Breaking News

Beszámoló - Múzeumok Éjszakája 2022




Idén mi is beneveztünk a Múzeumok Éjszakájára, és bár nem jártunk rengeteg helyen és nem csak könyves eseményeken voltunk, azért gondoltam, írok nektek róla egy kicsit. 

Mi azok a fajta Múzeumok Éjszakája látogatók vagyunk a párommal, akik inkább kevesebb helyre mennek, de azt kényelmesen, nézelődősen, nem rohangálva és egymást taposva. Úgyhogy idén is csak két helyet néztünk, illetve leginkább néztem ki. 

Az egyik célpontunk a Szépművészeti Múzeum volt, ahol idén sok más mellett LEGO programok voltak, természetesen témához kapcsolódóan.

Mivel nem ketten voltunk, hanem ismerősökkel, az egyikük pedig amerikaiként még nem járt a Szépművészetiben, először körbejártuk az állandó kiállítások közül az ókori tárlatot. Aztán becéloztuk a Román Csarnokot, ahol épp koncertre rendezkedtek be - de ahogy minden alkalommal, most is lenyűgözött, mennyire gyönyörű. 

@deszy_vlog Múzeumok Éjszakája 2022 - Szépművészeti Múzeum - Román Csarnok #szépművészetimúzeum #múzeumokéjszakája #románcsarnok #budapest ♬ Einaudi: Experience - Ludovico Einaudi & Daniel Hope & I Virtuosi Italiani



A LEGO program egy külön teremben volt. Egyrészt volt szabad építés is, plusz lehetett pixeles Csillagos éjt építeni, illetve volt közös építés ez. Ez utóbbi a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy kis részletek voltak kinyomtatva színekkel, mindegyiknek megvolt a maga betű-szám kódja, így pedig lehetett tudni, hogy a megépített részletet hová lehet illeszteni a nagy egészben. 

Egy kis LEGO art:

@deszy_vlog Múzeumok Éjszakája 2022 - Szépművészeti Múzeum #múzeumokéjszakája #szépművészetimúzeum #lego ♬ BOOM - Tiesto



Szuper ötlet, bár csak kevés jutott belőle. Egy-egy részletet építettünk a közösből, de sajnos a szabad építős részre nem sikerült bejutnunk, és azt sem láthattuk, hogy pontosan mibe építettünk, mert még nem volt kész, mire tovább indultunk a következő célpontunkra.






Mindenesetre azért a távozás előtt még megcsodáltam a Csillagos éj térbeli LEGO verzióját, ami egyszerűen lélegzetelállító. 




Másrészt kiszúrtam a tömegben málnáspitét - ha valaki hallgatja a Párnacsata podcastet, aktív Twitch-en vagy nézett Az okos az új szexi videókat, tudja, kire gondolok. Őszintén mondom, általában nyuszi vagyok, hogy odamenjek olyanokhoz, akiket követek, de most nem tudtam ellenállni, kissé remegve ugyan, de odamentem Vikihez. És nagyon örülök neki, hogy találkoztunk. 

Aztán benéztünk még egy állandó tárlatra és körbejártuk a shopot is. 

Ott találtam ezt a cukiságot:

@deszy_vlog Na, ki szereti a pop up könyveket? #hungarianbooktok #hungariantiktok #magyartiktok #könyvtok #booktok #popupbook ♬ Leonardo's Theme - From "Da Vinci's Demons" - White Piano Monk



Két program közé beépítettünk egy kis vacsorázást, majd az utunk a másik célponthoz vezetett: az ELTE Egyetemi Könyvtárát néztük ki, ahol a könyvek restaurálásáról volt egy szuper előadás. 





Az ELTE Könyvtár önmagában is gyönyörű, így újfent megállapítottam, hogy életcél egy olyan könyvtár, ahová létrák kellenek. *álom-álom*

@deszy_vlog ELTE Egyetemi Könyvtár előcsarnok #budapest #könyvtár ♬ La Vie En Rose - Emily Watts


@deszy_vlog ELTE Egyetemi Könyvtár Olvasóterem #könyvtár #budapest #booktok #könyvtok #magyartiktok #hungariantiktok #hungarianbooktok #elte ♬ Beauty And The Beast - Tale As Old As Time - Main Theme - Geek Music



A program nagyszerű volt, sokkal közvetlenebb volt, mint amilyenre számítottam. Bementünk a műhelybe, ahol egy restaurátor lépésről lépésre bemutatta a munkáját. Olyan lazán vette elő a többszáz éves könyveket, hogy csak pislogtunk. És jelentem: az egyiket meg is érintettem! Nagyon érdekes kulisszatitkokat osztott meg velünk arról, pontosan mi az, amit javítanak, mi az, amit úgy hagynak, és milyen eszközökkel dolgoznak. Mint kiderült, már fél éve dolgozik egyetlen könyv javításán! Sajnos nem túlságosan meglepő módon nincsenek olyan körülmények, mint amilyenek igazán ideálisak lennének a munkához, a hőmérsékletet például nem tudják állandó szinten tartani, ami természetesen nem jó a könyveknek. 

A bemutatott könyvek közül az egyik kedvencem amúgy egy olyan jóféle, régi láncos könyv volt - mindenkinek egyből a Trónok harca juthat róla eszébe, bevallom, nekem is. 

Videózni sajnos nem tudtam, de elég sok fotót készítettem. Mutatom őket:




















Innen mi már rohantunk is hazafelé, hogy biztosan haza tudjuk még érni nyugodtan - részben ezért sem volt nekünk egész éjszakás a Múzeumok Éjszakája. 

De ezzel együtt is mindenkinek ajánlom, hogy jövőre nevezzen be rá, én idén is nagyon szerettem, és életre szóló élmény volt a restaurálós program. (Egy korábbi évben pedig kanópusz edényt foghattam, az is döbbenetes élmény volt.)

Nincsenek megjegyzések