Breaking News

Könyvpiaci helyzetjelentés az Agave Kiadótól

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én olvasóként nagyon szeretem, amikor egy kiadó mer kicsit nyíltabban beszélni, akár fogyásról, akár problémákról van szó.

Az Agave az egyik olyan kiadó, amelyik ezt vállalni szokta.



Ma egy újabb nagyon nyílt és őszinte bejegyzést osztottak meg, amiben arról írnak, jelenleg milyen helyzetben vannak ők, és milyen a helyzet általánosságban a könyvpiacon.

Arról már többször osztottam meg én is tartalmakat - akár saját bejegyzésekre, akár más oldalas megosztásokra gondolunk -, amelyek azt fejtegették, hogyan érintette a könyvpiacot a vírushelyzet.

Sok-sok rémhírt olvastunk ennek kapcsán, de jogosan merül fel a kérdés, most, hogy már nyitva vannak a boltok, vajon mennyire változott a helyzet.

Az Agave így ír erről:

Egyelőre még nincs ok komolyabb aggodalomra, de az azért már most látszik, hogy a járvány újbóli berobbanásával a könyvesbolti fogyások jelentősen csökkentek az utóbbi hetekben. Aki pedig jobban követi a könyvpiaci történéseket, az jól tudja, hogy minden kiadónak az októbertől december végéig tartó időszak a legfontosabb bevétel szempontjából, ezért nagyon számít, hogy mi történik a következő három hónapban. Ha netán megismétlődnek a tavaszi állapotok, akkor sokan nagy bajban lehetnek jövőre.

Tehát annak ellenére, hogy a boltok nyitva vannak, teljesen azért nem normalizálódott a helyzet.

Ez részben történhet amiatt, hogy az emberek kevesebbet járnak "shoppingolni", így sokkal kisebb a helyben jelentkező csábítás, kevesebb az impulzusvásárlás. 

Emellett valószínűleg az emberek jobban tartalékolnak, hiszen a bizonytalanra adott logikus reakció ez - és legkönnyebben a "luxuskiadásokban" lehet visszafogni a költéseket, a könyvek pedig ebbe a kategóriába esnek.

Számolni kell persze azokkal a könyvfogyasztókkal is, akiknek csökkent a jövedelmük (például kisebb óraszámban tudnak dolgozni vagy egyszerűen csak csökkentették a fizetéseüket) vagy elvesztették az állásukat.


A bejegyzésből arra is kitérnek, amiről már a legtöbben tudhatunk: az év vége a könyvpiacon is kiemelten fontos időszak, az idei év végére pedig ez különösen igaz. A bevételek nagy százaléka ebben az időszakban képződik, így most nagyon sok múlik azon, hogyan tudnak értékesíteni a kiadók. Ha a karácsonyi időszak bedől, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy komoly problémák lesznek.

A következmények között lehetnek apróbb, egy fokkal kevésbé fájó változások (például kevesebb kiadót cím, olcsóbb kiadású könyvek), közepesen fájók (például elkaszált sorozatok) és nagyon fájók (kiadók bedőlése). 


Egy érdekes információval is szolgált az Agave:

Alighanem most változik meg a könyvkiadás alapjaiban: az idei év tanulsága szerint azok a címek térülnek meg és folytathatóak, amiket minél többen rendelnek elő és így erős rajtot vesznek. Emiatt vélhetően sok kiadónak át kell majd gondolnia az üzletpolitikáját – bizonyos esetekben nekünk is.

A tervezés szempontjából az előrendelések már eddig is fontosak voltak, ebben igazából nincsen semmi új. Gondoljunk csak a Papír hercegnő példájára, ahol már a megjelenés előtt lehetett látni, hogy milyen sokan vágynak a könyvre, így rögtön után lehetett rendelni.

Egyébként az előrendelések fontosságát külföldi példán is láthatjuk. Nem véletlen például, hogy Cassandra Clare könyveiből az első kiadás tartalmazza az extra tartalmakat, ugyanis ezzel is próbálnak mindenkit arra ösztönözni, hogy minél hamarabb megvásárolják a könyvet.

Az sem volt titok igazából eddig sem, hogy a kezdeti időszak minden könyv esetében nagyon fontos, ugyanis látható, hogy a rengeteg új cím mellett mindig háttérbe szorulnak a régiek. Ezt szerintem a legtöbben magunkon is megfigyelhetjük: lessük az új megjelenéseket, sokat nagyon várunk, miköznben egy sor olyan olvasatlan könyv csücsül a polcunkon, amiket annak idején ugyanennyire vártunk, meg is vettek, de azóta sem olvastuk el. Ugyanez a jelenség megfigyelhető a vásárlásoknál is, csak még egy fokkal rosszabb a helyzet, ugyanis a könyvesboltok mérete miatt a régi címek ki is kopnak, és már nem tartanak belőlük készletet a boltok, csak ha igény van rájuk.

Az illegális letöltések kérdéséről is érdemes ejteni néhány szót. Az ugyanis szinte egyértelmű, hogy az ilyen letöltések az előrendeléseket és a megjelenési utáni rendeléseket kevésbé sújtja, hiszen ilyenkor még nem elérhető a könyv "ingyen". Persze sokak fejében bizonyára már ekkor is megfordul, hogy "jaj, mennyi idő lesz, mire felkerül ncore-ra a kötet", de azért még mindig jobbak az esélyek, mint amikor már felkerült a könyv az internetre.


Szóval lényeg: sok múlik majd azon, ami most történik. Minden könyvmolynak érdemes nyitva tartania a szemét, és segíteni a kiadókat, amiket szeret. Erre számtalan lehetőség nyílik, a vásárláson kívül is - persze az a legfontosabb. (Lehet, hogy erre a témának majd még szentelünk egy külön bejegyzést.)


A bejegyzést teljes egészében itt olvashatjátok:


Nincsenek megjegyzések