Breaking News

David Levithan: Majd ​egy nap {Értékelés + Nyereményjáték}

David Levithan: Majd ​egy nap

A blogturnéról




Immár a harmadik részéhez érkezett David Levithan Every day sorozata, Majd egy nap címmel jelenik meg a Maxim Könyvkiadónál. A Blogturné Klub bloggerei nagyon várták már ennek a nem hétköznapi történetnek a befejezését, melyben “A” minden nap új testben találja magát. A kiadó jóvoltából szokás szerint 3 példányt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak a játék kérdéseire.

Kapcsolódó bejegyzések:


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 416
Fordító: Vince Judit
ISBN: 9789634990369
Sorozat: Nap nap után 3.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,70)
Megrendelési link
Minden nap egy új test. Minden nap egy új élet. Minden nap új választások. Amióta csak
A emlékszik, az élet azt jelentette, hogy minden nap más ember bőrében ébred, és a nap végéig kénytelen annak a valakinek a testében élni. Mindig azt hitte, hogy senki hozzá hasonló sincs a világon.
Azonban A tévedett. Vannak mások.
A már megszenvedte az olyan erős érzelmeket, mint a szerelem vagy a magány. Most viszont még vár rá, hogy megtudja, milyen extrém irányokat vehet ezek hiánya az életben – és hogy milyen felfedezni, hogy nem egyedül van a világon.
A Majd egy napban David Levithan még mélyebbre visz minket A, Rhiannon és Nathan életébe, valamint azéba, akit ők Reverend Poole-ként ismernek, valamint még mélyebb kérdésekkel kerülünk szembe, mint a Nap nap után vagy az Egy másik nap során: Mi a lélek? És mi tesz minket emberré?

Az első mondat:


"Valahányszor megszólal az ajtócsengő, arra gondolok, talán A lesz az."

Véleményem


Elég nagy YA fogyasztónak tartom magam, és bátran ki merem jelenteni, hogy nem olvastam még olyan sorozatot, amilyet David Levithan összehozott a Nap nap után sorozatban.

Az alapötlet zseniális és még mindig az: adott egy lélek, ami minden nap új testben ébred. De nem egyszerűen új testben, hanem valaki más, egy konkrét személy bőrébe bújik egy napra. Ez az alaphelyzet pedig nem csak izgalmas, hanem rengeteg lehetőséget nyújt és sok-sok kérdést vet fel.

Talán ebből fakad, hogy ez a széria egészen más tempójú, mint a legtöbb YA - valahogy sokkal lassabb, hömpölygőbb, filozofálósabb.

Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a felvetett alapprobléma (amennyire tudjuk) nem létezik, így minden pusztán teoretikus. De attól még a kérdések igenis izgalmasak.

Az egyik nagy félelmem pontosan ebből fakadt az újabb és újabb folytatások láttán. Ugyanis bár izgalmas az alap, kérdés, a szerző képes-e az ötlethez minden résszel hozzáadni. Szerencsére a harmadik részben történik egy váratlan csavar, ami nagyon jót tesz az ötletnek.



A volt a vándorló, akit eddig ismertünk. Ő nagyon tudatosan éli a mindennapjait ennek a furcsa állapotnak tudatában is, és próbál a lehető legkevésbé beavatkozni azoknak az életébe, akiknek egy-egy napra kölcsönveszi a testét. Mondhatjuk, etikusan jár el.

A csavar: most kapunk egy újabb vándorlót, aki egyáltalán nem így gondolkozik. Tekinthetjük gonosznak, ha akarjuk, de ennél azért összetettebb karakter. Pontosan ez árnyalja mindkét vándorunk karakterét: A-t és X-et is. Míg előbbi szélsőségesen jó és passzív), addig utóbbi szélsőségesen ártó, vagy legalábbis cselszövő (helló, Loki) és aktív. És az a helyzet, hogy szerintem utóbbit is meg lehet érteni. Pokoli lehet ez az életmód, és a magam részéről, ha elfogadni és megbocsátani nem is, megérteni nagyon is meg tudom azt, amit X csinál.

Pontosan ezért jó ötlet a harmadik kötetre behozni. Hozzáad valami újat a sztorihoz, megismerhetünk egy új nézőpontot.

Mellette ráadásul kapunk egy másik izgalmas karaktert és szálat is. Nathan az egyik "áldozat", akinek a testét kölcsönvették. Ő meg ebbe nem képes csak úgy belenyugodni. Ez megint egy izgalmas nézőpont, hiszen míg teljesen meg tudtuk érteni eddig, hogy mi játszódik A fejében, nagyon is érdekes kérdés, mindezt hogyan élő meg az, akinek a teste kölcsön lett véve. Egyik fél sem hibás, mégis - utóbbi nagyon is jogosan neheztelhet, ne de kire?

Persze ez nem jelenti azt, hogy minden tökéletes. Talán pont azért, mert ennyi erőt érzek X szálában, meg abban, hogy Nathan gondolataiból is kapunk, számomra már kezdett kicsit... lerágott csont lenni Rhiannon és A szála. Mondom ezt romantikus lelkületűként.

Újfent van nekünk ezen a romantikus fronton egy furcsa szerelmi háromszögünk. Rhiannon egy kb. tökéletes pasit talált Alexander személyében, csakhogy ő még mindig A-ról álmodozik. És ez nekem már kezdett helyenként nagyon unalmassá válni. Alexander sokszor szélsőségesen jó volt, amolyan "ilyen már nincs" kategóriában, Rhiannon pedig - habár az érzései abszolút érthetőek - túlságosan teszetosza. Oké, nehéz a helyzete, de önmagában ez a harmadik részre már nem elég.

Úgyhogy kettéválasztva: gondolati síkon még mindig nagyon tetszett a sztori, viszont a történeti síkon még lehetett volna mit csiszolni rajta szerintem.

Az viszont biztos, hogy mindenképp érdemes folytatni ezt a sorozatot, és az is, hogy még egy ilyen YA sztorit - egyelőre legalábbis - nem találtok. Izgalmas kaland.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


David Levithan regényei közül egyre több jelenik meg magyarul is, és mi nagyon szeretjük a karaktereit. Minden állomáson megadunk egy magyarul is megjelent regénybéli szereplő nevét, nektek meg kell mondanotok a regény címét, amiben szerepel. A könyvcímeket írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden címet megfejtenek. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!

Dashiell Langston

a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


06.10. Kelly & Lupi olvas
06.12. Sorok között
06.16. Spirit Bliss - Sárga könyves út
06.28. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések