Breaking News

Alan Bradley: Elég már az árnyakból! {Nyereményjáték}


Cuki volt ezzel a karácsonyi témával

Alan Bradley: Elég már az árnyakból!

Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: I Am Half-Sick of Shadows
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 300
Fordító: Dr. Dávid Katalin Zsuzsanna
ISBN: 9789632616537
Sorozat: Flavia de Luce rejtélyei 4.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,08)
Megrendelési link
Karácsony van, és Flavia de Luce – a tizenegy éves „kiskopó", a kémia megszállottja – a laboratóriumába visszavonultan a Télapó csapdába ejtésén morfondírozik. Ám hamarosan megzavarja a patinás Luce-birtokra érkező filmes stáb, akik azért jönnek Buckshaw-ba, hogy a híres Phyllis Wyvern főszereplésével filmet forgassanak.
A színésznő meglepően kedvesen viselkedik a magányos Flaviával, kárpótolja nővérei gonoszságáért. Sőt, nagylelkűen még egy Romeo és Júlia előadást is elvállal. A tomboló hóvihar közepette Bishop's Lacey minden lakója Buckshaw-ba igyekszik, hogy megnézze Wyvernt és partnerét. Amíg a közönség önfeledten szórakozik, az időjárás még zordabbra fordul, és a birtokot végleg elzárja a külvilágtól. Az ott rekedt emberek türelmesen várják
a vihar végét, eközben rejtélyes családi titkokra is fény derül. De az este döbbenetes végkifejletére senki nincs felkészülve: egy filmtekerccsel megfojtott színészre bukkannak.
Vajon az összegyűlt vendégek közül ki rendezte ezt a vérfagyasztó előadást? Ahogyan a vihar egyre jobban tombol, s ahogyan a gyanúsítottak köre fokozatosan bővül, Flavia számára mégis egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ki a gyilkos.

Az első mondat:


"A sűrű köd indái úgy kapaszkodtak felfelé a jéghideg levegőben, mint azok a kétségbeesett szellemek, akik elhagyták testüket. "

Véleményem


Ez a rész már a nyitánnyal megvett: Flavia az emeletet koripályával alakítja kiterjedt kémiatudásának segítségével, egyébként meg a Shalott asszonya verssel indít a regény, amivel nálam már nyert ügye volt. (Ne kérdezzétek, hogy lehet, de minden könyv, ami ezzel a verssel operált - volt már néhány az életemben -, tetszett.)

Az előző értékelésemben már írtam, hogy a Flavia sztorikban van egy séma, amit mindhárom részben követtünk. Nos, a jó hír: ebben a részben kicsit eltérünk a sémától. Nem nagyon, épp csak annyira, hogy kicsit frissebbnek éreztem.

Először is karácsony környékén indulunk, ami már önmagában nagyon tetszett. Nagyon különleges Flavia szemszögéből szemlélni az ünnepet, egy furcsa családdal, és hát képes volt meglepni. Flavia ugyanis bármilyen intelligens legyen is, megcsillantja, hogy azért csak gyerekből van: hisz a Télapóban. De nem lenne Flavia, ha nem próbálna meg nyomozni, így a fejébe veszi: bebizonyítja, hogy létezik, és befogja a Mikulást. Zseniális, nagyon jót nevettem rajta, és kifejezetten üdítő volt a bűnügyek közepette ez a kis gyerekFlavia.

Másrészről abban is különleges ez a kötet, hogy szinte ki sem mozdulunk a házból. Flavia szó szerint és átvitt értelemben is a garázsban hagyja a biciklijét, nincs tekerés a bűnügyi helyszínek és a gyanúsítottak között, azzal kell dolgoznia, ami van, ott, a házban.

Persze nem véletlenül, hiszen a sztori pont így alakul. A régi Cluedo társas jutott eszemben: egy nagy házban, összezárva, és ki kell deríteni, ki a gyilkos.

Ugyanis de Luce ezredes kiadta a házat, hiszen részek óta tudjuk, hogy anyagi nehézségekkel küzd a család. A házba érkezik egy filmes stáb, a korabeli legnagyobb dívával és az egyik leghíresebb rendezővel. Tetszett ez az ötlet is. Ugyan nem vagyok nagy rajongója a fekete-fehér filmeknek, azért én is ismerek néhányat, és akárhányszor hallok a régi filmgyártásról, mindig egészen varázslatosan hangzik.

Nem lövöm le a poént, ki lesz az áldozat, mindenesetre egy kis ünnepségnek és a hónak köszönhetően nem csak a stáb, de a fél falu is a házban ragad, úgyhogy gyanúsított akad bőven.

És tudjátok, mi a meglepő még? Az előző részekhez képest később is érkezik a gyilkosság - csak vártam, csak vártam, és lassan már kezdtem azt hinni, nem is érkezik. De aztán mégis. (Talán ennyi spoiler belefér még.)

Ebben a részben kicsit többet szerepelt Dogger, és meglepő, de örültem neki. Nagyon aranyos, ahogy ez a háborús veterán bánik Flaviával, főleg ebben a karácsonyi sztoriban esett jól a szívemnek, ha már a drága apa nem hozza azt, amit már részek óta várok tőle.
De a kedvencem még mindig Hewitt felügyelő és Flavia kapcsolata, ha kívánságműsor lenne, a könyv nagy részében nem is olvasnék másról, csak kettejükről. Most picit kevesebb volt a nyomozás, de a Hewitt-Flavia jelenetek így sem maradhattak el, szerencsére.

Ez a kötet nem volt annyira misztikus és hátborzongató, mint az előzőek, nem kaptunk annyi nyomot sem, legalábbis konkrét nyomozós formában biztosan nem, de ez pont jól esett, egy kis változatosság. A karácsonyi hangulat pedig szerintem kifejezetten jót tett a regénynek, szintén változatossági okokból. Viszont egyre kíváncsibb vagyok, hosszú távon mi lesz itt, és hány rész lesz, mire a főbb családi szálakat valóban elvarrjuk. Mert ha ilyen léptékben haladunk, Flavia többezer gyilkosságot megold még, mielőtt a nagy kérdőjelekre választ kapnánk.

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték



A Maxim Kiadó felajánlásának hála kisorsolhatok egy példányt a könyvből! Hát nem szuper?


Ne aggódjatok, a feladat nem lesz túl bonyolult, és rengeteg lehetőség lesz extra pontok begyűjtésére. 

A játék Rafflecopter dobozon keresztül zajlik majd. Egy kötelező beugró kérdés lesz, de ez inkább csak egy kis közvélemény-kutatás. Flavia nagy elszántsággal próbálja "befogni" a Télapót ebben a kötetben. Most az lenne a kérdésem felétek: Ti hány évesek voltatok, amikor rájöttetek, hogy nem létezik a Télapó? (Ha úgy gondolod, létezik, természetesen igazad van, de ez maradjon kettőnk között ;D)

Amint a beugrókérdésen túl vagytok, lehetőségetek lesz extra pontokat gyűjteni: 
- Ha követitek a kiadót Facebookon
- Ha követitek a Blogturné Klubot Facebookon
- Ha követtek mindenféle közösségi oldalon (lista a Rafflecopter dobozban)
- És lesz egy lépés, amit akár minden nap megismételhettek: a nyereményjáték képét megoszthatjátok Facebookon, a megosztás linkjét pedig a Rafflecopter egyik sorába kell bemásolni. Ezt a sort úgy állítom be, hogy minden nap lehet bele új linket beszúrni, de minden nap csak egyet. (Ellenőrizni fogom, ugyanazt a linket nem fogadom el többször!)
A MEGOSZTANDÓ KÉP LINKJE


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések