Breaking News

Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón {Nyereményjáték}


Még mindig imádom!

Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón

A blogturnéról



A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Jennifer A. Nielsen: Az Árnytrón című regénye, a Hatalom trilógia befejező része. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Jaron utolsó nagy kalandját, melyben nem kisebb a tét, mint maga az élet. Jaroné, szeretteié, és a népéé.

2015. október 26-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kapcsolódó bejegyzések:




Eredeti cím: The Shadow Throne
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám:
Fordító: Szujer Orsolya
ISBN: 9789633993347
Sorozat: Hatalom trilógia 3.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,20)
Megrendelési link
A háború elérte Carthyát. Az ország minden ajtaján és ablakán bekopogtat. És mikor Jaron megtudja, hogy Vargan király, Avenia uralkodója, elrabolta Imogent, hogy térdre kényszerítse Carthyát, az ifjú király tisztában van vele, hogy az ő feladata, hogy vakmerő mentőakcióba fogjon. Ám minden, ami rosszul sülhet el, az úgy is történik.
Barátai szétszóródtak Carthyában és a környező országokban. Utolsó, kétségbeesett próbálkozásként, hogy megóvja országát a pusztító erejű veszteségtől, Jaron elindul talán utolsó útjára, hogy megmentsen mindent és mindenkit, akit csak szeret. Ám még pengeéles esze sem elég ahhoz, hogy megmeneküljön a hatalmas veszély elől, ami őt és országát fenyegeti. Vajon útközben elveszti azt, ami a legfontosabb? És a végén vajon ki fog Carthya trónján ülni?

Az első mondat:


"Életem folyamán már nem kevés küzdelemben volt részem – néha ököllel harcoltam, néha tőrrel, esetenként karddal."

Véleményem


Úgy érzem, ez a sorozat méltatlanul kevéssé népszerű. Tudom, hogy vannak olvasni, és hogy sokan szeretik, de úgy érzem, sokkal több emberhez is eljuthatna. YA regényekkel kapcsolatban gyakran panaszkodnak arra, hogy túlságosan is középpontban van a szerelmi szál, kiszámítható a történet, a főszereplők pedig túlságosan is bénák és szerethetetlenek.

Na, ezek közül egyik sem igaz erre a sorozatra: a főszereplőnk nem egy bénácska lány meg a menő rosszfiú, hanem egy elképesztően jó stratéga srác egy középkorias világban, a középpontban pedig az ő kalandjai, valamint a világ országai közötti konfliktusok és a belső politikai viszályok állnak. Nem mondom, hogy abszolút nincs szerelmi szál, de abszolút nem olyan hangsúlyos, mint az YA könyveknél lenni szokott. A történet abszolút nem kiszámítható, pedig az első résznél meggyőződésem volt, hogy mindent tudok, annyira adta magát a hasonlóság a Koldus és Királyfi sztorival. Kiderült azonban, hogy tévedtem, és azóta Jennifer A. Nielsen folyamatosan játszadozik velem: eléri, hogy azt higgyem, tudom,  mi vár rám, csak hogy kiderüljön, nem így van. Folyamatosan meglepetéseket okoz, állandóan van miért izgulni.

Szerencsére ez ennél a résznél sem volt másként, pedig sokat vártam tőle a trilógia lezárásaként. Nem mondom, hogy ez lett a három közül a kedvenc kötetem, de rettenetesen élveztem.

Az első két részben sikerült a háborút elodázni, most viszont elérte Jaron országát. Így a fiatal srácnak már nem pusztán újdonsült királyként kell megállnia a helyén, hanem egy lehetetlen helyzetből kellene megmentenie országát. Ehhez pedig minden eddiginél jobban szüksége van az agyára. Pontosan ezt szerettem eddig is legjobban Jaronban: a ravaszságát. Abszurdnak tűnik, hogy egy ilyen fiatal fiú vezessen egy háborút, és az emberek szó nélkül kövessék, de ha belegondol az ember, annyira nem is abszurd. Nagy Sándor neve például többször is eszembe jutott. Jaronnak tehát rendkívül jó stratégának kell lennie. Minden szám ellenük van, ha az előzetes jóslatok beválnának, semmi esélyük sem lenne a győzelemre. Viszont be lehet vetni jó stratégiákat, cseleket - ez lehet a siker kulcsa, és még ez sem garancia.
Jaron hozza a szokásos formáját. Viszont kifejezetten tetszett, hogy az eddigi részekkel ellentétben, ahol nagyrészt csak a saját bőrét kockáztatta, vagy maximum még egy-két emberét, itt ténylegesen is sok életért volt felelős. Nem csak abban az értelemben, hogy egy ország súlya nyomja a vállát, hanem abban az értelemben is, hogy ténylegesen a csatamezőre kell lépnie, és akár egész századokat kivezényelni.
Eddig mindig csupán Jaronon múlott - most már sokkal több emberért felel ténylegesen is.

Az is nagyon tetszett, hogy sokan mások is fontossá váltak a történetben. Néha még így is éreztem, hogy Jaron egy háború közepén túlságosan is egyszemélyes hős, de összességében mások is fontossá váltak: Roden, Amarinda, Thomas... Tetszett, hogy a mellékszereplők sorsa elkezdett kibontakozni sőt, érzelmileg talán sokkal jobban ki is bontakoztak ebben a kötetben, mint maga Jaron. Lehetett nekik szurkolni, aggódni értük - megmozgatták az embert. Igazán kibontakoznak végre, bizonyos szempontból sokkal nagyobb utat is járnak be, mint a főszereplőnk. Szép karakterfejlődéseket kapunk, amiért nagyon hálás voltam. Valójában szívesen olvastam volna róluk még többet, még részletesebben, mind a hármuk sztorija megállná a helyét legalább novellák szintjén, ha az írónő szeretne kicsit az ő szemszögükből is írni. (De szép is lenne! Bár nem sok esélyt látok rá.)

Jaron érzelmi szinten sokszor vegetál, sokkal inkább a kötelességei kerülnek előtérbe, főleg egy bizonyos esemény után. Ezt természetesen nem fogom lelőni, mindenesetre annyit mondhatok: egyáltalán nem voltam felkészülve arra, ami történt, konkrétan sokkolt. Innentől kezdve pedig a remény és lemondás érzése között ugráltam végig ezzel kapcsolatban.



Rengeteg dolog történik ebben a kötetben: kisebb és nagyobb csaták, álruhás küldetések, halálok, cselszövések, árulások, szerelmi szálak, van itt minden, de tényleg. Nem szoktam rágni a körmöm, ezért túlzás lenni azt állítani, hogy most megtörtént, de határozottan végig feszültségben tartott a történet - jó értelemben. 

Jaron agya pedig szolgáltatta a szokásosat, a nagy csavaron kívül a humort is. Felkerült a kedvenc pasi szereplőim listájára is, ami azért is nagy szó, mert rá aztán végképp nem lehet az álompasi jelzőt rásütni. Ő tisztán a tetteivel és az eszével érte el, hogy ennyire megkedveljem, le a kalappal előtte. 

És ha a rengeteg akció, a karakterfejlődések, a csavarok, az érzelmileg megmozgató nagy tragédiák önmagukban nem szolgálnának elég okként, hogy szeressem ezt a könyvet, akkor még ráadásul gyönyörű keretet is kapunk, szépen összefűzi az írónő a régebbi szereplők történetét is a mostanival. Jaron egyik kalandja sem volt ok nélküli. 

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra


A nemzetközi piacon két a miénktől eltérő borítót is találni: a másik angol nyelvű kiadásét, illentve a hollandok borítóját. Íme:




Nyereményjáték


A háború elérte Carthyát. Az ország minden ajtaján és ablakán bekopogtat. Ami viszont ennél is nagyobb baj: Jaronnak nincs elég katonája ahhoz, hogy minden támadást visszaverjen. Ám, ha valaki képes kimászni az esélytelenség gödréből, az Jaron.
Az ifjú királynak minden ravaszságára szüksége van ahhoz, hogy megfordítsa a háború végkimenetelét, megmentse szeretteit, népét, és önmagát.

A történelem elmúlt évezredeinek során számos alkalommal előfordult, hogy az esélytelennek vélt fél került ki győztesként egy-egy ütközetből, hisz az ész, a taktika, a kitartás, valamint a hazaszeretet olykor képes legyűrni az acélt.
Mostani játékunk során tehát olyan csatákat, háborúkat kell kitalálnotok, ahol a szív, a ravaszság, a taktika volt nyerő, avagy a létszámbeli különbség ellenére az esélytelenebb fél került ki győztesként.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A mai feladvány:

A ravaszság és a taktika háborúja:
- Egy nő elrablása robbantotta ki.
- A 10 évig tartó háború végére egy négylábú jószág tette a pontot.
- A majdani győztes csapat először elvonult az ostromoltak területéről, hátrahagyva valamiféle ajándékot… és néhány tucatnyi katonát, akik belülről kezdték meg fondorlatos támadásukat.
- Innen ered a mondás: „félek a **********, még ha ajándékot hoznak is”


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje



10.26 - Deszy könyvajánlója
10.28 - Dreamworld
10.30 - Always Love a Wild Book

Nincsenek megjegyzések