Breaking News

Beszámoló - Ez volt a 2022-es Könyvhét




Azt hiszem, idén elnyertem az "Aki a legkésőbb ír beszámolót a Könyvhétről" díjat, de végre eljutottam idáig.

Az ide Könyvhét legnagyobb eredménye az volt, hogy ki tudtam jutni. A múlt őszi Könyvhétre épp csak kirohanni volt időm, mert a színházban épp fesztiválunk volt, és egész hétvégén dolgoznom kellett. 

Az idei Könyvhét nagy negatívuma pedig az volt, hogy dolgoznom kellett. Na jó, nem szakadtam bele a munkába, a legrövidebbet a standokon dolgozók húzták természetesen, ezzel együtt az élvezet között ott volt végig a kötelesség is. (Ha valakit érdekel, ez megbeszéléseket és fotózást jelentett a számomra.)


Na de csapjunk is bele!

Az idei Könyvhét különlegessége volt, hogy minden nap kint voltam. Csütörtökön igazából azért mentünk a párommal, mert már be voltunk sózva, az összes többi napon pedig mindenképp kint lettem volna - #munka. 


Csütörtökön a Könyvhétre vezető út máris viccesen indult: Bicskén ugyanis egy kecske várt a vonatra. Nem hiszitek? Mutatom:

A vonatra várakozó kecske




Nagyjából nyitás körül már meg is érkeztünk, akkor még láthattuk, hogy sok standon még pakolásznak, tesznek-vesznek. Ennek megvolt az az előnye, hogy még alig voltak kint nézelődők, így kényelmesen körbe lehetett járni a standokat - viszont cserébe nem mindenhol volt még kint minden könyv, ide értve az olcsó könyves dobozokat is. Arra azonban tökéletes volt, hogy örömködjünk, hogy megint itt a Könyvhét!

A Könyvhét előtt elindítottam a TikTok csatornámat, úgyhogy ezt a könyves eseményt már végigvideózgattam - a csütörtöki megérkezéstől a Könyvhét végéig közvetítettem az eseményeket. 

@deszy_vlog Megérkeztünk, és mákunkra már az eső is elállt! #könyvhét ♬ Let's go - Official Sound Studio



Az első nap - ahogyan azt már megosztottam veletek a Könyvhét közben - nem vásároltam könyvet, és igazából ez a tendencia folytatódott végig: nem könyvvásárlós Könyvhét volt ez a mostani.

Cserébe viszont már ezen a napon elkezdődött az időjárásos huzavona. Már a vonaton ültünk, amikor láttuk a kiadói közvetítéseiből, hogy zuhog az eső a Könyvhéten - nem lepődtünk meg, minden Könyvhéten esnie kell az esőnek, ez lassan már hagyomány. Szerencsére mire felértünk, elállt, így szép időben nézhettünk körbe. Aztán kiugrottunk ebédelni - és hopp, megint zuhogott. Nagyon. Ezért végül pénteken elég korán indultunk el hazafelé, nem kockáztattunk egy újabb zuhét. 

@deszy_vlog

Épp nem a Könyvhéten, szerencsésen kiugrottunk ebédelni, de... ha Könyvhét, akkor eső, ma már másodszor.

♬ Oh No (Instrumental) - Kreepa



Pénteken egy kicsit később értünk fel, amiben szerepe volt annak is, hogy késett a vonatunk. Gyakorlatilag fel alig sétáltunk be a Vörömartyra, amikor összefutottunk Rácz-Stefán Tibivel, Varga Beával, Róbert Katival és két kiadói szerkesztővel, Rékával és Zsófival, úgyhogy rögtön egy kis megbeszéléssel indult a nap. 

Ezen a napon kezdődtek a Könyvmolyképzős dedikálások is, így már volt fotóznivalóm is. És megvettem az első könyvemet is. 

Ezektől eltekintve a nap nagyon hasonlóan telt, mint pénteken - viszont az elázást már nem sikerült megúsznom. Amikor zuhogni kezdett, Tibivel behúzódtunk a standok közötti kis folyosóra, ami egész két percig jó döntésnek tűnt, akkor viszont rájöttünk, hogy mindkét oldali standról oda folyik be az eső. Egyrészt végigcsorgott a hátunkon, másrészt kénytelenek voltunk helyet váltani, átszaladtunk a metrólejáróba, és útközben is kaptunk egy adaggal. Már a folyosón akartam készíteni egy rövid videót, de magunkat mentettük - a metróban viszont már készítettem egyet:

@deszy_vlog Csak a szokásos könyvheti #könyvhét #budapest ♬ Rain On Me - Lady Gaga & Ariana Grande




Szintén ezen a napon sikerült szert tennem egy Könyvmolyképzős vászontáskára és bögrére is, amiket imádok - azóta szinte folyamatosan nálam van a vászontasi, és a bögrét is rendszeresen használom.





@deszy_vlog Nézzétek, micsoda bögrét szereztem a Könyvhéten a Könyvmolyképző standjánál! 😍 #magyarbooktok #könyvtok #booktok #könyvtokhungary #könyvmolyképző #könyvhét #könyvmolybögre ♬ Feeling Good - Michael Bublé

 


Szombaton már korán kiértünk, mert kezdődött a dedikálós-fotózós-futkosós köröm. Sok-sok kilométert tettem meg a hétvégén, maradjunk ennyiben. 

A szombat egy másik időjárási problémát hozott, ami végül vasárnap is velünk maradt: a tűző napot és a forróságot. 

No meg a tömeget. Rájöttem, minél jobban öregszem, annál nehezebben viselem a tömeget, és annál jobban érzem a Könyvhéten az árnyék, a leülős helyek és az értelmes áron elérhető frissítő, hideg italok hiányát. 


Szóval azt kell mondjam, idén sokkal jobban "éltem" a csütörtöki és a pénteki napot a Könyvhéten, mert sokkal több lehetőség volt a nézelődésre. Szombaton konkrétan nem lehetett odaférni a standokhoz, így végül a szombat volt a második nap, amikor nem vásároltam könyvet. Ezen a ponton már kezdett kicsit idegesíteni a dolog, de szintén az öregedéssel jött a megfontoltabb vásárlás is, úgyhogy én most az idén nem eresztettem bő lére a dolgot. 

A szombat volt az a nap, amikor sokáig kint maradtunk - már minden stand bezárt, de természetesen a Fumax standnál zajlott az iszogatás, és igen, a késő esti sort is láttam Nádas Péternél. 

Hazafelé a focidrukkereken kellett átverekednünk magunkat, elég későn kerültünk ágyba, már hulla voltam. 


Így nem túl frissen vágtunk bele a vasárnapi napba, ráadásul elég rossz hírrel kezdődött a nap. Épp reggeliztünk, amikor megérkezett a hír, hogy Böszörményi Gyula sajnos nem tud jönni a dedikálásra, így nagy hirtelen le kellett mondani - azóta pedig az ismert okokból erre még sokkal szomorúbban gondolok. 

Bevallom, vasárnapra már tényleg nagyon hulla voltam. Sok volt a benyomás, sok volt az ember, sok volt a futkosás és a hőség - így vasárnap már a túlélésre hajtottam. 

Mindenesetre azért még mentve a mundér becsületét, beszereztem még egy-két könyvet, igaz, a 21. századnál végül lemaradtam a Spanyol szerelmi vallomásról, mire rászántam magam, hogy megveszem, már nem volt belőle. (Tanulság: hallgassak a saját tanácsaimra, és csütörtök-pénteken szerezzek be mindent.)


Összességében azt mondanám, idén sem volt rossz a Könyvhét, nagyon örülök, hogy a hosszú kihagyás után végre nagy könyves rendezvényen járhattam. De azért bevallom, voltak már ennél jobb Könyvheteim is, és a végére tényleg annyira hulla lettem, hogy el sem tudom mondani. 

Pozitívumként kiemelném viszont, hogy élveztem a TikTok videózást, így ezt nagy eséllyel folytatni fogom a jövőben is, amikor könyves rendezvényeken járok - azóta már a Múzeumok Éjszakája kapcsán is készítettem néhány videót. (Arról majd még írok külön.)


És akkor jöjjön még néhány fotó, kommentárokkal - mert így egyszerűbb, mint belefűzni mindent a folyó szövegbe.


Néhány gyönyörű kiadás, amiket fotóztam:






És még egy nagyon cuki könyv - imádom a picike könyveket!




A könyves eseményeknek mindig sztárja:

@deszy_vlog Minden évben szerelem 👗❤️ #könyvhét #generalpress ♬ Beautiful (feat. Camila Cabello) - Bazzi


Kis kitekintés a Könyvhétről. Átmentünk a Margóra is, egy konkrét programra készültünk, és gondoltuk, hamarabb érkezünk, hogy körbenézzünk. És rá kellett jönnünk, hogy a meghirdetett könyvvásár valójában egyetlen Bookline standon jelent.
Elismerem, jobban kellett volna tájékozódnom, hogy pontosan mire számítsak - ezzel együtt rettenetesen meglepett, és emiatt - és mert közelgett egy jó kis dörgős-villámlós vihar - végül nem vártuk meg a programot sem. 

De azért a Bookline stand jól nézett ki, és videóztam a Bookline könyvcsere pontjáról is:



@deszy_vlog Könyvcsere pont a Városmajorban #könyv #margófesztivál ♬ Sunny Day - Ted Fresco


Ezt a lenti fotót már megosztottam Facebookon is még a Könyvhét alatt, de még mindig tartom, hogy a legviccesebb kihelyezés volt a Könyvhéten. Fun fact: vasárnapra már cserélték a feliratot 1499-re. 




A Könyvhét egyik slágere a Heartstopper volt:

@deszy_vlog Már itt van mindkét Heartstopper ❤️ #könyvhét #magyarbooktok #könyvtok #booktok #könyvtokhungary #könyvmolyképző #heartstopper ♬ Encore - Adiescar Chase



A 21. század standja idén is az egyik leggyönyörűbb és legötletesebb stand volt:




És ha valakit érdekel, mi van a képkeretekkel éjszaka, amikor zárva a stand - egy kis kulisszák mögötti, arról a bizonyos szombati késői kintlétről:





És igen, idén sem maradtak el a könyvcsomagok:




Ez pedig egy nagyon érdekes kihelyezés volt a Lampion Könyvektől:




Az Európa Könyvkiadó standjánál ilyen könyvdekor volt kint:

@deszy_vlog Egy kis könyves hangulatteremtés a Könyvhétről #könyvhét #booktok #magyarbooktok #könyvtok #könyvtokhungary ♬ Ooh Ahh (My Life Be Like) [feat. Tobymac] - Grits



A Könyvmolyképzőnél minden évben sláger a zsákbamacska - én meg mindig jól szórakozom, hogy még azokat a könyveket sem tudom kitalálni, amikhez én is írtam a szöveget:

@deszy_vlog Zsákbamacskák közelebbről #könyvhét #könyvmolyképző #könyvtokhungary #booktok #könyvtok #magyarbooktok ♬ Secret - The Pierces


Ha még több videóra vagytok kíváncsiak a Könyvhétről, irány a TikTok oldalam!
Egy sor fotót pedig a Facebook oldalon találtok. 



És gondolom, azért arra is mindenki kíváncsi, mégis miket szereztem be. Hát íme:

@deszy_vlog Idén nem vettem túl sok könyvet a Könyvhéten, de azért néhány könyv hazajött velem. Mutatom. #könyvhét #booktok #hungariantiktok #könyvtok #magyartiktok ♬ Perfect - Ed Sheeran


Nincsenek megjegyzések