Breaking News

Amerikai szó a muglira és minden más, amit a Legendás állatok filmről tudnod kell

Sziasztok!

A napokban tele az internet a legújabb Harry Potter filmmel, a Legendás állatok és megfigyelésükkel. Sokak számára csak most, hogy az első képek megérkeztek, tudatosult, hogy lesz egyáltalán ilyen is. 
Úgyhogy arra gondoltam, egy bejegyzésben összeszedem a legfontosabb dolgokat, amiket eddig az új történetről tudunk. 

De még mielőtt jönnének a tények, Rowling egy újabb hírt osztott meg velünk:

Az amerikaiak nem a mugli szót használják! 

Aki tanult már angolul, az tudja, hogy rengeteg olyan kifejezés van, amit az angolban vagy az amerikaiban használnak csak, vagy esetleg ugyanaz a szó mást jelent Amerikában és Nagy-Britanniában. (Híres pl. a rubber, ami radírt vagy óvszert jelent, amiből kifejezetten vicces félreértések szoktak lenni a cserediákok esetében.) 

Szóval nem meglepő, hogy a varázstalan emberekre is különböző kifejezés él az amerikaiak körében! 
Náluk a muglikra a "No-Maj" kifejezést használják - amit nó medzsnek (tudom, csúnya így magyarosan átírva) kell ejteni. Ez nyilván a no magic rövidítése. 

De akkor nézzük a többi tényt! 

A Legendás állatok és megfigyelésük adaptációja? 


Göthe Salmander (az eredetiben Newt Scamander) neve az eredeti sorozatból is ismerős lehet, ő a szerzője a roxforti tankönyvnek, a Legendás állatok és megfigyelésüknek. Ez utóbbi valóban meg is jelent könyvként, ebből készül most a film. Viszont fontos! Maga a könyv inkább egy kisebb lexikon, így tehát szigorúan véve nem adaptáció lesz a film, nem konkrétan a könyv az alapja, hanem a szerzője életét dolgozza majd fel - egészen konkrétan a New York-i kalandjait a 20-as évekből.

Mit tudunk Göthéről?


Goethius (Göthe) Artemis Fido Salmander 1897-ben született. Már egészen korán elkezdték érdekelni a mágikus lények, köszönhetően az édesanyjának, aki hippogriffeket tenyésztett. (Akik esetleg a filmeket látták csak, és nem emlékeznek annyira: az Azkabani fogolyban Csikócsőr hippogriff.) Hét évesen már rendszeresen horklumpokat boncolt a szobájában.

Göthe már New Yorkban

Göthe is a Roxfortba járt, 1908 és 1915 között, Hugrabugos volt. Itt is végzett, ezután a Mágiaügyi Minisztériumban kezdett dolgozni, a Varázslény-felügyeleti Főosztályon. Két évet töltött el a Házimanók Áttelepítése Részlegen, amit rendkívül unalmasnak és lélekölőnek talált. Ezután átkerült a Bestia tagozatra, ahol jó hasznát vehette kiterjedt tudásának a mágikus lényekről.  Gyorsan menetelt előre, többször előléptették, és számos nagy jelentőségű tett fűződik a nevéhez.

1918-ban Augustus Worme, az Obscurus Books nevű varázsvilágbéli könyvkiadó vezetőjének megbízására kezdte el írni a Legendás állatok és megfigyelésük könyvet. A Minisztériumnál nem keresett túl sokat, és rögtön kapva kapott a lehetőségen, hogy a nyarakat világ körüli utakkal töltheti. Többszáz országban járt a lények tanulmányozásának céljából, mind az öt kontinensen. 1920 körül, amikor nagyjából 23 éves volt, New Yorkba utazott, valószínűleg a kutatásaival kapcsolatosan. (Erről szól majd a film, szóval valószínűleg abból tudunk majd meg többet.)

A Legendás lények és megfigyelésük 1927-ben jelent meg, óriási sikert aratott. Az 1990-es évek közepére - addigra már roxforti tankönyv is volt - az 52. kiadását élte meg. 



Göthe ezenkívül valamikor írt legalább még egy könyvet A Children's Anthology of Monsters (Gyerekek szörnyes antológiája) címmel, a fiatalabb korosztálynak. 

A Mágiaügyi Minisztériumba is visszatért. Szinte kizárólag Salmander érdeme a Vérfarkasnyilvántartó 1947-es megalapítása, ő maga pedig a kísérleti keresztezést tiltó törvényre a legbüszkébb. Az 1965-ben hatályba lépett jogszabálynak köszönhető, hogy sikerült gátat vetni az új, szelídíthetetlen szörnyetegfajták kitenyésztésének Nagy-Britanniában. A Sárkányügyi Kutató és Ellenőrző Központ munkatársaként sárkányokat vizsgáló expedíciókban is részt vett szerte a világon, ez érzékelhető a könyvéből is, hiszen a sárkányokról elég részletes információkat találni benne.

1979-ben a Merlin-díj ezüstfokozatával tüntették ki, és saját csokibéka kártyát is kapott.

A filmek szerint Göthe roxforti igazgató is volt, hiszen láthatjuk a nevét az igazgatói irodában - ám ezt Rowling nem erősítette meg, és mivel a filmben eszerint halott, a Pottermore oldal szerint pedig még életben van, így ez nem tekinthető biztos információnak. Az viszont biztos, hogy az 1993-94-es roxforti tanévben valamilyen okból a Roxfortban járt, egyes feltételezések szerint a Legendás lények muglik számára történő kiadásáról tárgyalt.

Ami viszont biztos, a családi életéről szóló néhány információ. Göthe felesége Porpentina, akit New York-i útja során ismert meg. Legalább egy fiuk született, hiszen Rolf Salmander, Göthe unokája még viseli nagyapja nevét. Rolf lesz a férje a Harry Potter könyvekből és filmekből ismert Luna Lovegoodnak, és így Göthének legalább két dédunokája is van, az ikrek, Lorcan és Lysander. A nyugalmazott tudós Dorsetben él feleségével és három apró kneazle kedvencével: Hopszival, Morcival és Torkossal.


A film főbb szereplői


Göthéről már nem szólnék pluszban, még csak annyit, hogy a filmben Eddie Redmayne alakítja majd. 


Porpentina Goldstein (Katherine Waterston)

Göthe szerelme és későbbi felesége, a leírások alapján gyakorlatias, higgadt, két lábbal a földön álló típus.

Queenie Goldstein (Alison Sudol)

Porpentina húga, "bombázó"

Jacob Kowalski (Dan Fogler)

Egy varázstalan, akivel Göthe összebarátkozik New York-i kalandja során, brooklyni akcentusa van

Porpentine (Tina), Göthe, Queenie és Jacob

Credence (Ezra Miller)

Egy varázsló, akivel Göthe összetalálkozik New Yorkban - vele kapcsolatban azt emlegették, hogy Göthe versenytársa, de ez nem megerősített információ

Modesty (Faith Wood-Blagrove)

Egy furcsa fiatal lány, aki képes mélyen belelátni az emberek lelkébe (bármit jelentsen is ez)

Graves (Colin Farrell)

Egy varázsló, akivel Göthe New Yorkban találkozik

Chastity (Jenn Murray)

Állítólag Göthe riválisa, szintén nem megerősített információ

További szereplők: 

Mary Lou (Samantha Morton)
Nevet még nem tudunk (Jon Voight)
Nevet még nem tudunk (Gemma Chan)
Nevet még nem tudunk (Carmen Ejogo)
Egy kobold (Ron Perlman)
Mildred (Sinéad Matthews)
Bankos (Benjamin Martin)
Bankos (Karl Farrer)
MACUSA bankos (Paul Munday)
M. Young hadnagy (Matthew Roberts)
Pentagram-International munkás (Andy Mihalache)
Van több kivégző is

Apróságok, amiket még tudni lehet (spoileres lehet):  


  • A jelenlegi tervek szerint a Legendás állatok és megfigyelésük filmtrilógia lesz, az első film premierje 2016. november 18.
  • A forgatókönyvíró maga Rowling, a rendező David Yates (aki a HP filmeket rendezte az ötödiktől egészen a végéig), a producerek között pedig ott van a HP összes filmjének producere, David Heyman is, valamint az összes HP film forgatókönyvírója, Steve Kloves. A kosztümökért a háromszoros Oscar-díjas Colleen Atwood a felelős.
  • Rowling 2014. október 6-án egy kis rejtvényt osztott meg, amiből a film szinopszisának első sorát lehetett megfejteni: "Göthe Salmander csak néhány órát szándékozott New Yorkban tölteni." 
  • Göthe már a film előttről ismer varázslókat, akik New Yorkban tanultak egy iskolában
  • Liverpoolban forgatnak - ezenkívül csak stúdiójelenetek lesznek
  • Megismerjük a Mágiaügyi Minisztérium amerikai megfelelőjét: Magical Congress of the United States of America (MACUSA), ami a Woolworth Buildingben van
  • Létezik MACUSA Bank - legalábbis a szereplőgárdában az egyik bankos leírása: MACUSA banker
  • Helyszíni beszámolók alapján (spoileres lehet): Lesz valamilyen boszorkányellenes tüntetés (a forgatásán a tömeg azt skandálta: Második Salemet akarunk!, és voltak olyan táblák, hogy "Ne legyen boszorkányság Amerikában" és "A boszorkányok köztünk járnak", volt egy visszatérő rövidítés is, NSPS - az egyik szó valószínűleg Salem, lehetséges, hogy valamilyen választás zajlik, és lehet az egyik párt? 
Mindez videón:


  • A sztori télen játszódik (a ruhák alapján, illetve havas lépcsősor stb.)
  • Colin Farrell karaktere földig érő, fekete kabátot visel
  • Volt egy jelenet, amiben sok gyerek szerepelt
  • A filmben szerepel egy magyar színész is: Attila G. Kerekes - New York-i polgár
  • Még több kép a filmből és hivatalos cím ITT 

1 megjegyzés:

  1. Hűha, már nagyon várom ezt a filmet, DE, hogy 2016 novemberéig várjak.... nem tudom, hogy fogom kibírni. :)
    Az érdekes lesz, hogy a történet nem a jó öreg Angliában fog játszódni, de szuper lesz az amerikai varázs világot megismerni.
    Nagyon jó volt ovasni ezt a részletes bejegyzést. :)
    zsófi

    VálaszTörlés