Breaking News

Robyn Schneider: Egy új élet reménye {Nyereményjáték}

Hullámvasút volt, az tuti

Robyn Schneider: Egy új élet reménye

A blogturnéról




Mindenkinek az életében van egy pont, amikor minden megváltozik.
A Blogturné Klub segítségével most okt. 28-31. között megtudhatjátok, Ezra és Cassidy élete miként változik meg azután. Robyn Schneider számos díjat nyert történetét a Maxim Könyvkiadó jelenteti meg november elején, és ha ügyesek vagytok a játékban, tiétek lehet Egy új élet reménye  a kiadó által felajánlott három példányból!



Eredeti cím: The Beginning of Everything
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 368
Fordító: Bihari György
ISBN: 9789632616544
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment 
Moly link
Goodreads link (3,81)
Megrendelési link
A fiatal Ezra Faulkner hisz benne, hogy mindenkire vár egy tragikus fordulat – azután történik meg minden, ami igazán fontos. Az ő tragédiája nem sokáig várat magára: egyetlen pillanat, és a fiú mindent elveszít. Egy cserbenhagyó gázoló egy rendkívüli estén törte össze Ezra térdét, a sportkarrierjét és a társasági rangját.
Így kerül Ezra a bálkirályjelöltek élmezőnyéből a kirekesztettek asztalához, és így találkozik Cassidy Thorpe-pal, az új lánnyal. Cassidy senkihez sem fogható Ezra eddigi ismerősei közül. Irigylésre méltó könnyedséggel veszi az akadályokat, ragyogóan intelligens, és feltartóztathatatlanul repíti magával Ezrát egy végtelen kalandra.
Ám miközben Ezra fejest ugrik az új kihívásokba, az új barátságokba és az új szerelembe, megtanulja, hogy a könyvekhez hasonlóan vannak emberek is, akiket félre lehet érteni. Fel kell tennie magának a kérdést: ha már történt egy tragédia, amely olyan sok mindent elrabolt tőle, mit veszíthet, ha még ezzel nincsen vége a balszerencsének?
A könyv egy lírai, szellemes és szívfájdító történet arról, milyen nehéz eljátszani a szerepet, amelyet mások elvárnak tőlünk, és hogy hirtelen, tragikus befejezésekből is kisarjadhat az új kezdet.

Az első mondat:


"Néha elgondolom, hogy mindenkire vár egy tragédia, hogy a pizsamásan tejet vásároló vagy a pirosnál az orrukat piszkáló embereket csak egy pillanat választja el a katasztrófától."

Véleményem


Hú, ez nem semmi könyv volt! Valamiért haragszom rá, de ha azt leszámítjuk, imádtam! 

Senkit sem fogok félrevezetni: ez nem éppen egy könnyű olvasmány. Nem kell arra számítani, hogy nyomasztó, mert az sem igaz, de az alaptörténetéből fakadóan nehéz. 

Ezrának van egy elmélete, miszerint mindenki életében van egy tragédia, ami mindent megváltoztat az életében. Ő maga is szemtanúja volt, hogy ez megtörténik, aztán át is élte. Ezra teniszcsillag volt, a suli egyik legnépszerűbb sráca, sok baráttal és szexi barátnővel. Aztán egyetlen éjszaka mindent megváltoztat. Oda a sportkarrierje, oda a jövője. És oda a jelenje is, hiszen egy csapásra elhalad mellette az élete - a barátainak már nem hiányzik, a barátnője előbb megcsalta, majd szó nélkül magára hagyta. 

Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Pont ezt imádtam a legjobban a könyvben. Olyasmiről, hogy valaki új iskolába kerül, és így a népszerűségi hierarchia aljáról indul, gyakran hallani. Még olyan esetben is, amikor valaki népszerű volt a korábbi sulijában, most meg, az új helyen nem. De ez egy egészen más szituáció, Ezrának nulláról kell mindent újrakezdenie, de a múltját nem tudja letagadni - az biztos, hogy ugyanoda már nem juthat vissza. Belegondolni is szörnyű, milyen lehet, amikor hirtelen mindent elvesznek tőled, főleg, ha nem is voltál hibás érte. Egy szerencsétlen baleset, egy rosszul időzített pillanat, és odavan minden. 

Viszont imádtam Ezra útját a talpraállásig - és most ezt itt ne szó szerint értsétek, hiszen mire újra találkozunk Ezrával, a baleset fizikoterápiájának nagy részén túl van és jár. Persze megvannak a maga határai, például a lépcsők, de nem ezen van a hangsúly. Fontos persze, de leginkább azért, mert egyből megmutatja, mennyire más helyzetben van Ezra. Keresi az útját, szinte már kétségbeesetten. A régi világába nyilván nem térhet vissza, de vajon mit tegyen akkor? Hogyan, kivel kössön barátságokat, milyen órákat vegyen fel, hová menjen továbbtanulni - egyikre sem tudja a választ. 

Ez a küzdelem pedig elképesztő. Ezra belső monológjaival nagyon jól tudtam azonosulni, még ha nem is mindig értettem vele egyet, ugyanis nagyon érdekes dolgokon törte a fejét. Nem egyik pillanatról a másikra lép tovább, de küzd. Igazán becsülendő, ahogy Ezra nem adja fel, hanem megy tovább előre, még ha lassabban is, és próbál új jövőt építeni magának.

És a segítség váratlan helyről érkezik: a régi tragédia elszenvedőjétől. Egykor legjobb barátok voltak, aztán minden elszállt. Most viszont mintha Toby lenne az egyetlen, aki megérti és támogatja őt. Ez a szál is nagyon tetszett. Szerencsém van, a középiskolai legjobb barátnőimmel a mai napig, öt év után is tartjuk a kapcsolatot, még azt is túlélte a barátságunk, hogy négyen négyfelé indultunk el a világba, és sok tekintetben mind mások vagyunk. Viszont nem nehéz visszagondolnom az általános iskolai legjobb barátomra. Néha-néha láttam azóta, Facebookon ismerősöm, de ez lett abból a barátságból, aminek például a Mediátor sorozatot köszönhetem, annyi más mellett - ő volt például, aki könyvmollyá válásom első szakaszában a társam volt. Most pedig már csak egy régi ismerős. 
Az, hogy Toby és Ezra kapnak egy második esélyt a barátságuk felélesztésére, nagyon tetszett. És amikor ezek ketten együtt vannak, szinte elképzelni is nehéz, hogy egyáltalán külön voltak. Az isten is barátoknak szánta őket! Bizonyos szempontból könnyen visszatérnek a régi kerékvágásba, más szempontból pedig ez már nyilván lehetetlen. Furcsa ebben a kettősségben velük, de pont ettől lesz ez a barátság igazán érdekes. 

Persze az egyenletbe kell egy lány is, és Cassidy nem akármilyen lány. Rögtön az elejétől kezdve érezni, hogy neki is megvan a maga története, a maga titkai. Végig furdalta a kíváncsiság az oldalam, hogy mit titkol, de jó ideig nem számítottam arra, ami végül kisült a sztoriból - persze egy idő után rájöttem, és vártam az elkerülhetetlent. 

Merthogy Cassidy és Ezra cukik voltak együtt. No nem az szenvedéllyel teli, "úristen, ezeknek most rögtön együtt kell lenni, hát izzik a levegő" kapcsolat az övék, ennél sokkal hétköznapibb módon illenek egymáshoz. A kapcsolatuk éppúgy hétköznapi, mint az egész történetük. Vannak váratlan és tragikus fordulatok, mégis végig realisztikusak, komoly problémákkal. 

Viszont hiába az emlegetett tragédiák, nehézségek és titkok, azért végig jelen van a regényben valami felszabadultság is. Azzal, hogy Ezra mindent elveszített, picit talán fel is szabadult. Előtte a lehetőség, hogy kipróbáljon új dolgokat, felépítsen valami újat, immáron nem mások irányításával. Választhat, ő mit akar - már persze ha az nem a régi élete vissza. Ennek köszönhetően például vitakörös bulikon és titkos vetítéseken keresztül élhetjük át mindig a pillanatnyi boldogságot és felszabadultságot. 

Eközben pedig Ezra gyógyul. Megtanulja feldolgozni azt, ami vele történt. Szépen, lassan, de végig vele vagyunk a felépülésben. 

És még a szerelmi szálért is szorítunk, mert hát azért muszáj.

Viszont mondtam, hogy valamivel nem vagyok teljesen elégedett, és az a vége - nem csak a lezárás, vagy nem feltétlenül az, hanem az, ahogy egy ilyen lassú folyású történetnél a nagy fordulat után hirtelen, puff, és ennyi volt. Vége. És maradtak bennem kérdések, és bőven megértem azokat, akik csak egy szót kérdeztek az írónőtől a FAQ-jában: Miért? 
Nem rossz a befejezés, félre ne értsetek, bizonyos szempontból még meg is értem, miért ez lett a vége, de ettől még nem leszek elégedettebb. 

Összességében azonban jó volt, élveztem Ezra felépülésének történetét, a kapcsolatokat, a felszabadultság és az elveszített dolgok gyászolásának furcsa elegyét. És valószínűleg soha többet nem merek már hullámvasútra ülni, még jó, hogy a kötelező bakancslistás tételt már letudtam. 

AJÁNLOM


Blogturné extra - 6 érdekesség a könyvről


1. A regény Amerikában és Nagy-Britanniában más címmel jelent meg. Az előbbi változat címe The Beginning of Everything (Minden kezdete), az utóbbié Severed Heads, Broken Hearts (Levágott fejek, törött szívek)

2. A történet kezdőlöketét egy esemény adta meg az írónő életéből. Az egyik barátjával valami szörnyűség történt egy tavasszal, a barátságuk pedig soha nem heverte ki a tragédiát. 

3. Az egyik oka, hogy az írónő úgy döntött, fiú szemszögből meséli el a történetet az, hogy szerette volna magát kicsit eltávolítani tőle. 

4. Robyn sokkal inkább Ezrára hasonlít, mint Cassidyre - valójában Ezra sok belső monológja az írónő sajátja. 

5. Eastwood egy Irvine nevű város kitalált verziója - az írónő tinédzser korában hat évig itt élt a családjával. 

6. Az írónő egyik barátja, amikor írt egy novellát a kreatív írás órájára, nehezményezte, hogy a szereplőjét Ezrának hívják, ugyanis az ő unokatestvérének is ez volt a neve. Robyn kért egy listát, mégis miről nem írhat még, és kapott is, amit ő nevetségesnek talált. Akkor megfogadta, hogy a következő regényének a főszereplőjét Ezrának hívják majd.

Nyereményjáték


Ezra gyerekkori legjobb barátjának életében egy csúnya baleset hozza el a törést - volt a hullámvasút előtt, és a hullámvasút után.
A játékunkban most egy kissé félelmetes irányt veszünk: minden idők legbrutálisabb hullámvasút-baleseteiről olvashattok rövid leírást, mellé egy képet is kaptok a kérdéses vasútról. A Ti feladatotok pedig az, kitaláljátok, hol történt a baleset. (Elfogadjuk a park nevét és a várost is.)
Tanulság: vigyázz, mire szállsz fel!
Figyelem! A nyertes jelentkezését az értesítéstől számított 72 órán belül várjuk! A kiadó csak Magyarország területére postáz.



2007-ben a hullámvasút egy napon kisiklott, majd a levegőben repült, míg földet nem ért. A baleset következtében egy főiskolás diák életét veszítette, 19 másik pedig megsérült. A nyomozás kiderítette, hogy a balesetet a rossz minőségű tengelyek okozták. A park bezárt, majd később újra megnyitott - hullámvasútjaik tengelyei pedig ezúttal még gyengébb minőséggel várták az utasokat.


a Rafflecopter giveaway
 

A turné menetrendje


10/29 CBooks
10/30 Dreamworld
10/31 Deszy könyvajánlója

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett ez a bejegyzés! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm! :) Örülök, hogy tetszett! :)

      Törlés
  2. Egy apró megjegyzés a játék leírásához: a balesetet az okozta, hogy 15 éve cseréltek utoljára tengelyeket a hullámvasúton, szóval már nem gyengén elavultak voltak (ha 2007-ben történt a tragédia, nem zárhattak be 15 évre, hogy most újra kinyissanak, mivel még nem is telt el annyi idő :) A 15 év erre vonatkozott.)

    VálaszTörlés