Breaking News

Brynjulf Jung Tjønn: A világ legszebb mosolya {Nyereményjáték}

Fájdalmasan őszinte

Brynjulf Jung Tjønn: A világ legszebb mosolya

A blogturnéról




Brynjulf Jung Tjønn felemelően fájdalmas könyve egy nyár történetét meséli el, egy fiúról, aki megtapasztalja, hogy milyen közel kerülni egy lányhoz, és milyen feldolgozni egy közeli hozzátartó betegségét. Kövesd velünk 5 blogon keresztül Henrik történetét, ami őszinte lenyomata annak a világnak, ahol a szerelem édes és kamaszos pillanatai mellett az elmúlás és a halál is megérinti az olvasók szívét. 

Tarts velünk A világ legszebb mosolya turnén és ismerd meg a legújabb Magasfeszültség könyvet. A könyv témája miatt, most nincsenek játékos feladatok, de a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyike így is a tiéd lehet, ha felismered a norvég szerzőket.

Eredeti cím: Så vakker du er
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 132
Fordító: Pterikovics Edit
ISBN: 9786155450532
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Megrendelési link
Meghatóan szomorú szerelmes történet a Magasfeszültség! sorozatban.
A világ legszebb mosolya az egy nyár alatt fiatalemberré érő fiúról, Henrikről szól, miközben egy másik fiatalember, Simon lassan elsorvad mellette. A világ legszebb mosolya Kjersti mosolya. És Henrik csak arra vágyik, hogy megcsókolhassa a lányt…Henrik akkor válik felnőtté, mikor a szerelem és a halál egy pillanatra összeér.

Az első mondat:


"A sárga fogaira emlékszem leginkább."

Véleményem


A Magasfeszültség könyvekben eddig még soha nem csalódtam, így teljes nyugalommal jelentkeztem erre a könyvre is. Még jó, hogy szívesen olvasnám! Aztán elmentem a könyvért, és az első meglepetés akkor ért, amikor rájöttem, milyen vékony a kötet. Aztán belelapoztam, és láttam, hogy nem is hosszú, tömött sorokban íródott a könyv. Olvasni kezdtem, kíváncsi lettem. Aztán olvastam a metrón, séta közben, és mire hazaértem, már rég be is fejeztem. 

Hogy mennyi minden beleférhet néhány oldalba!

Amikor azon gondolkoztam, mit kellene írnom erről a könyvről, folyamatosan ugyanaz ugrott be: fájdalmasan őszinte. 

Beteg emberekről sokszor olvasni ifjúsági regényekben, és hol jobban, hol kevésbé, de az igazán fájdalmas részeket jellemző módon elkendőzik. Ráadásul az esetek többségében inkább arról lehet olvasni, milyen betegnek lenni, nem pedig arról, hogy milyen végignézni, ha valaki, akit szeretsz, szépen, lassan elsorvad, és te nem tehetsz semmit. Annyit mondhatok: kegyetlen. Amikor szépen lassan elvesznek dolgok, amiket szerettél abban, aki beteg, és csak halvány árnyéka marad önmagának. Amikor látod a fájdalmat, de akárhogy küzdesz, nem tudsz segíteni. Közben pedig te magad is szépen lassan elveszítesz valamit és valakit egyszerre. Egyrészt a remény fogy benned, másrészt mardos belül a tudat, hogy vége lesz. Elveszíted őt, és már csak napjaitok, óráitok maradtak, fogy az idő, megállíthatatlanul. 

Na, egyrészt erről az érzésről szól A világ legszebb mosolya, ráadásul egy fiatal fiú, Henrik szemszögéből, akinek ezt nagyon korán meg kell tapasztalnia az életben. Simon, a nagybátyja, aki egyszerre a nem létező bátyja és életének apafigurája volt, a mindig vidám, életerős, felszabadult Simon élete szépen, lassan elfolyik... 

Szóval ezt végigkövetni egyrészt nagyon fájdalmas és szomorú, Henrikkel együtt mi is elveszítünk valakit, akivel ott a sok szép közös emlék.

Másrészt viszont Henrik ettől nem szűnik meg fiatal fiúnak lenni, és néha egyszerűen csak menekülni akar, ha csak percekre, órákra is, de elfelejteni, hogy Simon épp haldoklik. És a felejtés középpontjában egy lány van, egy szerelem, ami megmutatja, hogy mindennek ellenére az életnek van szép oldala is. Amiben Henrik csak egy fiatal fiú, aki keresi az útját, önmagát és az első szerelem mindenféle nehézségeivel szembe kell néznie: bizonytalanság, tapasztalatlanság, tele van kérdésekkel. Egyszerűen csak... cuki. 

Nem kell itt epikus románcokra számítani, ez nem az a történet. A világ legszebb mosolya olyan, mint az élet, így nem magasztos, nem epikus, egyszerűen csak életszagú - a szerelmi szálban is, a betegségben is. Végtelenül őszinte itt is, ott is. Nem próbálja meg elkendőzni azt, ami undorító és fáj és legszívesebben elfordulnál, hátha akkor meg sem történik. Nincsenek nagy szavak, nincs szépítés. És még a pillanatnyi remény sem tökéletes, mert nem kell annak lennie. 


AJÁNLOM


Nyereményjáték


Brynjulf Jung Tjønn norvég felmenőkkel rendelkező író, így a mostani Rafflecopter dobozban a blogokon felbukkanó norvég írók nevét keressük. Mindegyikhez adunk egy kis segítséget (egy kép, esetleg néhány információ morzsa), a te feladatod az lesz, hogy beírd az író nevét a játék dobozához.

Norvégiától távol nőtt fel, de szülei minden ízében norvégnak nevelték. Nevét egy híres norvég felfedezőről kapta, otthon norvégul beszéltek, norvég templomban keresztelték, nyarait pedig norvég rokonoknál töltötte. Akkor még senki sem sejthette, hogy a kisfiúnak milyen a fantáziája, és bármiből képes olyasmit megálmodni, amit a mai napig imád minden gyerek. Megihlette például a Cadbury gyára is...


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


11/05 Dreamword
11/07 Deszy Könyvajánlója
11/09 Media Addict
11/11 Teka Könyvei
11/13 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések