Breaking News

Félévzárás 2022

Forrás: Pexels


Mindenképp szerettem volna írni egy féléves összegzőt, és most, hogy túl vagyunk július 2-án, ami pontosan az év közepe, itt az ideje, hogy érkezzen a bejegyzés!

2022 számomra nagyon olvasósan indult. Lubickoltam a könyvekben, faltam a sorokat, ami már csak azért is nagyon jól esett, mert egy igazán hosszú olvasási válság volt mögöttem.

Aztán persze jött a mindenféle dolog az életemben, kisebb és nagyobb megoldandó helyzetek, problémák meg úgy általánosságban a mókuskerék, és ahogyan az várható volt, nem tudtam tartani ezt az óriási lendületet, amivel az év indult. 

De igazából nem is bánom, mert így is azt látom, sokkal olvasósabb ez az évem, mint az elmúlt néhány. Persze még mindig nagyon messze vagyok a legolvasósabb éveimtől, de azt is hozzá kell tennem, hogy azok mind az egyetem idejére estek, és nem áltatom magam azzal, hogy lesz még év, amikor annyit fogok tudni olvasni. (Maximum, ha főállásban űzném a blogolást - akkor remekül tudnám hozni az évi 300 könyvet is.)

Az, hogy miket olvastam idén, elég színes. Viszont azért kijelenthető, hogy nem pontosan arra áll a mérleg, amit megszokhattatok tőlem. Természetesen így is olvastam több romantikus könyvet (történelmi romantikust, NA-t és chick-litet) és YA könyveket is, viszont ezek nincsenek olyan túlnyomó többségben.

Cserébe soha eddig nem olvastam még annyi képregényt, mint idén. Ez azért is lehet, mert úgy érzem, rátaláltam végre olyan képregényekre, amikért igazán tudok lelkesedni, ráadásul ezzel együtt elkezdtem Webtoonon is olvasni. Biztos vagyok benne, hogy még fogok kalandozni ezen a platformon, és ha nyomtatásban is megjelennek, az még jobb. 

Szintén érdekes változás - és remek mutatója az öregedésemnek -, hogy több receptkönyvet is forgattam idén, és nagy eséllyel még fogok is. Receptkönyveket vásárolni alapvetően nem szeretek, mert rengeteg recept van az interneten is, tudom magamról, hogy jellemzően az első utam úgyis oda vezet. Most viszont rájöttem, hogy a könyvtárban is elérhető egy sor remek receptkönyv - így át tudom őket lapozgatni, és kimolyolgatni azokat a recepteket, amik esetleg érdekelnek. (Ne kérdezzétek, miért csak most ért ez a felfedezés.)

A harmadik fontos változás, bár nem csak az idei évhez kötődik: a Forrás Rádió Sorok között rovata miatt több könyvet olvastam célirányosan ezekre a beszélgetésekre, és ezek között azért akadnak olyanok is, amiket nem biztos, hogy magamtól választottam volna. Mindig megbeszéljük a könyveket, soha nincs kényszer, viszont alapvetően igyekszem nyitott maradni - ez hol jól sül el, hol kevésbé, de örülök, hogy van egy ilyen kéthetente esedékes kis könyvklubunk. 

Na, de akkor nézzünk egy kis statisztikát!

A Moly szerint eddig 51 könyvet olvastam idén, ami összesen 18.758 oldal. Figyelembe véve, hogy a 2021-es évzárásom 63 könyv és 20.0018 oldal volt, ez azért elég szép, és büszke vagyok rá. 

Ezeken felül van még néhány megkezdett könyvem, illetve volt egy könyv, amit félbehagytam és elengedtem, még rögtön év elején. (A Lány, Nő, Többiek.) Újraolvasásom nem volt túl sok idén, egy-kettő akadt csak.

Az 51 könyvből:
  • 17 képregény
  • 8 felnőtt romantikus
  • 2 történelmi romantikus
  • 3 nem fantasy YA regény
  • 12 YA fantasy regény
  • 4 NA/felnőtt (romantikus) fantasy
  • 1 LMBTQ regény + 5 LMBTQ képregény
(Az 51-ben receptkönyv egyelőre nincs, mert még egyiket sem értékeltem befejezettnek.)

2 könyvet olvastam magyar szerzőtől. 

Aminek örülök, hogy a külföldi könyvek között sem csak angolszász művek vannak: akadt a félév olvasmányai között horvát, norvég és belga/francia szerzős könyv is. 

Érdekesség, hogy az 51 könyvből 29-et angolul olvastam. Ezek jelentősebb része képregény, de egyébként regények terén is kalandoztam kissé - és találtam is olyanokat, amiket magyarul is szívesen látnék.


Kiadók tekintetében (az angol nyelvű könyveket nem számolva) így alakult a kép:

  • Könyvmolyképző - 8
  • Fumax - 2
  • XXI. Század - 2
  • Agave - 2
  • Kolibri - 2
  • Ciceró - 1
  • Gabo - 1
  • Cartaphilus - 1
  • Libri - 1
  • Lampion - 1
  • Scolar - 1


A céljaim között szerepelt idénre, hogy lezárjak sorozatot.
Nem állítom, hogy ebben a tekintetben a legjobban haladok.
Lezártam 3 sorozatot - viszont üröm az örömben, hogy ezek közül kettőt idén kezdtem el, és csak egy olyan van, amit korábban kezdtem és idén végre lezártam. 


Az első félév leghosszabb könyve egy hajszállal Tracy Wolff Covetje lett 872 oldallal, a 864 oldalas  Ezüst lángok udvara könyvet épp csak megelőzve.

A legrövidebb az Other-Wordly című kis "képregényes" cukiság, aminek a középpontjában a szavak állnak - ez csak 54 oldal.



És akkor jöjjenek az eddigi kedvencek!


A nagy felsorolást az év végére tartogatom, ezért most nagyon részletesen, kategóriákra bontva, sok-sok borítóval nem másznék bele. Szóval csak röviden. 

Az évem a Lore Olympusszal indult, ami nagy kedvencem lett, azóta is olvasom tovább Webtoonon.

Ezután találtam rá Tracy Wolff Sóvárgás sorozatára, ami talán az eddigi legnagyobb lázam volt az évben, egyszerűen nem tudtam abbahagyni a sorozatot, kipörgettem minden eddig megjelent részt. 

Az év erősen kezdődött, ugyanis útközben olvastam a Csak így továbbot is, amire nagyon megérte a várakozás - bár bevallom, félek folytatni, erről az értékelésemben is írtam, azt hiszem. 

A The Queen of Nothing tökéletes lezárása volt A levegő népe sorozatnak. 

Az év érdekes olvasmányai között mindenképp ki kell emelnem az Addie LaRue láthatatlan életét, amit szerettem, de azért voltak vele problémáim is. 

A Ready Player One-t tologatom már egy ideje a polcon, nem tudom, miért, mert a filmet imádtam. Bár a könyv valóban nagyon más, így sem csalódtam, egymástól függetlenül tudtam imádni a filmet és a könyvet. 

A Kaszást szintén jó ideje vártam, ez is megérte - nem a legkönnyebb olvasmány, de nem is vártam mást az Unwind után. 

És persze nem maradhat ki a sorból a Heartstopper sem, az egyik legcukibb történet az idei évben.






Adaptációk

Befaltam néhány adaptációt is az idén, gondoltam, ezekről is szót ejtek. 

Az év a Visszatérés Roxfortba nosztalgiashow megnézésével indult - egyszerre szerettem nagyon, és vártam tőle még egy kicsit többet. 

Ezután befaltam a Kilenc idegen minisorozatot. Nem ez lett a kedvenc adaptációs minisorozatom, de egy megnézést mindenképpem megért.

Az ablakomon át amolyan bűnös élvezet. Tudja az ember, hogy nem jó, de kicsit emlékeztetett A felhők fölött 3 méterrel filmre, és igazi guilty pleasure lett.

Harry Potter fronton megnéztem a Legendás állatok: Tudományos tények ismeretterjesztő műsort is. Ez is amolyan egynek jó volt kategóriás. 

Természetesen megnéztem A Bridgerton család új évadát is, ezt bővebben kitárgyaltuk élő Facebook videóban. Maradjunk annyiban, nem örülök a változtatásoknak - illetve inkább úgy fogalmaznék, nem a változtatással van bajom, hanem azzal, hogy rosszabb lett, mint amilyen akkor lett volna, ha hűségesek maradnak Kate és Anthony könyves sztorijához. 

A Vaják új évadát is elkezdtük, de még nem fejeztük be, így erről nem nyilatkozom.

A Dumbledore titkait sem hagyhattam ki, nem volt borzalmas, de azért vannak vele gondjaim.

A Heartstopper képregény előbb már szóba került, de mindenképp említenem kell a sorozatot is: ez is tökéletes lett, imádtam minden percét. 

Az Álom két keréken adaptációja sem volt rossz, bár azt hiszem, rongyosra nézni sem fogom, tipikusan egyszer nézős film volt a számomra.

Végül megnéztem a Gyűlölök és szeretek adaptációt is, amiről beszéltünk a legutóbbi Sorok között adásban is. Jól sikerült adaptáció, meglepően hűséges a könyvhöz. 

Természetesen képregény-adaptációkat is néztem már idén.

A Moon Knight zseniális volt, imádtam hétről hétre végigkövetni. 
A Doctor Strange az Őrület Multiverzumában érdekes film volt, azt konkrétan nem írnám le, hogy tetszett, de élveztem és mindenképp újra kell még néznem. 



A blogról

Ebben a félévben 435 bejegyzés került fel a blogra.
Ebből összesen 10 volt könyvértékelés.

Az első félévben 13 Sorok között beszélgetést vettünk fel a Forrás Rádióban.

Elindult a TikTok csatornánk, ahová eddig 34 videó került fel.


Januárban átlépte a Facebook oldal a 30.000 kedveléses álomhatárt. Egészen pontosan 29.962-ről 30.754-re nőtt a kedvelők száma a mai napig. 
A követések is hasonlóan alakultak, bár az mindig kicsit magasabb, mint a kedvelés: 30.482-ről 31.754-re nőtt a követők száma.

Nincsenek megjegyzések