konkretizálja, amit nyújtani akarnak, így a sok általános tanács között nyújtanak kapaszkodókat, hogy ne folyjon el az egész, de a világmegváltás elmaradt. Nem feltétlenül érzem úgy, hogy azok közé fogok tartozni, akiknek az életét megváltoztatta a szerzőpáros. Könnyen lehet, hogy ez az én hibám, nem vagyok elég nyitott, vagy tényleg nem vagyok elég rendezett ahhoz, hogy magamévá tegyem ezt a fajta élettervezői tudatosságot, de jelenleg így érzem. 

Ezzel együtt voltak kifejezetten szórakoztató részletei a könyveknek, apró ötletmorzsák, amiket fel tudtam csipegetni útközben. és elraktározni, vagy éppen továbbgondolni. 

"Üzleti"-önépítő könyvek között pedig a nyelvezete sem volt rossz, néhány közbeépült sztorin kifejezetten jót mosolyogtam. 

Azt kétségtelenül ügyesen csinálja, hogy új látásmódot mutat. Vannak a szövegek között amolyan kiemelt "tippek", példák, mi a rossz kérdésfelvetés és mi a jó. Ugyanaz a probléma, ugyanazt a kérdést veti fel, mégis a másik irányból megközelítve lehet, hogy könnyebb rá megoldást találni. 

Ami még érdekes volt a számomra, hogy tényleg mennyire felfedeztem benne azt a fajta egyetemi oktatást, amit sokszor a Corvinusos üzleti óráimon is láttam. Modellekben gondolkoznak, rövidítésekben, lépésekben, amiken végig kell menni. Ez persze logikus, és nyilván egy recept így születik - első lépés, második lépés, harmadik lépés. Ellenkező esetben elúszik az egész. Ezzel együtt néha azt érzem az ilyen modelleknél, hogy ugyanazt közelítik meg, csak más-más struktúrába préselve, és egymásra licitálva próbálnak újabb és újabb modelleket kitalálni, hogy azt mondhassák, ez bizony új, miközben gyakorlatilag ugyanaz, csak más köntösben. De ez megint csak lehet az én egyetemről magammal hozott cinizmusom. (De néhány helyen tényleg a korábban már emlegetett Döntési technikák órám jutott eszembe.)

Szóval összességében azt mondanám, nem rossz könyv ez. Ha valaki meg tudja ragadni ezeket a modelleket, akkor még akár hasznos is lehet neki - talán csak nálam egy fokkal nagyobb nyitottság szükségeltetik hozzá. Az biztos, hogy abban hasznos lehet, hogy ha valaki teljesen utat tévesztett a karrierjében, és ott áll, nem tudva, hogyan próbáljon talpra állni vagy irányt váltani, a tervezési szakaszban segítséget, mankót jelenthet. Aztán mindenki eldönti, hogy ő magáévá tudja-e tenni ezt a fajta fokról fokra tervezést mindenféle modellekkel egy olyan személyes terepen, mint az élete, vagy nem.


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Blogturné extra


Az a bizonyos Google Talk videó:




Nyereményjáték


Mostani játékunk nem túlságosan bonyolult, de érdemes minden állomáson szemfülesnek lenni, hogy megtaláljátok a válaszokat!
Minden állomáson találtok ugyanis egy-egy kérdést, a dolgotok pedig nem más, mint helyesen megválaszolni őket!
A helyesen válaszolók közül 3 szerencsés megnyeri a könyv egy példányát!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Melyik tantárgy népszerűségéhez méri a könyvet megelőző kurzus népszerűségét a könyv előzetese?

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


03.28. Szembetűnő
03.30. Deszy könyvajánlója
04.01. Zakkant olvas
04.03. Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések