Breaking News

S. J. Watson: A másik én {Nyereményjáték}


Sok volt a feszültség

S. J. Watson: A másik én

A blogturnéról


a másik én s j watson kritika értékelés blog könyv


Az Athenaeum Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik S. J. Watson  A másik én című regénye. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és fedezzük fel együtt az online chatszobák titkos világát, amely fenekestül felforgatja egy brit családanya életét és kizökkenti őt a gyászból. A út több veszélyt tartogat, mint azt elsőre az ember gondolná.
Az út első napjára 2015. október 24-én kerül sor, majd ezt követően másik három blogger segítségével ismerhetitek meg a Julia élete körüli bonyodalmakat. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - egy példány az A másik én című könyvből.



a másik én s j watson kritika értékelés blog könyvEredeti cím: Second Life
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 416
Fordító: Gellért Marcell
ISBN: 9789632934686
Sorozat: -
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,17)
Megrendelési link
Végzetes vonzerő… online.
Milyen mélyen ismerhetsz meg egy másik embert? Meddig mennél el azért, hogy kiderítsd az
igazságot valakiről, akit szeretsz?
Amikor Julia, a harmincas éveiben járó, látszólag átlagos életet élő brit családanya megtudja, hogy húga brutális gyilkosság áldozata lett, nincs nyugodalma, amíg meg nem leli a gyilkost. A kutatás azonban hamarosan saját, bűnös érzéki vágyainak felfedezésébe csap át. Miután megismerkedik egy veszedelmes idegen férfival az interneten, elveszíti önmagát… az uralmat a tettei felett… és talán mindent. Rendületlen válaszkeresésével pedig veszélybe sodorja a házasságát, a családját, sőt, az életét is.
A világsikerű Amnézia (korábbi címén Mielőtt elalszom) szerzőjének pattanásig feszült hangulatú, lélegzetelállító fordulatokkal teli új pszichológiai thrillere az online chatszobák és a cyberszex sötét útvesztőjébe vezeti az olvasót, ahonnan nincs kiút.

Az első mondat:


"Határozott léptekkel felmegyek a lépcsőn, de az ajtó előtt hirtelen elszáll a bátorságom."

Véleményem


Nyugodt szívvel kijelenthetem: a pszicho-thriller nem az én műfajom. Mégis jelentkeztem A másik énre, ezért jogosan kérdezhetitek tőlem: mi a fenéért jelentkezek én egy olyan könyvre, ami ennyire kívül esik a profilomon? Nos, a válasz egészen egyszerű: a témája fogott meg. 

És akkor most megint távolról indítom az értékelést, remélem, senki nem haragszik meg érte. Én még nem születtem bele a netgenerációba, amikor én általános iskolás voltam, akkor kezdtünk igazán beleszokni a számítógépezésbe, akkoriban indult az, hogy egyre több embernek lett otthoni asztali számítógépe. Amióta csak megkaptuk az első számítógépünk (elsős voltam, karácsonyra az egész családnak ez volt az ajándék), szerelmes voltam! Amikor lehetett, a gép előtt ücsörögtem, és próbáltam minél többet megtudni róla. Hamar leköröztem a jóval idősebb nővéreimet, már ami a számítógépezést illeti, így egészen korán kezdtem el önállóan kísérletezgetni. Nem volt, aki elmagyarázza, nem volt, aki segítsen, úgyhogy próbálgattam a dolgokat - nulla angoltudással ráadásul. Summa summárum, az érdeklődésem miatt egészen hamar bekapcsolódtam a nagy internetlázba, jóval az osztálytársaim előtt. Barbie-oldallal kezdtem (imádtam a farkincás kurzort), aztán egyre több minden felfedeztem. Általános iskola végére már mind komolyan toltuk a netet, még ha nem is volt a mindennapjainknak annyira része, mint a mai fiatalokénak. Viszont pont ezért volt talán izgalmasabb is az egész! Próbálgattunk, feszegettük a határokat, felfedező generáció voltunk - bár persze bizonyos szempontból mindünkre igaz ez. 
Akkor még nem volt Facebook, még az MSN divat sem jött be, ami akkor menő volt - és ezért a hosszú felvezetés -, a chat.hu.

a másik én s j watson kritika értékelés blog könyv

Emlékszem, még számtech órákon a chat.hu-t toltuk, és mindenféle kamunevekkel regisztráltunk be és szivattuk egymást. És emlékszem a nevekre, amiken általános iskolás fejjel nagyon jókat nevettünk - nem hoznék példákat, mindenesetre nagyon sok volt a szexuális jellegű, ezzel talán senkinek nem okozok meglepetést. Ott voltunk 13-14 éves ártatlan tinikként, és simán bajba keveredhettünk volna. Divat lett a chates ismerkedés. És persze, unalomig hallgattuk a veszélyeit, tisztában voltunk vele, de az izgalom erősebb volt, mint a fenyegetettségérzés és a félelem. 
És igen, emlékszem arra is, hogy az egyik osztálytársnőmnek telefonszámot kellett cserélni, mert óvatlanul megadta valakinek a mobilszámát (ó, igen, a saját mobilok divatja is nálunk kezdődött), és utána zaklatták. 

Tehát jogos a félelem, az internettel vigyázni kell, ez egyértelmű. A vicces az, hogy ma már lehet, hogy ugyanez nem történik meg, mert jobban tudatosul a fenyegetettség: ha egy mai tizenéves lányt megkeres chaten egy idegen, talán nagyobb eséllyel küldi el a fenébe. (Vagy csak ezt remélem?) Viszont a Facebookon gond nélkül kiadjuk magunkat. Imádom a Facebookot, én magam is óvatlan vagyok. Pedig amennyire jó dolog, annyira veszélyes is. 

Szóval érdekel ez a téma: az internetes bűnözés. És alapból a chates téma picit 13-14 éves korom boldog napjait is előhozta, amikor a fülszöveget elolvastam, hiába tudtam, hogy maga a történet koránt sem lesz vidám. De még nem olvastam könyvet ilyen témában, szóval zsáner ide vagy oda, olvasnom kellett A másik ént. 

És hát, azt kell mondanom, ez nem semmi volt! 

Valószínűleg nem bizonyult jó döntésnek, hogy a sötét szobában, egyedül, egy laptoppal az ölemben olvastam. Alapjáraton nem vagyok paranoiás, de a könyv vége felé bizonyos részeknél már azért csekkoltam, tutira nincs-e bekapcsolva a webkamerám véletlenül. 

Ez ugyanis nagyon jól ment a könyvben. Egy szomorú és tragikus felvezetéssel a gyászba csöppenünk a főszereplőnkkel, Juliával. Aztán célt találunk egy veszélyes nyomozásban, és egy kis váratlan boldogságot - boldogságot, aminek az ára frusztráció, bujkálás, aggodalom. De mégis... Viszont a szerző fokról fokra felépíti nekünk a feszültséget. Zajlik a nyomozás, tudjuk, hogy valami sötét van Julie múltjában... Persze már az elején is voltak jelenetek, amikor csak úgy dobogott a szívem az izgalomtól (például az első néhány chat-beszélgetésnél), mégis a történet előrehaladtával egyre fokozódik a feszültség. Először csak morzsákat kapunk, elejtett utalásokat. Aztán már nagyobb jeleket, de még mindig nem vagyunk biztosak. Aztán amikor már kezdünk biztossá válni, csak elbizonytalanodunk. És közben mindenki gyanús, aki él és mozog. Konkrétan eluralkodott rajtam az érzés olvasás közben, hogy mindenképpen nézzek a hátam mögé, és kérdezzem ki minden ismerősöm, hogy hol járt délután 2 és 5 között, és egyáltalán, járt-e Párizsban februárban...

a másik én s j watson kritika értékelés blog könyv

A könyv nagyon szépen feldolgozta az internetes ismerkedés minden aspektusát. A kezdeti félelmet és bizonytalanságot, aztán azt az érzést, amikor felfedezzük a chatelésben rejlő izgalmakat és lehetőségeket. Ott a lehetőség, hogy valaki mássá válj, vagy legalábbis egy részed elrejtsd a másik fél elől. Olyan, mintha minden lehetségessé válna. Az adrenalin az egekben, az üres részeket kipótoljuk álomképekkel, és jön a boldogság... vagy a boldogság hamis érzete. 
És ha nem jól alakul... Akkor az nagyon nem jól alakul. Akkor ott a rettegés, a tipikus horrorfilmes érzés, amikor már minden sarkon túl a gyilkos lapulhat. Rettenet. 

A szereplők mindemellett abszolút hihetőek voltak. Mindegyiküknek megvoltak a maga hibái és gyengeségei, mindannyian küzdöttek valamivel. Egyébként az is nagyon szép volt, ahogy Julia teljesen hétköznapi élete egyre sivárabbnak és üresebbnek hatott, ahogy eluralkodott rajta az adrenalin okozta láz. Minden túl lapos lett, minden túl egyértelmű és unalmas. Nagyon érdekes, kicsit olyan volt, mintha kívülről szemlélné a saját életét, és ez adott még egy plusz búskomor, keserű hangulatot az egésznek. 

Julia az egész regényben ilyen: keserű. A múlt miatt, amit elveszített, a húga miatt, akit gyászol, az elszállt szerelem miatt. Még amikor kapunk is pillanatnyi boldogságfelhőket, akkor is valahol bennünk munkál a távolságtartás az életétől, mert végig érezni, hogy valami sötét közeleg. Egyszerűbb távol tartani a hibáit, hátrébb lépni tőle, és csak várni a vonatkatasztrófára. 

Eközben mégis folytatni kell: egyrészt mert tragédiát bámulni mindenki szeret, akár bevallja, akár nem. (Már amíg nem vele történik.) Másrészt mert a rejtélyek végig fejtörőt jelentenek: ki volt a gyilkos, mi van Marcusszal, és úgy egyáltalán, mi lehet egy ilyen történet vége? 
Ezt pedig még sikerül megspékelni azzal, hogy a sztori látszólag különálló részeit is sikerül összefűzni. 

Nem, nem számítottam erre a csavarra a végén. Többször is sikerült meglepnie a szerzőnek. Megmozgatott, az tuti: izgultam, féltem, drukkoltam, megdöbbentem, rettegtem... Volt itt minden. Jó volt. Viszont a végéért haragszom. 

AJÁNLOM


Blogturné extra - Külföldi borítók


a másik én s j watson kritika értékelés blog könyva másik én s j watson kritika értékelés blog könyv


a másik én s j watson kritika értékelés blog könyva másik én s j watson kritika értékelés blog könyv

a másik én s j watson kritika értékelés blog könyva másik én s j watson kritika értékelés blog könyv


a másik én s j watson kritika értékelés blog könyva másik én s j watson kritika értékelés blog könyv
 

a másik én s j watson kritika értékelés blog könyva másik én s j watson kritika értékelés blog könyv


a másik én s j watson kritika értékelés blog könyva másik én s j watson kritika értékelés blog könyv


a másik én s j watson kritika értékelés blog könyv


Nyereményjáték


Julia életében nagy szerepe lesz az internetnek, azon belül is az online chatszobáknak, a randi és/vagy közösségi oldalaknak. Húga halálának körülményei után kutatva a nyomok egy bizonyos oldalra vezetik őt, ahol megismerkedik egy vonzó és titokzatos idegennel. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő leírások alapján kitaláljátok, hogy melyik olyan közösségi oldalra gondoltunk, aminek nagy befolyása van vagy volt Magyarországon. A közösségi oldal nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. Nyomozásra fel!

Ha kitaláltátok mind a négy közösségi oldal nevét, esélyetek nyílik megnyerni az Athenaeum Kiadó által felajánlott A másik én című regény egy példányát!

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A mai feladvány:

Ismeretségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás. Rendszerét 2006 októberében a San Franciscó-i Obvious Corp. hozta létre. Kutatási és fejlesztési projektként indult az Odeonál, amelyet Noah Glass és Jack Dorsey alapított. A rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználók rövid bejegyzéseket tegyenek közzé, maximum 140 karakterben.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


10/24 Könyvszeretet
10/27 Deszy könyvajánlója
10/29 Kristina blogja
10/30 CBooks

Nincsenek megjegyzések