Breaking News

Útmutató a Grisaverzumhoz - Árnyék és csont könyvek: akkor most mégis mit és hogyan olvassak (a Netflix sorozat előtt)?

Április 23-án debütál az Árnyék és csont sorozat a Netflixen, ma pedig előrendelhetőek lettek a Könyvmolyképzőnél az Árnyék és csont és a Hat varjú filmes borítós kiadásai - előbbi esetében pedig az eredeti borítós utánnyomás is.
De most akkor milyen sorrendben kellene olvasni a könyveket? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz? Hány könyvet dolgoz fel a tévésorozat? 

Ezekre a kérdésekre igyekszem most nektek választ adni. 




A Grisaverzum


Bizonyára ismertek olyan kitalált világokat, melyekben akár több könyv vagy komplett könyvsorozat is játszódik.
Csak hogy példákat hozzak: Tolkien kitalált világában játszódik A hobbit, A Gyűrűk ura, A szilmarilok és még sorolhatnám. A Harry Potter varázslóvilágában játszódik a Legendás állatok és a komplett Harry Potter széria is. Aztán ott van a Trónok harca világa, ahol George R.R. Martin a fő sorozaton kívül már mindenféle spin-offot megírt már. Vagy ha valaki ismeri Cassandra Clare világát: a Pokoli szerkezetek és A végzet ereklyéi más korban, más helyszíneken játszódnak és mások a fontosabb szereplők, de a világ végig ugyanaz.
Képregényes-filmes világból lehetne jó példa ugyanerre a Marvel Univerzum - megvannak az önálló történetek, de ezek mind egy világban, vagy legalábbis egy multiverzumban játszódnak, és a szereplők között gyakori is az átjárás. (Most direkt nagyon népszerű példákat hoztam, az SFF világban millió példa lehet, ennél sokkal szövevényesebb is, de maradjunk ezeknél.)

A Grisaverzum Leigh Bardugo ilyen szövevényes fantasyvilága, amiben most már több könyvsorozat is játszódik.

Az egyes könyvsorozatok relatíve jól olvashatók egymástól függetlenül is, viszont ugyanabban a világban játszódnak, vannak itt is, ott is felbukkanó szereplők, helyszínek, amik a különböző sorozatokat valamelyest összefűzik. 

Na de nézzük is a konkrét sorozatokat!


Grisa trilógia




A Grisa trilógia minden része megjelent már magyarul, a Könyvmolyképző Vörös Pöttyös sorozatában. 

A kötetek olvasási sorrendje:

    1. Árnyék és csont
    2. Ostrom és vihar
    3. Pusztulás és felemelkedés

Ez egy lezárt sorozat, mind angolul, mind magyarul.


Hat varjú sorozat



A Hat varjú sorozat időben a Grisa trilógia utolsó része után játszódik, az első kötet két évvel a Pusztulás és felemelkedés eseményei után indul - új helyszínen, új főszereplőkkel. 

A könyvsorozat egyelőre duológiának számít, a második része vége lezárja a fontosabb eseményeket. Viszont Leigh Bardugo korábban úgy nyilatkozott, hosszú távon a tervei között szerepelhet egy harmadik könyv a sorozatban, ami jó pár évvel később játszódna. Ezt viszont egyelőre nem írta meg.

A sorozat két része angolul már megjelent, magyarul az első rész már megjelent, a második jelenleg előrendelhető.

A kötetek olvasási sorrendje:

    1. Hat varjú
    2. Bűnös birodalom


King of Scars duológia



A King of Scars duológia némileg közvetlenebb folytatása az Grisa trilógiának, mint a Hat varjú, ugyanis ez helyszínek tekintetében ugyanott játszódik, illetve a Grisa trilógia egyik fontos mellékszereplője a főszereplője a King of Scars duológiának. (Ebbe jobban nem mennék bele a spoilerek miatt.) Viszont fontos megjegyezni, hogy Hat varjú szereplők is feltűnnek a sorozatban, így bár elvileg a többi sorozat ismerete nélkül is olvasható ez a sorozat, elspoilerez dolgokat az előző két sorozatból.

A King os Scars 3 évvel a Pusztulás és felemelkedés után veszi fel a történet fonalát.

A sorozat két részes, angolul a második kötet idén március 30-án jelent meg. A magyar megjelenésről egyelőre nincs hírünk. 

    1. King of Scars
    2. Rule of Wolves


Kiegészítő történetek, kötetek


The Tailor


Ez egy nyúlfarknyi kiegészítő történet, ami az Árnyék és csont egyik jelenetét meséli el az egyik mellékszereplő, Zsenya szemszögéből.



The Language of Thorns: Midnight Tales and Dangerous Magic




Leigh Bardugo még a Grisa trilógia írásba közben több olyan mesét is megírt, amelyek a Grisaverzumhoz kapcsolódnak - nem szorosan, inkább amolyan hangulatteremtő írások. Ebben a könyvben 6 ilyen történetet találhatnak az olvasók. Ez inkább érdekesség jellegű írás, az olvasása nem szükségeltetik a fő regények megértéséhez.


The Lives of Saints




A Grisa trilógiában fontos szerep jut a világ szentjeinek, egy konkrét szentekről szóló könyv pedig többször fel is bukkan a történetben. 
Ezt a kötetet végül megírta az írónő, és egy gyönyörű, illusztrált gyűjtemény született belőle.
A meséknél jobban kapcsolódik a regényekhez, de az olvasása nem kulcsfontosságú a regények megértéséhez.



Miből készült az Árnyék és csont Netflix sorozat?


Az Árnyék és csont cím mellett logikusnak tűnhet, hogy a tévésorozat csak ezt veszi alapul - de nem.

Az Árnyék és csont Netflix sorozat összegyúrja az Árnyék és csont és a Hat varjú történetét. Sokáig nem lehetett tudni, hogy ezt pontosan hogy teszik meg, amikor a Hat varjú más helyszínen játszódik és két évvel az Árnyék és csont lezárása után - ahová pedig még most nem is jut el az Árnyék és csont sztori. Szintén kérdéseket vetett fel az összefűzés abból a szempontból, hogy míg az Árnyék és csont trilógia, addig a Hat varjú sorozatnak csak két kötete van, két fő történettel.

Eric Heisserer nyilatkozata szerint míg az Árnyék és csont története szorosabban kapcsolódik az első regényhez, addig a Hat varjúval trükköztek egy kicsit, hogy ne sérüljön a Leigh Bardugo által megalkotott idővonal. Így a Hat varjú rész inkább valamiféle előzménysztori lesz - részben olyan dolgokkal, amiket megtudhattunk a szereplőkről az első Hat varjú könyvből, részben viszont teljesen új történettel. A nyilatkozat szerint ezeknek a kitalálásakor végig kapcsolatban voltak az írónővel, és ha valami nem passzolt, azt jelezte és átdolgozták.




Az előzetesek alapján a Hat varjú csapat megbízást kap Alina, az Árnyék és csont főszereplőjének elfogására - ilyen a könyvben nincs, viszont ezt a szálat nyilvánvalóan arra használják, hogy jobban összefűzzék a két sztorit. 

Így bár a fő cselekmény tekintetében valószínűleg a Hat varjú sztorira majd csak a második évadban kerülhet sor, a szereplőket, a múltjukat megismerjük, és nyilván a kapcsolataik is elkezdenek kibontakozni. 

Ezért érdemes lehet elolvasni a premier előtt mind az Árnyék és csont, mind a Hat varjú köteteket. 


Ami a folytatásokat illeti: a hírek szerint nem megyünk tovább az első kötetnél, szóval az egyelőre nem indokolt, hogy lóhalálában letoljuk a teljes Árnyék és csont és Hat varjú sorozatokat. Viszont mivel a Hat varjú időben később játszódik, érdemes lehet a teljes Grisa trilógia elolvasása még előtte.


+ Készítettem egy kis szótárt, a legalapvetőbb dolgokkal, amik segíthetik a Netflix sorozat megértését olyanoknak is, akik esetleg nem ismerik a könyveket.

    Nincsenek megjegyzések