Breaking News

Lacey Weatherford: Chasing Nikki - Nikki nyomában {Nyereményjáték}

Meglepődtem

Lacey Weatherford: Chasing Nikki - Nikki nyomában

A blogturnéról




A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Lacey Weatherford: Chasing Nikki - Nikki nyomában című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere, 2015. november elsejétől kétnaponta mutatja be nektek Chase és Nikki történetét, illetve néhány, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nemcsak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és a szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Eredeti cím: Chasing Nikki
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 272
Fordító: Papolczy Péter
ISBN: 9789632459882
Sorozat: Chase Walker 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,99)
Megrendelési link
Chase Walker régebben rendes srác volt – megnyerő, sportos, fényes jövő várt rá. De az életét
sújtó tragédia után mélységesen elkeseredik. Az alkohol és a kábítószer fogságában fel sem tűnik neki, hogy eltékozolja az ifjúságát, mígnem egy nap letartóztatják. Chase anyja nem bírja tovább nézni, ahogy a fia tönkreteszi az életét, így vidékre költöznek nyugdíjas katona nagyapjához.
Chase egyáltalán nem örül az új helyzetnek, míg össze nem ismerkedik Nikkivel, a helyes pomponlánnyal, aki rá sem néz a magafajta rögbijátékosokra. Chase azonban nem az a típus, aki megfutamodik a kihívások elől, és elhatározza, hogy meghódítja Nikkit. Hamar rájön, micsoda mélységek rejlenek a csinos pofi mögött. Nikki balzsam a meggyötört lelkének. De amikor a lány életét is tragédia sújtja, Chase egyszeriben a végső megpróbáltatás előtt találja magát.
Bízhat Nikkiben, és mindabban, amit tőle tanult? És ez elégnek fog bizonyulni?
Egy tragédia megváltoztatja az életedet. Kettő felforgatja.

Az első mondat:


"Nagy slukkot szívtam a füves cigiből, majd átpasszoltam a mellettem ülő lánynak."

Véleményem


Jaj, de dühös voltam erre a könyvre! Na de nézzük sorjában, ugyanis 90%-ig teljesen nyugodt voltam és nagyon tetszett. Utána meg... Viszont az "utána meg" rész miatt ezúttal kénytelen leszek egy ponton spoilerezni, de ezt jó előre jelzem majd - elejét is, végét is. 

Nézzük a történetet, és az első meglepetést. Első blikkre egy tipikus kortárs romantikus YA sztorinak tűnik, ami általában női szemszögből íródik. Ha van is férfi szemszög, akkor az általában a YA kategóriában nem kifejezetten romantikus, vagy pedig egy már megjelent történet másik szemszöge. 
A Nikki nyomában kivétel, itt ugyanis az eseményeket a férfi főszereplő szemszögéből követhetjük, ez pedig kifejezetten üdítő. 



Szóval adott nekünk Chase, aki az apja váratlan halála óta elindult a lejtőn. Az édesanyja végül megelégeli, hogy a fia folyamatosan bulizik, drogozik és lóg, ezért a szüleihez költöznek egy vidéki farmra. Itt egyrészt a nagypapa segítségére számít, aki fegyelemmel gyatába rázhatja Chase-t, másrészt azt reméli, hogy a környezetváltozás is segít. Az új suliban a rosszfiú Chase hamar kiszúrja magának Nikkit, a jó kislányt, és elhatározza: megszerzi, bármi áron. 
Innentől kezdve megindul a "vadászat", majd szépen, fokról fokra követhetjük végig kettejük kapcsolatát. Ezenközben Chase kezd jó útra térni, és feldolgozni múltbéli démonjait. Új családra, új barátokra, új célokra talál. 

Szóval ez alapvetően egy nem túlságosan egyedi, de kifejezetten cuki történet, némi drámával és komolykodással. (a.k.a. hogyan NE dolgozd fel a gyászt, és hogyan dolgozd fel)

Nagyon tetszett Chase jellemfejlődése, és az, hogy még a legjobb pillanataiban sem volt teljesen tökéletes. Mindig megvan benne a rosszfiú és a visszaesés lehetősége, ami persze folyamatos drámát jelent, és olvasói szempontból rágódást, hogy mikor csinál hülyeséget, de megéri. Már csak azért is, mert mellette Nikki valószínűleg a tökéletesség szinonimája. Hozott rossz döntéseket, de gyorsan tanult belőlük. Meglátja másban a jóságot, ha van, jól tanul, önkénteskedik, nagyon jó a testvéreivel, segít otthon és még sorolhatnám...

Nagy cselekmény kettejük kapcsolatának alakulásán kívül nem nagyon van, mellette mindkét oldalról jön egy nehézség. Chase részéről a drogok csábítása, Nikkinél meg... nem spoilerezek. 

És így halad előre a cuki romantikus történet, és ezek ketten egyre jobbak együtt. 

Aztán jön a vég... És akkor most jön a SPOILER!!!

Tehát ezek ketten végre boldogan együtt, tervezgetik a közös jövőt... Nyilván előbb-utóbb érkeznie kell a bonyodalomnak, ez teljesen egyértelmű, hiszen ha nem jönne, nem lenne könyv. Az írónő végig abban a hitben tart, hogy két dologból lehet bonyodalom: Nikki múltbeli titkából és/vagy a drogproblémából. Aztán jön egy félelmetesen váratlan fordulat egy autóbaleset formájában. Innen pedig a tipikus lebénul-e klisé. Ezen a ponton először már azt is nehéz feldolgozni, hogy egy ennyire váratlan fordulat jön, ráadásul azután, hogy volt már a könyvben egy repülőgép-szerencsétlenség. Elkönyveljük fejben, hogy a bonyodalom a baleset és az esetleges bénulás. A megoldásban pedig vagy meggyógyul Nikki, vagy ha nem is, valahogy elvarrja az írónő a szálakat. Chase közben egy kisebb botlástól eltekintve igazán lenyűgöző. És akkor... akkor, amikor már eltelt egy nap, és azt hisszük, a bénulással megússzuk... puff, tüdőembólia. 

Félre ne értsetek, tudom, hogy ez létezik, és a mai napig rengetegen belehalnak. A nagypapám is tüdőembóliába halt bele, szóval nagyon is komolyan veszem a kérdést. Ellenben ez a befejezés nagyon mellbe vágott. 

És nem azért, mert meghal az egyik főszereplő, mert ilyen sztorit már olvastam sokszor. De ez a halál teljesen váratlan, semmilyen előkészítése nem volt, legalább én nem éreztem. Picit ad hocnak éreztem, és pont ezért érzelmileg csak dühöt hagyott bennem. Tudom, hogy az élet ilyen - puff, jön valami, és vége. Ám ettől még nem feltétlen jó egy könyvben, ha ennyire puff, váratlan a nagy csavar és a nagy lezárás. 

Ezt még sikerül megfejelni egy megoldással: a váratlanul meghalt gyakorlatilag búcsúlevelet írt. Oké, van rá indoklás, de attól még kicsit erőltetettnek éreztem. 

Szóval nekem ez csalódást keltő volt, és dühösen tettem le a könyvet. A befejezés miatt is, és a... 

SPOILER VÉGE

Szóval picit csalódott voltam a végén, és bár érdekel, mi lesz a folytatásban, picit tartok is tőle. Itt már volt egy kis előkészítés, valójában a könyv legelejétől, így van egy sejtésem, kb. mi történik majd, legalább részben, és hát... félek. 

Ó, illetve volt egy szál, amiben picit hiányérzetem maradt. Nem nagy dolog, abszolút mellékszál - de ha már behoz az írónő egy támaszcsoportot, akkor örültem volna, ha kezdenek is vele valamit, és nem csak mellékszálon. Valószínűleg ennek részben a néha előforduló nagyobb időbeli ugrások voltak az okai, aminek szintén nem nagyon örültem. Egy-egy ugrás még belefér, de amikor lényeges ponton ugrunk egy időben, és egy teljes bált csak úgy puff, átlépünk, az nekem furcsa. (Még ha értékelendő is, hogy nem akart beállni az írónő a bálozós könyvek sorába.) 

Összességében nem volt ez rossz könyv, Chase-t kifejezetten szerettem, a mellékszereplőket is nagyon értékeltem, különösen a szülőket (végre egy olyan YA sztori, amiben normális szülők vannak!), a nagyszülők is pirospontokat érdemelnek, a haverok között is akadtak jók, a gyásszal kapcsolat szál is tetszett, odavoltam Türkiért. Csak a vége... a végét még mindig nem sikerült feldolgoznom. 

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Az írónőről




Lacey Weatherford Marylandben született, de egész életében Arizonában élt. Nyolcévesen találkozott először az irodalommal Nancy Drew figuráján keresztül. A sorozat minden részét elolvasta, és elhatározta, hogy ő is történeteket fog írni. Rengeteg időt töltött a könyvtárban, és sok idejét áldozza önkéntes munkákra könyvtárak számára.

Nyereményjáték


Chase Walker egy nagyon tehetséges amerikai futball játékos és a regényben is elég sok szó esik erről a játékról. Így mi is úgy döntöttünk, hogy ez a sport lesz a nyereményjátékunk középpontjában.
Minden blogon egy-egy híres amerikai futball csapat logóját fogjátok látni. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik csapatról van szó, és az elnevezésüket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


November 1 - Kelly Lupi olvas
November 3 - CBooks
November 5 - Deszy könyvajánlója
November 7 - Insane Life
November 9 - Dreamworld
November 11 - Media Addict

Nincsenek megjegyzések