Breaking News

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó {Nyereményjáték}

Hű, de mérges voltam!

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

A blogturnéról




Finch és Violet életük egy különösen nyomasztó szakaszában találkoznak, rendkívül furcsa körülmények között.
November 3-a és 10-e között, 8 állomásos turnénkban ezeket a körülményeket ismerhetitek meg kicsit a Blogturné Klubbal, persze anélkül, hogy túl sokat spoilereznénk.
Ha pedig ügyesen vadásztok Finch egy kedvenc témájában, akkor még meg is nyerhetitek a könyvet.



Eredeti cím: All the Bright Places
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 432
Fordító: Kocsis Anikó
ISBN: 9789632616568
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment 
Moly link
Goodreads link (4,21)
Megrendelési link
Megejtően szép kamasz szerelem három hónapja ez a sodró lendületű és megrázó történet, de még ennél is több: élet, halál, betegség, előítéletek és megbélyegzés, önfeláldozó igyekezet, gyász és a tragédiából való katartikus feltámadás körül forog Theo és Violet love storyja. A két végzős középiskolás fiatal öngyilkosságra készülve ismerkedik meg az iskola óratornyának keskeny párkányán állva. Ki menti meg a másik életét? Ki a felelős a másikért? Ki és mit tehet (tehetne) a leselkedő végzet ellen? Bepillanthatunk egy szeretnivaló fiú gondolat- és érzésvilágába, gyermekkori traumáiba, amelyek elkerülhetetlenül sodorják őt a kezdettől fogva sejthető végzet felé. A paradox módon felemelő vég mégis meglepetést tartogat az olvasónak, és egyhamar nem feledjük, ahogy Theót sem, aki rövid, üstökösszerű létével új életre serkenti szerelmét, Violetet.

Az első mondat:


"A mai nap jó a halálra?"

Véleményem


Na jó, ha egy szóban kellene összefoglalnom, hogy mit éreztem a könyv olvasása után, akkor az a düh lenne. 

Nagyon-nagyon régóta szemeztem ezzel a regénnyel angolul, és amikor megtudtam, hogy érkezik a Maximnál, elképesztően boldog voltam, és tudtam, hogy nekem ezt a könyvet olvasnom kell. Mindegy, milyen magyar címmel, milyen borítóval (bár nagyon örülök, hogy nagyjából maradt az eredeti), de olvasni kell. 

Az alapsztori félelmetesen ötletes. Adott nekünk Finch, aki szinte szerelmes az öngyilkosság gondolatába. De még azt is nagyon érdekesen, nem úgy, ahogy ezt képzelném. Soha nem tudni, hogy akkor ő most komolyan öngyilkos akar-e lenni, vagy egyszerűen csak valamilyen beteges módon foglalkoztatja a téma. Utánajár híres öngyilkosságoknak, és bármilyen beteg, én ezt kifejezetten élveztem a könyvben. Nagyon érdekes választás hobbinak, nyilván elég morbid, de némelyik öngyilkosos sztori kifejezetten megmosolyogtató volt úgy, ahogyan Finch tálalta. 


Sajnos a kép forrását nem találtam, de muszáj volt megosztanom, annyira jó,
és annyira passzol

Finch egyébként önmagában is egy végtelenül szimpatikus szereplő. Érezhetően nem olyan, mint amit átlagosnak tartunk, sem az életben, sem a YA sztorikban. Furcsa dolgai vannak, néha nagyon könnyen ismerkedik, máskor mintha mindenhonnan kilógna. Rendkívül értelmes, de furcsa. Néha gondolhatnánk, hogy egy egyszerű tinédzser, aki az útját keresi - erre utalhat például, hogy folyamatosan változtatja a stílusát, soha nem lehet tudni, hogy épp milyen Finch jön szembe veled. Viszont az is rögtön egyértelmű, hogy ez nála nem sima tinidili, hanem valamiféle útkeresés, sokkal mélyebb, mint amire csak legyintenénk, hogy á, keresi a stílusát. 

Finch nincs jól, ez a könyv elejétől egyértelmű. Finch beteg. Nem tudjuk, mi baja, nem tudjuk, gyógyítható-e, nem tudjuk, van-e megoldás. De Finchnél hullámokban támad a betegség, és egyszercsak letaglózza. Kifejezetten félelmetes az is, amikor az epizódjairól mesél, de az éber állapota talán még ennél is rosszabb. Konkrétan féltem, amikor folyamatosan azt láttam, hogy Finch még mindig nem alszik. 

A másik oldalról pedig ott van Violet, aki elveszítette a nővérét. Képzeljetek el egy testvérpárt, akik mintha össze lettek volna nőve. Violet és a nővére egyrészt tökéletesen kiegészítették egymást, másrészt Violet számára a nővére volt a követendő példa. Az állandó tanácsadó, az úmutató. Így most nem csak a testvérét veszítette el, hanem az utat is, amin együtt jártak. 
Violet író - de nem tud egyedül írni, mindig a nővérével együtt dolgoztak. Az ő története egyrészt ennek a gyásznak a feldolgozása, másrészt a saját útjának a megtalálása. Ez nagyon nem egyszerű, de imádom, hogy milyen nagy utat jár be a regényben. Minden egyes kis lépését a helyes irányba mosolyogva vettem tudomásul. 

És ha már mosoly, Violet és Finch együtt félelmetesen jól működtek! Külön-külön is furcsák, Finch egy fokkal jobban, együtt azonban mintha a furcsaságaik szépen kiegészítenék egymást. Violet kicsit enyhíti Finch furcsaságait, Finch pedig megmutatja Violetnek, hogyan éljen, hogy merje megragadni a pillanatot. Kirángatja a burkából, ami nagyon nagy dolog. És ezt a folyamatot követni a regényben kiváltság az olvasó számára. Aranyosak, fájdalmasak, elgondolkodtatóak, sokszor félelmetes helyzetekkel néznek szembe, máskor pedig ragyogó pillanatokat élnek át együtt - hála egy közös földrajz projektnek. 

Az apróságok is szuperül ki vannak dolgozva - Finch stílusváltásai, Violet magazinos sztorijai és a közös történetének villanásai a nővérével, az öngyilkos mesék, a helyek, amiket a főszereplők együtt bejárnak...

Ezen a ponton kérdezhetitek, hogy ha mindent ennyire imádtam - a főszereplőket külön-külön és együtt is, az ötleteket, az utat, amit bejárnak -, akkor mégis mi a fenéért voltam dühös? Nem fogok spoilerezni, de ez most nehéz. Mindenesetre a sztori végén kicsit olyan falhoz vágós érzésem volt. Imádtam, imádtam, és aztán... Mosolyogtam és zokogtam egyszerre, és hirtelen a világ egyszerre volt lesújtó és ragyogó, de az a düh... Nagyon hosszan tudnék írni pusztán arról az érzésről, de nem bírnám elkerülni a spoilereket, úgyhogy nem teszem. De fájt és dühös voltam, és közben mégsem tudtam hibáztatni senkit, még az írónőt sem. És eközben végig ott volt a szépség és a remény is, és ez furcsán dühös-keserédes hangulatban hagyott - így hosszú távon is. 

Összességében elgondolkodtató és magával ragadó utazás volt, egyszerre édes és fájdalmas, mint maga az élet is. 

NAGYON AJÁNLOM



Amit még mindenképp megteszek!


Mi is jártunk az egyik ragyogó helyen, ahol Theo és Violet! Kigondoltuk, mit írnánk mi a falra, mi az, amit még mindenképp megteszünk az életünkben!

Az enyémre ez került:

"Látni a Sarki fényt"


A te elhatározás-tábládon mi lenne? 


Blogturné extra - Finch playlistje


Az írónő összeállította a szereplők zenelistáját is, én most Finchét hoztam el nektek, azokkal a dalokkal, amelyek "megváltoztatják a világot":




Nyereményjáték


Az öngyilkosság központi szerepet játszik a történetben - Theo számára szinte hobbi, hogy öngyilkosságoknak néz utána.
Most mi is ezt kérjük tőletek. Minden egyes állomáson egy híres irodalmár öngyilkosságáról vagy öngyilkossági kísérletéről találsz egy kis leírást. A feladatot innentől kezdve nem nehéz kitalálni: írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába az irodalmárok nevét!
A helyes megfejtők között 3 példány sorsolunk ki a regényből.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít. A nyerteseket e-mailben és a Facebook oldalunkon is értesítjük, ha innentől kezdve 72 órán belül nem jelentkezik, új nyertest sorsolunk.

A híres író osztrigakalóz és aranyásó is volt, folyamatos depresszió gyötörte. Gyakran ivott többet a kelleténél, és fontolgatta az öngyilkosságot is. Végül morfium-túladagolásba halt bele, de azóta sem tudja senki, hogy véletlen baleset vagy öngyilkosság volt-e.


  a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11/10 Dreamworld

7 megjegyzés:

  1. Én annyira szerettem ezt a könyvet! Egyébként, nem tudom, az mennyire derült ki a magyar fordításból, de Finch hangulatváltozásai annak köszönhetőek, hogy bipoláris zavarban szenved, emiatt hobbija úgymond a halál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vége felé kiderül, hogy az a baja (bár sejthető), de direkt nem akartam beleírni az értékelésbe. :)
      Mindenesetre nekem is tetszett, de ettől még haragszom. :D

      Törlés
    2. Hopp! Hát én csak annyiból nem gondoltam spoilernek, mert az ajánlásban is beleírta valahol talán Jennifer.

      Törlés
    3. Akkor csak én vagyok túl titkolózó :D

      Törlés
  2. Ez ismét egy szuper értékelés, köszönöm :-)
    Csak megerősítettél abban, milyen jó, hogy előrendeltem ezt a könyvet.
    Viszont nagyon bánom, hogy beleolvastam a kommentekbe, mert eddig nem olvastam sehol a pontos betegséget...
    Na, nem baj. Azért még nagyon várom.
    ilder

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, örülök, hogy tetszett! :)
      Remélem, a könyv is elnyeri a tetszésed.
      Ami a kommentet illeti... Ha olvastál már a bipoláris zavarról, akkor igazából kitalálható a tünetekből már a regény elején is, még ha szó szerint csak később is hangzik el.
      És ez tulajdonképpen a regény élvezeti értékéből szerintem nem vesz el. :)

      Deszy

      Törlés
  3. Szia Deszy!

    nem találom a 6. állomás oldalán a nyereményjátékot. Belinkelnéd nekem légyszi!

    köszi szépen :)
    Dorka

    VálaszTörlés